A dirt-bike speeds through a puddle, creating a spray of water.

BRZINA ZATVARAČA

Kako ovladati brzinom zatvarača

Promjena brzine zatvarača fotoaparata jedan je od načina podešavanja ukupne ekspozicije slike. No također se može upotrebljavati u kreativne svrhe, za upravljanje količinom zamućenja (ili njegovim nedostatkom) na vašim slikama.

Donosimo pet savjeta za savladavanje brzine okidača i ostvarite veću kontrolu nad svojom akcijskom fotografijom, bez obzira snimate li školski sportski dan s fotoaparatom EOS M bez zrcala ili motoristički sport s EOS DSLR.

1. Kontrolirajte brzinu zatvarača

The screen of the Canon EOS 90D showing the Tv (Time Value) settings.
Za izravno upravljanje brzinom zatvarača postavite fotoaparat na prednost zatvarača Shutter Priority (ili Tv, što označava Time Value (vremensku vrijednost)).

Većina fotoaparata EOS imaju poseban način za "sportske" scene koji automatski postavlja ekspoziciju fotoaparata i postavke izoštravanja za snimanje objekta u pokretu. Tako ćete dobiti odlične rezultate, no možete preuzeti kontrolu kada želite biti kreativni te ostvariti određeni učinak ili prilagoditi određenim uvjetima, primjerice pri ručnom snimanju brzih objekata iz daljine.

Za izravno upravljanje brzinom zatvarača postavite fotoaparat na prednost zatvarača Shutter Priority (ili Tv, što označava Time Value (vremensku vrijednost)). Brzina zatvarača može se postaviti okretanjem glavnog kotačića fotoaparata ili na dodirnom zaslonu kojim su opremljeni brojni fotoaparati EOS, uključujući i Canon EOS M6 Mark II te Canon EOS 90D. Fotoaparat automatski podešava otvor blende radi ostvarenja standardne ekspozicije. Najveća brzina zatvarača fotoaparata EOS je 1/4000 s ili 1/8000 s, a najdulja automatski postavljena brzina zatvarača je 30 sekundi.

2. Izbjegavajte podrhtavanje fotoaparata

Što više zumirate objekt, to je uočljivije podrhtavanje fotoaparata, stoga su potrebne veće brzine zatvarača kako bi se ono smanjilo. Na slici iznad, snimljenoj s 1/50 s, jasno je vidljivo podrhtavanje fotoaparata. Na slici ispod zaustavljena akcija snimljena je s 1/640 s.

Pri odabiru brzine zatvarača treba promisliti o dvije stvari: je li dovoljno brza za sprječavanje zamućenja uzrokovanog pomicanjem fotoaparata u ruci – također poznatog kao "podrhtavanje fotoaparata" – te kojom se brzinom kreće objekt.

Brzina zatvarača potrebna za izbjegavanje podrhtavanja fotoaparata ovisi o brojnim stvarima, uključujući i upotrebljavate li objektiv s ugrađenim stabilizatorom slike IS (Image Stabilizer) te koliko je jak vjetar. No žarišna duljina objektiva najvažniji je čimbenik. Što više zumirate, to je podrhtavanje uočljivije.

U pravilu se ovaj problem najčešće rješava primjenom brzine zatvarača koja je ekvivalentna žarišnoj duljini ili brža. Tako s postavkom objektiva od 50 mm upotrijebite 1/50 s ili bržu, a s objektivom od 200 mm 1/200 s ili bržu. Potom morate u obzir uzeti i brzinu objekta – nastavite čitati!

3. Snimite akciju s velikim brzinama zatvarača

Slični članci
A person riding a dirt bike around a track, leaning the bike low to the ground, photographed using camera panning. © Richard Walch

OSNOVE FOTOGRAFIJE

Fotografiranje panoramiranjem za početnike

Uz ove najbolje savjete otkrijte kako upotrijebiti panoramiranje za snimanje boljih akcijskih fotografija.

A female athlete in a purple vest leaping over a hurdle.

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Kako snimiti sjajne akcijske fotografije

Savjeti za snimanje nevjerojatnih akcijskih snimaka fotoaparatom tvrtke Canon.

Dok brzina zatvarača od 1/250 s zaustavlja objekt koji se sporo kreće, poput osobe u hodu, za oštre slike osobe u trku potrebne su više brzine zatvarača.

Brzina zatvarača potrebna za zaustavljanje objekta u pokretu ovisi o njegovoj udaljenosti od fotoaparata, smjeru u kojem se kreće i brzini, a vjerojatno vam je potrebna veća brzina zatvarača no što mislite. Brzinom zatvarača od 1/250 s zaustavlja se spori objekt, primjerice osoba koja šeta, a za zaustavljanje osobe u trku mogu biti potrebne brzine zatvarača u području od 1/500 do 1/1000 s. Za oštre snimke brzih objekata poput ptica u letu ili jurećih automobila potrebne su brzine od 1/1000 ili čak 1/4000 s.

Usporedite ove snimke motocikla u pokretu. Vidljivo je kako su motocikl i vozač zamućeni pri brzini zatvarača od 1/200 s, čime se ostvaruje odličan dojam pokreta, no propuštaju detalji, dok su detalji pri 1/1000 s oštri, a akcija je zaustavljena.

Na brzinama zatvarača koje se smatraju prilično brzima, 1/200 s (i više), na snimci se ostvaruje odličan dojam brzog prolaska objekta bez snimanja detalja motocikla ili vozača. Pri 1/1000 s (i niže) na snimci se zaustavlja akcija.

Pripremite se za povećanje vrijednosti ISO tako da možete upotrebljavati više brzine zatvarača, poglavito pri fotografiranju sporta i divljih životinja.

4. Budite kreativni s kontinuiranim pomicanjem

Negativna strana zaustavljanja akcije je što se više ne može promatrati kao akcija. Slike pokretnih objekata često izgledaju dinamičnije kada je objekt izoštren, a pozadina zamućena. Za postizanje ovog efekta provjerite je li brzina zatvarača dovoljno niska za zamućivanje, a zatim fotoaparat pomičite s objektom brzinom kojom se on kreće. To se zove panoramiranje.

Kontinuirano pomicanje fotoaparata radi praćenja objekta u uzrokuje zamućenje pozadine, zbog čega akcija djeluje dinamičnije.

Potrebna brzina zatvarača ovisi o brzini kretanja objekta i količini željenog zamućenja. Za povećanje mogućnosti izoštravanja objekta, način za automatsko izoštravanje postavite na AI Servo ili Servo, jer to fotoaparatu omogućuje konstantno podešavanje kako bi objekt u pokretu ostao izoštren. Objektiv s ugrađenim optičkim stabilizatorom slike kompenzira svako okomito "podrhtavanje" tijekom vodoravnog pomicanja fotoaparata i obrnuto. Ako je objektiv opremljen sklopkom za način IS, postavite ga u položaj 2 za snimke s kontinuiranim pomicanjem – s ovom postavkom stabilizira se okomito kretanje, no dopušta vodoravno zamućenje koje uzrokuje vodoravno pomicanje.

5. Upotrijebite niske brzine zatvarača za zamućenje pokreta

Kada je fotoaparat nepomičan na stativu, pri primjeni duge ekspozicije (niska brzina okidača) svaka kretnja – poput valova – bit će zamućena.

Za namjerno zamućenje slike možete upotrijebiti relativno dugu ekspoziciju – primjerice, dulje od sekunde. No kako biste spriječili prejako eksponiranje snimke, potrebna je uža postavka otvora blende (viši f-broj poput f/16 ili f/22), niža postavka ISO ili filtar ND za ograničenje količine svjetla koje ulazi u fotoaparat. Sada tijekom ekspozicije možete pomicati fotoaparat (čime zamućujete cijelu fotografiju) ili upotrijebiti stativ kako bi nepomičan fotoaparat zamućivao samo pomične dijelove u kadru. Isprobajte drugu tehniku kako biste ublažili valove i tekuću vodu u krajoliku, ili kako biste zamutili vozila u pokretu i skupine ljudi u gradskoj sceni.

Za ekspozicije dulje od 30 sekunde upotrijebite način rada Bulb. Neki fotoaparati tvrtke Canon imaju postavku "B" na kotačiću za način rada, a druge je prije listanja kroz brzine zatvarača i prikaza "BULB" nužno postaviti na ručni način "M" (Manual). Za uklanjanje opasnosti od podrhtavanja pri pritiskanju okidača praktično je primijeniti daljinski mjerač vremena ili žični daljinski upravljač. Također se možete odlučiti aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom telefonu daljinski upravljati fotoaparatom.

Napisao Marcus Hawkins

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike