KREATIVNO ISPISIVANJE

Kreirajte vlastitu dječju knjigu priča korak po korak

Uz SELPHY CP1500 tvrtke Canon izrađivanje knjige priča lakše je nego što mislite.
Odrasla osoba i dvoje djece sjede na kauču, pregledavajući ručno izrađenu knjigu priča kreiranu s pomoću modela SELPHY CP1500 tvrtke Canon i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

Svi znamo da su igra i kreativnost važni za razvoj djece, a kod kuće su odličan način za kvalitetno obiteljsko druženje. Kreatorica sadržaja Alison (all.about.the.play) voli se igrati s djecom i smatra da je važno da svojoj djeci – Isli i Callumu – pomogne učiti kroz kreativnost.

„Oboje su vrlo kreativni i jako mi je zabavno sjesti s njima i izrađivati rukotvorine“, kaže. „Volim vidjeti kako im mašta dolazi do izražaja.“ Alison dijeli obiteljska iskustva na društvenim mrežama, a njezin najnoviji projekt sa šestogodišnjom kćeri Islom bila je kreativna ručno izrađena dječja knjiga ispisana pisačem SELPHY CP1500 tvrtke Canon.

Kreiranje vlastite knjige priča može zvučati izazovno, ali SELPHY CP1500 može pojednostaviti postupak. Bilo da izrađujete jedinstven dar, školski projekt ili personaliziranu priču za laku noć, obitelji mogu surađivati u osmišljavanju ideja. „Isla je sudjelovala u mnogim odlukama“, kaže Alison. „Svidjelo mi se to što sam s njom mogla nešto kreirati.“ Alison ovdje dijeli svoje savjete za olakšavanje posla cijeloj obitelji i zabavno kreiranje.

Materijali koji će vam trebati

Na drvenom stolu pokraj ružičastog pisača Canon SELPHY CP1500 nalaze se razni ispisi, škare i otvoreni spomenar.

Canon SELPHY CP1500 omogućuje brz i jednostavan ispis fotografija s pametnog telefona putem Wi-Fi veze, tako da djeca ne moraju čekati ili vrijeme provoditi u raspetljavanju i priključivanju složenih kabela.

Jedna od značajki modela SELPHY CP1500 tvrtke Canon njegova je mogućnost ispisivanja na papir za naljepnice s poleđinom koja se može odlijepiti, tako da prilikom izrađivanja rukotvorina s mlađom djecom ne trebate škare niti ljepilo. Ovaj pisač omogućuje i dodavanje dodatnih elemenata s pomoću aplikacije Canon SELPHY Photo Layout, što pruža način izrađivanja cijele knjige bez mnogo dodatnih materijala. Evo što će vam sve trebati:

  • SELPHY CP1500 tvrtke Canon
  • Pametni telefon s instaliranom aplikacijom Canon SELPHY Photo Layout
  • Spomenar
  • Kompatibilni fotopapir za naljepnice, kaseta i tinta tvrtke Canon

Možda ćete poželjeti dodati još nešto pa bi vam mogli trebati i dodatni materijali:

  • Škare
  • Ljepilo
  • Pečati
  • Boje, kemijske i obične olovke
  • Ekološki prihvatljive šljokice

Osmišljavanje ideja

Nasmijano dijete koje drži komad papira i pomno gleda odraslu osobu koja sjedi pored njega.

Vizualno pripovijedanje priča zabavan je način da s djecom razgovarate o različitim temama – bez obzira na to koje su vam osobine važne ili s kakvim se problemima naš planet suočava.

Istraživanje ideja za priče i stvaranje vlastitih likova za knjigu priča savršena je prilika za razgovor o životnim iskustvima vaše djece, njihovim omiljenim knjigama i televizijskim emisijama te zapletu, slikama, protagonistima, temama i porukama. Ili kako mogu iskoristiti prijatelje i voljene osobe kao inspiraciju za stvaranje lika.

„Isla je odlučila da u knjizi želi sebe, kao i svog brata Calluma te mamu i tatu“, kaže Alison. „Kod kuće imamo nekoliko knjiga koje istražuju što se može dogoditi ako plastika uđe u more, pa Isla razumije da se moramo brinuti o plažama. Voli ići skupljati smeće, a prijateljima govori da smeće moraju pokupiti za sobom.“

Isla dodaje: „Kornjače vole jesti meduze, ali ako su plastične vrećice u moru, kornjače misle da su to meduze i jedu ih. To ih čini jako bolesnima.“ Ta strast prema životinjama i okolišu postala je glavna tema u priči Alison i Isle.

Stvaranje likova i odabir slika

Dijete rabi olovku u boji za „sretno“ pisanje i crtanje nasmiješenih lica u spomenar, dok razni ispisi, pribor za pisanje i Canon SELPHY CP1500 stoje na stolu.

Djeca u spomenar mogu ubaciti fotografije sebe ili članova obitelji, dodjeljujući likovima različite moći ili uloge koje mogu poslužiti kao nadahnuće.

Nasmiješeno dijete olovkom zapisuje u spomenar, a pomaže mu odrasla osoba koja sjedi pokraj nje.

„Svidjelo mi se što je Isla mogla upotrijebiti svoju maštu za kreiranje knjige“, kaže Alison. „Zamolila me da joj pomognem, tako da sam imala osjećaj da je to naš zajednički projekt.“

Učenje izrađivanja knjige s pomoću fotografija može biti savršen način da uspomenama udahnete novi život – bilo da se radi o kreiranju izmišljene avanture s pomoću fotografija s odmora, davanju tajnog identiteta ljubimcima ili pretvaranju djece u superjunake, likove iz bajki ili izumitelje. Kreiranje knjige priča također je idealna prilika da se izađe iz kuće radi snimanja novih fotografija, tako da se djeca mogu vidjeti predstavljena na bilo koji način.

„Kad smo odlučili da će u našoj priči Isla i Callum biti na plaži, pronašli smo fotografije koje odgovaraju priči“, objašnjava Alison. „Isla je pomislila kako bi skupljanje smeća na plaži bilo dobra ideja pa je poželjela dodati fotografiju na kojoj to radimo.“ Dok je sastavljala knjigu, Isla je nacrtala tužno lice kako bi pokazala koliko je razočarana kad vidi plastiku na plaži, a nasmiješeno lice kao simbol svoje sreće kad može napraviti pozitivnu promjenu.

Istraživanje različitih formata

Ruke u krupnom planu drže pametni telefon i pokazuju uređivanje fotografije u aplikaciji Canon SELPHY Photo Layout.

Možete upotrijebiti skupove alata i dodatne materijale kako biste svojim spomenarima dali osobnu notu, dok aplikacija Canon SELPHY Photo Layout olakšava rad na zaslonu.

U bilo kojoj biblioteci ili knjižari pronaći ćete širok raspon knjiga za djecu, od stripova i knjiga sa slikama do bajki i biografija. Likovi mogu komunicirati u oblačićima za govor, stihovima pjesme ili kroz pripovjedača ili unose u dnevnik.

Bez obzira na format koji odaberete, aplikacija Canon SELPHY Photo Layout omogućuje dodavanje teksta, rubova i pečata na fotografije. Osim toga, postoje i predlošci za ispisivanje rasporeda s jednom ili više fotografija, zajedno s izborom različitih dorada. To je odličan način da se djeca uključe i istraže ono što funkcionira prije pritiska tipke za ispisivanje.

„Aplikacija je doista jednostavna za upotrebu i bilo je zabavno kreativno stvarati“, kaže Alison. „Isprobali smo neke naljepnice i dizajnirali neke fotografije s rubovima. Dodali smo i tekst u oblačićima za govor te srce na nekim fotografijama. Upotrebom različitih značajki aplikacije knjiga priča poprimila je zabavan i drukčiji izgled.“

Ispisivanje fotografija i sastavljanje knjige

Dijete odljepljuje fotografiju s papira za naljepnice tvrtke Canon – ispisanog pisačem SELPHY CP1500 tvrtke Canon – dok je druga osoba drži.

Papir za naljepnice omogućuje mlađoj djeci da se uključe bez nespretnog izrezivanja ili neurednog ljepila, što im olakšava odljepljivanje poleđina ispisa fotografija i njihovo izravno lijepljenje u knjigu priča.

Nasmiješeno dijete odljepljuje malu naljepnicu s brojem s lista papira za naljepnice tvrtke Canon koju stavlja u spomenar ispred nje.

Aplikacija Canon SELPHY Photo Layout sadrži opciju Label Layout (Raspored naljepnica) za ispisivanje malih naljepnica, koje je Isla upotrijebila za dodavanje plavih i bijelih brojeva stranica u svoju knjigu priča.

Nakon ispisivanja fotografija možete početi kombinirati sve elemente. Tada može pomoći crtanje strukture na papiru ili izlaganje stranica na stolu ili podu prije nego što se odlučite za stranicu. „Imali smo mnogo različitih ideja koje smo htjeli uključiti, pa smo ih zapisali i pregledali kako bismo odlučili koje dijelove iskoristiti“, kaže Alison. „Zatim je sve počelo dobro teći i imali smo početak, sredinu i kraj.“

Mlađa djeca mogla bi lijepiti fotografije, dok starija djeca i odrasli izrezuju. Svi se mogu uključiti s drugim kreativnim dodacima, kao što su crtanje ili pisanje te odabir fotografija za naslovnicu. Ne zaboravite dodati imena autora i ilustratora – to ste vi!

Divite se svojoj kreaciji i dijelite je

Dijete stavlja washi traku preko kuta fotografije u spomenaru, kreirane s pomoću pisača SELPHY CP1500 tvrtke Canon i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

Timski rad na kreiranju nečega osobnog može biti odlično iskustvo povezivanja obitelji, a djeca mogu ponosno pokazati svoje kreativne vještine kad imaju izrađenu knjigu.

Dijete se smiješi gledajući u fotoaparat dok podiže ručno izrađenu knjigu priča, kreiranu s pomoću pisača SELPHY CP1500 tvrtke Canon i aplikacije Canon SELPHY Photo Layout.

„Mislim da je to divan projekt za Islu“, kaže Alison. „Uživala je u kreativnosti i crtanju, kao i u pisanju nekih priča i biranju mjesta za lijepljenje fotografija.“

„Odlučili smo se za naziv Islina avantura na plaži“, kaže Alison. „Za izrađivanje naslova upotrijebili smo crno-bijeli filtar na tri fotografije i neke kvadratne naljepnice, dodajući tekst plavom bojom kako bi se isticao. Jako smo zadovoljni!“

Učenje samostalne izrade knjige zabavan je način da provedete vrijeme kao obitelj, prepustite mašti na volju i uživate u raspravama o likovima i temama. SELPHY CP1500 tvrtke Canon, u kombinaciji s aplikacijom Canon SELPHY Photo Layout, čini postupak lakim i bez napora, pomažući obiteljima da postupno kreiraju. Rezultate ponosno možete izložiti na polici za knjige ili na noćnom ormariću, ili upotrijebiti kao personalizirani dar za voljenu osobu.

„Budite kreativni“, savjetuje Alison. „Nema pravog ili krivog načina za izradu knjige priča. Možete izraditi knjigu o nečemu što vaše dijete zanima ili o putovanju na kojem je bilo. To je odlična aktivnost za kišni dan. Isli se svidjelo čitati knjigu Callumu, pa nije stvar samo u kreiranju, već i dijeljenju knjige s drugima.“

Pustite mašti na volju kreiranjem vlastite avanture i eksperimentiranjem s modelom SELPHY CP1500 i aplikacijom SELPHY Photo Layout. Nema granica kad ste autor.

Napisala Kat Halstead

Slični proizvodi

Slični članci