SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Priprema: najbolji savjeti za snimanje akcije

Želite snimiti odlučujuće sportske trenutke? Ovo je sve što trebate znati o snimanju spektakularnih akcijskih snimki fotoaparatom tvrtke Canon.
Sportašica u ljubičastom prsluku preskače prepone.

Akcijska fotografija postavlja jedinstvenu kombinaciju izazova za fotografe i njihovu opremu: svijet je pun pokreta, ali kako ih snimiti u jednoj fotografiji? Uspješna akcijska fotografija zahtijeva razumijevanje nekih osnovnih postavki i značajki fotoaparata te utjecaj koji imaju na fotografije. Ovladavanjem tim značajkama moći ćete snimati zamućene snimke koje dočaravaju pokret ili zamrznuti fotografiju kako biste uhvatili trenutak u vremenu. Možete pokušati i s akcijskim tehnikama kao što je panoramiranje i savjetima namijenjenima svima koji žele fotografirati vodene sportove ili snimati akcijske videozapise.

Vrlo je korisno i ako snimate brzom i laganom opremom. Tvrtka Canon dizajnirala je relativno kompaktan i cijenom pristupačan asortiman vrlo sposobnih fotoaparata i objektiva koji pružaju odlične rezultate prilikom snimanja akcije, uključujući osnovne telefoto objektive koji vam omogućuju da se što više približite prizoru.

Ovdje navodimo osnovne postavke i značajke fotoaparata koje vam trebaju za snimanje akcije te dijelimo neke od najboljih savjeta i tehnika koje će vam pomoći u snimanju nevjerojatnih fotografija.

Započnite s načinom rada Sports (Sport)

Ako je akcijska fotografija novo područje za vas, možete započeti jednostavno upotrebom načina rada Sports (Sport) koji ima većina fotoaparata osnovne i srednje klase tvrtke Canon. Time će se fotoaparat konfigurirati sa Servo (kontinuiranim) automatskim izoštravanjem za praćenje akcije i velikim brzinama zatvarača za zamrzavanje pokreta, što će vam omogućiti snimanje niza snimki držeći gumb zatvarača pritisnutim. Jednostavno okrenite kotačić za odabir načina snimanja na fotoaparatu u položaj Sports (Sport) ili ga potražite u izborniku načina rada scene.

Neizostavne postavke fotoaparata za akcijsku fotografiju

Zaslon fotoaparata EOS 90D tvrtke Canon koji prikazuje postavke Tv (Time Value (vremenska vrijednost)).

Za izravno upravljanje brzinom zatvarača postavite fotoaparat na način rada Shutter Priority (Tv, tj. Time Value (vremenska vrijednost)). Promjenom brzine zatvarača podešava se ukupna ekspozicija, ali i omogućuje kontrola količine zamućenja (ili njegovog nedostatka) na snimkama.

Snowboarder skače kroz zrak, a sa strane na nebu vidi se magličasto sunce.

Ako snimate objekte naspram svijetlog neba, pokušajte primijeniti pozitivnu kompenzaciju ekspozicije. To pomaže u osiguravanju odgovarajuće razine svjetline glavnom objektu. Fotoaparat bez zrcala kao što je EOS R7 tvrtke Canon omogućuje pregled efekta u tražilu tijekom snimanja. Snimljeno modelom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 14 mm, 1/2000 s, f/8 i ISO200.

Iako je način rada Sports (Sport) na fotoaparatima tvrtke Canon odlična početna točka za snimanje akcije, može se isplatiti isprobavati nove stvari dok stječete vještine. Kreativna upotreba postavki brzine zatvarača, ekspozicije i praćenja uz automatsko izoštravanje osigurat će željene rezultate.

Brzina zatvarača

U načinu rada prioriteta zatvarača (Tv) možete odabrati željenu brzinu zatvarača i fotoaparat će automatski podesiti otvor blende za odgovarajuću ekspoziciju. Može biti korisno i uključiti automatski ISO kako bi se osjetljivost fotoaparata na svjetlost automatski povećala ako najširi otvor blende objektiva nije dovoljan da se izbjegne nedovoljna ekspozicija (tamne snimke) s vrlo velikim brzinama zatvarača. Velike brzine zatvarača do 1/1000 s omogućit će vam zamrzavanje akcije, dok male brzine zatvarača od 1/60 s ili manje mogu dodati zamućenje prilikom panoramiranja, ali do toga ćemo doći.

Ekspozicija

Ako je svjetlo konstantno, primjerice na sunčan dan bez oblaka, ili u zatvorenom prostoru pod umjetnom rasvjetom, postavite fotoaparat na način rada Manual (Ručno) (M). To će vam omogućiti potpunu kontrolu brzine zatvarača i otvora blende te osigurati odgovarajuću ekspoziciju objekta. Ako prilikom snimanja neba upotrebljavate neki od automatskih načina rada, fotoaparat će nastojati smanjiti ekspoziciju objekta, što rezultira siluetom. Ako se to dogodi, povećajte ekspoziciju kotačićem za kompenzaciju ekspozicije.

Zaslon fotoaparata EOS R10 tvrtke Canon koji prikazuje AF praćenje s fokusom na oko plesačice flamenca.

Pametni AF kod najnovijih fotoaparata sustava EOS R tvrtke Canon može prepoznati ljude, životinje, ptice i vozila. Primjerice, u načinu rada People (osobe) sustav može čak i razabrati ljudski oblik odostraga. Prepoznavanje i praćenje počinje od tijela, zatim se pomiče prema glavi ako je vidljiva, a zatim prema očima. Glave se mogu prepoznati čak i ako sportaši nose naočale ili kacigu.

Praćenje s automatskim izoštravanjem

Fotoaparati tvrtke Canon imaju veći broj točaka izoštravanja preko kadra i fotoaparat obično izoštrava najbliže objekte. Kako biste osigurali dio kadra koji će fotoaparat izoštriti, probajte odabrati manju grupu točki za izoštravanje i održavajte ih na objektu. Tehnologija umjetne inteligencije s dubinskim učenjem ugrađena u novu generaciju sustava automatskog izoštravanja na najnovijim fotoaparatima bez zrcala sustava EOS R, kao što su EOS R7 i EOS R6, odlična je za fokusiranje na životinje, ptice, ljude i vozila te njihovo praćenje. Ne samo da automatski prepoznaju relevantne oblike, već izoštravaju lica, pa čak i oči kad uđu u vidno polje. Upotrebljavajte način rada AI Servo AF kako bi automatsko izoštravanje neprestano pratilo objekte u pokretu.

Savršeno panoramiranje

Motocikl i vozač kližu stazom, znatno se naginjući na stranu.

Može biti teško odabrati odgovarajuću brzinu zatvarača za snimke panoramiranja. Prilikom snimanja brzih trkaćih automobila ili motocikala s telefoto objektivom, započnite s približno 1/60 s, pregledajte rezultate i po potrebi podesite brzinu zatvarača kako biste postigli dobro zamućenje pokreta u pozadini uz održavanje glavnog objekta oštrim. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM pri 400 mm, 1/160 s, f/9 i ISO100. © Richard Walch

Iako su velike brzine zatvarača odlične za zamrzavanje pokreta, ponekad mogu akcijske snimke učiniti nezanimljivima. Na primjer, ako trkaći automobil koji juri snimite uz brzinu zatvarača od 1/2000 s, izgledat će kao da stoji na mjestu. Smanjite brzinu zatvarača na približno 1/60 s i panoramirajte kako biste dodali zamućenje pokreta i dočarali pravi dojam brzine.

Panoramiranje podrazumijeva pomicanje objektiva fotoaparata kako biste pratili objekt koji se kreće paralelno s vama. Često se kombinira s manjim brzinama zatvarača, pa je objekt oštar dok su prednji plan i pozadina zamućeni. Za vježbu upotrijebite tražilo i okrećite se iz kukova kako bi pokreti ostali glatki. Ako objektiv ima stabilizaciju slike (IS), na njegovoj bočnoj strani potražite sklopku načina rada stabilizacije slike i postavite je na IS način rada 2. Time se objektiv postavlja na zanemarivanje panoramiranja i kompenzira samo pomicanje okomito na smjer panoramiranja.

Za snimanje niza snimaka upotrebljavajte AI Servo AF i način rada kontinuiranog snimanja, držeći tipku zatvarača potpuno pritisnutom. Učinkovito panoramiranje može zahtijevati vježbu i strpljenje, ali dobar savjet je da nastavite s panoramiranjem čak i nakon snimanja snimke ili niza snimaka. To vam daje bolje šanse za održavanje objekta u pokretu izoštrenim.

Način snimanja vodenih sportova

Kanuist se okreće kroz brzac, s veslom u zraku s jedne strane.

Uvijek je postojao element sreće u snimanju odlučujućeg djelića sekunde u akcijskoj fotografiji. Fotoaparati kao što su EOS R6 i EOS R7 tvrtke Canon imaju nevjerojatno brzo kontinuirano snimanje, tako da možete snimiti niz snimki i biti sigurni da ćete snimiti ključne trenutke. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 300mm f/2.8L IS II USM pri 1/4000, f/3.2 i ISO200. © Samo Vidic

Surfanje, kajakarenje i drugi vodeni sportovi dojmljivi su objekti za fotografiranje. Zbog uzbuđenja, padova, okreta i brzine za odlične rezultate potrebni su trud i strpljenje. Osim toga, kad jedrilice, kajaci, skuteri na vodi i slična plovila prate zadani kurs, možete bolje predvidjeti što će se sljedeće dogoditi i pripremiti se. Kao i kod većine akcijskih fotografija, obično ćete trebati telefoto ili supertelefoto objektiv kako biste mogli snimati s udaljenosti.

Postavke fotoaparata za snimanje vodenih sportova

Ispravno snimanje vode ključno je za snimanje odličnih akcijskih snimki u vodenim sportovima. Vodeni sportovi često se snimaju uz velike brzine zatvarača pa se kapljice vode zamrzavaju u nešto nalik ledenim skulpturama. Postavite brzinu zatvarača na 1/1000 s ili veću kako biste zamrznuli vodu.

Prilikom snimanja iznad vode obično je prisutno mnogo svjetla jer se reflektira s površine, a to vam omogućuje održavanje velike brzine zatvarača i niske ISO vrijednosti, što vam pruža mogućnost odabira otvora blende ovisno o veličini objekta u kadru. Potražite položaje gdje se natjecatelj okreće ili skače. To su situacije u kojima se mogu snimiti kapljice vode koje lete i gledatelj može dobiti informacije o smjeru, brzini i prirodi pokreta, što oživljava snimku.

Dodatna oprema za snimanje vodenih sportova

Kako bi vaš fotoaparat bio siguran oko vode, upotrebljavajte namjensko vodootporno kućište. Ta tvrda kućišta omogućuju snimanje na dubinama do 40 metara, stoga prskanja ne predstavljaju problem. Kućišta također na sebi imaju zabrtvljene gumbe kako biste i dalje mogli pristupati svim funkcijama fotoaparata.

Pametno je započeti s potpuno napunjenom baterijom fotoaparata i memorijskom karticom s mnogo slobodnog prostora kako tijekom snimanja ne biste morali otvarati kućište. Nekoliko malenih vrećica sa silikonskim gelom uklanjaju vlagu.

Ako ne planirate ići pod vodu, upotrijebite sjenilo za objektiv kako biste maksimalno smanjili odbljesak i zaštitni filtar kako biste spriječili oštećenje objektiva. Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon zaštićeni su i od nepovoljnih vremenskih uvjeta i prskanja.

Sagledavanje šire slike

Krupni plan stopala veslača, u crvenim cipelama i ružičastim čarapama, na dnu broda.

Nešto jednostavno poput para sportskih tenisica, istrošenog sedla ili lopte može pomoći u pripovijedanju priče. Tražite bilo što zanimljivo i snimite nekoliko krupnih planova kako biste dodali dodatnu dimenziju akcijskoj fotografiji. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM pri 59 mm, 1/640 s, f/2.8 i ISO250. © Matthew Joseph

Odlične sportske snimke ne prikazuju samo pobjednike. Bitni su detalji – lopta, sudac, emocije jednog obožavatelja u gomili – koji unose bogatstvo i dubinu u vaš prikaz događaja. U tim su slučajevima dovoljne standardne ili automatske postavke.

Snimajte šire preglede koji prikazuju cijelo sportsko okruženje i gledatelje. Ako pogledate novine, samo nekoliko snimki predstavlja detaljne krupne planove sportske akcije. Umjesto toga, mnoge su šire snimke koje sport stavljaju u kontekst prikazujući lokaciju i gomile obožavatelja.

Tražite nešto neobično ili izvanredno. Najbolje sportske snimke često su one koje dvaput pogledate i pitate se kako se nešto dogodilo. Mnogo toga se svodi na to da se zateknete na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali vještina je biti spreman na sve. Snimajte oko akcije – to podrazumijeva obraćanje pozornosti i na ono što se događa oko glavne akcije. Konkurenti koji pripremaju svoju opremu, gledatelji, mehaničari itd. također su zanimljivi subjekti koji pričaju priču o događaju.

Savjeti za snimanje akcije u videozapisima

Fotoaparati tvrtke Canon jednako su dobro opremljeni za snimanje vrlo kvalitetnih 1080p, 4K ili čak 8K videozapisa pa ih je dobro iskoristiti.

Po dolasku na događaj snimite nekoliko širokokutnih snimki kako biste postavili scenu. Preporučljivo je tijekom snimanja izbjeći prekomjerno zumiranje. Često je bolje pauzirati, promijeniti kompoziciju scene te podesiti kadriranje i zumiranje, a potom nastaviti snimati. Prilikom panoramiranja u svrhu snimanja lokacije ili praćenja akcije, pobrinite se da zaustavite panoramiranje prije nego što prestanete snimati kako biste lakše uredili snimku.

Umjesto fiksiranja položaja i postavljanja fotoaparata na stativ, pokušajte ga pomicati s akcijom. To je lakše sa širom snimkom. Ako se u nizu nalazi više natjecatelja, za svakog isprobajte različite žarišne duljine. Imajte na umu da je u redu da se udaljeni objekt povećava kako se približava fotoaparatu, pa postavite zumiranje kako biste bili sigurni da objekt ostane u kadru i kad se približi.

Najbolji fotoaparati za akcijsku fotografiju

Muškarac u odijelu za surfanje sjedi na stijeni na plaži, držeći dasku za surfanje, snimljen iz nižeg kuta.

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon imaju stražnji zaslon s mogućnošću nagiba ili podesivim kutom. Upotrebljavajte ga umjesto tražila za sastavljanje snimki pa ćete fotoaparat moći držati visoko kako biste snimali iznad glava ljudi u masi ili u razini tla kako biste dobili zanimljiviju perspektivu. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/3200 s, f/1.8 i ISO100.

Čovjek stoji na rubu staze za utrke držeći fotoaparat s velikim supertelefoto objektivom prislonjen uz oko.

Ugrađena stabilizacija slike (IBIS) kod modela EOS R6 i EOS R7 tvrtke Canon naročito učinkovito funkcionira u kombinaciji s optičkim stabilizatorom slike kod supertelefoto RF objektiva, jer će dvije vrste stabilizacije slike ublažiti različite vrste podrhtavanja fotoaparata. To omogućuje dosljedno oštre snimke iz ruke bez potrebe za stativom ili monopodom.

Svatko s fotoaparatom tvrtke Canon može se upustiti u akcijsku fotografiju uz komplet opreme koji već ima, ali ako razmatrate prelazak na noviji model, donosimo neke od najboljih izbora za snimanje akcije.

EOS R7 tvrtke Canon

Fotoaparat EOS R7 bez zrcala dijeli mnoge tehničke inovacije s profesionalnim modelom EOS R3 tvrtke Canon, ali se temelji na senzoru slike formata APS-C koji učinkovito povećava domet telefoto objektiva za 1,6x. To može biti veliki bonus za akcijsku fotografiju, jer omogućuje pokrivanje udaljenosti s pomoću relativno kompaktnog i laganog objektiva kao što je Canon RF 800mm F11 IS STM. Druge prednosti ovog malog, brzog i snažnog fotoaparata obuhvaćaju dodirni zaslon promjenjivog kuta nagiba i tehnološki napredan sustav automatskog izoštravanja koji obuhvaća „inteligentno“ prepoznavanje za ljude, životinje, ptice i vozila, dok stabilizacija u kućištu i objektivu zajedno smanjuju podrhtavanje fotoaparata. EOS R7 može i snimati brzinom do 30 sličica u sekundi (fps) za fotografije, kao i 4K videozapise pri do 60p.

EOS R6 tvrtke Canon

Savršen za naprednu akcijsku fotografiju, EOS R6 ima sve značajke AI praćenja automatskog izoštravanja i stabilizaciju u kućištu koje nudi EOS R7, ali u kućištu punog kadra profesionalnih značajki. Uz neke objektive dobivate nevjerojatnih 8 koraka stabilizacije slike, a fotoaparat može snimati pri do 20 fps. Istaknute značajke videozapisa obuhvaćaju snimanje 4K videozapisa, kao i HD snimanje pri 120 fps za vrlo kvalitetne usporene snimke. Tu je i dodirni zaslon s promjenjivim kutom nagiba za snimanje iz kreativnih položaja.

Canon nudi i širok raspon kompaktnih i cijenom pristupačnih objektiva sa zumiranjem i fiksnom žarišnom duljinom odličnih radnih značajki, za fotoaparate sustava EOS R.

PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon

PowerShot G7 X Mark III nudi moćne značajke u malom, kompaktnom fotoaparatu mase samo 304 g, s fiksnim objektivom sa zumiranjem koji ima praktičan učinkoviti raspon od 24 – 100 mm. Veliki otvor blende ovog objektiva od f/1.8 – 2.8 omogućuje velike brzine zatvarača za zamrzavanje pokreta, čak i pri slabom osvjetljenju ili osvjetljenju u zatvorenom, uz veliku brzinu kontinuiranog snimanja do 20 fps (uzastopno snimanje RAW fotografija od 30 fps). Može snimati i 4K videozapise i Full HD pri 120 fps te ima nagibni dodirni zaslon.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon

Dokazujući da komplet opreme za akcijsku fotografiju ne mora biti velik i masivan, PowerShot ZOOM monokularni je fotoaparat džepne veličine koji može snimati fotografije i Full HD videozapise pritiskom tipke. To ga čini savršenim za sportske događaje s gledateljima i diskretno snimanje akcije. Zumiranje u 3 koraka omogućuje širok raspon žarišnih duljina, što je ekvivalentno 100 mm, 400 mm i 800 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.


Nadamo se da smo vam dali korisne savjete i tehnike za akcijsku fotografiju. Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon i njihovi popratni objektivi savršeni su alati za zadatak, ali uspjeh možete postići i s asortimanom DSLR i kompaktnih fotoaparata tvrtke Canon te se usput zabaviti. Sada je vrijeme da ove savjete isprobate.


Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Savjeti za brzinu zatvarača

  Ovladajte brzinom zatvarača uz naš vodič prilagođen početnicima te snimajte bolje akcijske snimke.

 • FOTOGRAFIJA POKRETA

  Snimanje pokreta u fotografiji

  Otkrijte kako snimati pokrete i snimkama dati dojam kretanja.

 • SPORTSKA FOTOGRAFIJA

  Akcijske snimke s profesionalcem

  Jean-baptiste Liautard predstavlja umjetnost akcijske sportske fotografije.

 • SPORTSKA FOTOGRAFIJA

  Sportska fotografija kompaktnim fotoaparatom

  Profesionalna fotografkinja Molly Darlington istražuje kako možete snimati velike sportske trenutke džepnim fotoaparatom.