ISPISIVANJE

Uređivanje fotografija za ispisivanje

Detaljan vodič za postizanje najboljih rezultata pri ispisivanju fotografija.
Žena drži paket papira za pisač tvrtke Canon u jednoj ruci, pregledava ispisane fotografije na stolu ispred sebe, a pokraj njih se nalazi rasklopljeno prijenosno računalo. Pisač tvrtke Canon vidljiv je na dasci u pozadini.

Ispisi fotografija sjajni su darovi i suveniri. Fotografije možete upotrijebiti za izradu čestitki, kalendara, ukrasa za dom, izradu spomenara ili personalizaciju svojih predmeta s pomoću naljepnica s prikazom omiljenih fotografija. Ispisi su također trajne uspomene na putovanja, obiteljska okupljanja ili prekretnice u obiteljskom životu.

Možete birati iz širokog odabira aplikacija za ispisivanje. Za kartice i kalendare, Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon omogućuje uređivanje, obrezivanje, promjenu pozadine, dodavanje teksta ili okvira i upotrebu mnogih drugih kreativnih alata kao što su predlošci, pečati i simboli za poboljšanje fotografija koje zatim možete ispisati. Aplikacija Canon PRINT olakšava i izradu raznih projekata za ispisivanje te otvara svijet kreativnih mogućnosti.

Osim što možete iskušati svoju kreativnost i unijeti dašak osobnosti u ispise, želite i da budu najbolje moguće kvalitete, s oštrim detaljima, bogatim rasponom nijansi i vjernim bojama. Ovdje ćemo se usredotočiti na optimiziranje fotografija s pomoću programa Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon ili preferiranog softvera za uređivanje kako biste dobili najbolje rezultate za ispisivanje.

Rasklopljeno prijenosno računalo nalazi se na stolu sa softverom Canon Easy-PhotoPrint na zaslonu, papirom tvrtke Canon slijeva i pisačem tvrtke Canon zdesna.

Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon olakšava dodavanje teksta, okvira, uzoraka i drugih kreativnih značajki fotografijama prije ispisivanja na kompatibilnim pisačima PIXMA i MAXIFY. Sadrži i alat Auto Photo Fix osmišljen za optimizaciju fotografija za ispisivanje jednim pritiskom.

Muškarac drži fotografiju Canala Grande u Veneciji, a pisač tvrtke Canon nalazi se na stolu u pozadini.

Odaberite vrstu papira koja će vaše fotografije obiteljskog putovanja na posebna mjesta učiniti boljima i pobrinite se da stvorite uspomenu koju ćete godinama čuvati.

Odabir pisača

Koji pisač trebate upotrijebiti? Ako kupujete za jednu osobu, pogledajte naše vodiče za najbolje pisače tvrtke Canon za ispis fotografija i pisače za svaku priliku. Zasad pretpostavljamo da upotrebljavate dobar tintni pisač za opću namjenu.

No trebate imati na umu da možete postići realističnije boje ako upotrebljavate pisač s više od četiri osnovne boje tinte. Na primjer, PIXMA serije TS8750 tvrtke Canon sadrži šest zasebnih spremnika s tintom, uključujući pet tinti na bazi bojila za vrhunsku kvalitetu fotografija uz poboljšan prostor boja i raspon nijansi. Kako bi doista ostavio snažan dojam, PIXMA PRO-200 tvrtke Canon koji sadrži osam pojedinačnih spremnika s tintom na bazi bojila omogućuje ispis A3+ formata profesionalne kvalitete po relativno pristupačnoj cijeni.

Odabir papira

Bez obzira na pisač koji upotrebljavate, odaberite odgovarajuću vrstu papira koja odgovara karakteru fotografije i vrsti ispisa koju želite ostvariti. Općenito govoreći, sjajni foto-papiri poput GP-501 tvrtke Canon mogu podržati širi raspon nijansi od matiranih papira, što ih čini dobrim izborom za živopisne fotografije u boji profesionalne kvalitete. Mat papiri kao što su mat fotopapir MP-101 tvrtke Canon odlični su za tmurnije slike niskog kontrasta, naročito u crnoj i bijeloj boji. Papiri od tkanine, platna i papir za umjetničke reprodukcije dostupni su s različitim teksturama i završnim obradama, a mogu biti savršeni za nezaboravan dar ili jedinstveni ukras.

Ključno je da različiti mediji imaju različite karakteristike upijanja tinte i reflektirajuće karakteristike, zbog čega je iznimno važno odabrati ispravne postavke tijekom ispisivanja. Osim toga, za najbolje rezultate imajte na umu namjenu fotografije i optimizirajte sliku za medij na kojem ispisujete.

Korisnik drži ispisanu fotografiju u jednoj ruci uz prijenosno računalo na kojem su prikazane fotografije istog događaja. Više ispisanih fotografija nalaze se na stolu sa svake strane prijenosnog računala.

Najnovija prijenosna računala boje čine prehladnima (previše plavima) i imaju zadivljujuć omjer kontrasta milijun naprema jedan – tisuću puta većim od ispisa fotografija. Za bolje podudaranje između onoga što vidite na zaslonu i rezultata ispisa, smanjite svjetlinu zaslona i kalibrirajte boje. Kao početnu točku podesite bijelu boju na zaslonu u skladu s bijelom bojom papira koji upotrebljavate.

Upravljanje bojom

Prije nego što počnete uređivati fotografije, dobro je kalibrirati monitor ako to možete. To znači da će vaši ispisi bolje odgovarati onome što vidite na zaslonu i uštedjeti vam vrijeme koje biste izgubili zbog pokušaja i pogrešaka. Najučinkovitiji način da to postignete je upotrebom kompleta za kalibraciju, ali vam je preskupo uložiti u to samo za povremeno ispisivanje fotografija, evo nekoliko brzih rješenja koje možete isprobati.

Kao prvo, vrlo je uobičajeno da ispisi izgledaju pretamno jer monitor prikazuje više detalja u sjenovitim područjima koja se ne mogu ispisati. Moderni zasloni podržavaju mnogo veći raspon svjetline od onih prikazanima na ispisima, s omjerom kontrasta od 1,000:1, a često i mnogo više od toga. U usporedbi s time, najbolji sjajni foto-papir može postići omjer kontrasta od 200:1 između najtamnije crne i najsvjetlije bijele, dok mat papir može postići omjer od samo 100:1. Za precizniji prikaz konačnog ispisa na zaslonu, jednostavno smanjite svjetlinu monitora.

Drugo, moderni LCD zasloni obično su previše plavi, naročito kada su novi (boje često postaju toplije – više žute – kako zaslon stari). Kako biste to ispravili u sustavu Windows, otvorite Settings (Postavke) > Display (Prikaz) > Calibrate display color (Kalibracija boje zaslona). Na Mac računalu otvorite izbornik Help (Pomoć) i potražite pomoćnika za kalibraciju zaslona. Zasloni obično imaju zadanu postavku bijele točke (temperature boje) od D65 ili 6500K – pokušajte promijeniti tu postavku na D50 ili 5000K. Osim toga, jednostavno postavite bijelu točku na zaslonu tako da bijela boja na zaslonu odgovara bijeloj boji papira na kojem ispisujete pri uvjetima osvjetljenja u kojima će se prikazivati – i pazite da vas svjetlina zaslona ne zavara.

Na kraju provjerite postavke boje. U DPP-u, otvorite Tools (Alati) > Preferences (Preferencije) i kliknite Color Management (Upravljanje bojom). Ne morate brinuti o prvoj opciji, Radni prostor boja – profesionalni fotografi ponekad snimaju u Adobe RGB, širem prostoru boja, no ako su vaše snimke sRGB, onda ne postoji praktična prednost ako biste ih zamijenili. U skočnom prozoru Profil ispisa odaberite pisač koji ćete upotrijebiti. DPP primjenjuje upravljanje bojom s pomoću ICC profila za pisače koji ih podržavaju, koji sadrže pojedinosti o točnim mogućnostima boja uređaja i omogućuju vjerniju reprodukciju boja.

Pored toga, pod Rendering intent (Metoda iscrtavanja) odaberite Relative Colorimetric (Relativna kolorimetrija). Ova postavka znači da ako slika sadrži boje koje su izvan palete boja pisača ili raspona boja, one će se pretvoriti u najbliže boje za ispisivanje, ali ostatak slike ostat će nepromijenjen. Ako odaberete Perceptual (Percepcijski), sve boje na slici će se prilagoditi kako bi se očuvala veza između njih, a često ćete primijetiti da boje slika postaju manje zasićene i da izgledaju tmurno. Boje će se općenito manje mijenjati ako upotrebljavate opciju Relative Colorimetric (Relativna kolorimetrija).

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon koja prikazuje povećavanje svjetline na fotografiji zagrljenog, tek vjenčanog para.

Softver Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon pruža opsežnije opcije od aplikacija za pametne telefone, što vam omogućuje, primjerice, ciljane prilagodbe određenih boja s pomoću klizača za nijansu, zasićenost i svjetlinu za svaki raspon boja.

Osnove uređivanja

Ako možete započeti s RAW datotekom koja sadrži sve podatke o boji i nijansama koje je snimio senzor, imat ćete više mogućnosti za uređivanje. Međutim, ako niste snimili fotografiju u formatu RAW, i dalje možete upotrijebiti DPP za poboljšavanje slike za ispis (iako neki alati i opcije neće biti dostupni). Ako započinjete s formatom TIFF ili JPEG, najbolje je raditi na kopiji slike kako bi se očuvao original.

S RAW datotekama, dobar prvi korak je ispraviti sve optičke aberacije s pomoću opcije Digital Lens Optimizer (Digitalni optimizator objektiva) DPP-a (ako ste upotrebljavali podržani fotoaparat s podržanim objektivom) ili alatima na ploči Lens Correction (Korekcija objektiva) koji mogu ispraviti nedostatke kao što su vinjetiranje i iskrivljenje objektiva. Na JPEG datoteke primijenit će se niz ispravaka objektiva u fotoaparatu.

DPP 4.17 sadrži alat Neural Network Image Processing (potrebna je pretplata) koja inteligentno analizira različite dijelove svake slike i primjenjuje selektivna poboljšanja na temelju sadržaja slike s pomoću funkcije strojnog učenja umjetnom inteligencijom. Može poboljšati detalje, primijeniti bolje smanjivanje šuma u područjima s manje pojedinosti te ispraviti nedostatke i iskrivljenja koji su posljedica nesavršenosti objektiva. Ako često ispisujete fotografije ili želite ispisati snimke važnih događaja koji se dogode jednom u životu kao što je vjenčanje, vrijedi razmisliti o pretplati.

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon prikazuje fotografiju mladenke koja se priprema. Nedovoljno eksponirana područja istaknuta su plavom, a prekomjerno eksponirana crvenom bojom.

DPP ima vrlo koristan prikaz upozorenja o svjetlu i sjenama koji vas može upozoriti na područja s rizikom od izrezivanja (gubitak pojedinosti tonova). Crveni sloj prikazuje istaknuta područja koja se mogu ispisati u jednoličnoj bijeloj boji, a plavi sloj prikazuje područja u sjeni koja su izložena riziku od ispisivanja bez vidljive razlike u detaljima. Ovaj vam zaslon može pomoći u prilagodbi svjetline i tona.

Obrezivanje i prilagođavanje kompozicije

Zatim razmislite o kompoziciji svoje slike. Ako planirate ispis s omjerom širine i visine različitim od izvorne slike, npr. kvadratni 1x1 portret ili široki 16x9 pejzaž, obrežite sliku kako biste bili sigurni da je kadar točno onakav kakav želite i da se ne izrežu važni elementi slike. Možete i izrezivati kako biste postigli kreativni efekt, bilo da želite ukloniti neželjene ili ometajuće dijelove snimke ili usmjeriti pažnju na određeni element. Sliku možete rotirati kako biste je učinili zanimljivijom ili poravnali nagnuti obzor.

Načela kompozicije kao što je pravilo trećina mogu vam pomoći stvoriti učinkovito kadriranje koje usmjerava pogled. Tijekom snimanja portreta, obrezivanje izbliza može ostaviti upečatljiv dojam, ali obično je najbolje izbjegavati postavljanje objekta izravno u središte kadra – asimetrične kompozicije izgledaju dinamičnije.

Izbjegavajte izrezivanje na vrlo malo područje slike koje možda neće sadržavati dovoljno detalja za zadovoljavajući ispis. S obzirom na sve navedeno, tvrtka Canon predstavila je revolucionarni alat Neural Network Upscaling (potrebna je pretplata),1 koji može udvostručiti razlučivost slike s mnogo realističnijim rezultatima u odnosu na konvencionalno poboljšanje kvalitete. Ovaj alat, koji pokreće tehnologija tvrtke Canon za obradu slike s dubinskim učenjem, idealan je ako je fotografija značajno obrezana ili jednostavno nema dovoljno piksela za ispisivanje velikog formata.

Umjesto da izrežete ometajuću pozadinu s previše pojedinosti, zašto je ne biste zamutili? Sada možete primijeniti više kreativnih uređivanja, recimo ispravljati tonove boja s pomoću značajke White Balance Adjustment (Prilagodba ravnoteže bijele boje) DPP-a, retuširati nepravilnosti na koži ili neželjene pojedinosti ili pak stilizirati sliku s pomoću filtara i opcije Picture Styles (Stilovi slike). Možete, na primjer, učiniti da slika izgleda kao da je snimljena starim fotoaparatom za jednokratnu upotrebu ili je obraditi u retro sepia stilu, između ostalog.

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon koja prikazuje histogram i druge opcije na ploči s alatima za podešavanje gamma vrijednosti.

Na ploči s alatima za podešavanje gamma vrijednosti u DPP-u, ako slika izgleda pretamno ili presvijetlo, pokušajte pritisnuti gumb Auto (Automatski) (A) iznad histograma za brzo ispravljanje pogrešaka. Provjerite proteže li se histogram skroz s lijeva na desno i odvaja se na svakom kraju. Ako se zaustavi na bilo kojem kraju (kao u ovom primjeru), povucite oznake ispod njih (B) prema unutra sve sok malo ne prijeđu rub grafikona. Tako tamne sjene postaju crne, a najsvjetlija svijetla područja čisto bijela. Ovaj puni raspon od tamnih do svijetlih tonova sliku će učiniti bogatijom i intenzivnijom na ispisu, naročito na sjajnom fotopapiru.

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon koja prikazuje kontrole na ploči s naprednim alatima, uključujući kontrast, zasićenost boja i oštrinu.

Ploča s naprednim alatima DPP-a sadrži kontrole za prilagođavanje tona, boje i oštrine. U DPP-u nije moguće maskirati područja i lokalno primijeniti izoštravanje kao u nekim programima za uređivanje poput Adobe Photoshop,2, ali s pomoću opcije Unsharp Mask (Poboljšanje oštrine) DPP-a (dostupna za RAW datoteke), uz nisku postavku preciznosti i podizanje praga, učinak izoštravanja ograničit će se na prepoznatljive rubove i izbjeći hrapavost teksture kože i drugih područja slike s relativno malo pojedinosti.

Podešavanje tonova i dinamičkog raspona

Ako je slika tamna ili je kontrast slab, možete upotrijebiti značajku Auto Lighting Optimizer (Automatska optimizacija osvjetljenja) DPP-a za automatsko ispravljanje svjetline i kontrasta. Ako želite imati veću kontrolu, otvorite ploču s alatima za podešavanje gamma vrijednosti DPP-a. DPP ovdje, poput vašeg fotoaparata, prikazuje histogram – grafički prikaz tonova fotografije, od najtamnijeg do najsvjetlijeg. Ako je grafikon odsječen na bilo kojem kraju, to znači da slika ima izrezane dijelove i da se detalji nijansi gube u najsvjetlijim svijetlim dijelovima ili najtamnijim sjenama.

Počnite pritiskom na Auto (Automatski) (iznad histograma) koji automatski podešava bijelu točku, crnu točku i središnju točku te ponovno postavlja automatsku optimizaciju osvjetljenja i kontrast. Zatim možete ručno podesiti svjetlinu, ravnotežu bijele boje i druge postavke.

Mnogi vole pojačati zasićenost i kontrast kako bi slike bile još upečatljivije – za to isprobajte ploču s naprednim alatima DPP-a. Sveukupnu ekspoziciju možete promijeniti i s pomoću klizača za podešavanje svjetline. Ponekad je dobro posvijetliti cijelu sliku ako ispisujete na matiranim papirima koji mogu izgledati kao da su manje bijeli, ali nemojte pretjerati – stanite kada bijela područja izgledaju bijelo, a ne sivo. Ako slika počne izgledati neprirodno, smanjite stupanj podešavanja osjenčanih i svjetlijih područja s pomoću klizača.

Po potrebi možete upotrijebiti ploču s alatima Partial Adjustment (Djelomična prilagodba) DPP-a za precizno podešavanje svjetline, kontrasta, nijanse i zasićenosti određenih dijelova slike.

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon koja prikazuje detalj fotografije rijeke u sumrak, šum slike vidljiv je u oblacima i u prozoru za pojedinosti DPP-a.

Fotografije snimljene pri slabom osvjetljenju mogu imati mnogo šuma, naročito u sjenovitim područjima, a pretjerano izoštravanje može takav šum učiniti još gorim, što možete izbliza vidjeti na prozoru za pojedinosti na desnoj ploči DPP-a.

Snimka zaslona softvera DPP tvrtke Canon koja prikazuje istu fotografiju obale rijeke u sumrak uz znatno smanjenje šuma na slici.

DPP uključuje vrlo učinkovite alate za smanjenje šuma koji mogu ukloniti šum osvjetljenja (zrnatost) i šum sjaja boje (zrnatost boja). Usporedite uvećanje detalje s izvornikom.

Izoštravanje za ispis

Izoštravanje bi uvijek trebao biti posljednji korak. Najbolje ćete rezultate postići ako je slika što je moguće oštrija, stoga prvo otklonite sav šum na slici (i izbjegavajte višestruko ponovno otvaranje i ponovno spremanje slika u JPEG formatu – kvaliteta slike će se svaki put smanjiti). Za izoštravanje ili smanjenje šuma pogledajte sliku pri povećanju od 100 % kako biste jasnije vidjeli efekte.

Određena količina izoštravanja dobra je za sve fotografije jer ispisivanje omekšava slike, ali to se razlikuje ovisno o vrsti papira – što se tinta više upija i rasipa, to je veći učinak omekšavanja. To znači da će za ispisivanje na platnu biti potrebno više izoštravanja od ispisivanja na polusjajnom ili glatkom papiru, a ispisivanje na sjajnom fotopapiru zahtijevat će još manje izoštravanja.

Alat za oštrinu DPP-a poboljšat će kontrast duž rubova na slici kako bi se dobio dojam veće oštrine, ali alat Unsharp Mask (Poboljšanje oštrine) pruža precizniju kontrolu – ima zasebne kontrole za jačinu, preciznost i prag. Međutim, za razliku od svojeg kolege u softveru kao što je Photoshop, u DPP-u alat Unsharp Mask dostupan je samo s datotekama formata RAW.

Bez obzira koji alat upotrebljavate, selektivno izoštrite – izbjegavajte izoštravanje na mjestima na kojima želite nježne prijelaze, glatke nijanse kože ili nejasne pozadine. Izoštravanje površina jedne boje može uzrokovati neprivlačan šum na slici. Alat Neural Network Image Processing u softveru DPP 4.17 omogućuje automatsko izoštravanje sitnih pojedinosti i teksture radi postizanja najboljeg efekta, dok će područja slike s relativno malo pojedinosti zadržati nježne prijelaze i izgled bez šuma.

Postavke za optimalan ispis

Spremni za ispisivanje? Umjesto da samo odaberete Print (Ispis), idite u File (Datoteka) > Print with detailed setting (Ispisivanje s detaljnim postavkama). Neka razlučivost ostane 350 dpi, to je zadana DPP postavka za ispis. Za najbolje rezultate uvijek postavite Print Quality (Kvaliteta ispisivanja) na High (Visoka). Upotrebom pravilnih postavki preferencija (poput gore navedenih) boje bi se trebale uskladiti, ali u padajućem izborniku Paper Type (Vrsta papira) važno je odabrati papir koji upotrebljavate – odabirom pogrešnih postavki ovdje možete poništiti sav naporan rad.

Slijedite ovaj vodič kako biste svaki put izvukli najviše iz svojih fotografija i proizveli ispise koje ćete s oduševljenjem izložiti ili dijeliti – i pogledajte vrhunske profesionalne savjete za izlaganje obiteljskih fotografija.


Napisao Alex Summersby

 1. Alat Neural Network Upscaling radi samo s operacijskim sustavom Windows i potrebna je pretplata (dostupna jednomjesečna besplatna probna verzija). Ako se pretplatite na alat Neural Network Processing, ne trebate se dodatno pretplatiti na alat Neural Network Upscaling.
 2. Adobe i Photoshop registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Slični proizvodi

 • Snimka modela Canon Pixma Pro-200 s prednje strane

  Profesionalni fotopisači

  PIXMA PRO-200

  Budući da je usredotočen za ispisivanje živopisnih fotografija u boji, svestranost i praktičnost, PIXMA PRO-200 idealan je izbor za zaljubljenike u fotografiju i ambiciozne fotografe.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  PIXMA TS7450a Series

  Elegantan „sve u jednom“ uređaj za tehnološki potkovane s brojnim mogućnostima za kreativno ispisivanje i tehnologijom ADF za pojednostavljivanje postupka kopiranja i skeniranja više različitih listova.
 • Pisači za upotrebu kod kuće

  Serija PIXMA TS5350

  Pokažite svoje dizajnerske vještine uz mogućnost rukovanja raznim medijima, privlačne kreativne aplikacije i besprijekorno povezivanje s pametnim telefonom koje nudi serija PIXMA TS5350.
 • PIXMA G640

  Pisači za upotrebu kod kuće

  PIXMA G640

  Prvi višefunkcijski pisač u asortimanu PIXMA G sa šest punjivih spremnika s tintom na bazi topivih bojila, PIXMA G640 spaja nenadmašnu kvalitetu ispisivanja fotografija s mogućnošću izrađivanja velikih količina uz iznimno niske troškove.

Slični članci

 • OSNOVE

  Snimanje za ispis

  Sedam najboljih savjeta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati u obliku ispisa.

 • OSNOVE UREĐIVANJA

  Kako uređivati posebne fotografije

  Uredite svoje fotografije posebnih trenutaka s pomoću ovih jednostavnih savjeta za uređivanje fotografija.

 • FOTOGRAFIRANJE VJENČANJA

  Izradite vlastiti vjenčani album

  Kreiranje vlastitog vjenčanog albuma može donijeti mnoge prednosti. Saznajte kako uz naše stručne savjete.

 • UREĐIVANJE FOTOGRAFIJA / POST-PRODUKCIJA

  Uređivanje RAW fotografija s DPP-om

  Otkrijte kako uređivati, obrađivati i poboljšavati RAW fotografije pomoću softvera DPP tvrtke Canon.