OSNOVE FOTOGRAFIJE

Savjeti za bokeh na fotografiji: vodič za početnike

Ništa ne može zamijeniti pravi bokeh! Primijenite ove savjete i trikove kako biste stvorili predivno zamućenje pozadine, s našim najboljim preporukama za objektive, postavke i tehnike koje možete isprobati.
Krupni plan svjećica na torti, sa zamućenim svjetlima u pozadini.

Pojam bokeh japanska je riječ koja znači "zamućenje" i njom se opisuje izgled neizoštrenih područja na fotografiji. Bokeh – često se izgovara tako da se rimuje s OK, premda je na japanskom e u drugom slogu najkraći mogući – najočigledniji je na fotografijama s mnogo svijetlih područja, poput osvijetljenih ulica noću. No nije samo riječ o odvažnim kružnim svijetlim površinama, također se odnosi na kvalitetu svih zamućenih dijelova na slici.

Snimanje s obuhvaćanjem zamućenih površina jedan je od najprivlačnijih efekata koji možemo primijeniti na fotografiji. Omogućuje nam razvodniti ometajući nered, usmjerava pažnju na važne dijelove slike te nepotrebne detalje preobražava u predivno kremaste boje i nijanse.

Nasmiješeni plavokosi dječačić odjeven u bijelu majicu kratkih rukava, žućkasti prsluk i leptir-mašnu snimljen u šumi.

Jednostavno zamutiti pozadinu nije dovoljno – morate odabrati zanimljivu pozadinu koja će se zamućena idealno isticati. Prošarane svijetle površine uobičajeno stvaraju privlačan bokeh, poput sunčevog svjetla koje se probija kroz lišće. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/500 s, f/1,8 i ISO 100.

Torta na stolu, s ružama i ukrasnim labudom. Zamućeni svijetleći vijenci osvjetljavaju pozadinu.

Kada su neizoštrene, svijetle točke poput svjetlećih vijenaca pretvaraju se u predivan kružni bokeh. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/10 s, f/1.8 i ISO 100.

Stoga je bokeh dugo bio jedan od najmoćnijih vizualnih trikova u arsenalu fotografa. Danas pametni telefoni s dva objektiva mogu imitirati bokeh, no samo kroz softver. Maleni objektivi i senzori u pametnim telefonima onemogućuju ostvarenje plitke dubinske oštrine potrebne za prirodni bokeh. To je optički efekt koji se zaista jedino može pojaviti kod objektiva i senzora za velike fotoaparate, a ništa ne može zamijeniti pravu stvar. Fotografi su smatrali kako im je za postizanje dobrog pozadinskog zamućenja potreban DSLR, no idealni su fotoaparati bez zrcala poput ovdje primijenjenog EOS R6 tvrtke Canon, a podjednako su učinkoviti početnički modeli bez zrcala poput M50 ili EOS M6 Mark II tvrtke Canon. Od presudne je važnosti objektiv, ne fotoaparat.

Donosimo pregled ključnih tehnika, vještina s fotoaparatom i kompleta kako biste snimanjem bokeha svoje fotografije učinili još dojmljivijima. Nije riječ samo o zamućenju pozadine – također treba uvrstiti privlačne svijetle površine, pronaći pravo svjetlo ili uokviriti detalje koji će odlično izgledati zamućeni.

Najbolji objektivi za bokeh

Fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon.

Objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende poput RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon pozadine može pretvoriti u prelijep kremasti bokeh. Uočite kako listići vidljivi na slici objektiva tvore okrugli otvor – to uvelike određuje oblik bokeha.

Za snimanje privlačnog bokeha trebate "brzi" objektiv – dakle, s velikim maksimalnim otvorom blende, idealno f/2.8 ili većim (manji f-broj). To je jedan od glavnih razloga za uvrštenje brzih objektiva s nepromjenjivom žarišnom duljinom u torbu s opremom, čak i ako je žarišna duljina već pokrivena kompletom za zumiranje. Objektiv s nepromjenjivom žarišnom duljinom s maksimalnim otvorom blende, poput ovdje upotrijebljenog objektiva RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon, rastapanjem detalja u prelijepe svjetlosne točke omogućuje lako zamućivanje pozadine. Premda objektiv iz kompleta, s maksimalnim otvorom blende od f/4 – 5.6 ili više, omogućuje zamućenje pozadine, nećete moći postići istu kvalitetu bokeha. Dakako, širi maksimalni otvor blende znači da objektiv propušta više svjetla, što je također korisno pri slabom osvjetljenju, kada možete zaista kreativno iskoristiti bokeh.

U obzir treba uzeti još jedan čimbenik, premda nije kritično važan. Objektivi zamućenje snimaju na različite načine, a neki daju ugodniji bokeh od drugih. Općenito, objektiv s više listića blende daje privlačniji okrugli bokeh, budući da svaka točka svjetlosti odražava oblik otvora blende. To je manje važno ako snimate sa široko otvorenim objektivom – odnosno s maksimalnim otvorom blende (najnižim f-brojem) koji objektiv podržava, kada je otvor ionako okrugao – no to neće uvijek biti slučaj. Koliko objektiv ima listića možete provjeriti u priručniku isporučenom s objektivom ili u tehničkim podacima objektiva na web-mjestu tvrtke Canon. Sedam listića odlično je za atraktivni bokeh, no devet je još bolje.

Podešavanje najboljeg otvora blende za bokeh na fotografiji

Dječačić odjeven u žućkasti prsluk i leptir-mašnu stoji ispred zamućenog zida prekrivenog bršljanom i drži kutijicu za prsten.

Pogledajmo razliku između snimanja s otvorom blende od f/1.8 i f/8. Pri širem otvoru blende od f/1.8 pozadina se zamućuje. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/200 s, f/1.8 i ISO 100.

Dječačić odjeven u žućkasti prsluk i leptir-mašnu stoji ispred jasno vidljivog zida prekrivenog bršljanom i drži kutijicu za prsten.

Gledajući prema kontrastu, kada snimate s f/8 pozadina je mnogo detaljnija i prilično odvlači pažnju od objekta. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/200 s, f/8 i ISO 1250.

Odabir otvora blende jako utječe na bokeh na vašoj fotografiji. Što je veći otvor blende (odnosno niži f-broj), to je plića dubinska oštrina, što znači da će pozadina biti zamućenija. Stoga pokušajte snimati u načinu rada s prednošću otvora blende (Aperture Priority, Av) ili ručnom načinu rada te odaberite veliki otvor blende (maleni f-broj).

Najbolje postavke fotoaparata za bokeh

LCD zaslon fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon s prikazom postavki u načinu rada s prednošću otvora blende.

Način rada s prednošću otvora blende omogućuje postavljanje širokog otvora blende za plitku dubinsku oštrinu, što je neophodno za snažan bokeh u pozadini.

Nasmijani dječačić odjeven u bež prsluk i leptir-mašnu hoda među stablima u šumi.

Snimanje s velikim otvorom blende od f/1.8 znači da će dubinska oštrina biti vrlo plitka, stoga izoštravanje mora biti savršeno. Fotoaparat kao što je EOS R6 ovdje je zaista praktičan, jer njegovo automatsko izoštravanje s pronalaženjem oka može automatski pronaći najbliže oko i zadržati se na njemu. Snimljeno s EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/500 s, f/1.8 i ISO 320.

U načinu rada s prednošću otvora blende (Av) također morate podesiti ISO – za početak podesite 100 i provjerite je li brzina zatvarača dovoljna. Alternativno, u ručnom načinu rada (M) s funkcijom Auto ISO možete podesiti otvor blende i brzinu zatvarača, a fotoaparatu prepustiti utvrđivanje odgovarajuće ISO vrijednosti. Ključno je odabrati veliki otvor blende i brzinu zatvarača kako biste osigurali oštrinu izoštrenih područja na slici kada fotoaparat držite u ruci (pokušajte s vrijednosti oko 1/200 s).

Prilagodba udaljenosti za bolji bokeh

Vaza s ružičastim cvijeće, ispred zamućenog zida od opeke.

Objekt je vrlo blizu pozadini, stoga čak i uz zamućenu pozadinu možete prepoznati oblike opeka. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/200 s, f/1,8 i ISO 100.

Vaza s ružičastim cvijećem ispred vrlo zamućene pozadine, jedva prepoznatljive kao zid od opeke.

Povećanje udaljenosti između objekta i pozadine daje veće zamućenje pozadine. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/200 s, f/1.8 i ISO 100.

Povećanje udaljenosti između objekta i pozadine dodatno zamućuje pozadinu. Drugi čimbenik je udaljenost između objekta i fotoaparata. Što je objektiv bliže objektu, dubinska oštrina je plića. To znači da će se područja u pozadini brže zamutiti. Uočite kako su na našim fotografijama cvijeća prednji cvjetovi dobro izoštreni, dok su cvjetovi u pozadini već zamućeni. Kako biste zamutili veći dio slike, približite objekt fotoaparatu i odmaknite od pozadine.

Podešavanje najbolje žarišne duljine za bokeh

Vrtni ukras u obliku srca izrađen od staklenih perli, ispred jesenje živice.

Ovdje provjerite razliku između snimanja na krajevima raspona zumiranja objektiva sa zumiranjem od 24 – 105 mm. Na širokom kraju raspona zumiranja (u ovom slučaju 32 mm) izoštreno je više pozadine i prizor djeluje pretrpano. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM tvrtke Canon na 32 mm, 1/200 s, f/6.3 i ISO 2000.

Vrtni ukras u obliku srca izrađen od staklenih perli, sa zamućenom pozadinom.

Ako se vratite unatrag i zumirate na drugom kraju žarišne duljine objektiva (105 mm), gledište se komprimira, a pozadinsko zamućenje naglašava. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM tvrtke Canon na 105 mm, 1/200 s, f/7.1 i ISO 3200.

Veća žarišna duljina daje jače pozadinsko zamućenje. To je tako jer je kut gledanja oštriji pa kadar efektivno obuhvaća manji dio pozadine. Zato je telefoto objektive za zumiranje moguće u velikoj mjeri upotrebljavati za izdvajanje objekta i pretvorbu pozadine u zamućenje bez detalja. Stoga, ako želite pojačati zamućenje i poboljšati bokeh, pomaknite se nekoliko koraka unatrag i zumirajte (ili zamijenite objektive) na veću žarišnu duljinu.

Stvaranje bokeha u prvom planu

Dječačić odjeven u bež prsluk stoji uz zid prekriven bršljanom i drži otvorenu kutijicu za prsten.

Ovdje snimanje blizu ograde od bršljana omogućuje obuhvaćanje zamućenih listova lijevo u kadru i pojačava osjećaj dubine. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/160 s, f/1,8 i ISO 100.

Dječačić u bež prsluku i svijetlo plavim gumenim čizmama trči preko čistine u šumi.

Uz to što omogućuje zamućenje tla ispred objekta, niski kut fotoaparata poput ovoga također "gura" pozadinu dalje za snažniji bokeh u pozadini. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/500 s, f/1.8 i ISO 100.

O bokehu primarno težimo razmišljati kao o pozadinskoj estetici, no u velikoj mjeri može se primijeniti u prvom planu kadra. Uključenjem neizoštrenih detalja u prvom planu kompozicije možete privući pogled na izoštren objekt. To može značiti približavanje fotoaparata lišću ili spuštanje na tlo radi kadriranja zamućenog prvog plana. Meki detalji poput toga dodaju osjećaj dubine prizoru te su odlični za unošenje odvažnih zamućenih boja u kompoziciju.

Stvaranje bokeha u videozapisu

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Dubina je ključna i u kompoziciji videozapisa, jer gledatelju pomaže orijentirati se u prizoru. Uključenje neizoštrenih detalja u prvi plan i pozadinu odličan je način za pojačanje dojma dubine i privlačenje pogleda u kadar. Štoviše, istaknuti bokeh jednako lijepo izgleda na videozapisu kao i na fotografiji, uz to što se također može pomicati. Prednja svjetla automobila, svijetleći vijenci i druge svijetle točke djeluju posebno lijepo kada se zamute u trepereće točke snažnog bokeha.

Dodavanje odvažnih svijetlih površina bokeha

Čovjek fotografira riđu prugastu mačku kroz prozirne božićne lampice.

Ovu jednostavnu tehniku također je moguće primijeniti sa svjetlima u boji ili čak božićnim ukrasima.

Portret mačke s neizoštrenim svjetlima u boji u pozadini.

Na fotografijama pokušajte obuhvatiti zamućene svjetleće vijence u pozadini kako biste ostvarili prelijepa svijetla područja bokeha.

Jedan od najodvažnijih načina promjene bokeha u fotografiji je obuhvaćanje malenih, svijetlih točaka naspram tamne pozadine ili slabog osvjetljenja. To je očaravajući efekt koji možete pronaći u svim prilikama, poput prodiranja sunčevih zraka kroz stablo, popunjenih ulica nakon pada mraka, šarene vožnje na zabavištu ili svjećicama na torti. Ako sami želite isprobati efekt, pokušajte sa svjetlećim vijencima. Postavite ih u pozadinu snimke ili u prvi plan, ili oboje istovremeno. Kada su neizoštreni, svijetleći vijenci preobražavaju se u privlačne krugove bokeha.

Stvaranje prilagođenih oblika bokeha

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Kada snimate sa široko otvorenim objektivom (s maksimalnim otvorom blende), na slikama biste, zbog okruglog otvora, trebali dobiti okrugli bokeh. U suprotnom, oblik bokeha određuje broj listića blende na objektivu – općenito, što je više listića, to otvor blende ostaje okrugliji s otvaranjem, a s time je i bokeh okrugliji. U praksi to obično znači da su svijetle površine bokeha okrugle ili šesterokutne – ako želite utvrditi oblik bokeha, jednostavno skinite objektiv s fotoaparata, podignite ga prema svjetlu i pogledajte kroz njega.

No zašto ne biste bili kreativni i promijenili oblik bokeha? To možete napraviti izrezivanjem predloška bilo kojeg oblika i njegovim pričvršćivanjem ispred objektiva. U ovom se videozapisu bokeh jednostavnim komadom kartona pretvara u brojne šarene zvijezde i snježne pahuljice.

Isprobajte odmah: snimanje bokeha mrtve prirode

Zrcalo obloženo folijom na stolu, sa svjetlećom kutijom na jednoj strani i fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon postavljenim za snimanje žute ruže.

Ovo je zaista jednostavan i učinkovit način eksperimentiranja s bokehom doma, uz primjenu svih savjeta iz ovog članka.

Žuta ruža fotografirana na zrcalnoj površini, s neizoštrenim svijetlim područjima oko nje.

Izgužvana folija odbija svjetlost svjetiljke kao raspršena svijetla područja, koja zamućena daju prelijepi kružni bokeh. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/640 s, f/1,8 i ISO 100.

Utvrdili smo kako neizoštrene točke svjetlosti stvaraju privlačni bokeh ako snimate s odgovarajućim postavkama. Predstavljamo jednostavnu postavu koju možete isprobati doma za stvaranje mrtve prirode ispunjene bokehom. Postavite predmet na zrcalnu površinu, a zatim postavite izgužvan list folije u pozadinu (ne previše izgužvan– nekoliko pregiba je dovoljno, tako da ne odbija svjetlost nego je raspršuje). Usmjerite kućnu svjetiljku na foliju, a drugom svjetiljkom osvijetlite objekt (primijenili smo LED ploču, no dovoljna je i obična svjetiljka). Postavite fotoaparat blizu objekta, postavite ga u način rada s prednošću otvora blende (Av), primijenite velik otvor blende – idealno oko f/1.8 – i snimajte iz niskog kuta kako biste snimili predivno zamućeni bokeh.

Autor James Paterson

Savjeti za snimanje bokeha

 • Upotrebljavajte brzi objektiv (f/2.8 ili manje) s više listića otvora blende.
 • Snimajte sa široko otvorenom blendom.
 • Snimajte u načinu rada s prednošću otvora blende (Av).
 • Povećajte udaljenost za bolji bokeh.
 • Veće žarišne duljine stvaraju jače zamućenje.
 • Budite kreativni s bokehom u prvom planu.
 • Zapamtite kako je bokeh učinkovit i u videozapisu.
 • Mala svijetla svjetla ispred tamne pozadine stvaraju odvažan bokeh.
 • Stvorite prilagođene oblike bokeha izrezivajući vlastite predloške.

Povezani proizvodi

Slični članci

 • Silueta kapi koje se u luku šire iz staklenog pehara u podignutoj ruci naspram narančastog neba.

  KREATIVNA FOTOGRAFIJA

  Kreativne tehnike za društvene mreže

  Dva fotografa s TikToka dijele svoje najbolje savjete za kreiranje snimki koje se ističu u masi.

 • Portret fotografkinje i pjesnikinje Amaal Said sa zatvorenim očima, s crvenom maramom povučenom široko preko ramena.

  FOTOGRAFIRANJE AUTOPORTRETA

  Zamislite savršene autoportrete

  Doznajte kako obične autoportrete pretvoriti u nevjerojatne.

 • Osoba stavlja ruku na sjajnu stranu CD-a, a okružuju ih oblici zvijezde s efektom zamućenja.

  KUĆNI PROJEKTI

  Stvorite prilagođeno zamućenje

  Jednostavan i dovitljiv način za dodavanje prilagođenih oblika zamućenja na fotografije, poput srca i zvijezda.

 • KUĆNI PROJEKTI

  3 dodatka za fotografiranje koje možete sami izraditi

  Napravite vlastitu meku kutiju (softbox), cijev za reflektor za fokusiranje svjetla te vreću za stabilizaciju fotoaparata.