OSNOVE FOTOGRAFIJE

Početnički vodič za odabir objektiva

Razmišljate o nabavi novog objektiva? Ovdje je obuhvaćeno sve što trebate znati kako biste pronašli objektiv koji vam najbolje odgovara – od objektiva kompatibilnih s vašim fotoaparatom do značajki koje tražite.
Tri objektiva Canon RF – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM – na drvenoj površini s narančastim zidom u pozadini.

Tražite novi objektiv? Možda prelazite s kompaktnog fotoaparata na fotoaparat s izmjenjivim objektivom ili pak želite proširiti svoje mogućnosti snimanja izvan onih koje vam nudi komplet objektiva koji ste dobili s fotoaparatom. Evo što trebate znati kako biste pronašli savršen objektiv za sebe.

Naziv objektiva tvrtke Canon obuhvaća sve ključne informacije o njemu. Uzmimo, na primjer, objektiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

 • RF = vrsta objektivakoja odgovara različitim vrstama prihvata objektiva na fotoaparatima tvrtke Canon.
 • 100mm = žarišna duljina objektiva.
 • F2.8 = maksimalni otvor blende.
 • L znači da je ovaj objektiv serije L koja obuhvaća asortiman „profesionalnih” (kvalitetnijih) objektiva tvrtke Canon.
 • MACRO = uključuje mogućnost snimanja slika s makropovećanjem.
 • IS = objektiv ima ugrađeni optički stabilizator slike kako bi se smanjilo zamućenje uslijed podrhtavanja fotoaparata.
 • USM = ultrazvučni motor, brzi i tihi motor za izoštravanje.
 • Specijalizirani objektivi mogu sadržavati druge elemente u nazivu koji se odnose na dizajn ili tehnologije unutar fotoaparata poput Fisheye (riblje oko). DS (zaglađivanje zamućenja) ili DO (optičko prelamanje).
 • Neki objektivi imaju i II ili III u nazivu. To označava broj modela, no ne i svojstva objektiva. Na primjer, EF 75-300mm f/4-5.6 III USM treća je verzija ovog EF objektiva sa zumiranjem sa žarišnom duljinom od 75 – 300 mm, rasponom otvora blende od f/4 do f/5.6 i USM motorom.

Nekoliko objektiva Canon RF smješteni su ispred pozadine krem boje.

Opsežan asortiman objektiva RF tvrtke Canon pruža nešto prilagođeno svakom žanru i potrebama snimanja, od širokokutnih objektiva za snimanje cijele scene do telefoto objektiva za fotografiranje udaljenih objekata.

Prihvati objektiva i kompatibilnost s fotoaparatom

Prije kupnje objektiva važno je provjeriti je li kompatibilan s vašim fotoaparatom. Svaki EOS fotoaparat tvrtke Canon opremljen je jednim od četiri različita prihvata objektiva. Svaka vrsta objektiva dizajnirana je za postavljanje na određeni prihvat objektiva:

 • Objektivi RF i RF-S namijenjeni su za upotrebu s fotoaparatima bez zrcala sa sustavom EOS R – pogledajte u nastavku.
 • Objektivi EF, TS-E (tilt-shift) i MP-E (makro) dizajnirani su za EF prihvat objektiva na fotoaparatima EOS DSLR tvrtke Canon. Mogu se upotrebljavati i na fotoaparatima sa sustavom EOS R s pomoću adaptera za montažu EF-EOS R.
 • Objektivi EF-S namijenjeni su DSLR fotoaparatima sa senzorom formata APS-C. Ne mogu se upotrebljavati s DSLR fotoaparatima sa senzorom punog kadra, ali mogu se upotrebljavati s fotoaparatima sa sustavom EOS R (sa senzorom punog kadra ili senzorom formata APS-C) s adapterom za montažu.
 • Objektivi EF-M namijenjeni su fotoaparatima bez zrcala EOS M i ne mogu se upotrebljavati s bilo kojom drugom vrstom fotoaparata.

Svi fotoaparati sa sustavom EOS R imaju isti RF prihvat, što znači da se svaki fotoaparat u asortimanu može kombinirati s bilo kojim objektivom RF ili RF-S. Objektivi RF-S dizajnirani su za fotoaparate sa senzorom formata APS-C, ali mogu se upotrebljavati i s fotoaparatima sa sustavom EOS R sa senzorom punog kadra, iako će fotoaparat automatski obrezati područje slike kako bi se podudarao s manjom pokrivenošću objektiva sa senzorom formata APS-C.

Na fotoaparatu sa sustavom EOS R i senzorom formata APS-C također je moguće upotrebljavati objektiv RF sa senzorom punog kadra (ili objektiv EF s adapterom) kao što je EOS R7, EOS R10 ili EOS R50. Međutim, senzori formata APS-C manji su od senzora punog kadra, što znači da senzor neće upotrebljavati puno vidno polje objektiva. Umjesto toga, obrezat će sliku na manje aktivno područje senzora. Na fotoaparatima tvrtke Canon „faktor obrezivanja” je 1,6 x. To ima učinak zumiranja na sliku, pružajući objektivu od 50 mm isto vidno polje kao s objektivom od 80 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra (50 x 1,6 = 80), a objektivu od 100 mm isto vidno polje kao s objektivom od 160 mm, itd.

Kako biste izračunali efektivnu žarišnu duljinu objektiva fotoaparata sa senzorom formata APS-C, jednostavno pomnožite žarišnu duljinu objektiva sa 1,6 x. Osim toga, kako bi vam upotreba objektiva sa zumiranjem s promjenjivom žarišnom duljinom bila lakše, u besplatnoj aplikaciji Canon Photo Companion možete pronaći učinkovit kalkulator efektivne žarišne duljine.

Osoba drži fotoaparat tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM blizu lica.

Naziv objektiva tvrtke Canon, u ovom slučaju RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, obuhvaća sve ključne detalje kao što su fotoaparati s kojima je kompatibilan, njegova žarišna duljina i maksimalni otvor blende.

Korisnik montira objektiv na RF prihvat fotoaparata EOS R7 tvrtke Canon.

Objektivi RF i RF-S dizajnirani su za upotrebu s fotoaparatima sa sustavom EOS R tvrtke Canon. U usporedbi s EF prihvatom, RF prihvat omogućava mnogo bržu komunikaciju između fotoaparata i objektiva, mnogo veću propusnost prijenosa podataka i podršku za najnovije izoštravanje, stabilizaciju slike i optičke tehnologije.

Što je žarišna duljina?

Žarišna duljina objektiva doslovno je udaljenost između njegovog optičkog središta i senzora fotoaparata. Ona je obično navedena na objektivu. Ako je riječ o objektivu fiksne žarišne duljine, to će biti jedan broj, primjerice 24 mm ili 135 mm. Ako je riječ o objektivu sa zumiranjem (promjenjiva žarišna duljina), bit će naveden kao raspon, primjerice 15 – 35 mm ili 24 – 70 mm.

Žarišna duljina objektiva određuje njegovo vidno polje, a objektivi se mogu podijeliti u tri općenite kategorije: širokokutni, standardni i telefoto.

 • Širokokutni objektivi – oni do 35 mm – uključuju veći dio scene koju snimate, što ih čini idealnima za pejzažnu fotografiju. Objektivi manji od oko 24 mm (ekvivalent punog kadra) ponekad se nazivaju „izuzetno širokokutni”.
 • Standardni objektivi obično imaju žarišnu duljinu od približno 50 mm. To se naziva „prirodna” perspektiva koja približno odgovara ljudskom oku, što ih čini odličnim višenamjenskim objektivima za fotografiranje putovanja i portreta.
 • Telefoto objektiv ima žarišnu duljinu od oko 85 mm ili više. Pronaći ćete objektive do 600 mm, 800 mm ili čak 1200 mm. Objektivi iznad 300 mm ponekad se nazivaju „supertelefoto” i obično se upotrebljavaju za fotografiranje divljih životinja i u sportskoj/akcijskoj fotografiji pri čemu fotografi obično trebaju snimati s udaljenosti ili odabrati mali dio scene.

Neki objektivi sa zumiranjem pokrivaju više navedenih kategorija, a neki imaju raspon od širokokutnog do telefoto objektiva – primjerice, 24 – 240 mm.

Je li bolje imati objektiv fiksne žarišne duljine ili objektiv sa zumiranjem? Objektivi sa zumiranjem pružaju veću svestranost, što znači da ne morate nositi toliko objektiva u torbi s opremom kako biste se pripremili za različite situacije snimanja. Međutim, objektivi fiksne žarišne duljine obično imaju bolju optičku kvalitetu i često su dostupni sa širim otvorima blende – pogledajte u nastavku.

Muškarac usmjerava fotoaparat tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM prema modelu u šarenoj crvenoj, žutoj i plavoj odjeći.

Objektiv sa širokim otvorom blende kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM omogućuje prolazak više svjetla do senzora fotoaparata, što vam omogućuje snimanje pri većim brzinama zatvarača i snimanje oštrih slika objekata u pokretu.

Portret snimljen s otvorom blende od f/1.8 koja prikazuje izoštreni model u žutom kombinezonu sa zamućenim stablima u pozadini.

Široki otvori blende također stvaraju prekrasnu zamućenu pozadinu, što ove objektive čini idealnima za portretnu fotografiju. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/2500 s, f/1.8 i ISO 100.

Objašnjenje otvora blende

Jednostavno rečeno, otvor blende objektiva je otvor kroz koji prolazi svjetlost. Veličina otvora blende iskazuje se u f-koracima kao f/2.8, f/4, itd. Kosa crta nije uvijek uključena u nazive objektiva, ali je važna jer je f-korak zapravo razlomak:

promjer otvora blende = žarišna duljina (f) podijeljena s f-brojem

Kada to savladate, shvatit ćete zašto manji f-broj znači veći otvor blende – on predstavlja nazivnik razlomka, a 1/4 je veće od 1/16. Što je broj manji, to je širi maksimalni otvor blende objektiva: f/1.4 je vrlo širok, f/4 je uži, a f/16 je još uži.

Što je otvor širi, to više svjetlosti može proći kroz senzor fotoaparata, što znači bolje rezultate, naročito pri slabom osvjetljenju. Objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende (mali f-broj) poznat je kao „brzi” objektiv – budući da propušta više svjetla, možete upotrebljavati veću brzinu zatvarača nego što vam je potrebna s manjim objektivom otvora blende za postizanje iste ekspozicije.

Osim toga, otvor blende također određuje dubinsku oštrinu slike – odnosno, koliki dio scene koju fotografirate izoštrava. Široki otvor blende (manji f broj) stvara malu dubinsku oštrinu, što, primjerice, portretima pruža atraktivnu zamućenu pozadinu. Uži otvor blende (veći f-broj) stvara veću dubinsku oštrinu, što je idealno za oštrinu od prednjeg do stražnjeg plana za široke fotografije pejzaža. Saznajte više u našem sveobuhvatnom vodiču za otvor blende.

Neki objektivi sa zumiranjem imaju promjenjivi maksimalni otvor blende, što znači da se maksimalni otvor blende koji možete postaviti razlikuje ovisno o položaju na kojem je zumiranje postavljeno. Na primjer, objektiv RF 24-240mm F4-6.3 IS USM ima maksimalni otvor blende od f/4 na kraju od 24 mm i f/6.3 na kraju od 200 mm.

Objektivi fiksne žarišne duljine pružaju najšire otvore blende, što ih čini odličnim izborom za snimanje pri slabom osvjetljenju, kao i za stvaranje male dubinske oštrine. Zbog toga što zahtijevaju optičku preciznost, objektivi s vrlo širokim otvorima blende mogu biti skupi, ali ne uvijek – pristupačni izbori obuhvaćaju popularni objektiv Canon RF 50mm F1.8 STM.

Ako odaberete objektiv sa zumiranjem s relativno širokim maksimalnim otvorom blende, kao što je f/2.8, dobit ćete izvrsnu ravnotežu između prednosti širokog otvora blende i fleksibilnosti različitih žarišnih duljina.

Muški sprinter pokreće se prema naprijed dok se odražava s početne pozicije, snimljen objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM.

Uz do 5 koraka optičke stabilizacije slike, objektiv RF 600mm F11 IS STM pruža iznimno oštre slike i videozapise čak i kada snimate sportske i akcijske fotografije iz ruke. Snimljeno fotoaparatom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1600 s, f/11 i ISO 800.

Osoba drži fotoaparat tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM u selu s vodenom površinom u pozadini.

Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM odličan je objektiv sa zumiranjem za snimanje vlogova i putovanja – njegov snažni stabilizator slike u 5,5 koraka olakšava snimanje iz ruke.

Kvaliteta objektiva, stabilizator slike i druge značajke koje trebate tražiti

Svi objektivi proizvodi su složenih optičkih i mehaničkih tehnologija, ali neke komponente, materijali i tehnologije skuplji su od drugih. Na cijenu objektiva mogu utjecati brojni čimbenici poput vrste upotrijebljenog stakla, posebnih premaza i procesa koji se upotrebljavaju u optičkim elementima za smanjenje problema poput pojave dvostruke slike i odbljesaka ili precizne konstrukcije i materijala za brtvljenje koji se upotrebljavaju za poboljšanje otpornosti na prašinu i vlagu. Objektivi serije L tvrtke Canon koji nakon otvora blende imaju L u nazivu objektiva dizajnirani su i izrađeni kako bi zadovoljili zahtjeve profesionalnih korisnika za precizne radne značajke i izdržljivost.

Neki objektivi imaju ugrađenu stabilizaciju slike (IS) radi ublažavanja zamućenja slike uslijed podrhtavanja fotoaparata. Ovi objektivi sadrže IS u nazivu. Mogu, ali i ne moraju imati prekidač na bočnoj strani za uključivanje opcije IS i zasebni prekidač za prebacivanje između različitih načina rada za IS za različite situacije snimanja. IS će vam koristiti ako, na primjer, snimate pri slabom osvjetljenju i trebate upotrebljavati malu brzinu zatvarača – s opcijom IS i dalje možete dobiti oštru snimku, čak i kada snimate iz ruke. Osim toga, opcija IS korisna je ako nemate stativ, ako vam nije praktično upotrijebiti ga ili ako upotreba stativa nije dopuštena. To se može odnositi na razne vrste fotografije, od fotografiranja motosporta do planinarenja. U specifikacijama objektiva opremljenog stabilizatorom slike (na primjer, na web-stranici tvrtke Canon) navedene su sve prednosti koje možete očekivati od stabilizatora slike, iako to ovisi o žarišnoj duljini, brzini zatvarača i drugim čimbenicima.

Želite fotografirati kukce, cvijeće ili druge male objekte izbliza? To možete učiniti s pomoću različitih postavki, ali makroobjektiv – s riječi MACRO u nazivu – pomoći će vam u tome zahvaljujući minimalnoj udaljenosti izoštravanja i povećanju od 0,5 x ili više. Imajte na umu da se makroobjektiv može upotrebljavati za različite vrste fotografiranja – RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je, primjerice, kompaktan i lagan širokokutni objektiv idealan za fotografiranje pejzaža i snimanje vlogova, kao i za makrofotografiju.

Par ruku pričvršćuje objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM na fotoaparat EOS R5 tvrtke Canon.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM brz je i lagan objektiv idealan za snimanje pejzaža i makroobjekata na udaljenosti od samo 14 cm.

Osoba stavlja fotoaparat tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM u torbu.

Izuzetno kompaktan objektiv Canon RF 28mm F2,8 STM olakšava stavljanje fotoaparata u torbu i nošenje bez osjećaja težine.

Težina i veličina objektiva fotoaparata

Veličina i težina objektiva mogu vam biti važni, ovisno o čimbenicima kao što je broj drugih objektiva koje već imate u torbi s opremom i osjećaj ugode pri nošenju. Iako možete upotrebljavati fotoaparate sa sustavom EOS R s objektivima EF (s adapterom za montažu koji dodaje malo na težini), objektivi RF bolja su opcija – općenito, objektivi RF manji su i laganiji od objektiva EF. Pružaju i brojne tehničke prednosti, kao što su mnogo brža komunikacija između fotoaparata i objektiva.

Iako, čak i među objektivima RF, možete pronaći objektive koji imaju slične specifikacije, ali se razlikuju po veličini. Objektivi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM i RF 28mm F2.8 STMimaju slične žarišne duljine i oba su dobri objektivi „za šetnju” za uličnu fotografiju, snimanje putovanja i svakodnevnu fotografiju. Međutim, zadnji model poznat je i kao „plosnati” objektiv, što znači da je vrlo kompaktan – dugačak je samo 24,7 mm i teži 120 g. Prvi model je dugačak 63,1 mm i teži 270 g. Ako su vam veličina i težina na prvom mjestu, objektiv od 28 mm odličan je izbor. Međutim, objektiv od 24 mm pruža širi maksimalni otvor blende i omogućava opciju makrofotografije s povećanjem od 0,5 x. Stoga, ako vam je važnija veća fleksibilnost, morate prihvatiti dodatnu veličinu i težinu.

Na snimanju s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM voda teče preko stijena s mahovinom.

RF 14-35mm F4L IS USM trenutačno je najširi objektiv iz asortimana RF tvrtke Canon. Maksimalni otvor blende f/4 ostaje nepromijenjen u cijelom rasponu zumiranja pa nema promjena u brzini zatvarača ili ISO vrijednosti pri zumiranju. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 14-35mm F4L IS USM pri 35 mm, 1,3 s, f/10 i ISO 100.

Žena na polju visoke trave snima samu sebe fotoaparatom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM koji drži u ispruženoj ruci.

Objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pruža vrlo opsežan raspon zumiranja, od širokokutnog do telefoto (efektivna žarišna duljina od 29 – 240 mm), što ga čini pogodnim za fotografiranje putovanja, divljih životinja, čak i makrofotografiju. Odličan je i za snimanje vlogova, naročito ako pokušavate snimiti scenu oko sebe, a njegova stabilizacija slike u 4,5 koraka smanjuje podrhtavanje fotoaparata.

Odabir objektiva

Ako trebate pomoć pri odabiru objektiva, praktični alat za pronalaženje objektiva tvrtke Canon prilagodit će preporuke na temelju vašeg fotoaparata, žanra koji želite snimiti i značajki koje najviše cijenite. Ako vam se sviđa određeni žanr, pogledajte naše vodiče za najbolje objektive za portretnu fotografiju, pejzažnu fotografiju, akcijsku fotografiju i fotografiranje divljih životinja koji će vam pomoći u donošenju odluke.

Jeste li spremni poduzeti sljedeći korak i još više pomaknuti granice svoje fotografije? Naši savjeti pomoći će vam pametno odabrati objektive i snimiti slike o kojima ste oduvijek sanjali.

Amy Davies and Alex Summersby

Slični proizvodi

Slični članci