PUTOVANJA

Kako osigurati prednost na polju ulične i putne fotografije

Profesionalni fotograf Martin Bissig odabrao je EOS R10 tvrtke Canon koji će ga pratiti na putovanju Šri Lankom. Ovdje otkriva prednosti putovanja s malo opreme i kako snimiti trenutke vrijedne pamćenja.
Fotograf Martin Bissig naginje se iz vlaka koji se zaustavio pokupiti putnike na nadvožnjaku u Šri Lanci. U ruci mu je EOS R10 tvrtke Canon, a iza njega brdo s malim drvenim kućama. Fotografirala Monika Bissig modelom EOS R7 tvrtke Canon. 

Kad već imate dva vrhunska profesionalna fotoaparata i mnoštvo objektiva fiksne žarišne duljine, neke bi mogao iznenaditi odabir drukčijeg kompleta za putovanje, ali za profesionalnog fotografa i ambasadora tvrtke Canon Martina Bissiga to je bio očigledan izbor. Tehnologija fotoaparata neprestano se razvija, pa ako odvojite vrijeme za isprobavanje različitih modela, upoznat ćete nove značajke koje vam mogu osigurati odličan početak ako ste početnik ili – u Martinovom slučaju – dati vam nove alate za profesionalni rad.

Budući da je u planu imao jednomjesečno putovanje u Šri Lanku, Martin je pažljivo istražio mogućnosti kompleta i odlučio isprobati EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Odabrao EOS R10 sa senzorom formata APS-C zbog njegovih malih dimenzija, laganog kućišta i impresivnog snimanja niza fotografija – a rezultati su ga oduševili. „Fotoaparatom EOS R10 uspio sam snimiti mnoge trenutke koje ne bih mogao snimiti svojim većim fotoaparatima, jednostavno zato što ih ne bih uzeo sa sobom“, objašnjava.

Martin ovdje dijeli fotografije s putovanja, zajedno sa savjetima o tome kako s vlastitih avantura doma ponijeti profesionalne fotografije.

Drukčiji pogled na život

Krupni plan bosih stopala pokraj hrpica povrća, uključujući mrkve i mahune, na štandu tržnice u Šri Lanci. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

„Kad mi je fotoaparat u ruci, uočavam detalje koje ne bih primijetio da sam tamo samo u razgledavanju“, kaže Martin. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 50 mm (ekvivalentno 80 mm na fotoaparatu punog kadra), 1/80 s, f/5.6 i ISO640. © Martin Bissig

Martina je fotografija prvi put zainteresirala dok je još bio dijete i živio u Švicarskoj, gledajući oca kako razvija fotografije u tamnoj komori u njihovom obiteljskom domu. Njegove fotografije tiskane su u novinama kad je imao tek 13 godina, a sada je jedan od europskih fotografa akcijskih sportova čije se fotografije najčešće objavljuju.

Iako se proslavio u svijetu brdskog biciklizma, Martin zna da se vještine naučene u bilo kojem području fotografije mogu prenijeti. Prilike za putovanja daju mu slobodu da vježba nove tehnike i isprobava različite fotoaparate i objektive, bez pritiska rokova i klijenata koje mora zadovoljiti.

„Volim putovanja i avanture pa ih pokušavam uklopiti u sve što radim“, kaže. „Moj je komercijalni rad usmjeren na sportove na otvorenom, a kad ne radim, pokušavam ići na barem dvije ekspedicije godišnje. Fotografije s tih putovanja ponekad objave časopisi, ali to nastojim odvojiti od svog uobičajenog rada što je moguće više.“

Putovanja Martinu pružaju priliku i da iskoristi prednosti usredotočenosti na trenutak koje fotografija pruža. „Fotografija me čini prisutnijim“, objašnjava. „Na primjer, muškarca koji bosonog stoji među povrćem na tržnici možda ne bih primijetio da nisam razmišljao o stvaranju zanimljive kompozicije. Fokusiranje na detalje navodi me na uočavanje svih zanimljivih stvari koje se događaju oko mene.“

Učenje kroz iskustvo

Snimljena kroz luk sa zrcalima, mlada djevojka hoda pokraj autobusa živopisne ružičaste, žute, bijele i crvene boje, dok se prizor reflektira u lijevoj strani kadra. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Fotografije snimljene tijekom putovanja poboljšale su Martinovu vještinu brzog razmišljanja. „Tijekom godina razvio sam samopouzdanje i smirenost kako bih uočio određene stvari koje netko drugi možda neće vidjeti u istom trenutku“, kaže. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3.5 i ISO100. © Martin Bissig

Većina Martinovog fotografskog rada odvija se na lokacijama s kojima nije upoznat dok snima ljude koje ne poznaje. To od njega zahtijeva spontanost, pri čemu iskorištava godine iskustva kako bi snimio akciju kako se događa. „Trudim se biti što autentičniji“, kaže.

Putna fotografija utječe na moj pristup komercijalnom radu, jer u oba scenarija moram brzo razmišljati“, nastavlja Martin. „Sve se odlučuje u trenutku. Na primjer, prilikom snimanja djevojke koja hoda ispred autobusa, vidio sam da se autobus zrcali u staklu na željezničkoj stanici, zatim sam vidio skupinu školske djece koja su baš dolazila ispred nje, pa sam samo pričekao trenutak i pripremio kompoziciju dok sam čekao da uđu u kadar.“ 

Kao iskusni akcijski fotograf, Martin je naučio gotovo svaki put uhvatiti pravi trenutak. No, fotografima koji žele biti sigurni da će snimiti snimku, EOS R10 tvrtke Canon pruža načine rada uzastopnog snimanja RAW fotografija i prethodnog snimanja. „Ako ne možete vidjeti objekt ili znate da će se iznenada pojaviti niotkuda, to su jako korisni alati“, oduševljeno kaže.

EOS R10 ima sustav automatskog izoštravanja Dual Pixel AF CMOS II koji se može pronaći i kod modela EOS R3, EOS R5 i EOS R6 tvrtke Canon, kao i impresivnu brzinu snimanja u sličicama u sekundi (fps), što ga čini idealnim za snimatelje fotografija i videozapisa koji žele eksperimentirati s naprednijim značajkama. „Brzo kontinuirano snimanje daje dojam da se radi o profesionalnom fotoaparatu, a ne opciji srednje razine“, kaže Martin.

Izgubio sam se u gomili

Osoba reže ribu na drvenom bloku na štandu tržnice. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Ako fotografiju želite shvatiti ozbiljno, upotreba kompaktnijeg fotoaparata kao što je EOS R10 tvrtke Canon, umjesto pametnog telefona, čini veliku razliku“, kaže Martin. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6.3 i ISO160. © Martin Bissig

Zelenilom bogata dolina rijetko naseljena visokim stablima s tamnim olujnim oblacima na nebu iznad nje. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Manji senzori na fotoaparatima sa senzorom formata APS-C kao što je  EOS R10 tvrtke Canon obično daju veću dubinsku oštrinu od fotoaparata sa senzorom punog kadra, što može biti korisno za održavanje ravnomjerno izoštrenih područja prednjeg plana i pozadine u snimkama pejzaža. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 62mm (99mm), 1/200 s, f/9 i ISO100. © Martin Bissig

„Kad snimam za komercijalne klijente, upotrebljavam dva fotoaparata EOS R5 tvrtke Canon i asortiman objektiva RF fiksne žarišne duljine, ali kad putujem, pokušavam biti diskretniji s manjim fotoaparatom kako bi mi bilo lakše kretati se“, kaže Martin.

„Ne bih htio stajati na tržnici u Šri Lanci držeći EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, jer bih izgledao previše kao profesionalni fotograf na snimanju. Draže mi je uklopiti se u okruženje, jer mi omogućuje da se nenametljivo približim osobi i ne uvrijedim je.“

Kao i EOS R5, EOS R10 prepun je značajki, intuitivan i jednostavan za upotrebu, s tipkama i kotačićima nadohvat ruke koje je Martin lako mogao birati te sličnom mogućnošću kretanja strukturom izbornika i rukovanjem. EOS R10 ima i panoramski način rada koji spaja niz snimki u fotoaparatu, snimljenih tijekom okomitog ili vodoravnog pomicanja fotoaparata, što je Martinu omogućilo da „snimi više okruženja i osigura doista širokokutnu točku gledanja“.

Rezultati dostojni ispisivanja

Tri ribara u sumrak, smještena na stupovima u plitkoj vodi, strpljivo čekaju uhvatiti ribu dok sunce zalazi ispred njih. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Kompaktan, lagan i tih, objektiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ima svestran raspon zumiranja – ekvivalentan onome od 29 – 240 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra – za snimanje raznih scenarija na putovanjima. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6.3 i ISO200. © Martin Bissig

Dječak velikih smeđih očiju gleda izravno u fotoaparat. Zamućena u pozadini iza njega može se vidjeti osoba u narančastoj halji. Snimio fotograf Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

Napredno automatsko izoštravanje kod modela EOS R10 upotrebljava automatsko izoštravanje s prepoznavanjem očiju za preciznije praćenje ljudi. „U Šri Lanci sam često upotrebljavao načine automatskog izoštravanja s prepoznavanjem životinja i ljudi“, kaže Martin. „Nevjerojatno su precizni i brzi, a doista su mi pomogli dobiti snimku kad nisam imao mnogo vremena za podešavanje.“ Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 76 mm (122 mm), 1/160 s, f/6.3 i ISO500. © Martin Bissig

Kad se radi o masi i prostoru, upotreba pametnog telefona za fotografiranje može se činiti razumnim izborom, ali Martin misli drukčije. „Pametni telefon upotrebljavam za brze spontane snimke, ali iskustvo snimanja fotoaparatom vrlo je drukčije“, kaže. „Snimanje s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM na Šri Lanci omogućilo mi je snimanje snimki koje ne bih pokušao snimiti pametnim telefonom, primjerice ribare s obale, što je dodatno potpomognuto APS-C ili senzorom izrezanog kadra koji povećava maksimalni domet do 240 mm (ekvivalentno punom kadru), a snimanje u RAW formatu omogućilo mi je veće mogućnosti u postprodukciji.“

Čak i ako Martin ne namjerava objaviti svoje fotografije u časopisu, i dalje želi da budu dovoljno dobre da ih ispiše za sebe. „Snimke snimljene telefonom mogu izgledati dobro na zaslonu telefona, ali čim ih poželite ispisati ili izraditi fotoalbum, pokažu se vrlo ograničenima“, kaže. 

Isto se može reći i za videozapise; EOS R10 ima značajke koje ga čine privlačnim naprednijim izborom za snimatelje u odnosu na snimke s telefona. Ugrađena je okomita podrška za videozapise i Wi-Fi veza, što ga čini savršenim za kreiranje i dijeljenje vrlo kvalitetnih objava na društvenim mrežama, dok snimanje s velikim brojem sličica u sekundi (60 fps u 4K i 120 fps u 1080p) pruža veću kontrolu u postprodukciji.


Kako to Martin vidi, kad god ima fotoaparat u ruci, prisutan je i uči. Putovanje u Šri Lanku dalo mu je odličnu priliku za vježbanje vještina, ali šetnja lokalnim parkom ili izlet na plažu mogu vam pružiti iste mogućnosti. Ako želite razviti vještine fotografiranja, poslušajte Martinov savjet: pronađite objekt koji vas zanima, odaberite komplet koji vas neće sputavati i snimajte.



Autor: Matthew Bowen

Slični proizvodi

Slični članci