VODIČ ZA KUPCE

Najbolji početni objektivi za fotografiranje divljih životinja

Otkrijte najbolje i najisplativije objektive za snimanje odličnih fotografija divljih životinja, idealne za fotoaparate tvrtke Canon sa sustavom EOS R, uključujući modele EOS R7 i EOS R10.
Pirenejski ris na velikoj stijeni gleda izravno u fotoaparat.

Snimanje intimnih fotografija divljih životinja i ptica u njihovom prirodnom staništu zahtijeva razumijevanje ponašanja životinja, vještine na terenu, strpljenje i ustrajnost. No čak i sa svim tim, nećete daleko stići bez telefoto objektiva.

Dobra vijest je da ne morate potrošiti mnogo novca na skupe profesionalne objektive kako biste započeli s fotografiranjem divljih životinja. Na raspolaganju vam je bogat izbor laganih objektiva za snimanje divljih životinja odličnih radnih značajki, s mogućnostima objektiva fiksne žarišne duljine i zumiranja koje odgovaraju fotoaparatima bez zrcala EOS R, uključujući modele Canon EOS R7 i EOS R10.

Djetlić na grani okružen visokim travom i zelenim lišćem.

Objektivi za zumiranje pružaju više mogućnosti kadriranja, omogućujući vam da od širokokutnih snimaka životinja u njihovom prirodnom okruženju dođete do užih portreta, naglašavajući specifične značajke. Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/50 s, f/8 i ISO800.

Krupni plan šarene papige sa zelenim perjem na glavi, zelenim-plavim krilima i jarko narančastim tijelom.

Telefoto objektivi omogućavaju snimanje detaljnih snimaka životinja kojima ne možete prići blizu, bilo zbog toga što su opasne ili zato što ih ne želite uznemiriti. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/350 s, f/11 i ISO1600.

Trebam li telefoto objektiv za fotografiranje divljih životinja?

Ne uvijek. Ponekad možete upotrebljavati širokokutni objektiv – obično definiran kao onaj sa žarišnom duljinom od 35 mm ili manje – za snimanje fotografija divljih životinja u njihovom okruženju, ali morat ćete se približiti kako biste to postigli. Ako želite snimiti fotografije divljih životinja koje ispunjavaju kadar, obično vam treba objektiv iz telefoto (85 mm ili veće žarišne duljine) ili supertelefoto (300 mm i više) raspona. Te vrste objektiva snimaju uže vidno polje – ispred vas je samo djelić prizora – što udaljene životinje i ptice čini većima na snimci.

Trebam li za fotografiranje divljih životinja upotrebljavati objektiv sa zumiranjem ili objektiv fiksne žarišne duljine?

Telefoto objektivi sa zumiranjem svestraniji su i omogućuju vam promjenu kadra fotografije bez potrebe za promjenom položaja ili zaustavljanjem snimanja i prebacivanjem na drugi objektiv. Objektivi fiksne žarišne duljine imaju samo jednu žarišnu duljinu, ali općenito su laganiji od ekvivalentnog objektiva sa zumiranjem. Dostupni su i u većim žarišnim duljinama, što olakšava fotografiranje divljih životinja kojima se ne možete fizički približiti kad vam objektiv sa zumiranjem ne pruža dovoljan doseg.

Kanadska guska pliva na mirnoj površini vode.

Revolucionarni sustav EOS R omogućava inovativan, lagan dizajn objektiva – kao što je Canon RF F11 IS STM, koji teži 1260 mm, a kad se uvuče dug je samo 281,8 mm, zbog čega ga je jednostavno nositi uokolo. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/500 s, f/11 i ISO1250. © Ben Hall

Ruke drže fotoaparat Canon EOS R7 s postavljenim objektivom sa zumiranjem.

Objektiv za zumiranje pruža mogućnost ponovnog kadriranja fotografije kako biste uhvatili trenutak onda kada jednostavno nemate vremena za zamjenu objektiva.

Koje su žarišne duljine najbolje za divlje životinje i ptice?

Ptice su obično manje i teže im je prići nego drugim divljim životinjama pa često trebate veću žarišnu duljinu kako biste ih fotografirali. Iako možete snimati snimke velikog sisavca koji ispunjava kadar s objektivom od 300 mm ili 400 mm, za neke vrste fotografiranja ptica možda ćete morati upotrijebiti objektiv od 500 mm, 600 mm ili čak 800 mm.

No veličina senzora fotoaparata može pomoći. Senzori u fotoaparatima bez zrcala APS-C formata kao što su EOS R7 i EOS R10 manji su od senzora punog kadra koji se nalaze u drugim fotoaparatima iz asortimana EOS R kao što je EOS R6. Dakle, efektivno obrezuju sliku s objektiva, tako da objekt ispunjava veći dio kadra. Ovaj faktor obrezivanja od 1,6x povećava domet objektiva, tako da, na primjer, upotrebom objektiva RF 50mm F1.8 STM na fotoaparatu APS-C pruža isto vidno polje kao što biste dobili s objektivom od 80 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra, dok standardni objektiv od 100 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra daje vidno polje jednako objektivu od 160 mm. Istu prednost ćete imati i pri upotrebi EF objektiva na modelu EOS R7 ili EOS R10 pomoću bilo kojeg adaptera za montažu EF-EOS R.

Osoba fotografira izbliza fotoaparatom Canon EOS R10 i objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Automatsko izoštravanje fotoaparata Canon EOS R10 nastavlja raditi i gotovo u mraku, sve do vrijednosti ekspozicije od -4 EV 1 . EOS R7 ide još niže, do -5 EV 1 .

Kako vam tehnologija objektiva i fotoaparata mogu pomoći u snimanju boljih fotografija divljih životinja?

Objektivi s većim žarišnim duljinama može biti teže stabilnije držati, ali ugrađeni optički stabilizator slike (IS) može pomoći u ispravljanju zamućenja uzrokovanog podrhtavanjem fotoaparata. EOS R7 i Canon EOS R6 također imaju ugrađenu stabilizaciju slike koja omogućuje do 7 koraka stabilizacije slike kada se upotrebljava s kompatibilnim objektivom.

Međutim, zamućenje nije uvijek loše, kao što profesionalni fotograf divljih životinja Ben Hall objašnjava u svom videozapisu o kreativnom apstraktnom fotografiranju divljih životinja (u nastavku)2.

Istovremeno, snažan motor za izoštravanje pomoći će vam da pratite kretanje brzih životinja, a što tiše radi, to je manja vjerojatnost da ćete prestrašiti životinju. RF priključak na fotoaparatima sa sustavom EOS R omogućuje izuzetno brzu vezu između fotoaparata i objektiva radi postizanja izuzetno brzih i pouzdanih brzina izoštravanja. Canon EOS R7, EOS R10 i EOS R6 također najbolje upotrebljavaju svojstvenu brzinu automatskog izoštravanja objektiva i dijele procesor koji upotrebljava umjetnu inteligenciju s dubinskim učenjem, za prepoznavanje i praćenje životinja i ptica nevjerojatnom brzinom i učinkovitošću. Kako biste osigurali snimanje akcije pri akcijskom fotografiranju divljih životinja, najbolje je snimiti niz fotografija, pri čemu EOS R7 i EOS R10 pružaju nevjerojatne brzine snimanja do 30 fps i 23 fps3, uz automatsko izoštravanje s praćenjem.

Veći maksimalni otvor blende (niži f-broj) znači da objektiv propušta više svjetla u fotoaparat, što može pomoći ako fotografirate brze životinje pri slabom osvjetljenju. Fotoaparati bez zrcala sa senzorom punog kadra, kao što je EOS R6, naročito su pogodni u takvom scenariju.

Naposljetku, trebali biste uzeti u obzir veličinu i masu objektiva jer ćete vjerojatnije sa sobom nositi kompaktan, lagan objektiv. Mase 300 g, s moćnim, učinkovitim rasponom zumiranja od 28,8 – 240 mm, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM omogućava vam da, primjerice, maksimalno iskoristite sve mogućnosti fotografiranja divljih životinja.

Koji su najbolji objektivi tvrtke Canon za fotografiranje divljih životinja?

Predstavljamo izbor objektiva fiksne žarišne duljine i objektiva sa zumiranjem koji se lako upotrebljavaju i kreiraju vrlo kvalitetne fotografije divljih životinja i ptica.

Najbolji osnovni kompaktni RF objektiv za fotografiranje divljih životinja: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

Proizvod snimljen fotoaparatom Canon EOS R7 na otvorenom, s objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, na velikoj stijeni.

Učinkoviti raspon zumiranja objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM od 28,8 – 240 mm omogućava smanjivanje prikaza veće slike – idealno za snimanje divljih životinja u odnosu na veličanstvene krajolike ili zumiranje radi snimanja pojedinosti.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM jedan je od prvih objektiva koji su posebno dizajnirani za fotoaparate APS- C EOS R kao što su EOS R7 i EOS R10. Ima moćan raspon zumiranja od 8,33x koji se može razvući od širokokutnog do telefoto dosega. Time vam pruža opipljivu prednost ako snimate u prašnjavim okruženjima ili trebate brzo reagirati na različite mogućnosti fotografiranja divljih životinja, u slučajevima kad biste zbog zamjene objektiva mogli propustiti snimku.

Zahvaljujući faktoru obrezivanja od 1,6x na tim fotoaparatima, objektiv ima učinkovit raspon zumiranja koji bi objektiv od 28,8 – 240 mm imao na fotoaparatu sa senzorom punog kadra, a istovremeno je relativno kompaktan i lagan, mase svega 300 g.

Najbolji početni model RF objektiva za zumiranje i fotografiranje divljih životinja: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Jelen s naglašenim rogovima stoji na proplanku i okreće se prema fotoaparatu.

Udvostručenje žarišne duljine – na primjer, s 200 mm do 400 mm – životinje i ptice na fotografijama čini dvostruko većima, maksimalno naglašavajući subjekt kao žarišnu točku. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 400 mm, 1/40 s, f/8 i ISO800. © Ben Hall

Jelena s roščićima uokviruje paprat u zelenoj šumi.

Uski kut gledanja koji nude telefoto objektivi olakšava odabir savršene neupadljive pozadine za kadriranje životinja. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM pri 373 mm, 1/50 s, f/8 i ISO1250. © Ben Hall

RF objektivi tvrtke Canon za fotoaparate sa sustavom EOS R imaju niz dizajnerskih inovacija, a Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nije iznimka. Laganiji je od objektiva Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, ali ima veći doseg, koji se može dodatno poboljšati RF ekstenderima. Ima prednost stabilizatora slike u 5,5 koraka, za oštrije snimke iz ruke, što se povećava na 6 koraka na fotoaparatima s tehnologijom IBIS kao što su EOS R6 i EOS R7. Osim toga, upotrebljava iznimno brzu, a gotovo nečujnu tehnologiju automatskog izoštravanja Nano USM koja neće prestrašiti objekte kojima se pokušavate približiti. Ovaj objektiv ima veći efektivni raspon zumiranja od 160 – 640 mm pri upotrebi s modelima EOS R7 i EOS R10.

Najbolji početni model RF super telefoto objektiva za fotografiranje divljih životinja: Canon RF 800mm F11 IS STM i Canon RF 600mm F11 IS STM

Zec na polju, pozadina je zamućena, a sunčeva svjetlost ocrtava vene u jednom uhu.

Velik domet telefoto objektiva kao što je RF 800mm F11 IS STM omogućava fotografiranje plahih životinja bez uznemiravanja. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/100 s, f/11 i ISO500. © Ben Hall

Lemur u pripravnosti na stijeni, s rupicama u stijeni iza njega.

Telefoto objektivi s manjim maksimalnim otvorima blende, kao što su f/5,6 i f/11, lakši su za nošenje i pristupačniji od objektiva s velikim maksimalnim otvorom blende (manji f brojevi). Snimljeno fotoaparatom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 600mm F11 IS STM pri 1/1400 s, f/11 i ISO1600.

RF 800mm F11 IS STM omogućuje vam snimanje snimki divljih životinja koje ispunjavaju kadar, bilo da fotografirate veliku divljač ili ptice u svom vrtu. Dodajte Ekstender RF 1,4x tvrtke Canon ili Ekstender RF 2x tvrtke Canon objektivu i dobit ćete još veći doseg – do 1600 mm s ovim potonjim. Fotoaparati sustava EOS R mogu automatski izoštravati čak i pri ovoj impresivnoj žarišnoj duljini. Montirajte objektiv na model Canon EOS R7 ili EOS R10 i faktor obrezivanja dat će vam moćnu efektivnu žarišnu duljinu od 1280 mm, bez smanjenja otvora blende uzrokovanog ekstenderom od 1,4x ili 2x.

Za objektiv s tako velikim dosegom, RF 800mm F11 IS STM iznenađujuće je kompaktan i lagan, a ima optički stabilizator slike u 4 koraka za oštrije fotografije i videozapise iz ruke.

Iako je RF 800mm F11 IS STM tvrtke Canon naročito pogodan za fotografiranje ptica, RF 600mm F11 IS STM je supertelefoto objektiv opće namjene, pogodan i za ptice i životinje. Komplet njegovih značajki sličan je onome modela RF 800mm, uključujući otvor blende bez listića od f/11, za privlačno zamućenje pozadine i STM motor za gotovo nečujno automatsko izoštravanje, a radi s ekstenderom RF 1,4x tvrtke Canon (žarišna duljina od 840 mm) i ekstenderom RF 2x tvrtke Canon (1200 mm). Na modelima EOS R7 i EOS R10 efektivna žarišna duljina iznosi 960 mm bez ekstendera. Osim toga, objektiv se uvlači do manje od 20 cm, što ga čini svestranim supertelefoto objektivom koji možete nositi svuda.

Najbolji početni model EF objektiva za fotografiranje divljih životinja: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

Patka fotografirana s razine vode dok joj kapljice vode kapaju iz kljuna.

Svestrani objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM kompatibilan je s DSLR APS-C EOS fotoaparatima punog kadra, a uz pomoć adaptera može se upotrebljavati i na sustavima EOS R i fotoaparatima serije EOS M. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS 850D, s objektivom Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM pri 267 mm (žarišna duljina ekvivalentna 35 mm je 427 mm), 1/320 s, f/5,6 i ISO640. © Ben Hall

Ovo je objektiv sa zumiranjem koji pokriva opsežan raspon žarišnih duljina od 70 – 300 mm i klasični je početnički objektiv za divlje životinje koji pruža prilagodljive mogućnosti kadriranja za veće životinje. Kako biste se još više približili, postavite Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM na model Canon EOS R10 ili EOS R7 putem adaptera za montažu Canon EF-EOS R i dobit ćete učinkovit raspon zumiranja od 112 – 480 mm.

Uz masu od samo 710 g i kompaktnu duljinu do 14,55 cm, s ovim objektivom lako možete putovati, a stabilizator slike u 4 koraka smanjuje zamućenje i podrhtavanje fotoaparata, što omogućuje i oštrije slike.

Najbolji početni model EF-S objektiva za fotografiranje divljih životinja: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Dva labuda plivaju na mirnoj vodi.

Svestrani objektiv EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM lagan je i kompaktan, što znači da se možete približiti udaljenim životinjama i snimati uglađeno i tiho kako ne biste ometali objekte. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS 850D s objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM pri 200 mm (žarišna duljina ekvivalentna 35 mm je 320 mm), 1/4000 s, f/5,6 i ISO800. © Ben Hall

Ako tražite telefoto objektiv sa zumiranjem koji će nadopuniti komplet objektiva od 18 – 55 mm, ovo je dobra opcija. Dizajniran za EOS DSLR fotoaparate s APS-C senzorima kao što su EOS 90D tvrtke Canon i EOS 850D, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM pruža sliku s ekvivalentnim vidnim poljem kao objektiv od 88 – 400 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra. Malen je, lagan i jednostavan za nošenje tijekom dana u zoološkom vrtu ili parku za divlje životinje ili na putovanju dalje.

Alternativni objektivi za snimanje divljih životinja

Iako su telefoto objektivi dovoljno izdržljivi za fotografiranje divljih životinja, mnogo je drugih objektiva koji se mogu kreativno upotrebljavati prilikom fotografiranja životinja i ptica.

Makro objektivi kao što su Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM i Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM savršeni su za snimanje kukaca i drugih sićušnih stvorenja. Iako Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nije namjenski makro objektiv, ima impresivno povećanje od gotovo pola veličine. EF i EF-S objektivi potpuno su kompatibilni s modelima EOS R7 i EOS R10 putem adaptera za montažu Canon EF-EOS R. Ako želite upotrebljavati obrezivanje od 1,6x, EF-S objektive možete upotrebljavati i putem adaptera na fotoaparatima sa sustavom EOS R sa senzorom punog kadra kao što su EOS RP i EOS R6.

Širokokutni objektivi kao što su Canon RF 14-35mm F4L IS USM i iznimno širokokutni Canon RF 16mm F2.8 STM mogu biti dobri i za snimanje životinjskog staništa, cijelog jata ptica ili čak autoportretnih vlogova dok govorite o divljim životinjama iza sebe.

Napisali Marcus Hawkins i Matthew Richards

1Tijekom snimanja fotografija, s objektivom f/1.2, središnjom točkom automatskog izoštravanja, automatskim izoštravanjem jedne snimke, pri 23 °C / 73 °F, ISO100. Izuzev objektiva RF s premazom za zaglađivanje zamućenja.

2Videozapis dostupan samo na engleskom jeziku.

3Brzina kontinuiranog snimanja može se razlikovati ovisno o različitim uvjetima; pojedinosti potražite u specifikacijama.

Slični proizvodi

Slični članci

 • Velika siva sova s upečatljivim žutim očima gleda izravno u fotoaparat na fotografiji koju je snimio Guy Edwardes objektivom Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM.

  DIVLJE ŽIVOTINJE

  Snimanje ptica objektivom RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Profesionalni fotograf i amater udružili su se kako bi testirali RF 200-800mm F6.3-9 IS USM na terenu.

 • Crvena vjeverica gleda ravno u fotoaparat dok prolazi preko hrpe osušenog lišća i palih latica.

  FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Savjeti za fotografiranje divljih životinja

  Savjeti i tehnike za novu razinu fotografiranja divljih životinja, kako biste maksimalno iskoristili fotoaparat i objektive tvrtke Canon.

 • Mlada vjetruša sjedi na drvenom stupu i svijenih krila žestoko krešti.

  FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

  Savjeti za fotografiranje divljih životinja

  Profesionalka Dani Connor dijeli svoje najbolje savjete za ambicioznog mladog fotografa divljih životinja.

 • Krupni plan smeđeg pauka koji skače.

  MAKROFOTOGRAFIJA

  Otkrijte svijet kukaca

  Otkrijte tajne živote sićušnih stvorenja uz savjet Pierra Anqueta.