FOTOGRAFIRANJE VJENČANJA

Izradite vlastiti vjenčani album koji ćete čuvati

Kreiranje vlastitog vjenčanog albuma s fotografijama omogućuje vam da ponovo proživite trenutke vjenčanja i ujedno izrazite svoju kreativnost. Saznajte kako uz naše stručne savjete.
Izbor ispisa s vjenčanja izloženih na stolu, s rukom koja drži crno-bijelu fotografiju dvojice mladoženja koji se drže za ruke i smiju.

Odličan vjenčani album priča priču o jedinstvenom zajedničkom danu para, čuvajući i prikazujući dragocjene uspomene za nadolazeće generacije. Međutim, naručivanje profesionalnog vjenčanog albuma može biti opterećenje za već rastegnuti budžet za vjenčanje, a tu je i rizik od uskraćivanja paru nevjerojatne mogućnosti da se prisjete svog posebnog dana. Stoga, zašto to ne biste učinili sami?

Hannah Millard, odnosno Camera Hannah, radi kao fotografkinja vjenčanja od 2010. godine, a strast joj je snimati emocije čarobnih trenutaka kako se događaju. Međunarodno je priznata, a osvojila je niz nagrada za svoj rad, koji ju je iz doma u Derbyshireu u Engleskoj odveo na egzotične lokacije diljem svijeta. Ona je i nastavnica fotografije koja nudi cjelodnevne radionice i mentorske sesije putem interneta ili uživo, te entuzijastica za rukotvorine i samoproglašena „velika štreberica“. Hannah ovdje dijeli savjete za parove koji žele izraditi vlastiti jedinstveni vjenčani album.

1. Prikupite sve željene fotografije

Osoba drži ručno izrađeni vjenčani album ispunjen fotografijama s prijema. Na vrhu su zalijepljena blještava zlatna slova PARTY TIME (ZABAVA).

„Izrađivanje albuma s ispisima koje sami ispišete može pružati veliko zadovoljstvo“, kaže nagrađivana fotografkinja vjenčanja Hannah Millard. „Dostupna je i opcija kreiranja posebnih, personaliziranih albuma kao darova za obitelj i prijatelje.“

Očito mjesto za početak je prikupljanje svih fotografija vašeg zajedničkog posebnog dana – kako službenih, koje je snimio vaš odabrani profesionalni fotograf, tako i neslužbenih, koje su snimili obitelj i prijatelji.

„Većina fotografa vjenčanja rado će u paketu isporučiti digitalne fotografije visoke razlučivosti“, kaže Hannah. „One su idealne za izradu vlastitih ispisa fotografija i trebale bi biti vrlo kvalitetne. Upotrebljavam EOS R6 tvrtke Canon, a objektivi koje uvijek biram za snimanje vjenčanja su Canon EF 24mm f/1.4L II USM, Canon EF 50mm f/1.2L USM i Canon EF 100 f/2.8L Macro IS USM, pri čemu upotrebljavam izvrsni adapter za montažu EF-EOS R tvrtke Canon, tako da znam da će kvaliteta fotografija biti fantastična.

„Uskoro ću kupiti Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM. Njegov širokokutni raspon zumiranja i svijetli otvor blende pružaju odličnu svestranost za grupne snimke i fotografiranje vjenčanja u zatvorenom.“

Budući da će većina, ako ne i sve vaše razvrstane fotografije biti u digitalnom formatu, svoj vjenčani album mogli biste izraditi s pomoću usluge za fotoalbum na mreži koja omogućuje da prenesete omiljene snimke, a tvrtka ih ispiše i zapakira. To je odlična opcija za one koji bi htjeli više sudjelovati, ali nemaju dovoljno vremena. Umjesto toga, za otprilike jednak trošak, možete sami ispisati i kreirati.

2. Dogovorite spoj sa svojim partnerom

Snimka zaslona koji prikazuje program za uređivanje slika s izborom fotografija u boji i crno-bijelih fotografija s vjenčanja.

Biranje omiljenih fotografija s vjenčanja za album može biti divan način da se prisjetite tog važnog dana i ponovo proživite posebne uspomene.

Osoba organizira ispise različitih formata s vjenčanja na stolu, držeći dva kako bi ih pobliže pregledala.

Nakon što odaberete omiljene fotografije iz digitalnih datoteka, ispišite ih. To će vam pomoći da suzite odabir.

„Smatram da je doista važno da par prođe kroz sve fotografije svog vjenčanja“, kaže Hannah. „To je poput spoja, prilika da kvalitetno provedete vrijeme prisjećajući se vjenčanja. Pregledavanje fotografija može biti i sjajno iskustvo povezivanja, jer ćete podijeliti svoja sjećanja na dan. Dok razgovarate, otkrit ćete ne samo koje su vam omiljene snimke, nego i koje fotografije najviše znače vašem partneru i zašto. Ne radi se samo o samim fotografijama, već o emocijama iza njih.“

3. Započnite s fotografijama koje morate imati

Žena dodaje ukrasni kut nizu fotografija u ručno izrađenom vjenčanom albumu.

„Prijem vjenčanja često ima mnoštvo boja, kao i razne izvore svjetla različitih temperatura boje. Kreiranjem crno-bijelih ispisa mogu se izbjeći pretjerano živopisne smetnje, a pažnja usmjeriti na emocije trenutka“, kaže Hannah. „No ako na istoj stranici kombinirate nekoliko crno-bijelih slika i onih u boji, najbolje je da ne bude samo jedna od svake vrste.“

Dok kreirate vjenčani album, može biti teže odlučiti što izostaviti nego što uklopiti.

„Pokušajte započeti sa snimkama koje morate imati“, savjetuje Hannah. „Svako je vjenčanje priča koja sadrži ključne trenutke tijekom dana, kao što su razmjena prstenova, prvi poljubac i upisivanje u knjigu vjenčanih. Poslije tijekom prijema, tu su bacanje buketa i prvi ples. To su sve legendarni trenuci koje ćete htjeti obuhvatiti kao dio procesa pripovijedanja priče. Jednako su važne i fotografije koje doista ostavljaju dojam na vas i vraćaju vas u određeni trenutak, bez obzira na to koji je razlog tome.“

4. Osigurajte omiljenim fotografijama dovoljno prostora

Par ruku organizira fotografiju dvojice zagrljenih mladoženja na prvoj stranici ručno izrađenog vjenčanog albuma.

Odaberite kombinaciju većih i manjih ispisa za svoj album i svakako ostavite prostor oko njih kako stranice ne bi izgledale previše natrpane. Manje fotografije mogu biti čak i one snimljene instant pisačima s fotoaparatom, kao što je Zoemini S2 tvrtke Canon, koje su vaši gosti snimili na dan vjenčanja. Kad je u pitanju estetika, važno je i dati prostora nekolicini najdražih fotografija.

„Među snimkama koje morate imati dobro je odabrati tri ili četiri istaknute fotografije“, savjetuje Hannah. „To će biti one koje su vam najdraže i koje ćete svakako htjeti uvrstiti u album. Česta je pogreška na stranicama vizualno nagomilati fotografije koje se bore za pažnju. Odvajanjem cijelih stranica za istaknute snimke stvara se bolja kombinacija i osjećaj ravnoteže. Dobre istaknute snimke ostavljaju snažan vizualni dojam, imaju odličnu kompoziciju i često bilježe trenutak u kojem se sve savršeno spaja.

„No s druge strane, neke fotografije bolje funkcioniraju s drugim manjim fotografijama oko sebe“, nastavlja Hannah, „poput spontanih snimaka gostiju na prijemu i ljudi dok pokazuju pokrete na plesnom podiju.“

5. Ne zaboravite temeljne snimke

Par ruku drži nekoliko fotografija s vjenčanja, uključujući fotografiju na kojoj su dvojica zagrljenih mladoženja i svadbena torta na tri kata.

Kako biste se pobrinuli da vaš vjenčani album sadrži cijelu priču o vašem danu, svakako dodajte temeljne snimke različitih lokacija, kao i fotografije odabrane torte, cvijeća itd. To su elementi koji se lako zaborave, a svidjet će vam se prisjetiti ih se u godinama koje dolaze.

„Snimam mnogo videozapisa na vjenčanjima, a slična pravila primjenjuju se i na izradu albuma s fotografijama“, kaže Hannah. „Započnite s temeljnim fotografijama kako biste dali kontekst. Fotografije koje pokazuju lokaciju ceremonije postavit će scenu, a isto vrijedi i za prijem, ako je na drugoj lokaciji. Možda vam nisu omiljene snimke, ali ako ih izostavite, riskirate gubitak osjećaja za priliku. Dobro je i istaknuti stvari dodavanjem detalja. Snimke stvari kao što su cvijeće, pozivnice i ukrasi za stol dobro funkcioniraju i pružaju vizualni tijek ako prelazite s jedne lokacije na drugu.“

6. Ispišite odabrane fotografije

Žena stoji ispred pisača PIXMA tvrtke Canon, pregledavajući netom ispisane fotografije.

Pisač serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon savršen je za parove koji žele sami izraditi vjenčani album. Omogućuje brzo ispisivanje fotografija u boji bez obruba od 6 x 4 inča za samo 43 sekunde.

Čak i ako se odlučite profesionalno izraditi album, i dalje pomaže izraditi predložak dizajna albuma koji će vam olakšati odabir njegovog izgleda i fotografija koje ćete upotrijebiti, prateći sve gore navedene korake. Druga bitna stvar kad imate uvid u izgled albuma je vidjeti njegov fizički primjerak, bez obzira na to tko sastavlja konačni proizvod.

„Prikaz fotografija na telefonu ili zaslonu računala ne dočarava vam izgled i dojam gotovog vjenčanog albuma. Bez obzira na to hoćete li album dati profesionalno ispisati ili ga sami izraditi, mnogo je bolje izraditi fizičke ispise fotografija kako biste se mogli poigrati s njima“, predlaže Hannah. „Upotrebljavam pisač serije PIXMA TS7450 tvrtke Canon i doista sam impresionirana brzinom i jednostavnošću cijelog procesa, kao i kvalitetom ispisa fotografija. Možete kreirati ispise s obrubom ili bez njega, svi će se dobro uklopiti. Ispisi bez obruba obično su najbolji odabir ako ispisane fotografije stavljam na bijele stranice, dok, na stranicama u boji ili onima s teksturom, bijeli rub oko fotografija daje izgled privlačnog okvira.“

7. Isprobajte niz fotopapira kako biste vidjeli koji vam se najviše sviđa

Ispisi s vjenčanja i pakiranja papira za pisače tvrtke Canon izloženi na stolu.

Kad je u pitanju izbor papira za ispise s vjenčanja, Hannah kaže:“ Sjajni, polusjajni, luster i mat fotopapiri različitog su izgleda i dojma pa se isplati isprobati različite opcije. Za najbolju moguću kvalitetu ispisa vrlo je važno i svaki put promijeniti postavke pisača kako bi odgovarale papiru koji upotrebljavate.“

Kad ispisujete fotografije za album, Hannah predlaže testiranje različitih fotopapira kako biste vidjeli koji vam se sviđa.

„Sviđa mi se kako mogu isprobati različite fotopapire prilikom izrade vlastitih ispisa“, kaže. „Sjajni, polusjajni, luster i mat fotopapiri dostupni su u raznim formatima, tako da možete eksperimentirati i pronaći doradu koja vam se najviše sviđa. Polusjajni mi je omiljeni, što daje prekrasne rezultate profesionalnog izgleda bez previše sjaja. Dobro funkcionira i sjajni fotopapir, naročito na stranicama s mnogo različitih, vrlo živopisnih fotografija, jer kontrast i zasićenost doista se ističu. Mat papir daje suptilniji, ublažen izgled.

„Ljepota samostalnog ispisivanja u tome je što možete kombinirati i uskladiti papire tako da odgovaraju pojedinačnim fotografijama ili stranicama.“

8. Kreirajte pano kako biste provjerili položaj

Izbor ispisa fotografija vjenčanja ispred otvorenog prijenosnog računala, dok iza njih žena pregledava fotografiju koja je upravo izašla iz pisača.

„Kad osmišljavate format i mjesto postavljanja fotografija u albumu, počnite od malih ispisa ka većima, ispisujući veće kopije ako i kad je potrebno“, kaže Hannah. „Tako ćete uštedjeti vrijeme i novac.“

„Kako biste dali ritam vjenčanom albumu i osigurali da priča cijelu priču, dobro je izraditi pano“, objašnjava Hannah. „Započnite s istaknutim snimkama i onima koje morate imati, zatim dodajte temeljne snimke i postavite sve ispise u vremenskom slijedu. To vam daje jednostavan vizualni uvid u cijelu priču i ukazuje na potencijalne praznine u priči koje treba popuniti. Osim toga, ukazat će i na nedostatak ravnoteže, primjerice ako ima previše snimaka govora ili premalo spontanih snimaka gostiju.“

9. Prijeđite na profesionalnu razinu uz ispisivanje

Snimka zaslona na kojem se prikazuje okomita fotografija koja se uparuje s narančastim tekstnim okvirom s riječima: Najbolji. Dan. Ikad.

„Ako format papira ne odgovara omjeru slike, obratite posebnu pozornost na to kako je obrezana. Canon Easy-PhotoPrint Editor omogućuje povlačenje slike u pretpregled ispisa radi odabira najbolje kompozicije“, kaže Hannah.

Osoba gleda slike vjenčanja na prijenosnom računalu, istovremeno držeći fotografiju s istog vjenčanja u ruci. Na stolu oko prijenosnog računala nalazi se još nekoliko ispisa.

„Alat Auto Photo Fix u softveru Canon Easy-PhotoPrint Editor može poboljšati kvalitetu ispisa“, kaže Hannah. „Preporučujem ispisivanje dvije verzije, s korekcijom i bez nje, kako biste mogli vidjeti koje preferirate. Za fotografije koje su pažljivo uređene i koje su poslali profesionalni fotografi vjenčanja, obično je najbolje da se korekcija isključi.“

„Doista mi se sviđa Canon Easy-PhotoPrint Editor, oduševljena je Hannah. „Kad planiram stranice, upotrebljavam ga za ispisivanje više fotografija na, recimo, jednu stranicu fotopapira dimenzija 10 x 8 inča ili A4, koju onda mogu zalijepiti izravno na stranicu spomenara. To doista pomaže prilikom osmišljavanja rasporeda pojedinačnih stranica i načina na koji funkcioniraju s nasuprotnim stranicama.

„Ispisivanjem više manjih fotografija na jednu stranicu štede se vrijeme i trud da ih se precizno poravna prilikom postavljanja u knjigu“, nastavlja. „Aplikacija i softver Canon Easy-PhotoPrint Editor imaju razne gotove predloške koje možete odabrati. Zatim možete replicirati izglede u dizajnerskim alatima tvrtke za ispisivanje fotografija na mreži kako biste izradili konačni vjenčani album. Fotografije koje ispišete nikad neće biti uzaludne. Možda ćete ih htjeti zadržati ili ćete ih dati obitelji i prijateljima kao darove, možda ćete ih uokviriti kako biste ih istaknuli i sačuvali.“

10. Budite kreativni za dodatni dojam

Par ruku organizira stranicu s četiri fotografije koje postavljaju scenu, nasuprot stranice s dvije veće fotografije koje prikazuju organiziranje vjenčanja.

„Za lijepljenje ispisa fotografija u spomenar, dobro funkcioniraju washi traka ili traka za rukotvorine, a dostupan je i širok raspon običnih i dekorativnih samoljepljivih „kutova za fotografije“, kaže Hannah. „Druga je mogućnost upotreba obostrano ljepljive trake za uistinu čist izgled. Kad eksperimentirate s izgledima, krep-traka omogućuje privremeno fiksiranje, a možete je odlijepiti bez oštećenja ispisa.“

„Mislim da je mnogo toga za reći kad je u pitanju kreiranje vlastitog vjenčanog albuma s ispisima koje izradite kod kuće“, zaključuje Hannah. „Najbolje je kupiti prilično veliku knjigu za rukotvorine, primjerice sa stranicama od 12 x 12 inča, koja vam pruža fleksibilnost upotrebe kombinacije velikih i malih fotografija. Pristup „uradi sam“ odličan je za dodavanje različitih elemenata u vjenčani album, kao što su pozivnice, posebne poruke i rukom pisane bilješke, raspored događanja, cvijeće i druge uspomene.

„U konačnici, i sami ručno možete izraditi doista prilagođen vjenčani album s vrhunskim ispisima koji će trajati dovoljno dugo da se preda budućim generacijama. Doista je zabavno i nevjerojatno isplativo, u usporedbi sa svime ostalim što je uključeno u vjenčanje.“

Napisao Matthew Richards

Povezani proizvodi

Slični članci