PUTNA FOTOGRAFIJA

Najbolji početnički komplet tvrtke Canon za putnu fotografiju

Dizajnirani i izrađeni za putovanje, ovi fotoaparati i objektivi tvrtke Canon idealni su suputnici, jer snimaju vaše avanture i čuvaju uspomene cijeli život.
Ruka izvlači fotoaparat tvrtke Canon s pričvršćenim objektivom RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM iz torbe.

Bilo da istražujete grad, hodate u prirodi ili upoznajete potpuno drukčiju kulturu, najbolja oprema za putnu fotografiju omogućit će vam snimanje ključnih trenutaka i čuvanje posebnih uspomena. Zahvaljujući trenutnom povezivanju diljem svijeta sada sve sadržaje, od brzih snimki do potpunih putnih vlogova, možete podijeliti s prijateljima, obitelji i pratiteljima diljem svijeta, u stvarnom vremenu.

Za kreiranje fotografija, ispisa i videozapisa koji će oduševljavati trebate fotoaparat koji pruža dobre performanse tijekom cijele godine, bez obzira na uvjete u kojima se nađete, a istovremeno je dovoljno malen da stane u ručnu prtljagu. Slično vrijedi i za objektive koji moraju biti dovoljno svestrani kako bi mogli pratiti vaš avanturistički duh, bez kompromisa po pitanju kvalitete slike.

Mnogo toga treba uzeti u obzir, pa smo sastavili vodič za najbolju opremu za fotografiranje na putovanjima. Stoga, bilo da ste uzbuđeni početnik, nova putnička blogerica koja želi oduševiti svoje pratitelje ili autor sadržaja s rastućim profilom koji želi prebaciti svoj sadržaj i opremu na novu razinu, možete biti sigurni kako imate alate koji su vam potrebni za uspjeh.

Najbolji fotoaparati za putovanja za povremene fotografe i obiteljske odmore: EOS R100 tvrtke Canon i Canon Zoemini S2

Dvije osobe stoje zagrljene, smiješeći se, ispred reda koliba na plaži na pijesku.

Idealan za obiteljske odmore, EOS R100 tvrtke Canon cijenom je pristupačna opcija za one koji žele s pametnog telefona prijeći na napredniji uređaj te snimati kvalitetne fotografije i videozapise.

Bijeli Canon Zoemini S2 na otvorenom spomenaru s fotografijama s putovanja raspoređenima na stranicama.

Canon Zoemini S2 omogućuje vam snimanje fotografija i ispisivanje u pokretu – savršeno za izrađivanje spomenara na putovanjima. Možete uređivati fotografije i dodavati kreativne detalje s pomoću aplikacije Canon Mini Print.

Obiteljski odmori nisu samo bijeg od svakodnevne rutine. To je dragocjeno vrijeme koje provodimo s onima koji su nam najbliži, tijekom kojega stvaramo neke od naših najdragocjenijih uspomena.

EOS R100 tvrtke Canon omogućuje vam da zabilježite posebne trenutke onako kako to zaslužuju. Tehnologija Dual Pixel CMOS AF omogućuje praćenje očiju i lica kako bi svaki član obitelji bio izoštren, čak i u napučenim gradskim prizorima. Način rada Creative Assist pruža vam alate za trenutno podešavanje pozadinskog zamućenja, svjetline ili kontrasta, dok Auto Lighting Optimizer izjednačava visok kontrast uzrokovan izravnom sunčevom svjetlošću radi postizanja snimki prirodnog izgleda na jarkom suncu.

Osim toga, EOS R100 savršen je suputnik kad sunce zađe uz napredne značajke koje će snimke zadržati izoštrene i bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke i pri slabom osvjetljenju.

Povežite EOS R100 s aplikacijom Canon Camera Connect i trenutno prenesite fotografije s fotoaparata na pametni telefon kako biste ih podijelili na društvenim mrežama. Aplikacija vam omogućuje i dodavanje zemljopisnih oznaka fotografijama s pomoću GPS-a, bilo da želite lakše organizirati fotografije kad se vratite kući ili se jednostavno pohvaliti odredištem na godišnjem odmoru. Za grupne snimke možete upotrebljavati način rada za daljinsko snimanje u aplikaciji Camera Connect, tako da nitko ne mora biti izostavljen.

Ako je iznimna prenosivost ono što tražite, Canon Zoemini S2 s 8 MP savršen je suputnik na odmoru kojim možete ovjekovječiti dragocjene trenutke dok ih proživljavate. Canon Zoemini S2 kompaktan je fotoaparat i pisač koji vam omogućuje snimanje uglađenih selfija s pomoću ugrađenog zrcala i prstenastog svjetla uz koje ćete usavršiti pozu i ekspoziciju. Zatim možete odabrati ispisivanje na licu mjesta za manje od minute ili spremanje fotografija na microSD karticu i kasnije ispisivanje.

Uparivanjem modela Canon Zoemini S2 i aplikacije Canon Mini Print možete provjeriti kompoziciju u prikazu uživo, prilagoditi fotografije prije ispisivanja, pa čak i ispisivati fotografije izravno s pametnog telefona.

Najbolji fotoaparati za putovanja za početnike i kreatore sadržaja: EOS R10 i EOS R50 tvrtke Canon

Ruke drže Canon EOS R10 s pogledom na zaslon koji prikazuje fontanu i zelenilo.

Premda je EOS R10 tvrtke Canon mase samo 429 g, popratni objektiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – od 130 g – podjednako je sićušan, a pruža višenamjenski raspon zumiranja i optičku stabilizaciju slike (IS). Te dvije značajke početnicima i iskusnim fotografima pružaju moćnu, a opet laganu kombinaciju.

Krupni plan posuda s cvijećem snimljen načinom rada Advanced A+ modela EOS R50 tvrtke Canon.

Način rada Advanced A+ modela EOS R50 – jedan od mnogih inteligentnih načina automatskog snimanja – snima više fotografija i zatim ih spaja kako biste uz minimalno znanje snimili najkvalitetnije snimke svojih avantura. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 1/160 s, f/11 i ISO 100.

Dojmljive tehničke specifikacije čine EOS R10 tvrtke Canon pogodnim i za entuzijaste i napredne kreatore sadržaja kojima trebaju značajke koje će njihov sadržaj podići na novu razinu.

Uz senzor formata APS-C od 24,2 MP, EOS R10 omogućuje snimanje predivnih čistih fotografija i besprijekornih 4K videozapisa pri glatkih 60p, za vlogove i priče profesionalnog izgleda. Uz napredan sustav automatskog izoštravanja koji omogućava praćenje očiju, lica, životinja i vozila, vaš će sadržaj uvijek biti izoštren, čak i pri slabom osvjetljenju.

EOS R10 donosi i dodirni zaslon s promjenjivim kutom, za uspješne kompozicije pod svim kutovima, ali i ugrađenu bljeskalicu za snimanje noću ili pri slabom osvjetljenju. Budući da je težak svega 429 g, neće vam biti teško nositi ga gradskim usponima ili strmim planinama.

Okretni kreatori koji žele izraditi kvalitetnije videozapise putovanja koje će podijeliti sa svojim pratiteljima možda bi trebali i razmotriti EOS R50 tvrtke Canon koji ima isti senzor i sustav automatskog izoštravanja kao i EOS R10, ali ima manje kućište i masu od samo 375 g.

Jednostavan i intuitivan za korisnike koji su upoznati s dodirnim zaslonom pametnog telefona, snima predivne 4K videozapise pri do 30p, a može se pohvaliti i funkcijom Movie Digital IS za snimke bez podrhtavanja tijekom snimanja u pokretu. Osim toga, snima videozapis u okomitom formatu i ima način rada za demo prikaze izbliza koji prikazuje neobične namirnice koje ste otkrili na lokalnoj tržnici ili zanimljive suvenire koje ste kupili na putovanju.

Oba fotoaparata mogu se upotrebljavati i s bilo kojim objektivom RF ili RF-S tvrtke Canon, što vam pruža pristup cijelom asortimanu svestranih objektiva, uz brojne opcije za ubuduće sukladno rastu vaših ambicija.

Najbolji osnovni širokokutni objektivi sa zumiranjem za putnu fotografiju: Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM i RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Osoba u ružičastoj majici ispružila je ruku kako bi se snimila dok putuje brodom, dok su s obje strane šarene zgrade, snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM.

U kombinaciji s laganim modelom EOS R50 tvrtke Canon, Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM nije odličan samo za fotografiranje na putovanjima nego i za snimanje vlogova na putovanjima. Jednostavno se možete smjestiti u kadar radi snimanja fotografije, UHD 4K 30p videozapisa ili prijenosa uživo, snimajući široki prikaz pejzaža iza sebe kako biste postavili prizor. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM pri 10 mm, 1/200 s, f/8 i ISO 400.

Jezero okruženo planinama, krajolik reflektiran u vodi i nebo s oblacima iznad, snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM iznimno je širokokutni objektiv sa zumiranjem koji će zadovoljiti i najzahtjevnije fotografe putovanja. Uz optički stabilizator slike u 5 koraka, svijetli maksimalni otvor blende f/4.5 i mogućnost brzog izoštravanja objektiva s RF prihvatom tvrtke Canon, ovaj objektiv pobrinut će se da sadržaj snimljen na putovanjima bude izoštren i profesionalnog izgleda, bez obzira na uvjete osvjetljenja. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 i ISO 100. © Verity Milligan

Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM jedan je od najsvestranijih objektiva tvrtke Canon za snimanje pejzaža i putnu fotografiju. Ovaj kompaktni i iznimno širokokutni objektiv savršen je partner fotoaparatima kao što su EOS R10 i EOS R50 tvrtke Canon, a odličan je dodatak objektivu iz kompleta RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM. Budući da ima dizajn s uvlačenjem sličan dizajnu objektiva od 18 – 45 mm, RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM ima masu od samo 150 g i lako se može nositi u ruksaku ili džepu jakne. Njegov raspon zumiranja od 10 – 18 mm omogućuje ne samo da doslovno vidite veću sliku, nego je odličan i za snimanje drukčije perspektive i igranje s odnosom između elemenata u prednjem planu i pozadini.

Veliki vizualni kut objektiva RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM čini ga i jednim od najboljih objektiva tvrtke Canon za snimanje vlogova, što je idealno za situacije kad se želite smjestiti u kadar, a istovremeno obuhvatiti i okružje radi postavljanja prizora. Uglađen i gotovo nečujan sustav automatskog izoštravanja STM podjednako je dobar za snimanje fotografija i videozapisa, dok automatska korekcija u fotoaparatu eliminira izobličenje. Krajnji su rezultat vrlo kvalitetne, realistične snimke dostojne svake putne avanture. Kako biste dobili još veću svestranost, prijeđite na ručno izoštravanje i približite se za makropovećanje do 0,5x, što je idealno za snimanje ekstremnih krupnih planova lokalne flore i faune u velikoj pozadini. Kako biste izbjegli nošenje stativa na putovanja, RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM ima 4 koraka optičke stabilizacije slike, odnosno 6 koraka kad se upotrebljava u kombinaciji s ugrađenom stabilizacijom slike kod fotoaparata kao što je EOS R7.

Ako vam mogućnosti objektiva RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM zvuče dobro, ali upotrebljavate fotoaparat sa senzorom punog kadra, onda je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pravi objektiv za vas. Zahvaljujući iznimno širokom rasponu žarišne duljine, to je još jedan objektiv uz koji ćete bez problema sve obuhvatiti u kadru, bilo da snimate vlogove u gradskom središtu prepunom visokih zgrada, prolazite kroz uličice vijugavih srednjovjekovnih gradova ili snimate panorame spektakularnog planinskog lanca. Kompaktan i lagan, ovaj RF objektiv cijenom je pristupačan dodatak i najlaganijem kompletu opreme, a zahvaljujući stabilizaciji slike i svijetlom maksimalnom otvoru blende f/4.5, ima solidne performanse u promjenjivim uvjetima osvjetljenja. Kao objektiv punog kadra, nešto je veći, ali i vrlo kompaktan i lagan za svoj tip.

Najbolji objektiv za reportaže na putovanjima: Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

Ruke drže EOS fotoaparat tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ispred košulje kaki boje.

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ima kontrolni prsten objektiva koji se može dodijeliti otvoru blende, zatvaraču ili ISO vrijednosti, što vam pruža dodatnu kontrolu nadohvat ruke – idealno za brzo podešavanje postavki u situacijama koje se brzo mijenjaju.

Iznimno široka minimalna žarišna duljina objektiva od 24 mm Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM savršena je za dokumentiranje širokokutnih uličnih prizora ili snimanje portreta u okolišu kako bi se dodao kontekst. Ovaj objektiv ima i optički stabilizator slike za oštre snimke snimljene iz ruke dok ste u pokretu, a gotovo nečujni motor za izoštravanje omogućuje neometano snimanje i jasno snimanje zvuka.

Najbolji objektiv za vlogere putovanja: Canon RF 16mm F2.8 STM

Mlada žena stoji na povišenoj lokaciji iznad rijeke s mostom i snima se fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Iznimno široka žarišna duljina brzog i cijenom pristupačnog objektiva fiksne žarišne duljine RF 16mm F2.8 STM pruža odlične kreativne mogućnosti za kreatore sadržaja koji snimaju prostrane prizore.

Iznimno širokokutni objektiv RF 16mm F2.8 STM s brzim maksimalnim otvorom blende f/2.8 omogućuje snimanje široke perspektive te pruža mnoštvo kreativnih mogućnosti za vlogere putovanja i kreatore sadržaja. Prostrani prikaz koristan je i kad snimate u relativno skučenim prostorima, primjerice s tržnice ili iz muzeja, a ne možete se fizički udaljiti kako biste otvorili perspektivu.

Objektiv je opremljen tehnologijom automatskog izoštravanja koračnog motora (STM), što ga čini izvrsnom opcijom kad želite snimati putovanja na fotoaparat ili snimati ambijentalne zvukove koji oživljavaju lokacije.

Budući da mu je masa samo 165 g i ima duljinu od samo 4 cm kad je uvučen, ugodno ga možete nositi na fotoaparatu za cjelodnevno razgledavanje.

Najbolji kompaktni objektiv za fotografiranje na putovanjima: Canon RF 28mm F2.8 STM

Nasmiješeni turist stoji na balkonu, dok se iza njega prostire gradska panorama.

Ako želite prijeći na model napredniji od onoga iz kompleta i učiniti snimke s putovanja upečatljivijima, cijenom pristupačan, širokokutni objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM pruža sve prednosti objektiva fiksne žarišne duljine od 28 mm u nevjerojatno kompaktnom kućištu. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM pri 1/1250 s, f/2.8 i ISO 100.

Ako su vam pri odabiru objektiva najvažniji veličina i masa, džepni objektiv Canon RF 28mm F2.8 STM mase je svega 120 g i može se uvući kad se ne upotrebljava, što olakšava njegovo spremanje u torbu ili ruksak.

Njegova svestrana žarišna duljina od 28 mm idealna je za istraživanje jer vam omogućuje ispunjavanje kadra prožimajućim gradskim prizorima, impresivnim znamenitostima ili sveobuhvatnim obiteljskim portretima, a veliki otvor blende od f/2.8 znači da možete nastaviti snimati dok noć pada.

Možda je sićušan, ali RF 28mm F2.8 STM ima veliku optičku kvalitetu uz premaz Super Spectra koji smanjuje pojavu dvostruke slike i odbljeska te praktičnu ugrađenu optičku korekciju za čišće fotografije i videozapise.

Najbolji širokokutni objektiv s fiksnom žarišnom duljinom za fotografiranje na putovanjima: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Zdjela tjestenine s rajčicom i bosiljkom snimljena odozgo s vilicom, listovima bosiljka i mužarom u kadru, snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM.

Uz optičku stabilizaciju slike u 5 koraka za snimke iz ruke bez zamućenja i mogućnosti makrosnimanja od 0,5x, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM očigledan je izbor za snimanje ukusnih delicija iz dalekih restorana. Štoviše, tihi STM motor za izoštravanje čini ga fantastičnim objektivom za vlogove i prijenose uživo. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2.5 i ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Postoji razlog zašto je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omiljen model uličnih fotografa, fotografa portreta i fotografa putovanja. Dovoljno je širok za prostrane gradske panorame, široke snimke pejzaža i upečatljive krupne planove, nenametljivog je profila, ima velik maksimalni otvor blende i makropovećanje do 1:2, zbog čega je izvrstan za brojne primjene.

Iako je dizajniran za fotoaparate sa senzorom punog kadra, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM možete upotrebljavati i na modelima s APS-C kućištima, kao što je Canon EOS R10, na kojima omogućava snimanje vidnog polja ekvivalentnog onom 56 mm objektiva na kućištu sa senzorom punog kadra.

Najbolji kompaktni fotoaparati za vlogere i blogere na putovanjima: Canon PowerShot V10 i PowerShot G7 X Mark III

Dvije žene sjede za stolom u restoranu, držeći tanjur ispred kamere PowerShot V10 tvrtke Canon postavljene na ugrađeni držač.

PowerShot V10 tvrtke Canon ima ugrađeni podesivi držač i širok kut gledanja, tako da prilikom snimanja vlogova hrane na putovanjima u kadar možete smjestiti svoje suputnike .

Muškarac sjedi na šljunčanoj plaži ispred male vatre. Canon PowerShot G7 X Mark III postavljen je na stativ s mikrofonom, a ispred njega je stijena.

Možete snimati sve od vlogova iz ruke do portreta i fotografija divljih životinja izuzetno prijenosnim modelom Canon PowerShot G7 X Mark III sa širokim rasponom žarišnih duljina, ekvivalentnom 24–100 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Kad vas obuzme želja za putovanjem, često imate dovoljno vremena samo da zgrabite ruksak. U takvim situacijama kad je prostor najvažnija stavka, PowerShot V10 ili PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon savršen je partner na putovanjima.

Dizajnirana za vlogere koji su prerasli svoje pametne telefone, PowerShot V10 tvrtke Canon kompaktna je i lagana opcija za putovanja. Mase je samo 211 g, a veliki senzor od 1 inča daje predivne 4K videozapise uz Canonovo automatsko izoštravanje s prepoznavanjem lica u 100 % kadra, što znači da bez obzira na to gdje na fotografiji želite imati žarišnu točku, kamera će se izoštriti na nju, što vam omogućuje maksimalnu fleksibilnost prilikom kompozicije.

Movie Digital IS održava snimke stabilnima dok hodate, dok ugrađeni stereomikrofoni mogu dočarati atmosferu okoline, bilo da se radi o prepunoj tržnici ili restoranu na otvorenom.

Postižući vrhunsku ravnotežu između radnih značajki i profila, PowerShot G7 X Mark III ima veliki senzor slike od 1 inča, za impresivne fotografije od 20,1 MP i 4K videozapise unutar kućišta užeg od 11 cm, mase svega 300 g – ako vam u ruksaku nedostaje prostora, možete ga jednostavno staviti u džep. Možete i jednim potezom prelaziti s fotografija na videozapise te natrag.

Spremate se upustiti u avanturu? Svakako preuzmite aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparat mogli povezati s pametnim telefonom i podijeliti snimke s putovanja izravno na društvene mreže. Aplikacija omogućava i daljinsko upravljanje fotoaparatom, za fotografiranje bez podrhtavanja i stabilne videozapise.

Ovi fotoaparati i objektivi koji se mogu spremiti u ruksak savršeni su suputnici za avanturiste, a omogućuju snimanje zapanjujućih fotografija i videozapisa, bez kompromisa po pitanju slobode kretanja i istraživanja. Tražite li još više inspiracije za putopisne fotografije, saznajte kako se profesionalka Diana Millos provela kroz 48 sati u predivnoj Sevilli s modelom Canon EOS R10.

Napisali Peter Wolinski i Matthew Richards

Slični proizvodi

Slični članci

 • SNIMANJE VLOGOVA

  Najbolji fotoaparati i objektivi tvrtke Canon za snimanje vlogova

  Canon proizvodi asortiman fotoaparata i objektiva koji su idealni za kreatore sadržaja. Ovaj vodič pomoći će vam da pronađete model koji vam savršeno odgovara.

 • PUTOVANJA

  Savršeni suputnik

  Profesionalni fotograf Martin Bissig putuje u Šri Lanku s modelom EOS R10.

 • PUTNA FOTOGRAFIJA

  10 savjeta za fotografiranje na putovanjima

  Fotografkinja i blogerica Diana Millos dijeli svoje najbolje savjete za zapanjujuće fotografije s putovanja.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE NA OTVORENOM

  Savjeti za fotografiranje u ekstremnim vremenskim uvjetima

  Od zaštite opreme do vas samih, donosimo vam najvažnije savjete i trikove za ovladavanje fotografiranjem u ekstremnim vremenskim uvjetima.