A river flowing through a landscape of mossy rocks.

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Kako upravljati ekspozicijom

Ekspozicija je količina svjetlosti koja dolazi do senzora fotoaparata i određuje koliko će slika biti svijetla ili tamna. Kontrolira se brzinom zatvarača, otvorom blende i ISO postavkama. Prilagodba bilo koje od tih stavki ne utječe samo na ekspoziciju, nego i na izgled fotografije.

Fotoaparat uobičajeno prilagodbu ekspozicije rješava u automatskim načinima rada. Međutim, znanje o različitim elementima koji utječu na fotografije dati će vam samopouzdanje za preuzimanje ručne kontrole. Tako dobivene slike istaknut će se u usporedbi s ostalima.

Ovaj videozapis prikazuje kako koristiti otvor blende, brzinu zatvarača i ISO postavke kako biste dobili željenu ekspoziciju i utjecaj na fotografiju.

Otvor blende

Otvor blende je veličina otvora u objektivu kroz koji prolazi svjetlost. Svaki objektiv ima raspon postavki otvora blende, od velikih do malih. U načinu rada s prednošću otvora blende (Av) upravljate otvorom blende, a fotoaparat i dalje prati ukupnu ekspoziciju.

Otvor blende mjeri se f-brojem. Što je manji f-broj, primjerice f/2,8, otvor blende je veći i propušta više svjetla te daje malu dubinu polja (povećano zamućenje izvan točke izoštravanja). Mali otvori blende označeni su velikim brojevima, primjerice f/16, i propuštaju manje svjetla te daju velike izoštrene površine od prednjeg plana do pozadina.

Slični članci
Improve your images with HDR photography

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Poboljšajte snimke uz HDR fotografiju

Naučite kako kombinirati više slika istog prizora kako biste snimili detalje u najsvjetlijim i najtamnijim elementima slike.

How to create stunning bokeh

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Kako stvoriti nevjerojatni bokeh

Primijenite ove savjete i trikove kako biste predivno zamutili svoje pozadine.

canon-get-inspired-exposure-optiona-2-text-1920x1080

Ove dvije snimke imaju sličnu ekspoziciju, no različite otvore blenda. Uočite kako se upotrebom malog otvora blende na lijevoj slici stvorila veća dubina polja s brojnim izoštrenim područjima. Povećanje otvora blende na desnoj slici smanjilo je dubinu polja pa je mnogo manja površina izoštrena.

Brzina zatvarača

Brzina zatvarača je vrijeme osvjetljenosti senzora. Izražava se u sekundama. U načinu rada s prednošću brzine zatvarača (Tv) upravljate otvorom blende, a fotoaparat i dalje prati ukupnu eskpoziciju.

Visoke brzine zatvarača poput 1/1000 s koriste se za zamrzavanje brzih radnji kao što je protjecanje vode. Niske brzine zatvarača koriste se za dodavanje pokreta poput strujanja vode.

canon-get-inspired-exposure-optiona-3-text-1920x1080

Usporedite ove dvije snimke snimljene vrlo sličnim ekspozicijama, no različitim brzinama zatvarača. Uočite utjecaj upotrebe niske brzine zatvarača na protjecanju vode. Za duge ekspozicije morate koristiti stativ ili nosač za sprječavanje podrhtavanja fotoaparata.

ISO

ISO zadaje osjetljivost senzora na svjetlo. Stoga se može koristiti za pojačanje svjetla na senzoru te povećava fleksibilnost brzine zatvarača i otvora blende. ISO uobičajeno započinje brojem 100 a što je veći, to je veća i osjetljivost.

ISO također može narušiti kvalitetu slike u obliku zrnatosti ili šuma na slikama te može zamutiti boje. Općenito je najbolje koristiti što nižu ISO postavku.

canon-get-inspired-exposure-optiona-4-1920x1080

Desni prizor mnogo je tamniji od lijevog. Kako biste održali dovoljno visoku brzinu zatvarača za snimanje bez stativa morate kompenzirati povećanjem ISO vrijednosti. Ovaj put na 1250, a to nije prekomjerno utjecalo na kvalitetu slike.

Prilagođavanje ekspozicije

Upravljanje ekspozicijom je istovremena prilagodba ove tri postavke. Na primjer, povećanje brzine zatvarača za zamrzavanje brze radnje može smanjiti ekspoziciju slike. Za kompenzaciju morate povećati otvor blende. Na sličan način smanjenje otvora blende za povećanje izoštravanja od početka do kraja zahtijeva smanjenje brzine zatvarača. Za održavanje ekspozicije također možete koristiti ISO vrijednost. Taj odnos često se prikazuje kao trokut ekspozicije.

Regulator kompenzacije ekspozicije omogućuje vam posvjetljenje i li zatamnjenje slike. Negativni broj označava smanjenje ekspozicije i zatamnjenje slike, a pozitivni broj povećava ekspoziciju radi posvjetljenja.

canon-get-inspired-exposure-optiona-5-800x534

Ove dvije snimke očigledno imaju različitu ekspoziciju, unatoč istoj količini svjetla u prizoru. Lijeva snimka je pretamna ili ima premalenu ekspoziciju, a desna je presvijetla ili ima preveliku ekspoziciju. Upotrebom kompenzacije ekspozicije možete ispraviti ekspoziciju.

Prilagodba ekspozicije za kreativni učinak. Zatamnite slike kako biste pojačali dojam te zatamnite boje, posebice na fotografijama pejzaža. Povećanje ekspozicije posvjetljuje sjene i stvara moderniji dojam.

Više snimki s različitim ekspozicijama omogućuje vam snimanje prizora brojnim ekspozicijama i naknadni odabir najbolje snimke. Odaberite između 1 i 3 koraka na ljestvici ekspozicije i dopustite fotoaparatu provedbu potrebnih prilagodbi vaših postavki.

Sljedeći put kada izvadite fotoaparat pokušajte eksperimentirati različitim postavkama kako biste na slikama vidjeli koje promjene uzrokuju.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike