PUTNA FOTOGRAFIJA

Najbolji komplet tvrtke Canon za fotografiranje na putovanjima

Pripremite se za pustolovinu: oprema za fotografiranje na putovanjima za početnike, autore sadržaja i entuzijaste.
Osoba koja fotografira fotoaparatom i objektivom tvrtke Canon na plaži u sumrak.

Prošli su dani kada je fotografiranje putovanja bilo jednostavno i svodilo se na kupnju fotoaparata za jednokratnu upotrebu, za nekoliko mutnih fotografija na plaži koje će završiti u obiteljskom albumu.

Uz eksplozivan rast društvenih platformi za dijeljenje fotografija i videozapisa te porast broja profesionalnih fotoalbuma na internetu, danas prolaze samo besprijekorne fotografije. Pametni telefoni su odlični, ali želite li dobiti fotografije i ispise koji će oduševljavati, treba vam namjenski fotoaparat koji ćete moći rabiti tijekom cijele godine, bez obzira na uvjete u kojima se nalazite, a istovremeno je dovoljno malen da stane u torbicu. Slično vrijedi i za objektive koji moraju biti višenamjenski kako bi mogli pratiti vaš avanturistički duh, bez kompromisa po pitanju kvalitete slike.

Mnogo toga treba uzeti u obzir, pa smo sastavili vodič za najbolju opremu za fotografiranje na putovanjima. Stoga, bilo da ste uzbuđeni početnik, nova putnička blogerica koja želi oduševiti svoje pratitelje ili autor sadržaja s rastućim profilom koji želi prebaciti svoj sadržaj i opremu na novu razinu, možete biti sigurni kako imate alate koji su vam potrebni za uspjeh.

Najbolji fotoaparati za putovanja za povremene fotografe i obiteljske odmore: Canon Zoemini S2 i Canon PowerShot ZOOM

Canon Zoemini S2 na preklopljenom paru podrezanih traperica, okružen malim izrađenim fotografijama.

Canon Zoemini S2 možete spremiti u džep, a ima sve što vam je potrebno za snimanje fantastičnih obiteljskih fotografija i autoportreta dok ste u pokretu.

Obitelj na selu pokazuje prema nečemu iznad njih. Muškarac upotrebljava Canon PowerShot ZOOM.

Canon PowerShot ZOOM ima monokular i fotoaparat u jednom malom kućištu, ali i nevjerojatan objektiv za zumiranje od 800 mm i intuitivan raspored gumba, tako da ćete moći snimiti akciju čak i izdaleka.

Obiteljski odmori nisu samo bijeg od svakodnevne rutine. To je dragocjeno vrijeme koje provodimo s onima koji su nam najbliži, tijekom kojega stvaramo neke od naših najdragocjenijih uspomena.

Uz senzor od 8 MP, Canon Zoemini S2 savršen je suputnik na odmoru kojime možete ovjekovječiti dragocjene trenutke koje proživljavate. Kao izrazito prijenosan fotoaparat i pisač, Canon Zoemini S2 omogućava snimanje uglađenih autoportreta s pomoću ugrađenog zrcala i prstenaste rasvjete koja će savršeno istaknuti vašu pozu i ekspoziciju. Zatim možete odabrati ispis na licu mjesta za manje od minute ili spremanje fotografija na Micro SD karticu i kasniji ispis.

Uparivanjem modela Canon Zoemini S2 i aplikacije Canon Mini Print možete provjeriti kompoziciju u prikazu uživo, prilagoditi fotografije prije ispisivanja, pa čak i ispisivati fotografije izravno s pametnog telefona.

PowerShot ZOOM dodatno vas približava akciji, što ga čini savršenim za vaš sljedeći safari. Uz maksimalnu žarišnu duljinu od 800 mm, ovaj monokularni fotoaparat džepnih dimenzija s vrhunskim zumiranjem savršen je alat ako vam treba dodatni domet. Senzor s 12 MP i stabilizacija slike u 4 osi ovaj kompaktni, snažni uređaj čine vrhunskim izborom za sve vrste putovanja, kao i za promatranje ptica, sportske događaje i razne obiteljske zabave.

Najbolji fotoaparat za putovanja za početnike i autore sadržaja: Canon EOS R10

Ruke drže Canon EOS R10 s pogledom na zaslon koji prikazuje fontanu i zelenilo.

Premda je Canon EOS R10 težak svega 429 g, popratni komplet objektiva Canon RF-S 18-45mm f4.5-6.3 IS STM – od 130 g – podjednako je sićušan, a donosi višenamjenski raspon zumiranja i stabilizaciju slike. Te dvije značajke početnicima i iskusnim fotografima pružaju moćnu, a opet laganu kombinaciju.

Canon EOS R10 savršen je izbor za nove i iskusne fotografe putovanja. Kao pristupačan predstavnik modela tvrtke Canon sa sustavom EOS R, EOS R10 donosi profesionalni sustav za montiranje objektiva RF, čime početnicima pruža širok raspon objektiva s brzim izoštravanjem i dovoljno prostora za rast. Međutim, dojmljive tehničke specifikacije ovaj fotoaparat čine prikladnim i za entuzijaste i napredne autore sadržaja kojima trebaju značajke koje će njihov sadržaj podići na novu razinu.

Sa senzorom APS-C formata od 24,2 MP, EOS R10 omogućava snimanje predivnih čistih fotografija i besprijekornih 4K videozapisa, za vlogove i priče profesionalnog izgleda. Uz napredan sustav automatskog izoštravanja koji omogućava praćenje očiju, lica, životinja i vozila, vaš će sadržaj uvijek biti izoštren, čak i pri slabom osvjetljenju.

EOS R10 donosi i dodirni zaslon s promjenjivim kutom, za uspješne kompozicije pod svim kutovima, ali i ugrađenu bljeskalicu za snimanje noću ili pri slabom osvjetljenju. Budući da je težak svega 429 g, neće vam biti teško nositi ga gradskim usponima ili strmim planinama.

Najbolji fotoaparat sa senzorom punog kadra za entuzijaste koji fotografiraju putovanja: Canon EOS RP

Muškarac u ronilačkom odijelu sjedi na stjenovitoj plaži, s daskom za surfanje u krilu.

Zahvaljujući senzoru punog kadra, kompaktnoj izradi i mogućnostima tihog snimanja, Canon EOS RP intuitivan je izbor za fotografe koji žele doživjeti fotoaparat sa sustavom EOS R. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/3200 s, f/1.8 i ISO100. © Jitka Smelhausova

Fotografima koji često putuju u inozemstvo i koji svoj sadržaj žele prenijeti na još višu razinu, fotoaparat sa senzorom punog kadra kao što je Canon EOS RP doista može pomoći u kreativnom izričaju.

Veliki senzori fotoaparatima sa senzorom punog kadra osjetljiviji su na svjetlost od malih senzora. To znači da mogu snimiti širi dinamički raspon – vrlo praktično pri snimanju u sunčanim podnebljima – uz manju razinu šuma pri visokoj ISO vrijednosti. Osim toga, pružaju i dodatnu kontrolu nad dubinom polja, za fino podešavanje zamućenja, zbog čega su pogodni za kulturne ulične portrete i snimanje sjajnih svjetala noćnih gradskih panorama.

Uz snimanje 4K videozapisa, pristup profesionalnom asortimanu RF objektiva tvrtke Canon i inteligentnom automatskom izoštravanju kakvo biste očekivali od fotoaparata sa sustavom EOS R, EOS RP idealan je za autore koji žele snimiti sadržaj na profesionalnoj razini. Osim toga, težak je svega 485 g te je otporan na vodu i prašinu – što ga čini idealnim za avanture.

Najbolji kompaktni fotoaparat za vlogere i blogere na putovanjima: Canon PowerShot G7 X Mark III

Muškarac sjedi na šljunčanoj plaži ispred male vatre. Canon PowerShot G7 X Mark III postavljen je na stativ s mikrofonom, a ispred njega je stijena.

Možete snimati sve od vlogova iz ruke do portreta i fotografija divljih životinja izuzetno prijenosnim modelom Canon PowerShot G7 X Mark III sa širokim rasponom žarišnih duljina, ekvivalentnom 24–100 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Žena stoji na ulici i smiješi se prema fotoaparatu, držeći fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III s mikrofonom te stativom s drškom.

Stativi su nevjerojatno korisni dodaci tijekom putovanja koji pružaju stabilnost pri snimanju videozapisa i fotografija. Stativ s drškom Canon HG-100TBR lagan je, kompaktan stativ koji lako stane u ruksak, a možete ga upotrebljavati i kao dršku za snimanje vlogova.

Kad vas obuzme želja za putovanjem, često imate dovoljno vremena samo da zgrabite ruksak. U takvim situacijama u kojima je prostor najvažnija stavka, PowerShot G7 X Mark III savršen je partner na putovanjima.

Postižući vrhunsku ravnotežu između radnih karakteristika i profila, PowerShot G7 X Mark III donosi velik senzor slike od 1 inča, za impresivne fotografije od 20,1 MP i 4K videozapise unutar kućišta užeg od 11 cm, težine svega 300 g – ako vam u ruksaku nedostaje prostora, možete ga jednostavno staviti u džep. Možete i jednim potezom prelaziti s fotografija na videozapise te natrag.

Uz nagibni zaslon od 180 ° i mogućnosti prijenosa uživo, ovaj fotoaparat dizajnirali smo i kao fotoaparat za snimanje vlogova, a svijetli maksimalni otvor blende f/1.8, automatsko izoštravanje s praćenjem lica i širokokutni objektiv za zumiranje osiguravaju da vi i vaša okolina uvijek budete pravilno eksponirani, izoštreni i kadrirani.

PowerShot G7 X Mark III nije namijenjen samo za vlogere. Zbog pristupačne cijene i moćnog asortimana značajki, u pitanju je jedan od najpogodnijih fotoaparata za putovanja za početnike.

Spremate se upustiti u avanturu? Svakako preuzmite aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparat mogli povezati s pametnim telefonom i podijeliti snimke s putovanja izravno na društvene mreže. Aplikacija omogućava i daljinsko upravljanje fotoaparatom, za fotografiranje bez podrhtavanja i stabilne videozapise.

Najbolji širokokutni objektiv sa zumiranjem za putnu fotografiju: Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

Formacije oblaka odražavaju se na površini mirnog jezera okruženog planinama.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM iznimno je širokokutni objektiv sa zumiranjem koji će zadovoljiti i najzahtjevnije fotografe putovanja. Uz optički stabilizator slike u 5 koraka, svijetli maksimalni otvor blende f/4.5 i mogućnost brzog izoštravanja objektiva s RF prihvatom tvrtke Canon, ovaj objektiv pobrinut će se da sadržaj snimljen na putovanjima bude izoštren i profesionalnog izgleda, bez obzira na uvjete osvjetljenja. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pri 17 mm, 2,5 s, f/11 i ISO100. © Verity Milligan

Svestrani širokokutni objektiv sa zumiranjem najbolji je prijatelj fotografa putovanja. Zahvaljujući iznimno širokom rasponu žarišne duljine Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM bez problema će sve obuhvatiti u kadar, bilo da snimate vlog u gradskom središtu prepunom visokih zgrada, prolazite kroz uličice vijugavih srednjovjekovnih gradova ili snimate panorame spektakularnog planinskog lanca.

Kompaktan i lagan, ovaj RF objektiv cijenom je pristupačan dodatak i najlaganijem kompletu opreme, a zahvaljujući stabilizaciji slike i svijetlom maksimalnom otvoru blende f/4.5, ima solidne performanse u promjenjivim uvjetima osvjetljenja.

Najbolji širokokutni objektiv s fiksnom žarišnom duljinom za fotografiranje na putovanjima: Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

Zdjelica tjestenine s rajčicom i bosiljkom, snimljena odozgo, a u kadru su vilica, listovi bosiljka i mužar.

Uz stabilizaciju slike u 5 koraka za snimke iz ruke bez zamućenja i makro mogućnosti od 0,5x, Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM očigledan je izbor za snimanje ukusnih delicija iz egzotičnih restorana. Štoviše, tihi STM motor za izoštravanje čini ga fantastičnim objektivom za vlogove i prijenose uživo. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/2.5 i ISO800. © Natasha Alipour-Faridani

Postoji razlog zašto je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM omiljen model uličnih fotografa, fotografa portreta i fotografa putovanja. Dovoljno je širok za prostrane gradske panorame, snimanje pejzaža i upečatljivih krupnih planova, nenametljivog je profila, donosi velik maksimalni otvor blende i MACRO povećanje do 1:2, zbog čega je izvrstan za brojne primjene.

Iako je dizajniran za fotoaparate sa senzorom punog kadra, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM možete upotrebljavati i na modelima s APS-C kućištima, kao što je Canon EOS R10, na kojima omogućava snimanje vidnog polja ekvivalentnog onom 56 mm objektiva na kućištu sa senzorom punog kadra.

Najbolji objektiv fiksne žarišne duljine za putovanja i uličnu fotografiju: Canon RF 50mm F1.8 STM

Žena s crvenim ružom okreće glavu prema fotoaparatu. U pozadini se vide svjetla koja trepere.

Zahvaljujući premazu asferičnog objektiva, fotografije dobivene modelom Canon RF 50mm F1.8 STM bit će oštre od kuta do kuta, a majušne dimenzije čine ga vrijednim dodatkom opremi, bilo da ste avanturist početnik ili iskusan istraživač.

Cijenom povoljan objektiv kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM idealan je odabir za početnike koji žele biti kreativniji pri fotografiranju putovanja. Širok maksimalan otvor blende ovog objektiva od f/1.8 omogućava postizanje nevjerojatno male dubine polja, za predivne portrete koji će doista odražavati kulturološke identitete ljudi koje susrećete.

Osim toga, propušta puno svjetla, zbog čega ćete biti spremni za sve uvjete osvjetljenja s kojima se na svojim avanturama susretnete. Postavite ga na APS-C fotoaparat i dobit ćete ekvivalent vidnog polja od 80 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Najbolji višenamjenski objektiv za zumiranje za fotografiranje putovanja: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Uska, zavojita ulica sa svijetlim kamenim kućama i terakota teglama s pelargonijama koje vise sa zidova.

Uz minimalnu udaljenost izoštravanja od svega 13 cm uz središnje makro izoštravanje od 0,5x, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM omogućava snimanje najsitnijih detalja. Ne morate brinuti da će podrhtavanje fotoaparata uništiti snimke, jer ovaj objektiv ima optički stabilizator slike s 5 koraka. Snimljeno modelom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 50 mm, 1/320 s, f/5 i ISO800.

Putujte s malo prtljage, a u ruksaku imate mjesta samo za jedan objektiv? Višenamjenski Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM izvrstan je izbor. Njegov široki raspon žarišnih duljina pruža nevjerojatnu raznovrsnost, pogodnu za sve, od snimanja iz ruke do nevjerojatnih portreta. Štoviše, ovaj impresivni raspon obuhvaća i 5 koraka automatskog izoštravanja za snimanje iz ruke i pri slabom osvjetljenju, u kućištu tanjem od 9 cm, mase samo 395 g. Na senzoru APS-C formata, raspon izoštravanja ovog objektiva ekvivalentan je onom od 38,4 – 168 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Ovi fotoaparati, objektivi i dodatna oprema namijenjeni avanturistima uistinu su vrhunski suputnici koji omogućavaju snimanje zapanjujućih fotografija i videozapisa, koji vas neće ograničavati u slobodi istraživanja. Tražite li još više inspiracije za putopisne fotografije, saznajte kako se profesionalka Diana Millos provela kroz 48 sati u predivnoj Sevilli s modelom Canon EOS R10.


Napisao Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci