OSNOVE UREĐIVANJA

Način uređivanja pejzažnih fotografija za ispisivanje

Nekoliko pažljivih podešavanja može vam pomoći da najbolje iskoristite bilo koju pejzažnu fotografiju koju želite ispisati. Evo što trebate znati.
Močvarni pejzaž prije i poslije, neuređena slika na lijevoj strani i crno-bijela na desnoj strani.

Pejzažna fotografija idealna je za kreativno ispisivanje. Bilo da želite zabilježiti živopisne boje zalaska sunca na sjajnom papiru ili izraditi crno-bijele umjetničke ispise, ako to radite sami, možete kontrolirati svaki korak procesa.

Veliki ispisi omogućuju vam da vidite sve detalje snimljenih pejzaža, a A3+ pisač za fotografije kao što je PIXMA iP8750 tvrtke Canon olakšat će vam taj zadatak i osigurati dobre rezultate. Zahvaljujući svojoj tehnologiji glave FINE, koja pruža razlučivost do 9600 dpi, i naprednom sustavu tinte sa 6 boja (uključujući sivu tintu) za izvanredne crno-bijele i fotografije u boji, PIXMA iP8750 tvrtke Canon može izraditi širok asortiman umjetničkih djela za postavljanje na zid.

Snimanje u formatu RAW omogućit će vam da najbolje iskoristite mogućnosti pisača, dajući vam fleksibilnost dotjerivanja pejzažnih fotografija nakon njihovog snimanja – bez narušavanja kvalitete. Softver za obradu formata RAW, kao što je Canon Digital Photo Professional (DPP) ili Adobe® Lightroom®, omogućit će vam podešavanje ekspozicije, boja i oštrine fotografija sukladno odabranom mediju za ispisivanje.

Ravnoteža bijele boje

Snimka zaslona koja prikazuje softver Canon Digital Photo Professional u kojemu je slika prije i poslije gradske vizure noću – na lijevoj neuređena i na desnoj s primijenjenim plavim odsjajem.

Upotrebom prethodno podešene postavke ravnoteže bijele Klasična rasvjeta u softveru Canon DPP ili ručnim podešavanjem niske temperature boje, dodat ćete plavi odsjaj slikama snimljenima pod prirodnim svjetlom.

Jedan od najvažnijih alata za postizanje preciznih boja na ispisima pejzaža kontrola je ravnoteže bijele. To vam omogućuje uklanjanje svih prelijevanja boja uzrokovanih raznim vrstama osvjetljenja ili namjerno dodavanje prelijevanja boje kako biste izmijenili atmosferu prizora. Ravnotežu bijele boje možete podesiti na fotoaparatu, ali snimanje u formatu RAW daje vam otvorene opcije i mogućnost odlučivanja o ovoj postavci prilikom obrađivanja slika.

U softveru za obradu formata RAW možete birati između više prethodnih postavki za ravnotežu bijele boje, kao što su Dnevno svjetlo, Oblačno i Sjena. Umjesto toga, možete upotrebljavati kliznike za temperaturu boje kako biste dotjerali ravnotežu bijele boje ili odabrati alat za ispravljanje i bilo koje bijelo ili sivo područje slike.

Stil slike

Snimka zaslona koja prikazuje softver Canon Digital Photo Professional u kojemu su dvije verzije fotografije pejzaža s poljem – na lijevoj neuređena i na desnoj s primijenjenim stilom slike Nostalgija.

Možete preuzeti dodatne stilove slike za upotrebu u DPP-u ili na EOS fotoaparatu – uključujući Jesenje nijanse, Sumrak i Nostalgija – ovdje.

Još jedna prednost snimanja u formatu RAW je mogućnost eksperimentiranja s raznim postavkama stila slike prilikom obrade datoteka u DPP-u.

Najčešće ćete birati stil slike Pejzaž zato što je osmišljen da naglasi živopisno plavo nebo i zelenilo klasične slike pejzaža. Međutim, nekim će pejzažima više odgovarati alternativni stil slike, kao što je Monokromatski, Fini detalji ili čak Portret.

Kontrast, oštrina i drugi parametri mogu se dodatno podesiti sukladno sceni. Možete čak izraditi i vlastite prethodno podešene postavke s pomoću softvera Picture Style Editor tvrtke Canon.

Razine i krivulje

Snimka zaslona koja prikazuje softver Canon Digital Photo Professional u kojemu su dvije verzije fotografije pejzaža s vodom natopljenim poljem – neuređena verzija na lijevoj strani s crvenim slojem koja prikazuje potpuno bijele svijetle tonove i verzija na desnoj strani s podešenim kontrastom.

Kako biste izbjegli pogreške ekspozicije, aktivirajte upozorenje za svijetle i tamne tonove u DPP-u. Time će se slici dodati slojevi u boji koji vam pokazuju koja će područja biti potpuno crna (naznačeno plavom), a koja potpuno bijela (naznačena crvenom).

Pejzažnim fotografijama često koriste podešavanja kontrasta kako bi se istaknulo više detalja u tamnim i svijetlim područjima. Alati Razine i Krivulje daju vam kontrolu nad prikazom sjena, srednjih nijansi i svijetlih dijelova na ispisanoj slici.

Ti se alati razlikuju ovisno o softveru za RAW. U softveru DPP razine mijenjajte na ploči Podešavanje gama vrijednosti. Tu su tri okomite linije koje možete upotrebljavati za izmjenu crne točke, srednjih nijansi i bijele točke na slici. U softveru Adobe® Lightroom® možete postići slične rezultate s pomoću kliznika Crna, Sjena, Svijetli dijelovi i Bijela.

Manipuliranje krivuljom nijansi omogućuje vam povećanje ili smanjenje svjetline u određenim točkama za cijeli dinamički raspon kako bi se dobila dodatna kontrola zrnatosti. Krivulja nijansi u obliku slova S obično povećava kontrast radi postizanja privlačnijeg ispisa. To ćete postići tako da kliknete sredinu dijagonalne crte kako biste postavili srednju točku i zatim lijevu stranu grafikona povučete prema dolje kako biste potamnili sjene. Desna strana će se automatski pomaknuti prema gore i svijetli dijelovi će se posvijetliti.

Tijekom podešavanja pratite histogram. Ako su lijevi ili desni rub odrezani, izgubit ćete detalje u tim područjima na konačnom ispisu.

Posvjetljivanje i potamnjivanje

Snimka zaslona koja prikazuje Adobe® Lightroom® sa slikom obalnog pejzaža s maskom za odabir koja naznačuje gdje se primjenjuje posvjetljivanje.

Masku za odabir možete aktivirati kad upotrebljavate četkicu za podešavanje u programu Adobe® Lightroom®, a omogućuje vam da jasno vidite gdje primjenjujete posvjetljivanje, zatamnjenje i druga podešavanja.

Osim uređivanja koja utječu na cijelu sliku, možete kreirati dinamičnije ispise podešavanjem određenih područja.

Tehniku posvjetljivanja i potamnjivanja lako možete primijeniti na digitalne slike s pomoću softvera za uređivanje, kao što je ranije ilustrirano. Tu se radi o posvjetljivanju i potamnjivanju određenih područja slike radi njihovog naglašavanja.

U DPP-u možete upotrijebiti karticu Podešavanje određenih područja u paleti alata kako biste dotjerali svjetlinu, kontrast, nijansu i zasićenost određenih dijelova pejzaža.

Spajanje ekspozicija

Snimka zaslona koja prikazuje Adobe® Lightroom® s dvije slike vodenog pejzaža. Na verziju na desnoj strani primjenjuje se filtar za digitalnu gradaciju.

U softveru Adobe® Lightroom® možete primijeniti filtar za digitalnu gradaciju kako biste potamnili ili posvijetlili nebo. Umjesto toga, možete spojiti dvije ekspozicije u uređivaču fotografija kao što je Adobe® Photoshop®.

Dinamički raspon prizora ponekad može biti prevelik pa fotoaparat ne može uhvatiti detalje i neba i pejzaža.

Možete i kreirati dvije različite verzije slike od jedne RAW datoteke: jednu s pravilno eksponiranim nebom i drugu s pravilno eksponiranim pejzažom. Sliku s pravilno eksponiranim nebom zatim možete postavite preko slike s pravilno eksponiranim prednjim planom u softveru Adobe® Photoshop® ili uređivaču fotografija po želji.

Izoštravanje

Snimka zaslona na kojoj je Adobe® Lightroom® sa slikom obalnih litica. Alat Output Sharpening (Izoštravanje ispisa) upotrebljava se za odabir vrste papira.

Ako izvezete sliku iz softvera Adobe® Lightroom®, možete odabrati vrstu papira i oštrinu u alatu Output Sharpening (Izoštravanje ispisa).

Posljednja faza uređivanja je izoštravanje pejzaža za ispisivanje. Trebate primijeniti višu razinu izoštravanja za fotografske ispise u odnosu na slike koje dijelite na internetu – zbog udaljenosti s koje se gleda i preklapanja točaka tijekom ispisivanja, što može narušiti oštrinu. Mali ispisi često zahtijevaju više izoštravanja od velikih zato što mogu izgledati zamućenije kad se smanje. Razliku čini i medij za ispisivanje, pa tako sjajni ispisi obično zahtijevaju manje izoštravanja od mat papira i medija za umjetničke reprodukcije.

Izrađujte probne ispise

Snimka zaslona koja prikazuje Adobe® Lightroom® s više varijacija slike dalekovoda u polju uljane repice, svaka s različitim postavkama boje i kontrasta.

Upotrijebite značajku za probni prikaz u softveru kako biste bolje predvidjeli kako će boje i kontrast izgledati ispisani, a zatim izradite probni ispis varijacija slike kako biste odlučili koja vam se više sviđa.

Ispisi fotografija uvijek će izgledati malo drukčije od slike koju vidite na monitoru, pa je dobra ideja izraditi male probne ispise kako biste se uvjerili da su rezultati odlični. Idealno bi bilo provjeriti ih na lokaciji na kojoj će konačni ispisi biti izloženi jer će osvjetljenje i boja zida utjecati na percepciju slike.

Kako budete stjecali više pouzdanja za ispisivanje kod kuće, tako će i vaša ambicija rasti. Ako prijeđete na napredniji pisač kao što je PIXMA PRO-200 tvrtke Canon s 8 boja, imat ćete još više kreativnih opcija, primjerice ispisivanje panoramskih pejzažnih fotografija. PIXMA PRO-200 tvrtke Canon kompatibilan je sa softverom Canon Professional Print & Layout koji može simulirati izgled različitih papira i tinti na zaslonu.

Napisao Marcus Hawkins

* Adobe® i Lightroom® registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Slični proizvodi

 • Snimka modela Canon Pixma Pro-200 s prednje strane

  Profesionalni fotopisači

  PIXMA PRO-200

  Budući da je usredotočen za ispisivanje živopisnih fotografija u boji, svestranost i praktičnost, PIXMA PRO-200 idealan je izbor za zaljubljenike u fotografiju i ambiciozne fotografe.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  PIXMA iP8750

  Uživajte u nevjerojatnim, vrlo kvalitetnim ispisima fotografija uz Wi-Fi povezivanje.
 • Tintni pisači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat fotopapir omogućava izradu vrlo kvalitetnih fotografija, grafika i teksta s mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije primjene kao što su čestitke, promotivni materijali i umjetnička djela izrađena od papira.

Slični članci

 • ISPISIVANJE

  Uređivanje fotografija za ispisivanje

  Bolje iskoristite svoje ispisane fotografije uz naš detaljan vodič za uređivanje za ispisivanje i upotrebu najboljih postavki ispisa.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kombiniranje izoštravanja za početnike

  Fotograf Matt Doogue objašnjava kako vam Canon alati za kombiniranje izoštravanja mogu pomoći u snimanju makrosnimki i pejzaža s oštrinom od prednjeg do stražnjeg plana.

 • UREĐIVANJE FOTOGRAFIJA / POST-PRODUKCIJA

  Uređivanje RAW fotografija s DPP-om

  Otkrijte kako uređivati, obrađivati i poboljšavati RAW fotografije pomoću softvera DPP tvrtke Canon.

 • FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

  Kako snimati vremenske kombinacije

  Naučite kako postaviti snimanje prelaska dana u noć s ubrzanim prolaskom vremena te stvoriti dojmljivu vremensku kombinaciju koja prikazuje protok vremena na jednoj slici.