AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

Uz ove najbolje izbore objektiva za akcijsku fotografiju nikad nećete propustiti nijedan trenutak

Bilo da se radi o plivačima koji skaču u bazen ili skejteru usred skoka, na raspolaganju vam je primamljiv izbor vrhunskih, a ipak cijenom pristupačnih objektiva tvrtke Canon za snimanje pokreta u sportu.
Plivačica skače unatrag u bazen s ispruženim rukama i stvara luk od kapljica vode.

Bit akcijske fotografije je snimati objekte u pokretu, od igre kućnih ljubimaca do ptica u letu, od atletike do sportova s loptom. Budući da se objekt kreće velikom brzinom, može biti teško postići snimku koju želite, ali upotreba fotoaparata i objektiva koji najbolje odgovaraju snimanju akcije pruža vam veliku prednost.

Općenito, najprikladniji fotoaparati za akcijsku fotografiju imat će napredni sustav automatskog izoštravanja s mnogo točaka automatskog izoštravanja, što vam pomaže da precizno i kontinuirano pratite objekte čak i kad se nepredvidivo kreću. Trebali bi imati i veliku maksimalnu brzinu izmjene sličica u načinu rada kontinuiranog snimanja te veliki memorijski međuspremnik, tako da možete snimiti niz fotografija umjesto samo nekoliko snimki.

Idealna kućišta fotoaparata za snimanje akcije imaju EOS R6 i EOS R7 tvrtke Canon. Oba modela imaju osjetljivo i inteligentno automatsko izoštravanje utemeljeno na umjetnoj inteligenciji s dubinskim učenjem, za praćenje ptica, životinja, ljudi i čak i vozila, uz iznimno velike brzine izmjene sličica.

Ruke koje drže fotoaparat EOS R tvrtke Canon i objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Canon opisuje razliku u brzini prijenosa podataka između fotoaparata i objektiva za EF i RF sustav montiranja kao „moped i brzi vlak“, što RF objektive kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM čini odličnim izborom za akcijske snimke. © James North

Koja je vrsta objektiva najbolja za akcijske snimke?

Brzina je ključna za snimanje objekata u pokretu, a iznimno brza komunikacija između RF objektiva i kućišta sustava EOS R tvrtke Canon daje niz prednosti, uključujući brzinu i preciznost automatskog izoštravanja s praćenjem, zajedno s poboljšanom optičkom stabilizacijom slike (IS). Optička stabilizacija slike iznimno je korisna prilikom snimanja s velikim telefoto žarišnim duljinama jer opasnost od mutnih fotografija uslijed podrhtavanja fotoaparata postaje mnogo veća. Optička stabilizacija slike u objektivu radi zajedno sa stabilizacijom slike u kućištu (IBIS) u fotoaparatu kako bi se neutraliziralo pomicanje fotoaparata i smanjilo zamućenje.

Akcijski fotografi nastoje uvući gledatelje u akciju na svojim fotografijama kako bi prenijeli doživljaj koji imate kad ste uz teren ili sjedite pokraj staze za utrke, tako da će vam objektiv s velikom žarišnom duljinom omogućiti ispunjavanje kadra objektom. Telefoto ili supertelefoto objektivi sa zumiranjem obično su najbolja opcija ako snimate s udaljenosti, ali i standardni objektivi sa zumiranjem mogu biti dovoljni ako znate da ćete se moći približiti akciji.

Profesionalni sportski fotograf vjerojatno će upotrebljavati velike, vrhunske sportske objektive s profesionalnim zumiranjem i supertelefoto objektive. Međutim, Canon nudi i osnovne telefoto objektive koji mogu snimiti akciju i osigurati iznimno oštre fotografije. Donosimo najbolji izbor za širok raspon budžeta.

Najbolji početnički objektiv za akcijsku fotografiju: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Skejter u trapericama i bijeloj majici izvodi odvažan trik na rampi u parku za skejtanje prepunom grafita.

Ne treba vam uvijek telefoto objektiv. Standardni objektiv sa zumiranjem, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, idealan je kad ste blizu akciji ili želite obuhvatiti okruženje za postavljanje scene. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 48 mm, 1/180 s, f/13 i ISO100.

Kad snimate subjekte u pokretu, akcija često može biti nadohvat ruke: djeca ili kućni ljubimci koji se igraju u vrtu, snimanje akcije u parku za skejtanje ili čak stojeći uz stazu na motokros utrci. U tim situacijama ne treba vam veliki telefoto doseg, pa je praktičniji relativno mali, lagani objektiv.

Kao objektiv sa zumiranjem kompatibilan s punim kadrom, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM naročito je kompaktan, duljine manje od 9 cm i mase samo 395 g. Lako se sprema i pruža vam slobodu praćenja akcije koliko god želite, a da se pritom ne osjećate sputano. Brzo automatsko izoštravanje osigurava uglađeni, tihi STM motor, dok optička stabilizacija slike u 5 koraka omogućuje upotrebu relativno malih brzina zatvarača (primjerice prilikom panoramiranja s glavnim subjektom) bez rizika od zamućenja snimki podrhtavanjem fotoaparata.

Najsvestraniji objektiv za akcijsku fotografiju: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Yabusame streličar obučen u ceremonijalnu odjeću nosi veliki luk i strijelu, brzo jašući konja uskom stazom.

Ako sa sobom možete nositi samo jedan objektiv, svestrani Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM idealan je za širok raspon akcijskih scenarija. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM pri 240 mm, 1/800 s, f/6.3 i ISO800.

Čest problem kod snimanja objekata u pokretu je to što nikad zapravo ne znate gdje će se akcija dogoditi. Primjerice, ako stojite blizu gola na amaterskoj nogometnoj utakmici, u jednom trenutku možda ćete pokušavati zabilježiti akciju negdje na terenu, a u drugom blizu gola. Ako trošite vrijeme na zamjenu telefoto i širokokutnih objektiva, mogli biste potpuno propustiti važne trenutke.

Veliki raspon zumiranja od 10x kod objektiva Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM čini ga idealnim za ovu vrstu snimanja, pružajući sve od širokokutnih snimki do moćnog telefoto dosega. Uparivanje ovog objektiva punog kadra s fotoaparatom EOS R7 tvrtke Canon, koji ima manji APS-C senzor, dodatno će povećati doseg i osigurati prikaz ekvivalentan onome objektiva od 38,4 – 384 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Osim praćenja akcije zahvaljujući svom velikom rasponu zumiranja, ovaj objektiv ima i iznimno brz sustav Nano USM AF i stabilizaciju slike u 5 koraka, a sve to u kompaktnom i laganom kućištu.

Najbolji telefoto objektiv za snimanje akcije iz ruke: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

Žena drži fotoaparat sustava EOS R tvrtke Canon uz lice, fotografirajući ribara koji baca mrežu za jastoge u more.

Unatoč tome što je telefoto objektiv, veličina i prenosivost modela Canon RF 70-200mm F4L IS USM čini ga idealnim za akcijsku fotografiju iz ruke, kao i fotografiju putovanja i divljih životinja. © Andrew Ford

Snimljena odostraga, žena s vunenom kapom drži fotoaparat sustava EOS R tvrtke Canon s pričvršćenim objektivom Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Učinkovitost optičke stabilizacije slike u 5 koraka objektiva Canon RF 70-200mm F4L IS USM povećana je na čak 7,5 koraka u kombinaciji s ugrađenom stabilizacijom slike fotoaparata sustava EOS R kao što je EOS R6. © Andrew Ford

Iako se akcija ponekad događa blizu, obično snimate s udaljenosti. To naročito vrijedi za događaje s publikom, od atletike do motosporta. Ako izostavimo širokokutne i standardne žarišne duljine, možete odabrati objektiv koji je potpuno namijenjen telefoto snimanju.

Nevjerojatno kompaktni Canon RF 70-200mm F4L IS USM dokazuje da telefoto objektivi ne moraju biti veliki i teški. Zahvaljujući dizajnu na uvlačenje, sklapa se na duljinu manju od 12 cm pa se lako sprema, a masa mu je samo 695 g, unatoč tome što ima robusnu konstrukciju serije L sa zaštitom od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Među istaknutim značajkama su veliki otvor blende f/4 koji ostaje konstantan u cijelom rasponu zumiranja i munjevito brzo automatsko izoštravanje utemeljeno na motorima Dual Nano USM.

Najbolji osnovni model supertelefoto objektiva sa zumiranjem za akcijsku fotografiju: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Profil hokejaša u crvenom dresu s crnom kacigom koji drži podignutu plavu hokejašku palicu.

Snažni optički stabilizator slike s 5,5 koraka kod objektiva Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM stvara zapanjujuće akcijske snimke bez potrebe za stativom. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/500 s, f/8 i ISO1600.

Hokejaš u plavom dresu i dugačkim plavim čarapama natječe se za loptu na umjetnom terenu.

Otvor blende s devet listića također daje predivno zamućenje pozadine. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/640 s, f/8 i ISO1600.

Kod sportske fotografije i fotografiranja divljih životinja često se jednostavno ne možete približiti akciji onoliko koliko biste htjeli. Čak i objektiv od 70 – 200 mm ili Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM možda neće imati dovoljan telefoto doseg. Za pokrivanje udaljenosti treba vam supertelefoto objektiv.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pruža dvostruko veći telefoto doseg od objektiva od 70 – 200 mm, a ipak je relativno kompaktan i naročito lagan uz samo 635 g. Pri supertelefoto žarišnim duljinama uvijek postoji veći rizik od narušavanja oštrine uslijed podrhtavanja fotoaparata, ali stabilizacija slike osigurava oštre fotografije snimljene iz ruke i uglađene videozapise. Iznimno brzo automatsko izoštravanje Nano USM vrlo dobro prati akciju, a ako 400 mm i dalje ne pruža dovoljan doseg, objektiv je kompatibilan s Canonovim ekstenderom RF 1.4x i ekstenderom RF 2x.

Najbolji osnovni model supertelefoto objektiva fiksne žarišne duljine za akcijsku fotografiju: Canon RF 600mm F11 IS STM

Sprinter se snažno pokreće iz startnih blokova.

Kod nekih akcijskih snimki teško da ćete se ikad moći približiti koliko želite. Najveća moguća žarišna duljina ima prednost nad mogućnošću zumiranja, što supertelefoto objektive kao što su Canon RF 600mm F11 IS STM i Canon RF 800mm F11 IS STM čini najboljim opcijama. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1600 s, f/11 i ISO800.

Telefoto i supertelefoto objektivi sa zumiranjem pružaju vam mogućnost prilagodbe vidnog polja kad ste ograničeni na jedan položaj za snimanje, primjerice kad ste u publici na sportskom događaju ili kad se skrivate radi snimanja divljih životinja. U drugim će vam slučajevima trebati što je moguće veći telefoto doseg, a raspon zumiranja postaje suvišan. Uobičajeni scenariji uključuju snimanje ptica u letu ili divljih životinja u daljini.

Revolucionarni Canon RF 600mm F11 IS STM idealan je alat za taj zadatak. Zahvaljujući dizajnu na uvlačenje, duljina za nošenje manja je od 27 cm, a objektiv teži samo 930 g. Može se u potpunosti upotrebljavati čak i tijekom dugih razdoblja snimanja iz ruke, pri čemu se dosljedna oštrina osigurava optičkim stabilizatorom slike u 5 koraka. Ako vam to zatreba, Canon RF 800mm F11 IS STM daje još veći doseg, a oba ova objektiva mogu se upotrebljavati s Canonovim ekstenderom RF 1.4x i ekstenderom RF 2x.

Najbolji objektiv profesionalne razine za snimanje brze akcije: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Veslač se naginje naprijed na vesla. Sportaš je izoštren, dok je pozadina zamućena.

„Brzi“ objektiv kao što je Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pruža relativno usku dubinsku oštrinu, što je idealno za izoliranje glavnog subjekta akcijske scene zamućivanjem pozadine. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM pri 111 mm, 1/1000 s, f/2.8 i ISO1000. © Matthew Joseph

Fotograf u trapericama i plavoj jakni naginje se unatrag kako bi snimio fotografiju fotoaparatom tvrtke Canon s objektivom RF 70-200mm F.2.8L IS USM.

Kao i kod objektiva Canon RF 70-200mm F4 IS USM, ovaj brži objektiv s f/2.8 ima potpuno profesionalnu kvalitetu izrade sa zaštitom od nepovoljnih vremenskih uvjeta, iznimno brzu i gotovo nečujnu tehnologiju Dual Nano USM AF te stabilizator slike u 5 koraka.

Kad trebate zamrznuti kretanje iznimno brzih objekata, dovoljne su samo velike brzine zatvarača. Za zaustavljanje brze akcije trebate brzine zatvarača veće od 1/2000 s. To može biti problem u bilo kojim uvjetima osim jarkog sunčevog svjetla. Jedno je rješenje povećati ISO postavku fotoaparata, ali tada postoji rizik od zrnate slike uslijed šuma na slici i gubitka finih detalja.

Ako si možete priuštiti malo skuplji model, Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM najprofinjenije je rješenje. Njegov stalni otvor blende f/2.8 omogućuje velike brzine zatvarača čak i pri slabom osvjetljenju, u cijelom rasponu zumiranja. Još jedan bonus je da možete izolirati glavni objekt u sceni zamućenjem pozadine.

Objektivi koje smo ovdje naveli savršeni su za akcijsku fotografiju: lagani su, jednostavni za rukovanje i pogodni za širok raspon budžeta. Stoga, bilo da planirate stajati uz teren na amaterskoj nogometnoj utakmici ili snimati sportaše koji se brzo kreću na stazi, na ovom popisu moći ćete pronaći objektiv koji će zadovoljiti vaše potrebe. Sve što trebate je krenuti, pokušati i otkriti što je sve moguće.Napisao Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci