TEHNIKE OSVJETLJENJA

Početnički vodič za slikanje svjetlom u fotografijama

Slikanje svjetlom nije toliko komplicirano koliko mislite i zahtijeva vrlo malo profesionalne opreme. Zabavite se eksperimentirajući i izrađujte spektakularne slike s pomoću ovih savjeta i trikova.
Krupni kadar ženskog lica prekrivenog višebojnim svjetlosnim tragovima, snimljeno modelom Canon EOS R6.

Svjetlo je najvažnija komponenta fotografije, ali zabava ne mora stati kad sunce zađe. S pomoću svjetiljke ili drugog izvora svjetla možete izaći van kada padne mrak i naslikati vlastite slike pomicanjem svjetiljke i stvaranjem bilo kojeg oblika koji vam se sviđa. Ne možete vidjeti te oblike u stvarnom vremenu, ali s pomoću duge ekspozicije možete ih snimiti svojim fotoaparatom kako biste stvorili jedinstvene slike. Tehnika se često naziva „slikanje svjetlom”.

Što je slikanje svjetlom?

Dugom ekspozicijom vozila u pokretu stvorile su se pruge crvene i bijele boje na užurbanoj cesti.

Upotrebom duge ekspozicije moguće je pretvoriti prednja i stražnja svjetla automobila u bijele i crvene pruge. Slična se tehnika upotrebljava za slikanje svjetlom, ali vi kontrolirate izvor svjetla. Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 15-35 mm F2.8L IS USM pri 28 mm, 124 s, f/16 i ISO400. © Lorenz Holder – ambasador tvrtke Canon

Čarolija je u pokretima. Možda ste vidjeli fotografije koje sadrže svjetlosne tragove. One se obično temelje na noćnom prikazu automobila i drugih vozila koji ostavljaju crvene i bijele svjetlosne tragove na fotografiji dok se kreću cestama. Slikanje svjetlom temelji se na istoj ideji, ali je pomiče na kreativniju razinu te vas stavlja u vozačevo sjedalo.

Kao i sa svjetlosnim tragovima, trebat ćete upotrijebiti dugu ekspoziciju koja vam pruža dovoljno vremena za snimanje svih pokreta izvora svjetla. Pokret može biti kakav god želite, a za slikanje možete upotrijebiti bijela ili crvena svjetla.

Što vam je potrebno za uspješno slikanje svjetlom?

Žena pozira ispred fotoaparata tvrtke Canon, a muškarac drži svjetlo iza njezine glave.

Stativ vam zaista može pomoći tijekom snimanja dugih ekspozicija jer ćete izbjeći podrhtavanje fotoaparata, a objekt ili pozadina slike ostat će oštri.

Povezivanje fotoaparata s telefonom ili tabletom putem aplikacije Canon Camera Connect ne samo da vam omogućava daljinsko upravljanje fotoaparatom,nego i prikazuje ono što objektiv može vidjeti na zaslonu, tako da možete biti sigurni da je kompozicija svjetlosne slike dobra i da ispunjava okvir.

Iako je u prvom planu slikanja svjetlom pokret, često ćete morati upotrijebiti slabo osvijetljenu pozadinu ako želite da se ističe. Zato fotoaparat morate postaviti na stativ ili drugu stabilnu platformu. Ako vaš objektiv ima opciju optičke stabilizacije slike (IS), uglavnom je najbolje isključiti je za upotrebu duge ekspozicije. Najnoviji fotoaparati mogu prepoznati kada je fotoaparat postavljen na stativ i isključiti opciju IS za vas.

Poput bilo koje fotografske tehnike, slikanje svjetlom može zahtijevati malo vježbe. Korisno je isplanirati potencijalne snimke prije zalaska sunca kako biste mogli vidjeti koje su kompozicije najbolje. Kada se smrači, fotoaparat postavite na stativ i prebacite na način rada s prikazom uživo kako biste snimku mogli pregledati na stražnjem LCD zaslonu.

Različita okruženja pružaju drugačiji izgled i dojam svjetlosnih slika. Ako upotrebljavate relativno kratko trajanje ekspozicije od oko 10 sekundi s tamnom pozadinom, često će izgledati tamnije na završnoj slici zbog čega će sva pozornost biti usmjerena na oblike koje ćete izraditi svjetiljkom. Dulja ekspozicija s noćnom panoramom grada ili drugom osvijetljenom pozadinom može pružiti dodatni kontekst kompoziciji te osjećaj mjesta i prostora.

Dobra je praksa da tijekom snimanja dugih ekspozicija ne dodirujete fotoaparat – čak i ako je montiran na stativ – kako fotografija ne bi bila mutna zbog vibracija.

Kako podesiti fotoaparat?

Silueta stoji u mraku i okreće svjetiljke kako bi stvorila crvene i bijele svjetlosne tragove.

Kada fotoaparat postavite na stativ ili čvrstu površinu, postavite fotoaparat na ručni (M) način rada i postavite ISO na 100 i mali otvor blende, kao što je f/11 ili viši. Eksperimentirajte s različitim otvorima blende i brzinama zatvarača prije nego što shvatite kako različite postavke utječu na rezultat i neprestano pregledavajte fotografije na stražnjem zaslonu fotoaparata. Imajte na umu da snimke mogu izgledati svjetlije nego što stvarno jesu tijekom pregledavanja zaslona fotoaparata u mraku, tako da ćete možda trebati podesiti svjetlinu zaslona kako biste ga prilagodili tome.

Za mnoge noćne snimke poželjan je široki otvor blende s malim f/brojem i visokom ISO postavkom, tako da možete zamrznuti svaki pokret s pomoću velike brzine zatvarača. Za slikanje svjetlom vrijedi suprotno jer su pokreti ključan faktor koji želite snimiti.

Odaberite način rada za ručno snimanje (M) na fotoaparatu i upotrijebite nisku ISO vrijednost od oko 100 do 200. Odaberite uski otvor blende od oko f/11 i postavite brzinu zatvarača između 10 i 30 sekundi, ovisno o tome koliko vam vremena treba za slikanje svjetlom.

Morat ćete i ručno postaviti udaljenost fokusa, stoga odaberite način rada MF. Unaprijed izoštrite područje u kojem ćete svjetiljkom naslikati sliku. Na mnogim fotoaparatima možete omogućiti i isticanje područja ručnog izoštravanja (MF Peaking), vizualnu pomoć koja prikazuje koji su dijelovi slike najviše izoštreni.

Dobar kreativni savjet je ručno odabrati postavku ravnoteže bijele boje. Na primjer, postavke Daylight (Dnevno svjetlo), Cloudy (Oblačno), Shade (Sjena) ili Tungsten (Klasična rasvjeta) učinkovito će izmijeniti temperaturu boje svjetla, postupno pružajući toplije ili hladnije tonove. Ako je dostupan u vašem fotoaparatu, snimajte u načinu kvalitete RAW koji vam omogućuje promjenu postavke ravnoteže bijele boje pri obradi slike u softveru za uređivanje kao što je Canon Digital Photo Professional.

Započnite jednostavnom upotrebom predloženih postavki fotoaparata i s pomoću svjetiljke ili bljeskalice pametnog telefona izradite osnovne oblike ili možda čak napišite svoje ime u svjetlu. Možda ćete morati upotrijebiti kraću ili dužu ekspoziciju ili širi ili uži otvor blende kako biste postigli željeni efekt. Eksperimentirajte s postavkama i uskoro ćete dobiti osjećaj za ono što najbolje funkcionira.

Koji objekt i izvor svjetla odabrati?

Svjetiljka s različitim šarenim čašama zalijepljenima na kraju.

Ako kod kuće nemate višebojnu svjetiljku, možete je jednostavno izraditi s pomoću obojanih plastičnih čaša ili sličnih obojenih predmeta kao što su male posude za spremanje hrane, salvete ili višebojne lampice.

Tulipani u vrtu uokvireni svjetlosnim tragovima.

Kada se koristite fotoaparatom dok druge osobe slikaju svjetlom, upotrijebite dugu proizvoljnu ekspoziciju „Bulb” duže od 30 sekundi i na mahove prekrivajte objektiv šeširom ili drugim predmetom. To će vam omogućiti stvaranje kompozicije u zasebnim, selektivnim segmentima umjesto da pokušavate snimiti sve u jednom kontinuiranom nizu. Snimljeno modelom Canon EOS 90D s objektivom Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS STM pri 71 mm, 83 s, f/22 i ISO100.

Upotrijebite svoj vrt kao mjesto za vježbanje i snimite fotografiju cvijeća, stabala ili drugih slikovitih biljaka. Ako želite biti kreativni, zalijepite plastične čašice u boji ili salvetu na svjetiljku kako biste napravili svjetlosni štapić kojim možete mahati tijekom ekspozicija radi stvaranja raznobojnih tragova i oblika.

Svjetiljkom obasjajte glavni objekt i postavite automatski fokus na njega. Nakon toga prijeđite na način rada MF kako biste spremili udaljenost fokusa. Ako vam je potrebna ekspozicija duža od 30 sekundi, odaberite način rada ekspozicije Bulb, ako je dostupna na fotoaparatu.

Započnite ekspoziciju i počnite mahati svjetiljkom ili drugim izvorom svjetla oko scene. Šarene blagdanske lampice mogu ostaviti kreativan dojam. Može mahati njima ili drugim izvorom svjetla iza predmeta kako bi se prikazali kao siluete. Ako određenom dijelu scene želite dodati još svjetla, jednostavno na nekoliko sekundi usmjerite svjetiljku prema njemu prije nego što prijeđete na cvjetne gredice i druga područja kako biste stvorili živopisnu pozadinu.

Duga ekspozicija svjetlosnog prikaza s plavim tragovima izrađenih povećanjem i smanjenjem zumiranjem.

Još jedan trik tijekom bojanja svjetlom je snimanje statičkih svjetala i pomicanje fotoaparata tijekom duge ekspozicije radi stvaranja svjetlosnih tragova. Pokušajte rotirati fotoaparat iz pejzažne u okomitu orijentaciju i obrnuto ili napravite puni krug. Prikaz možete povećati ili smanjiti zumiranjem ako upotrebljavate objektiv sa zumiranjem kako biste stvorili alternativni efekt svjetlosnih tragova. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III tvrtke Canon (naslijedio ga je EOS 5D Mark IV tvrtke Canon) s objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (naslijedio ga je Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) pri 135 mm, 0,6 s, f/22 i ISO200.

Snimka gotovo cijelog tijela žene okružene s nekoliko svjetlosnih tragova.

Na društvenim mrežama vrlo je popularno kombinirati slikanje svjetlom s kreativnim portretima. Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 24-105 mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 13 s, f/16 i ISO100.

Ponekad je manje više. Upotreba vrlo jarke svjetiljke može se činiti kao dobra ideja, ali izvori slabije svjetlosti često bolje funkcioniraju. Snažna svjetla usmjerena izravno na objektiv mogu uzrokovati odbljesak, dok svjetiljke nižeg intenziteta mogu izbjeći taj rizik. LED svjećice i višebojne LED lampice također mogu vrlo dobro funkcionirati, a treperave LED lampice mogu proizvesti alternativni efekt isprekidanih crtica.

Za dodatnu zabavu uključite prijatelje i obitelj tako da svatko od njih upotrijebi svjetiljke za dodatno osvjetljavanje područja interesa. Jedna svjetiljka ne treba pokrivati cijeli objekt, budući da je možete pomicati tijekom ekspozicije kako biste selektivno obojili različita područja svjetlom. To može dobro funkcionirati za osvjetljavanje točaka interesa u noćnim krajolicima.

Dodatne svjetiljke i drugi izvori svjetla mogu vam pomoći uključiti sebe ili druge osobe u fotografiju. Možete pokušati i pisati riječi ili slikati oblike poput zvijezda i srca. Druga je opcija kombiniranje duge ekspozicije s kratkim impulsom svjetlosti bljeskalice Canon Speedlite kako biste dobili odgovarajuću ekspoziciju za portret ili drugi objekt u prednjem planu tako da istovremeno zamrznete njegov pokret, ali da ipak možete izraditi svjetlosne fotografije tijekom ostatka trajanja ekspozicije.

Kada snimate fotografije iz zabave, slikanje svjetlom može biti zabavan način izražavanja kreativnosti. Ne zahtijeva skupe fotoaparate, objektive i dodatnu opremu. Treba samo malo vremena da se nauče osnove. Uskoro ćete stvarati izuzetno prepoznatljive slike s doista jedinstvenim izgledom i dojmom.Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci