KREATIVAN ISPIS

Jednostavna izrada spomenara s putovanja

Dokumentirajte uspomene s putovanja u putničkom dnevniku. Kreativna novinarka Kia Marie Hunt objašnjava kako je uz Canon Zoemini S2 i pisače tvrtke Canon oživjela svoje ideje za spomenare.
Otvoreni putnički dnevnik na tamnom drvenom stolu, pored fotografija, olovke, ukrasne vrpce i pečata. Stranice su ispunjene šarenim upisima, ukrasnim crtežima i fotografijama.

Odmori i pauze od svakodnevnih aktivnosti daju nam iskustva i uspomene koje ćemo znati cijeniti kada se osvrnemo na svoje živote. Ti su osjećaji često vezani uz fotografije – obiteljske fotografije braće i sestara dok dijele sladoled na plaži ili grupni autoportreti tinejdžera koji uživaju u uzbuđenju svojih prvih putovanja bez roditelja. Kada je autorica, ilustratorica i novinarka Kia Marie Hunt otišla u Kostariku proslaviti osmu godišnjicu veze sa svojim partnerom, bila je odlučna kako će to putovanje ovjekovječiti – izradom posebnog spomenara.

„To je baš bila avantura“, kaže. „Svi volimo vjerovati kako ćemo se zauvijek jasno sjećati stvari, ali zapravo bi jako puno sitnih detalja isparilo iz sjećanja da ih nisam uvrstila u svoj putnički dnevnik. Jako me raduje osvrnuti se na te stranice i znati kako ti prekrasni trenuci nikad neće biti zaboravljeni.“

Kia se vođenjem dnevnika bavi otkad zna za sebe. Kao autorica serije dječjih dnevnika My Awesome Year, dijeli ideje i savjete za vođenje dnevnika s preko 130 tisuća sljedbenika putem svoja dva računa na Instagramu: @InspiringJournals i @KiaCreates. Osim toga, osigurava mjesečne komplete za samostalnu izradu putem udruženja Journal Club te vodi prodavaonicu Etsy u kojoj prodaje otisnute materijale, naljepnice i druge „potrepštine za dnevnike“. Ovo je njezin detaljni vodič za jednostavnu izradu spomenara s putovanja.

Žena s dugom tamnom kosom u prugastoj majici sjedi za stolom i bira fotografije koje će uvrstiti u putnički dnevnik. Dnevnik je okružen fotografijama, naljepnicama, ukrasnom vrpcom, Canon Zoemini S2, Canon SELPHY Square QX10 s fotografijom koja izlazi iz njega i još mnogo toga.

„U svom dnevniku kombiniram osobne misli, spomenar i fotoalbum u jednom“, kaže Kia. „S kreativnim vođenjem dnevnika počela sam kako bih se umjetnički izrazila, ali i kako bih našla način da zabilježim pojedinosti i uspomene.“

1. Snimajte nezaboravne trenutke

Ruke lijepe fotografije u otvoreni putnički dnevnik, okružen fotografijama, vrpcom i sitnicama.

U Canon Zoemini S2 možete umetnuti do 10 listova fotopapira Zink™ s ljepljivom poleđinom te ispisati, odlijepiti i zalijepiti omiljene snimke izravno u putnički dnevnik. Ako vam ponestane papira, omiljene uratke spremite na Micro SD karticu i ispišite ih naknadno.

Ruke drže i okreću stranice putničkog dnevnika sa živopisnim slikama i dijelovima izrezanima na stranice.

Stranice vašeg dnevnika ne uljepšavaju samo riječi, fotografije i ukrasni crteži, već i stvari kao što su kartice, jelovnici ili letci. „Tako obilazim trgovine i tražim da mi daju posjetnice, pregledavam letke u turističkim uredima i tražim karte na željezničkima stanicama“, objašnjava Kia. „Ako to želite, u vašem dnevniku dom može pronaći sve što ima lijepu papirnatu teksturu, zabavan i zanimljiv dizajn ili vas na neki način podsjeća na to mjesto.“

Spomenar može biti nešto što ćete izraditi tijekom putovanja ili nakon njega; to ovisi o vama. „Vođenje putničkog dnevnika na putovanju podrazumijeva ovjekovječivanje trenutka, a nakon povratka ono podrazumijeva ponovno proživljavanje putovanja“, kaže Kia. „Kako god da okrenete, ne možete pogriješiti.“ U svakom slučaju, trebate evidentirati što se događa. „Bilježila sam sve što smo radili svaki dan u Kostarici i svake bih večeri odvojila oko 20 minuta za dnevnik, lijepeći predmete koje bih prikupljala, ali i dodajući fotografije, upise i ukrasne crteže“, prisjeća se.

„Uvijek smatram kako se najspontanije stvari događaju naputovanjima – bilo da se radi o neočekivanom obratu događaja, nespretnoj nezgodi koja završi sretno, otkrivanju nevjerojatnog pogleda ili čak samo isprobavanju nove hrane. Stoga mi se sviđa što mogu snimiti fotografiju uređajem Canon Zoemini S2 i odmah je ispisati. Budući da se fotografije ispisuju izravno na papire s naljepnicama, mogu ih odmah dodati u dnevnik u kojemu će taj trenutak ostati ovjekovječen.“ Proces na koji se Kia oslanja možete provjeriti u ovom TikTok videozapisu.

2. Nemojte se previše opterećivati autoportretima

Canon Zoemini S2 leži na stranici atlasa pokraj prijenosnog računala i prikazuje niz fotografija s odmora.

Zrcalo i prstenasto svjetlo na modela Canon Zoemini S2 čine ga idealnim za snimanje autentičnih autoportreta s praznika. Odgodu od do tri sekunde možete postaviti s pomoću samookidača u aplikaciji Canon Mini Print kako biste vi i vaši prijatelji dobili vremena za poziranje u kadru.

„Danas više ne morate zamoliti slučajnog prolaznika za fotografiju. Zahvaljujući objektivu sa zrcalom modela Canon Zoemini S2, mogu vidjeti odraz sebe i svoje grupe, a putem tražila mogu vidjeti što je kadrirano, a što izvan kadra, tako da se mogu pobrinuti da svi stanemo na fotografiju.“

Ako putujete sami, pametni telefon možete upotrijebiti i kao daljinski okidač u aplikaciji Canon Mini Print kako biste snimiti autoportret uz pozadinu koja oduzima dah. Kada su u pitanju autoportreti, Kia ima savjete kako da djeluju prirodno. „Ponekad su fotografije koje smatrate najčudnijima ili najlošijima zapravo one najbolje. Gledanje dnevnika ili albuma s namještenim autoportretima nije ni blizu toliko zabavno kao gledanje onih prirodnih fotografija koje dočaravaju kako ste se uistinu osjećali na tom mjestu ili u tom trenutku.“

3. Prilagodite fotografije

Ruke dodiruju pametni telefon na kojem se prikazuje fotografija s dodatnom grafikom. Telefon leži na otvorenom putničkom dnevniku, a Canon Zoemini S2 leži bočno.

Učinite svoje fotografije osobnima ili dodajte vremenske oznake i pojedinosti s lokacije s pomoću okvira, naljepnica, oblika i razmještaja u aplikaciji Canon Mini Print.

Aplikacija Canon Mini Print idealna je za uljepšavanje fotografija zabavnim dodacima. Možete isprobati okvir, postaviti filtar ili dodati vlastite ukrasne crteže i tekst. Možete kombinirati omiljene snimke u kolaž zahvaljujući pametnom alatu za kolaže u aplikaciji ili upotrijebite značajku popločavanja kako biste izradili upečatljiv ljepljivi poster od četiri ili devet manjih fotografija.

„Ako ne mogu odlučiti koje fotografije želim ispisati, napravit ću kolaž od više njih i upotrijebiti značajke za dodavanje zabavnog šarenog teksta, što je posebno korisno za dodavanje lokacije prije ispisivanja“, kaže Kia.

4. Ispišite svoje fotografije – gdje god se nalazili

Bijeli Canon SELPHY Square QX10 na površini od tamnog drveta, okružen fotografijama s bijelim obrubima, paketom papira za pisače SELPHY Square i otvorenim putničkim dnevnikom.

Za one fotografije kojima se uistinu ponosi, Kia rabi Canon SELPHY Square QX10 – kad je u pokretu ili kod kuće – za brzo ispisivanje većih fotografija koje želi istaknuti.

Žena izvan kadra stoji uz pisač PIXMA tvrtke Canon na stoliću i uklanja fotografiju koja je upravo ispisana.

Ako želite slobodu eksperimentiranja s različitim veličinama papira ili softverom za uređivanje kao što je Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon, jednostavno odaberite omiljene fotografije s odmora snimljene fotoaparatom i upotrijebite pisač kao što je model iz serije PIXMA TS5350a tvrtke Canon.

Canon Zoemini S2 omogućuje ispisivanje u pokretu i dodavanje fotografija izravno u osobni dnevnik, ali pruža i nekoliko različitih opcija za ispisivanje uspomena s odmora, bilo dok ste na putovanjima ili nakon što se vratite kući.

Ako želite uključiti fotografije koje su podijelili prijatelji s kojima putujete ili fotografije koje ste spremili na telefon, pametni telefon možete povezati s džepnim pisačem Canon Zoemini za fotografije otporne na razmazivanje, trganje i vodu dimenzija 50 x 76 mm, gdje god se nalazili. Model Canon Zoemini kompatibilan je i s aplikacijom Canon Mini Print, tako da možete dodavati filtre, okvire i ukrasne crteže.

Canon SELPHY Square QX10 proizvodi ispise veće od 68 x 68 mm u bogatim, živopisnim bojama na papiru za naljepnice s obrubom za opise. „Veće dimenzije fotografije odaju upečatljiviji vizualni dojam pa SELPHY Square QX10 rabim za tzv. ‘izložbene fotografije’“, objašnjava Kia. „To su glavni dijelovi stranice dnevnika koje okružujem manjim fotografijama s modela Canon Zoemini S2.

„Ako mi se fotografija toliko sviđa da je želim gledati cijelo vrijeme, a ne samo kad otvorim osobni dnevnik, upotrijebit ću Canon PIXMA TS5351 (naslijedili su ga modeli serije Canon PIXMA TS5350a) za ispisivanje na fotopapir dimenzija 10 x 15 cm te ću je uokviriti kako bih je mogla izložiti u svom domu ili pokloniti nekome tko je na putovanju sa mnom“, dodaje.

5. Odaberite spomenar

Putnički dnevnik otvoren na zadnjim stranicama. S lijeve strane nalazi se fotografija praznika sa svijetlim ukrasnim crtežima okruženima pokidanim papirima, a s desne strane je polegnuta omotnica s rukom koja iz nje vadi fotografiju.

Odvajanje vremena za vođenje dnevnika znači da vrijeme možete provesti razmišljajući o svojim iskustvima i o tome što ćete dodati na svoje stranice. Iako pišete o prošlosti i čuvate uspomene za budućnost, provodit ćete vrijeme i u sadašnjem trenutku, fokusirajući se na svoj umjetnički proces koji može djelovati uistinu terapeutski. Ta vrsta vođenja dnevnika korisna je i u tom smislu što vam ostavlja prostor za eksperimentiranje sa svojom kreativnom stranom.

„Vođenje dnevnika uistinu oslobađa, jer nema pravila i možete učiniti što god želite“, naglašava Kia. „Bilo koja knjiga može biti dnevnik. Čvrsti uvez, meki uvez, stranice s linijama ili prazne stranice – izbor ovisi isključivo o vama. U prošlosti sam eksperimentirala s raznim dnevnicima, čak sam izrađivala i vlastite ili reciklirala stare knjige i pretvarala ih u dnevnike izradom kolaža na stranicama.“

Kia preporučuje upotrebu dnevnika koji je dovoljno čvrst da štiti stranice, ali i dovoljno malen da stane u torbicu. Osim toga, draži su joj oni s džepom na poleđini u koji možete spremiti dragocjene sitnice – ako nemate džep, možete ga napraviti tako da umetnete omotnicu na stranicu dnevnika. „Uz komplet s putničkim dnevnikom uvijek čuvam spajalice, koje su korisne za postavljanje fotografija na stranice kojima ih planirate dodati“, dodaje.

6. Oslobodite maštu

Ruka postavlja kružno ispisane naljepnice na stranicu dnevnika. Uz dnevnik je Canon Zoemini S2 koji ispisuje list s još dvije kružne naljepnice, od kojih svaka pokazuje svijetlocrveni cvijet.

Kia voli rabiti Canonov paket unaprijed izrezanih kružnih naljepnica kako bi na stranici dnevnika pokazala pojedinosti mjesta koje je posjetila. „U Kostarici sam snimila zanimljive cvjetove i divlje životinje te ih ispisala kao kružne naljepnice kojima ću okružiti stranice svog dnevnika kako bi mu dodala boje bez zauzimanja toliko prostora koliko bi zauzela cijela fotografija – što je dobro rješenje za stranice na kojima želite puno pisati.“

Dvije ruke drže otvorenima stranice putničkog dnevnika koje prikazuju odabrane oznake, fotografije, upise i ukrasne crteže, s mnogo zelenih i plavih nijansi.

Kia predlaže zabavnu ideju odabira fotografija za stranicu dnevnika kroz fotografsko natjecanje s drugima. „Postavite zadatak – fotografirajte nešto određeno ili jednostavno „uhvatite dan“ – a zatim podijelite svoje fotografije jedni s drugima“, objašnjava. „Svaka osoba bira pobjedničku fotografiju između snimljenih fotografija druge osobe, a pobjedničke fotografije ispisujete i postavljate u dnevnik.“

„Počnite s uređivanjem fotografija i sitnica na stranicama, upotrijebite napomene za dodavanje teksta koji želite uključiti i zatim se možete baciti na ispunjavanje prostora bojama“, objašnjava Kia.

Možete upotrijebiti Canonov prethodno izrezani papir u obliku okruglih naljepnica kako biste si olakšali kretanje kroz stranice, primjerice, izradom numeriranih naljepnica za svaki dan putovanja, upisivanjem naziva ili zaglavlja poglavlja.

Ako nemate ideje ili vas snimanje putovanja iz dana u dan ne privlači, možete se okrenuti tematskim stranicama. „Dnevnik možete voditi po bojama, tako da svaku stranicu određene boje posvetite fotografijama, sitnicama ili naljepnicama s putovanja“, predlaže Kia. „Možete napraviti stranicu o hrani i piću, stranicu o zabavnim trenucima ili stranicu o aktivnostima u kojima ste se okušali.

„Toliko je mogućnosti, a putnički dnevnici posve su osobni – možete učiniti što god želite.“Napisala Rachel Segal Hamilton

Slični proizvodi

Slični članci

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Vizualizirajte svoj stil na odmoru

  Pojednostavite svoju putnu torbu i organizirajte se uz Canon Zoemini 2.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Vrhunski partneri na festivalima

  Sačuvajte svoje uspomene dok ste u pokretu uz asortiman džepnih uređaja Canon Zoemini.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Kreirajte vlastitu knjigu priča

  Prepustite mašti na volju u ručno izrađenoj knjizi priča s pomoću pisača SELPHY CP1500 tvrtke Canon.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači za rukotvorine

  Od obiteljskih projekata do profesionalne dorade, Canon ima savršen pisač za vas.