OSNOVE

Snimanja s ispisom na umu – najbolji savjeti

Način upotrebe fotoaparata tvrtke Canon za snimanje trenutaka koji će izgledati odlično na ispisima.
Žena koja drži EOS R100 tvrtke Canon u šumi naginje se kako bi snimila obiteljsku fotografiju dvoje djece i muškarca koji nosi žutu kapu.

Možete li zamisliti život bez fotografija vjenčanja ili drugih važnih događaja? Osim toga, možete snimiti i sačuvati svakodnevne trenutke u životu snimanjem i ispisivanjem obiteljskih fotografija. Ispisi čine uspomene opipljivima i stvaraju trajne podsjetnike na obiteljsku zabavu, uspomene dragocjenih događaja i savršeni su pokloni.

Možete sastaviti prvi fotoalbum za pregled ranih mjeseci života nove bebe, koji će svi cijeniti u nadolazećim godinama. Možete izraditi personaliziranu knjigu priča koju će djeca obožavati ili izraditi vlastite čestitke ili kalendar s obiteljskih fotografijama kao jedinstveni dar za rođake i prijatelje.

Za Vicky Baynton-Williams, njezinog supruga Teda i djecu Audrey i Rexa, fotografija je često obiteljska aktivnost. „Mi smo pravi fotografi”, kaže Vicky. „Stalno snimam fotografije, recimo djecu kako nose štitnike za uši u školu i zagrljaje na kauču. Trudim se da ne upropastim te čarobne trenutke, ali ako se mogu ušuljati i snimiti ih, onda iskoristim priliku.” Naravno, posebne prilike zahtijevaju formalnije fotografije. „Svake godine, čim ukrasimo drvce u prosincu, snimimo obiteljsku božićnu fotografiju”, otkriva Vicky. „Obukli smo božićne pulovere koji su jako sramotni. Ali svake godine vidite napredak djece i kako odrastaju.”

Vicky i obitelj podijelili su priču o tome kada su otišli u lokalnu šumu s fotoaparatom kako bi snimili fotografije za planirane projekte ispisivanja, a mi istražujemo neke stvari koje trebate imati na umu prilikom snimanja za ispis.

Mlada djevojka u šumi drži EOS R100 tvrtke Canon dok se njena majka naginje preko njezina ramena i razgovara s njom.

U fotoaparatu za početnike, kao što je EOS R100 tvrtke Canon, automatski načini rada znače da možete postići odlične rezultate bez svladavanja složenih postavki, što fotografiju čini dostupnijom i ugodnijom za mlađe članove obitelji.

Odabir odgovarajućeg fotoaparata

Za svoje snimanje u šumi, Vicky i obitelj upotrijebili su kompaktni EOS R100 tvrtke Canon bez zrcala. Jednostavan je za upotrebu, a zahvaljujući praktičnim izbornicima s navođenjem ne morate znati mnogo o fotografiji. Možete upotrijebiti posebne načine rada za prizore za optimizaciju postavki objekta koji snimate, bilo da se radi o noćnom portretu, pejzažu ili krupnom kadru. Značajka Creative Assist pomaže vam da brzo postignete profesionalno pozadinsko zamućenje, prilagodite boju i osvjetljenje, stvorite klasičan sepia efekt i još mnogo toga, bez svladavanja složenih postavki. Ima i ugrađene kreativne filtre koji olakšavaju reprodukciju izgleda staromodne crno-bijele fotografije, fotografije snimljene fotoaparatom igračkom i još mnogo toga.

„Kvaliteta slike bila je mnogo bolja nego na telefonu”, dodaje Vicky. Ne samo zbog razlučivosti APS-C senzora od 24,1 MP koji snima zapanjujuće detalje. Senzor je i veći od senzora pametnog telefona, što znači da možete postići manju dubinsku oštrinu i u portrete unijeti profesionalno kremasto zamućivanje pozadine.

Dodatna prednost fotoaparata EOS R100 u odnosu na pametni telefon je to što možete odabrati bilo koji objektiv RF iz opsežnog asortimana tvrtke Canon koji mogu odgovarati različitim situacijama snimanja i u potpunosti promijeniti izgled fotografija. Obitelj Baynton-Williams upotrijebila je objektiv iz kompleta Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, kompaktnu i svestranu opciju za svakodnevne situacije, s rasponom zumiranja koji je idealan za sve od snimanja prizora s obiteljskih izleta, do predivnih portreta i fotografija putovanja.

IS u nazivu označava da ovaj objektiv ima optičku stabilizaciju slike koja osigurava oštre rezultate tijekom snimanja iz ruke. Ključno je započeti s oštrom slikom jer ispisivanje po svojoj prirodi ima blagi efekt omekšavanja.

Na fotografiji snimljenoj modelom EOS R100 tvrtke Canon, djevojka koja nosi rukavice i kaput drži malu bundevu prema fotoaparatu, a stalci od bundeva nalaze se izvan fokusa u pozadini.

Iako bi vas oblačni dan mogao razočarati na obiteljskom izletu, to je osvjetljenje bolje od jake, prodorne sunčeve svjetlosti za snimanje savršenih slika s dobrim detaljima i u tamnim i svijetlim područjima. Fotoaparat kao što je EOS R100 može postići malu dubinsku oštrinu za portrete s lijepom zamućenom pozadinom. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/200 s, f/4.5 i ISO 100.

Na fotografiji snimljenoj modelom EOS R100 tvrtke Canon, dva nasmijana djeteta razigrano se grle dok sjede na fotelji.

Kada snimate fotografije djece, učinkovitije je spustiti se na razinu njihovih očiju. Za formalnije obiteljske snimke, EOS R100 ima samookidač, te mogućnostdaljinskog upravljanja fotoaparatom s pametnog telefona zahvaljujući besplatnoj aplikaciji Canon Camera Connect. Snimljeno fotoaparatom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/500 s, f/6.3 i ISO 800.

Kada fotografirate živahnu djecu, IS radi i s priznatom tehnologijom automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS tvrtke Canon koja prepoznaje ljude u kadru i funkcijom kontinuiranog snimanja na modelu EOS R100 koja omogućava snimanje nizova do 3,5 sličice u sekundi uz kontinuirano automatsko izoštravanje.1 Vicky je otkrila što da tako neće propustiti te dragocjene trenutke.

„Svidjelo nam se kontinuirano snimanje fotoaparatom EOS R100”, kaže, „jer znate da ćete snimiti nekoga s otvorenim očima okrenutog prema vama čak i kada se kreće.”

Tijekom snimanja za ispis, još jedna velika prednost fotoaparata EOS R100 u odnosu na pametni telefon je mogućnost snimanja u formatu RAW. RAW datoteke sadrže sve informacije o slici snimljene senzorom, što vam omogućuje maksimalnu fleksibilnost tijekom naknadne obrade slike kako biste naglasili njezin karakter i poboljšali je. Za razliku od toga, JPEG datoteke obrađuju se u fotoaparatu, a većina slikovnih podataka zapravo se odbacuje. Ako želite, možete imati najbolje od oba svijeta: možete odabrati format RAW+JPEG kako biste format JPEG mogli dijeliti izravno s fotoaparata te istovremeno upotrijebiti RAW datoteku za ispis.

Otac i sin sjede za drvenim stolom, sin jednu ruku drži na fotoaparatu EOS R100 tvrtke Canon na stolu, a obojica gledaju u ispise koji su izašli iz pisača SELPHY tvrtke Canon.

Ako svoje fotografije planirate izložiti po cijeloj kući, možete biti još kreativniji tako da uskladite boje s interijerom, a možete i urediti fotografije u softveru kao što je Digital Photo Professional tvrtke Canon kako biste prilagodili kontrast i zasićenost te pažljivo razmislili o vrsti fotopapira kojim ćete postići željene rezultate.

Par ruku razdvaja fotonaljepnicu od podloge radi stavljanja u album.

Pisač Canon SELPHY CP1500 daje vam mogućnost ispisa na raznim vrstama papira, uključujući male naljepnice, koje mogu potaknuti djecu da se uključe u postupak izrade.

Odabir pisača

Obitelj Baynton-Williams upotrijebila je kompaktni bežični pisačSELPHY CP1500 tvrtke Canon koji proizvodi živopisne ispise profesionalne kvalitete otporne na vodu, ogrebotine i otiske prstiju te koji će trajati cijeli život.2 Tehnologija sublimacije boja pisača može proizvesti ispise u raznim veličinama, od ispisa veličine razglednice do malih naljepnica, koji su se svidjeli Vicky, Audrey i Rexu.

„Bili su iznimno sretni jer su mogli sami ispisati naljepnicu”, kaže Vicky. „Rex je svojem prijatelju poslao razglednicu na kojoj je bio on sam! To je doista lijepa značajka.”

Opsežan asortiman pisača tvrtke Canon pruža gotovo neograničene mogućnosti, od modela PIXMA koji pružaju izvanredan ispis dokumenata i fotografija kod kuće do serije džepnih fotopisača Zoemini tvrtke Canon koji ne zahtijevaju tintu za ispisivanje. Saznajte više o odabiru pisača ili isprobajte alat za odabir pisača tvrtke Canon za prijedloge na temelju vaših potreba.

Fotografija djeteta okruženog lišćem prikazana je na pametnom telefonu dok ispis slike izlazi iz pisača SELPHY tvrtke Canon pokraj njega, a fotoaparat EOS R100 tvrtke Canon nalazi se u pozadini.

Fotografije možete bežično prenijeti s fotoaparata EOS R100 tvrtke Canon na pametni telefon, gdje ih možete uređivati i dodavati pečate, filtre i još mnogo toga s pomoću aplikacija tvrtke Canon kao što je aplikacija SELPHY Photo Layout , čime se otvaraju neograničene mogućnosti za eksperimentiranje i zabavu s fotografijama. Zatim možete ispisivati izravno s pametnog telefona za brzo i jednostavno postizanje rezultata.

Majka i kćer sjede za stolom, zajedno se smiju dok gledaju album.

Obitelj upotrebljava ispise fotografija u raznim aktivnostima izrade rukotvorina, bilo da se radi o izradi fotoalbuma ili kreacija od papira. Osim izrade nečega nezaboravnog kao krajnjeg rezultata, to je odličan način za uključivanje djece u projekt.

Savjeti za snimanje za ispis

Za ovu snimku Vicky i obitelj istražili su svoju kreativnost na nove načine jer su snimali imajući na umu konačni rezultat. Ovo je sedam savjeta za najbolje rezultate tijekom snimanja za ispis.

1. Osvjetljenje. Nemojte se razočarati ako sunce ne izađe – raspršeno svjetlo dana s oblacima idealno je za fotografiranje. To znači da neće biti oštrih sjena, što znači da ćete vjerojatnije moći snimiti detalje i u svijetlim i u osjenčanim područjima, što je važno za živopisan ispis. To je i najbolje osvjetljenje za snimanje prirodnih nijansi kože. Ako snimate u zatvorenom prostoru, najbolje osvjetljenje je raspršeno prirodno svjetlo koje prodire sa strane, poput prozora izvan kadra umjesto izravnog svjetla visokog kontrasta koje može uzrokovati neprivlačne sjene i vrlo tamna područja koja će se ispisati bez vidljivih detalja.

2. Upotrijebite stilove slike. To su zadane postavke unutar fotoaparata koje pružaju različite kombinacije oštrine, kontrasta, zasićenosti i tona boje za različite vrste slika. Za snimanje ljudi isprobajte portretni stil slike – umjereno smanjuje oštrinu i blago povećava svjetlinu kako bi koža izgledala mekše.

3. Kompozicija. Kreativan pristup različitim kutovima i pozadinama može pomoći izraditi neke zanimljive ispise za vaš dom, a za to postoji mnogo tehnika. Pokušajte snimati s male udaljenosti od tla kako biste dobili neobičnu perspektivu ili upotrijebite prirodne elemente scene kao što su stabla ili vrata kako biste kadrirali objekt. Crte vodilje poput staze, ograde ili viseće grane mogu pomoći u navođenju oka promatrača kroz kadar do točaka interesa. Uključite mrežu 3x3 na fotoaparatu za korisnu tehniku koja se naziva pravilo trećina kako biste lakše kadrirali scenu.

Na fotografiji snimljenoj modelom EOS R100 tvrtke Canon dijete se naginje na nagnuto stablo, a u pozadini se vidi šuma.

Za neobične i karakteristične portrete možete snimati iz niskog ili visokog kuta ili stvoriti kompoziciju upotrebom zanimljivih objekata u prirodi poput ovog nagnutog stabla u šumi. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 23 mm, 1/85 s, f/5 i ISO 100.

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom EOS R100 tvrtke Canon, dijete stoji u šupljem deblu.

Za zanimljive kompozicije upotrijebite prirodne elemente za kadriranje kao što je ovo šuplje deblo. Zbog upotrebe načina scene za portrete pozadina je blago zamućena, ali i dalje je snimljena zanimljiva tekstura. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 29 mm, 1/160 s, f/6.3 i ISO 640.

4. Stvorite kompoziciju sa svrhom. Prilikom sastavljanja kompozicije fotografije uzmite u obzir njezinu krajnju namjenu – primjerice, ako snimate obiteljsku grupu namijenjenu za kalendar, zapitajte se hoće li kompozicija funkcionirati kao kvadratni izrez. Ako snimate čestitku, ostavite prostor na vrhu ili sa strane kadra na kojemu možete dodati tekst.

5. Pozadine. Pogledajte iza objekata i razmislite kako će ih pozadina nadopuniti. Pazite da ne odvlači pozornost od njih, bilo zbog pojedinosti koje odvraćaju pažnju ili neskladnih boja. Ako je potrebno, tijekom uređivanja možete zamutiti, smanjiti zasićenost, zatamniti ili posvijetliti područja kako biste dodatno stavili fokus na objekte, ali uvijek je najlakše ostvariti ono što vam je potrebno u fotoaparatu.

6. Razmislite o boji. Ako za određenu fotografiju imate određeno okruženje na umu, primjerice zid na kojem želite objesiti veliku fotografiju, razmislite o shemi boja prostorije. Je li puno živih tonova i obojanih zidova? Snimanje fotografije s komplementarnim bojama i ugođaja sličnog onom u prostoru osigurat će harmoniju, kao i usklađenost toplih i hladnih nijansi boja. Naravno, boje možete prilagoditi tijekom obrade snimke u softveru kao što je besplatni Digital Photo Professional tvrtke Canon. Osim toga, pretvaranje slike u crno-bijelu može pomoći da se uklopi, ostvariti bezvremenski izgled obiteljskih portreta i smanji dojam kaosa u užurbanim scenama.

7. Kvaliteta je bitna. Što je vaša fotografija bolja, to će ispis biti bolji. Stoga upotrijebite sve značajke koje vam fotoaparat nudi kako biste dobili odličnu početnu fotografiju. Jesu li važni dijelovi slike oštri? Upotrijebite na fotoaparatu značajku automatskog izoštravanja s praćenjem za praćenje očiju objekata, kritičnog elementa za izoštravanje u bilo kojem portretu. Pobrinite se da slika ima što je moguće manje šuma i puni raspon nijansi od najtamnije do najsvjetlije. To znači odabir odgovarajućih postavki ekspozicije i najniže moguće ISO vrijednosti – i ako ne možete rabiti veliku brzinu zatvarača kako biste uklonili rizik od zamućenja uzrokovanog podrhtavanjem fotoaparata, upotrijebite stativ ili postavite fotoaparat na stabilan predmet. Praktični izbornici s navođenjem i Creative Assist za EOS 100 pomoći će vam ostvariti najbolje moguće rezultate.

Fotoalbum leži otvoren na drvenom radnom stolu, okružen ispisima i pisačem SELPHY tvrtke Canon.

Za Vicky, čuvanje dragocjenih trenutaka postalo je značajnije otkad su njezini i Tedovi roditelji preminuli. „Mislim da je iznimno važno fotografirati uspomene”, kaže. „I samo kako bih se sjetila snimiti fotografije svih članova obitelji, jer ovdje smo samo ograničeno vrijeme.”

Bez obzira planirate li svoj dom ukrasiti osobnim slikama, izraditi jedinstvene poklone za obitelj i prijatelje ili izrađivati spomenare i aktivnosti izrade rukotvorina od papira kako biste zabavili djecu, ispisivanjem svojih fotografija dodat ćete im novu dimenziju.

Za Vicky, Ted, Audrey i Rexa, snimanje albuma s fotografijama aktivnost je u kojoj obitelj može uživati kao grupa te im pomaže da ponovo prožive sjećanja koja su stvorili zajedno. „Djeca se vole prisjetiti na te trenutke pa je prilično lijepo ako to možete učiniti u malim vremenskim razmacima”, objašnjava Vicky. „Ako ih sve ispišete i zalijepite ih u album, postat će sjećanje na određenu godinu ili godišnje doba.”

Napisali Lorna Dockerill i Alex Summersby

  1. Kontinuirano snimanje maks. pribl. 6,5 snimki/s s elektroničkim zatvaračem s 1. zavjesicom uz upotrebu funkcije One Shot AF. Brzina se održava za 97 JPEG-a (sve veličine), manje ako snimate u formatima RAW, C-RAW, RAW + JPEG ili C-RAW + JPEG. Uz upotrebu funkcije Servo AF: maks. pribl. 3,5 snimki/s
  2. Zahvaljujući posebnom zaštitnom premazu fotografije će trajati do 100 godina kad se pohrane u album. Na temelju ubrzanog testiranja uz pretpostavku da je temperatura 23 °C, a vlažnost 50 %.

Slični proizvodi

Slični članci