OSNOVE UREĐIVANJA

Uredite posebne trenutke s pomoću ovih jednostavnih savjeta za uređivanje fotografija

Otkrijte kako snimanjem u RAW formatu i uređivanjem u softveru Digital Photo Professional tvrtke Canon ili Adobe® Lightroom® možete uljepšati svoje fotografije i prikazati posebne trenutke u najboljem svjetlu.
Originalna i obrađena fotografija para pored jezera na dan njihova vjenčanja; tamna i neobrađena s lijeve strane pored svjetlije verzije s lijeve strane – uređeno u DPP-u.

Kao entuzijast za fotografiju, vjerojatno ste navikli upotrebljavati postavke i opcije svog fotoaparata za podešavanje izoštrenosti, ekspozicije i kompozicije fotografija te možda rutinski pregledavate svoje fotografije na LCD zaslonu fotoaparata i ponovo ih snimate s nešto drugačijim postavkama kako biste ih uhvatili na željeni način. Budući da toliko pazite pri fotografiranju, neobrađena fotografija s fotoaparata često vjerno dokumentira vaša iskustva – ipak, postoje neki posebni trenuci koji opravdavaju dodatnu pažnju. Vjenčanja, godišnjice, rođendanske proslave, godišnjice, prvi koraci vašeg djeteta… jedinstveni trenuci zaslužili su da ih zapamtite u najboljem mogućem svjetlu, zbog čega je važno naučiti kako uređivati fotografije. To znači kako možete popraviti brojne pogreške, poboljšati kompoziciju i svjetlinu te druge tehničke aspekte, dati svim svojim fotografijama s jednog događaja prepoznatljiv izgled i još mnogo toga.

Kako biste si dali više prostora pri uređivanju fotografija, snimajte u RAW formatu – odnosno, na fotoaparatu odaberite spremanje fotografija kao RAW umjesto JPEG datoteka. RAW datoteka je praktički digitalni negativ koji sadrži neobrađene podatke sa senzora fotoaparata od kojih možete izraditi više interpretacija fotografije. JPEG datoteke su fotografije koje je fotoaparat već obradio i koje možete lako dijeliti izravno s fotoaparata, ali ne ostavljaju puno prostora za uređivanje ili korekciju. Postoji praktičan način da uzmete najbolje od oba svijeta, tako da na fotoaparatu odaberete snimanje i RAW i JPEG datoteka – tako možete dobiti fotografiju koju ćete moći jednostavno dijeliti, ali i RAW datoteku koju kasnije možete poboljšavati i s kojom možete eksperimentirati. Ipak, imajte na umu kako će vam na memorijskoj kartici fotoaparata u slučaju spremanja obje verzije svake fotografije trebati više prostora.

Kako biste mogli izraditi fotografiju iz RAW datoteke, morate je obraditi. To možete učiniti u fotoaparatu te čak usput napraviti određena podešavanja, podešavajući svjetlinu, ispravljajući aberacije objektiva, primjenjujući efekte prethodnih postavki kao što su Vivid ili Soft i više. Međutim, obradu ima smisla obaviti na (mnogo većem) zaslonu računala s pomoću specijaliziranog softvera za uređivanje RAW fotografija kao što su besplatni Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon ili Adobe® Lightroom®. Postupak obrade je jednostavan, a pruža vam mogućnost primjene različitog stila fotografije, ravnoteže bijele, smanjenja šuma i još mnogo toga. Sva uređivanja na RAW datoteci (bilo u fotoaparatu ili na računalu) ne mijenjaju originalnu kvalitetu slike, što znači kako originalna datoteka ostaje netaknuta i da sva podešavanja možete poništiti, izmijeniti ili ukloniti u bilo kojem trenutku, čak i ako zatvorite datoteku i kasnije je ponovo otvorite.

Poboljšavanje ekspozicije

Snimka zaslona alata Adobe® Lightroom® koja prikazuje dvije različite ekspozicije fotografije žene koja se šminka i stoji pored prozora u mračnoj sobi.

RAW datoteke imaju širi dinamički raspon od JPEG datoteka te mogu zadržati detalje iz tamnog i svijetlog spektra koji naizgled djeluju izgubljeno. Ipak, povećanje svjetline tamnih tonova može otkriti šum, stoga ćete možda morati smanjivati šum.

Snimka zaslona DPP-a prikazuje fotografiju mladenke koja se priprema. Nedovoljno eksponirana područja istaknuta su plavom, a prekomjerno eksponirana crvenom bojom.

S upozorenjima za svijetle i tamne tonove aktiviranima u DPP-u, svijetla područja za koja postoji opasnost izrezivanja prekriva crveni sloj. Područja koja su potencijalno previše tamna i stoga za njih postoji opasnost od izrezivanja tamnijih tonova, prekrivena su plavim slojem.

Ekspozicija je jedan aspekt koji možete precizno podešavati pri obradi RAW datoteke. Iako ne možete mijenjati otvor blende, brzinu zatvarača ili ISO, možete podesiti ukupnu svjetlinu, ali i selektivno poboljšati tamne i svijetle tonove. To je naročito korisno pri uređivanju tradicionalnih fotografija vjenčanja snimljenih za sunčanog dana, kada izazov predstavlja snimanje detalja svijetle haljine mladenke i tamnog odijela mladoženje.

RAW datoteke imaju širi dinamički raspon od JPEG-ova, tako da je često moguće vratiti naizgled izgubljene detalje s pomoću kontrola za isticanje svijetlih i tamnih tonova. Te su kontrole dostupne kao zasebni klizači u modulu Develop alata Lightroom®, odnosno u odjeljku Picture Style softvera DPP. Ako upotrebljavate DPP, možete mijenjati i intenzitet automatske optimizacije osvjetljenja, koja omogućava automatsko poboljšavanje ekspozicije i kontrasta.

Izbjegavajte izrezivanje

Snimka zaslona s postavkama ekspozicije u DPP-u primijenjenima na fotografiju para koji se drži za ruke na praznoj obali.

Tijekom podešavanja ekspozicije, boja i kontrasta u softveru za uređivanje RAW fotografija pratite histogram. Ako je grafikon potisnut uz desni rub i djeluje kao da je odsječen, a ne kao da postupno opada, to znači kako će dijelovi fotografije biti potpuno bijeli. Ključno je postići pravilnu ekspoziciju objekta.

Snimka zaslona alata Adobe® Lightroom® koja pokazuje upotrebu alata Tone Curve na slici tek vjenčanog para koji stoji ispred vodopada.

S pomoću alata Tone Curve softverski možete dodati kontrast i učiniti fotografiju upečatljivijom. Plitka S-krivulja dobra je početna točka. To možete postići u alatu Lightroom® (na slici), pomicanjem klizača Highlights (Najsvjetliji tonovi) i Lights (Svijetli tonovi) udesno, odnosno Darks (Tamni tonovi) i Shadows (Sjene) ulijevo. U DPP-u možete pritisnuti i povući po grafikonu kako biste tamne dijelove učinili tamnijima, a svijetle tonove svjetlijima.

Ako tamna područja koja bi trebala sadržavati fine tonske prijelaze postanu neprepoznatljivo crna ili svijetla područja prijeđu u zasljepljujuće bijelu, kažemo kako su odsječena. To možete vidjeti u histogramu fotografije na fotoaparatu ili u softver za uređivanje RAW fotografija: umjesto pružanja na drugi kraj, krivulja histograma izgleda odsječeno. Stoga pri podešavanju ekspozicije jednim okom pratite histogram. Kako pomičete klizače, histogram će se pomaknuti udesno kako fotografija postaje svjetlija, odnosno ulijevo kako postaje tamnija. Općenito govoreći, nemojte gurati histogram izvan ruba zaslona, jer tako ćete izgubiti detalje iz područja fotografije koje je odrezano. Naravno, postoje fotografije kod kojih se svjetlijim ili tamnijim izgledom postiže zanimljiviji efekt, ali najčešće ćete željeti zadržati bogat prikaz detalja u područjima poput haljine mladenke.

Kako biste olakšali procjenu podešavanja ekspozicije, možete aktivirati praktična upozorenja za svijetle i tamne tonove. Ona će naznačiti eventualna područja fotografije koja će se prikazati u čistoj crnoj (prikazano plavom) ili čistoj bijeloj (prikazano crvenom). Tu opciju možete naći u padajućem izborniku Preview softvera DPP, a u alatu Lightroom® upozorenja možete uključivati/isključivati označavanjem kvadratića na vrhu histograma.

Ako posvijetlite tamne tonove, a prigušite svjetlije, fotografiji bi moglo nedostajati kontrasta. Dio kontrasta možete vratiti na upravljačkoj ploči Tone Curve. Kako biste povećali kontrast, za početak pokušajte s krivuljom u obliku slova S: pritisnite sredinu linije koja prolazi kroz središnji dio grafikona kako biste postavili središnju točku, a zatim pritisnite donji dio linije i povucite ga prema dolje kako biste naglasili tamne tonove, odnosno pritisnite gornji dio linije i povucite ga prema gore kako biste naglasili svijetle tonove.

Ispravljanje ravnoteže bijele boje

Snimka zaslona DPP-a koja prikazuje ispravljanje ravnoteže boja na fotografiji tek vjenčanog para koji stoji u snijegu.

DPP donosi brojne alate za uklanjanje prelijevanja boja, uključujući alat za ispravljanje ravnoteže bijele boje, s pomoću kojega možete odabrati izravno područje koje bi trebalo biti neutralno bijelo ili sivo. Ovdje je dodana jantarna s pomoću klizača za precizno podešavanje, kako bi se hladna fotografija dodatno zagrijala.

Prije podešavanja boja na slici, isplati se postaviti odgovarajuću ravnotežu bijele boje. Fotografije snimljene u slavljeničkom okruženju kao što je veliko vjenčanje vjerojatno nastaju pod različitim vrstama osvjetljenja – od dnevne svjetlosti ili umjetnog osvjetljenja tijekom samog obreda, do zalaska sunca i disko-osvjetljenja na večernjoj proslavi. Možete se poslužiti bogatim paketom alata za ispravljanje ravnoteže bijele boje u softveru DPP ili Lightroom® kako biste uklonili prelijevanje boja uzrokovano različitim osvjetljenjima – ili ga čak dodati, zbog postizanja kreativnog efekta.

Postavke za ravnotežu bijele boje u softveru DPP zrcale one dostupne na fotoaparatima Canon EOS te možete precizno podešavati rezultat ručnom promjenom kombinacije plave/jantarne i magenta/zelene kako biste osigurali realističan prikaz boja. Umjesto toga, možete se poslužiti i alatom za ispravljanje ravnoteže bijele boje (pritisnite White Balance) i njime odabrati ono područje fotografije koje bi trebalo biti neutralno bijelo ili sivo kako biste izbjegli prelijevanje boja na čitavoj fotografiji. Sličan skup kontrola dostupan je u alatu Lightroom®.

S druge strane, možda vas je na snimanje fotografije ponukala upravo boja svjetlosti, tako da je ne morate nužno svaki put neutralizirati. Osim toga, nešto "toplija" (više crvene, a manje plave) ravnoteža bijele boje može rezultirati dopadljivijim tonovima kože.

Povećavanje zasićenosti

Snimka zaslona alata Adobe® Lightroom® prikazuje postavke profila primijenjene na fotografiju mladenke koja stoji ispred žutog svjetionika.

Lightroom® donosi prethodne postavke (s lijeve strane) i profile (s desne strane) koji vam omogućuju primjenu specifičnog izgleda na fotografije jednim pritiskom tipke miša. Rezultate možete podesiti s pomoću klizača i drugih alata za uređivanje. Stilovi fotografija DPP-a i prilagođeni recepti funkcioniraju na isti način.

Nakon postavljanja temperature, vrijeme je za poboljšanje boja. Nakon što otvorite RAW datoteku u softveru DPP, automatski će se odabrati onaj stil fotografije pomoću kojega ste je snimili, ali možete isprobati i neki drugi iz padajućeg izbornika. Parametre stila fotografije možete uređivati i u odjeljku Advanced, uključujući i promjenu tona boje te povećavanje/smanjivanje zasićenosti boja.

Umjesto kontrole stila fotografije, Lightroom® nudi raspon profila i postavki za fotografije koje vam omogućavaju cjelovit uvid jednim pritiskom tipke miša. Možete ih upotrijebiti kao početnu točku za daljnja uređivanja, a možete i spremiti dovršeni izgled nove prilagođene postavke i zatim ga upotrijebiti na drugim fotografijama. Prethodne postavke mogu vam uštedjeti puno vremena, a brojni fotografi vjenčanja koji moraju uređivati stotine fotografija na njih se oslanjaju kako bi na brz način postigli popularan filtrirani ili staromodni izgled.

Serijska obrada fotografija još je jedan način za organizaciju radnog procesa. U softveru DPP osim pojedinačne obrade fotografija možete kopirati recept za uređivanje s jedne fotografije i primijeniti ga na drugu fotografiju ili više njih. Kako biste to učinili, odaberite minijaturu fotografije čije postavke želite kopirati i odaberite Edit > Copy recipe (Uredi > Kopiraj recept) u gornjoj traci. (Umjesto toga, možete odabrati Edit > Select (Uređivanje > Odaberi) i kopirati postavke recepta te odabrati točne postavke koje želite kopirati.) Zatim odaberite minijaturu ili minijature na koje želite primijeniti isti izgled i odaberite Edit > Paste recipe (Uređivanje > Zalijepi recept). Nakon što na fotografiju primijenite recept ili stil fotografije, uvijek ćete je moći dodatno podešavati ili se vratiti na postavke uz koje je snimljena – napominjemo kako uređivanja ne mijenjaju originalnu kvalitetu slike.

Naglašavanje pojedinačnih boja – i crno-bijeli ispis

Snimka zaslona DPP-a koja prikazuje povećavanje svjetline na fotografiji zagrljenog, tek vjenčanog para.

S pomoću klizača za podešavanje nijanse, zasićenosti i svjetline, DPP omogućava ciljano podešavanje određenih boja. Povučete li klizač za svjetlinu narančaste malo udesno, možete posvijetliti tonove kože.

Snimka zaslona alata Adobe® Lightroom® na kojoj je prikazana crno-bijela fotografija tek vjenčanog para ispred kolibe u obliku trokuta.

Prebacivanje kolekcije fotografija vjenčanja u crno-bijeli spektar predstavlja sjajan način za povezivanje čitave kolekcije. Nakon prebacivanja, promijenite kombinaciju tonova i dodajte kontrast s pomoću klizača za kanale boja.

DPP i Lightroom® imaju niz kontrola za podešavanje nijanse, zasićenosti i svjetline (HSL) boja. Ti vam klizači omogućavaju precizno podešavanje pojedinačnih boja fotografija za suptilne ili izražajnije rezultate. Ako snimate na otvorenom, možete primjerice podesiti klizače za plavu kako biste obogatili modro nebo ili ga pak učiniti svjetlijim i smanjiti zasićenost, ovisno o tome kakav stil želite postići. Osim toga, možete dočarati atmosferu jesenjeg vjenčanja naglašavanjem narančastih, žutih i crvenih tonova. Pomicanje klizača za svjetlinu narančaste svega nekoliko koraka udesno koristan je trik za poboljšavanje tonova kože na portretima.

Naravno, možda želite izostaviti sve boje. Premda snimke rođendana često izgledaju bolje sa živahnijim bojama, prebacivanjem fotografija vjenčanja u crno-bijeli spektar dodaje im se bezvremenska kvaliteta koja gledateljima omogućava da se usredotoče na emociju u tom trenutku. Odabir crno-bijelog spektra može vam pomoći i da riješite neke tehničke probleme. Tako možete osigurati konzistentnost kolekciji fotografija snimljenih u različita doba dana i na različitim lokacijama, a možete i spasiti fotografije snimljene pri visokim ISO vrijednostima ili pod lošom rasvjetom u zatvorenim prostorima.

Umjesto odabira opcije Monochrome Picture Style (Stil monokromatske fotografije) u softveru DPP, pritisnite gumb Monochrome na vrhu ploče za podešavanje boja Hue, Saturation and Lightness (Nijansa, zasićenosti i svjetlina). Tako ćete moći nastaviti upotrebljavati klizače H, S i L za podešavanje pripadajućih boja te posljedično različitih tonova sive na prerađenoj fotografiji. Neke fotografije nakon prebacivanja u crno-bijeli spektar mogu djelovati beživotno; u tom im slučaju dinamiku možete povećati pomoću klizača za svjetlinu kako biste im dodali kontrast i povećali tonski raspon.

Dok prolazite kroz razne faze uređivanja fotografije, budite spremni vratiti se nekoliko koraka unatrag i precizno podesiti prethodno načinjene promjene. Primjerice, možda nakon promjene boja shvatite kako trebate ponovo podesiti ekspoziciju ili prilagoditi kontrast. U završnoj fazi trebate primijeniti izoštravanje. Kod izoštravanja često vrijedi ona "manje je više", stoga važne detalje povećajte na 100 % kako biste lakše prosudili pravu mjeru.


Napisao Marcus Hawkins


Adobe® i Lightroom® registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Povezani proizvodi

Slični članci

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači tvrtke Canon za fotografije

  Bilo da fotografije želite prikazati u okviru, u spomenaru ili na naljepnici, pronađite pisač koji najbolje odgovara vašim kreativnim potrebama.

 • ISPISIVANJE

  Uređivanje fotografija za ispisivanje

  Bolje iskoristite svoje ispisane fotografije uz naš detaljan vodič za uređivanje za ispisivanje i upotrebu najboljih postavki ispisa.

 • RESTAURACIJA FOTOGRAFIJA

  Vraćanje dragocjenih fotografskih uspomena

  Otkrijte projekt koji pomaže žrtvama poplava u Belgiji obnavljanjem fotografija oštećenih vodom.

 • OSNOVE

  Snimanje za ispis

  Sedam najboljih savjeta za snimanje uspomena koje ćete sačuvati u obliku ispisa.