OSNOVE FOTOGRAFIJE

Započnite s fotografijom

Savladavanje osnova fotografije, uključujući ekspoziciju, boju i kompoziciju, lakše je nego što mislite. Evo što trebate znati.
Osoba drži fotoaparat EOS R100 tvrtke Canon kako bi fotografirala dva člana obitelji prikazana odostraga.

Prelazak s pametnog telefona na namjenski fotoaparat uzbudljivi je napredak za svakog fotografa – naučite o ekspoziciji i kompoziciji te otkrijete kako male promjene postavki mogu imati značajan utjecaj na vaše konačne fotografije.

U ovom vodiču za fotografiranje za početnike objedinit ćemo sve informacije koje su vam potrebne za snimanje privlačnih fotografija. Istražit ćemo zašto je ekološki sustav fotoaparata, objektiva i aplikacija tvrtke Canon idealan za početnike i objasniti osnove fotografije kako bismo vaše kreacije podigli na novu razinu.

Fotoaparati i objektivi

Žena koja stoji u ulici punoj trgovina drži fotoaparat EOS R50 tvrtke Canon okrenut prema svojem licu i gleda u tražilo.

Nadogradnjom s pametnog telefona na fotoaparat s velikim APS-C senzorom kao što je EOS R50 tvrtke Canon otključavate svijet novih kreativnih i tehničkih mogućnosti.

Dostupne su dvije mogućnosti za nadogradnju s pametnog telefona na namjenski fotoaparat. Kompaktni fotoaparati, kao što je fotoaparat za snimanje vlogova PowerShot V10 tvrtke Canon, lagani su i prijenosni te imaju objektiv fiksne žarišne duljine, dok fotoaparati s izmjenjivim objektivom, kao što su EOS R100, EOS R50 i EOS R10 pružaju vam mogućnost proširenja asortimana objektiva. Većina fotoaparata s izmjenjivim objektivom isporučuje se s višenamjenskim objektivima iz kompleta, što je odličan izbor za početnike, ali i znači da u torbu s opremom možete dodati nove objektive kada počnete eksperimentirati i razvijete svoje vještine. Na raspolaganju vam je niz opcija objektiva za različite scenarije snimanja, stoga prije kupnje saznajte koji objektiv najbolje odgovara vašim potrebama te provjerite je li objektiv kompatibilan s vašim fotoaparatom s pomoću vodiča za kompatibilnost objektiva tvrtke Canon.

Bilo da želite snimati na otvorenom na maglovito jutro ili u spavaćoj sobi, osvjetljenje je ključno za snimanje kvalitetnih snimki koje odgovaraju vašoj viziji. Fotoaparati imaju veće senzore od pametnih telefona, što znači da hvataju manje šuma i više detalja – naročito pri slabom osvjetljenju. Fotoaparati tvrtke Canon upotrebljavaju dvije veličine senzora: senzor formata APS-C i senzor punog kadra. Senzori punog kadra veći su od senzora formata APS-C, ali veće nije nužno bolje. Budući da su APS-C senzori manji, fotoaparati mogu biti kompaktniji i lakši, što je idealno za ulične fotografije i fotografiranje putovanja. Manji senzor omogućava i veći prikaz udaljenih objekata u kadru, što fotoaparate sa senzorom formata APS-C čini idealnima za fotografiranje sportova i divljih životinja . Senzor punog kadra ima šire vidno polje, zbog čega je fotoaparat sa senzorom punog kadra idealan za prostrane pejzaže, izuzetno široke arhitektonske interijere i astrofotografiju.

Osnovni modeli fotoaparata tvrtke Canon odlikuju se moćnim značajkama, no opremljeni su i alatima za početnike koji vam pomažu pronaći najbolje postavke u raznim situacijama. Popularno sučelje za način rada s vodičem tvrtke Canon prikazuje objašnjenja na zaslonu koja vam pomažu da brzo savladate osnove. Ikone i slike pomažu vam razumjeti što funkcija radi i možete se jednostavno kretati po sučelju s pomoću zaslona osjetljivog na dodir ili tipaka. Početni model EOS R100 tvrtke Canon ima bijeli izbornik s vodičem za načine rada i vodičem za značajke koji prikazuje korisne informacije o odabranom načinu rada ili funkciji.

Posjetite stranicu tvrtke Canon za podršku proizvodima i potražite model svog fotoaparata kako biste preuzeli priručnike i korisničke priručnike.

Načini rada ekspozicije i fotoaparata

Grafički prikaz trokuta ekspozicije, tri strane su brzina zatvarača, otvor blende i ISO.

Vodeći princip trokuta ekspozicije je da ako podesite jednu od tri osnovne postavke ekspozicije – ISO (A), brzinu zatvarača (B) i otvor blende (C) – onda ćete morati prilagoditi ostale postavke kako biste kompenzirali za to i zadržali ravnomjernu ekspoziciju.

Krupni prikaz kotačića za odabir načina rada na EOS fotoaparatu tvrtke Canon.

Kotačić za odabir načina rada na fotoaparatu omogućava odabir različitih načina snimanja. Načini rada A+ (inteligentni automatski način rada prepoznavanja scena) ili SCN (scena) praktični su za početak.

U fotografiji postoje tri važna čimbenika koji utječu na izgled fotografije: veličina otvora u objektivu (otvor blende), koliko dugo zatvarač ostaje otvoren (brzina zatvarača) i osjetljivost senzora na svjetlo (ISO). Oni čine tri strane takozvanoga trokuta ekspozicije. Ako ne želite namjerno posvijetliti ili zatamniti sliku, tri strane trebaju biti uravnotežene – ako promijenite jedan čimbenik, morate podesiti ostale kako biste kompenzirali promjenu.

S bilo kojim novim fotoaparatom dobro je upoznati se s kotačićem za odabir način rada koji se nalazi na gornjoj ploči jer njime možete odabrati način upravljanja ekspozicijom.

A+ (inteligentni automatski način rada prepoznavanja scena) potpuno je automatski način rada koji analizira scenu i odabire optimalne postavke. Način rada SCN (scena) automatski odabire postavke ekspozicije kako bi odgovarale određenom objektu ili prizoru, što olakšava snimanje sportova, ljudi, vatrometa, krupnih planova i još mnogo toga dok još uvijek učite kako sve funkcionira.

Način rada P (program) također je savršen za početnike jer će fotoaparat postaviti brzinu otvaranja blende i zatvarača, ali odabir ostalih postavki prepustiti vama. Poluautomatski načini rada Tv (prioritet zatvarača) i Av (prioritet otvora blende) omogućuju vam veću kreativnu kontrolu. Kao što im imena sugeriraju, s prioritetom zatvarača odabirete brzinu zatvarača dok fotoaparat automatski podešava ostalo, što je korisno za sport i divlje životinje; uz prioritet otvora blende birate otvor blende, što ga čini idealnim za portrete i snimke pejzaža. Način rada M (ručno) daje vam potpunu kontrolu nad postavkama fotoaparata, što je opcija koju možete isprobati kada bolje razumijete trokut ekspozicije.

Postavke i tehnike

Snimka zaslona s fotoaparata tvrtke Canon koja prikazuje fotografiju sunovrata okruženih informacijama o postavkama i histogramom.

Nakon što snimite fotografiju, na fotoaparatu tvrtke Canon u načinu rada Reprodukcija prikazat će se postavke, informacije o datumu i vremenu, kao i histogram koji prikazuje raširenost nijansi između tamnih, srednje svijetlih i tamnih nijansi.

Lako je prilagoditi postavke ekspozicije za različite scenarije, no ključno je razmisliti o onome što želite postići. Za fotografiranje divljih životinja i portretnu fotografiju, uobičajena tehnika je upotreba širokog otvora blende (malog f-broja kao što je f/1.8) za stvaranje male dubinske oštrine, zamućivanje pozadine i stvaranje bokeha (izvan područja fokusa).

Za sportsku i akcijsku fotografiju, postavljanje velike brzine zatvarača zamrzava akciju, dok se pomicanje malom brzinom zatvarača može upotrebljavati za zamućenje objekata i veću dramatičnost. Kada je u pitanju ISO, veća osjetljivost može biti idealna za fotografiranje noćnog neba – dok nisku ISO vrijednost možete odabrati radi nižih razina šuma u krajolicima tijekom svitanja.

Ravnoteža bijele boje (WB) još je jedna postavka koju možete podesiti na fotografijama. Određuje temperaturu boje – toplinu ili hladnoću ambijentalnog svjetla. Postavkom Auto WB (automatsko podešavanje bijele boje) fotoaparata sa sustavom EOS R tvrtke Canon obično možete fantastično snimiti precizne boje.

Možete birati i između ručnog (MF) i automatskog izoštravanja (AF). Sustavi za automatsko izoštravanje tvrtke Canon toliko su jednostavni za upotrebu da mnogi fotografi rijetko prelaze na ručno izoštravanje. Ručno izoštravanje može biti korisno ako želite početi eksperimentirati s izoštravanjem s isticanjem – vizualnim pomagalom koje ističe boje na izoštrenim rubovima – za makrofotografiju ili noćno snimanje fotografija.

Ako snimate fotografije u formatu RAW, ne morate brinuti o tome kako ćete ih snimiti fotoaparatom jer ih kasnije možete uređivati. Za to je potreban poseban softver, kao što je besplatni Digital Photo Professional tvrtke Canon i to vam može biti cilj tijekom razvijanja svojih vještina.

Aplikacije, softver i pisači

Ruka drži pametni telefon koji prikazuje aplikaciju Canon Camera Connect. Na kamenu prekrivenom mahovinom pokraj njega nalazi se fotoaparat EOS tvrtke Canon s rasklopljenim dodirnim zaslonom.

Ponekad ćete poželjeti poslati fotografije prijateljima ili ih odmah prenijeti na društvene mreže. Lako je povezati fotoaparat tvrtke Canon s Apple (iOS) ili Android (Google Play) uređajem s pomoću aplikacije Canon Camera Connect za dijeljenje i snimanje iz daljine.

Muškarac sjedi na stolu ispred pametnog telefona i prijenosnog računala s prikazom aplikacije image.canon. Na stolu se nalaze i fotoaparat tvrtke Canon i pisač SELPHY Square QX10.

Aplikacija image.canon usluga je zasnovana na informatičkom oblaku za fotoaparate tvrtke Canon koje upotrebljavaju profesionalci i početnici za jednostavniji tijek rada. Prenosite slike i videozapise pune veličine putem Wi-Fi veze i pristupajte im bilo gdje iz aplikacije ili web-preglednika.

Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon dobro su povezani i tehnologijom Bluetooth, ugrađenom funkcijom Wi-Fi i paketom aplikacija tvrtke Canon. S pomoću aplikacije Canon Camera Connect fotografije i videozapise možete slati izravno na pametni telefon ili tablet, snimati iz daljine te geografski označiti fotografije kako biste se mogli točno sjetili gdje su snimljene. Aplikacija image.canon dizajnirana je za prijenos fotografija i videozapisa s fotoaparata na vaše omiljene usluge za pohranu u oblaku, računalo ili čak Adobe Photoshop Lightroom.

Ekosustav tvrtke Canon obuhvaća i najbolje fotopisače za izradu predivnih fizičkih ispisa kod kuće ili u pokretu, izbor vrsta papira za fotografije i kreativne projekte te softver koji će vam pomoći oživiti svoje fotografije.

Zašto ne biste pokušali snimiti autoportret s pomoću aplikacije Canon Camera Connect za snimanje iz daljine. Otkrijte kako automatsko izoštravanje funkcionira i eksperimentirajte s različitim otvorima blende kako biste vidjeli kako utječu na pozadinu. Snimite svoje dijete ili ljubimca kako trče po vrtu i igrajte se s fotografiranjem pokreta. Način rada Sports Scene (sportska scena) dobra je početna točka za snimanje brze akcije – prijeđite na način rada Tv kako biste stvorili zamućenje pokreta ili isprobajte pomicanje kako biste postigli zamućene pozadine. Isprobajte svoje nove vještine snimanjem noću u načinima rada Night scene (noćna scena) ili P, a zatim prilagodite ISO kako biste vidjeli razliku. Nakon što savladate osnove, kreativne mogućnosti su beskonačne.

Lauren Scott & Andrea Ball
 1. Adobe, Lightroom i Photoshop registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Slični proizvodi

Slični članci

 • TEHNOLOGIJA

  Objašnjenje usporedbe APS-C-a i senzora punog kadra

  Koja je razlika između APS-C i fotoaparata sa senzorom punog kadra i koji vam najbolje odgovara?

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako upravljati ekspozicijom

  Ovladajte postavkama otvora blende, brzine zatvarača i ISO osjetljivosti.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Zašto i kako upotrebljavati bljeskalicu

  Pet načina za poboljšanje fotografija upotrebom bljeskalice.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako odabrati objektiv

  Sve što trebate znati o objektivima, od vrsta objektiva do značajki koje trebate tražiti.