KREATIVNO ISPISIVANJE

Izradite vlastite vrtjelice uz Creative Park

Vrtjelice su zabavne za igru i još zabavnije za izrađivanje, ali mogu i smirivati nemirne umove, kao što saznajemo u ovom vodiču stručnjakinje za papirnate rukotvorine Paule Milner i njezinog sina Freddieja.
Komplet mat fotopapira tvrtke Canon, snimljen odozgo, okružen živopisnim papirnatim vrtjelicama.

Paula Milner entuzijastica je za rukotvorine i dizajnerica tkanina iz Ujedinjenog Kraljevstva. Na Instagramu joj je ime The Crafty Lass i tamo dijeli inspiraciju za rukotvorine i isječke iz svog života s više od 6000 pratitelja. Paulin najstariji sin Freddie autističan je i čeka dijagnozu za ADHD, što znači da mu treba dodatna podrška – nešto o čemu Paula otvoreno i iskreno govori na svojim društvenim mrežama.

Izrađivanje rukotvorina uvijek je bilo veliki dio Freddiejevog djetinjstva, a iako mu je teško dugo vremena ostati usredotočen, Paula pronalazi načine da zadrži njegovu pažnju. „Freddie je doista zainteresiran za ono što njegovi mama i tata rade“, kaže Paula. „Njegov je otac inženjer i jako ga zanimaju brojevi, pa je i Freddie zainteresiran za igračke i igre s brojevima. Ako me vidi kako heklam ili šivam, htjet će naučiti kako to raditi – već može zašiti gumb, a sam je izradio pokrivač od uzoraka različitih tkanina. Jako ga zanima sve što mu daje trenutne rezultate.“

Paula je nedavno otkrila Creative Park tvrtke Canon koji joj pomaže zaokupiti Freddieja pružajući bezbroj projekata za papirnate rukotvorine jednostavne za izradu. Papirnate vrtjelice odlična su alternativa plastičnim opcijama, a za Freddieja je cijeli proces, od izrađivanja igračaka do igranja s njima, vrlo smirujući. Vrtjelice nisu samo za djecu – ako imate nešto čime ćete zaokupiti ruke, to i odraslima pomaže da se usredotoče ako se osjećaju nemirno ili uznemireno.

Ako želite izraditi vlastite vrtjelice, evo što vam sve treba, kao i malo inspiracije od Freddieja i Paule.

Predložak Creative Park izlazi iz crnog pisača tvrtke Canon koji se nalazi na drvenoj polici.

Predloške možete ispisivati izravno iz aplikacije Creative Park ili preuzeti PDF s web-mjesta Creative Park.

Nasmiješena žena i dječak sjede za stolom i igraju se papirnatim vrtjelicama.

Zaposlite male ruke papirnatima vrtjelicama koje se lako mogu preuzeti i izraditi, a zabavne su za igranje.

1. Odaberite predloške iz aplikacije Creative Park

Žena sjedi za prijenosnim računalom na kojem je otvoreno web-mjesto Creative Park tvrtke Canon. Na stolu pokraj nje nalazi se pakiranje papira za pisač tvrtke Canon, papirnata igračka vjetrenjača te staklenke s olovkama i škarama.

Mogla bi vas iznenaditi količina predložaka koju nudi Creative Park. Zvrkovi su odlični za početak, ali među drugim su opcijama modeli dinosaura i blagajna s dijelovima koji rade. Opcije su beskonačne.

Creative Park olakšava trenutno izrađivanje rukotvorina. Na raspolaganju su vam tisuće projekata za izrađivanje papirnatih rukotvorina, od Freddiejevih omiljenih vrtjelica do složenijih obrazovnih pomagala kao što je skočna ABC kutija.

„Freddiejevi interesi redovito se mijenjaju“, kaže Paula. „Jedan trenutak mogu ga zanimati brojevi, a drugi jarke boje, pa je asortiman koji nudi Creative Park doista koristan prilikom traženja stvari koje će ga privući.“

Creative Park pruža lako pretraživanje predložaka. Upotrijebite padajući izbornik na web-mjestu ili odaberite karticu Category (Kategorija) na početnoj stranici aplikacije. Možete upotrijebiti i ikonu za pretraživanje. Ako prvi put upotrebljavate Creative Park, dobro je započeti s jednostavnim. Vrtjelice, kao što su ovi zvrkovi, savršene su za početnike ili djecu (uz nadzor odrasle osobe). Možete ih pronaći pretraživanjem „Origami Spinning Tops“ u traci za pretraživanje na verziji za stolno računalo ili kretanjem kroz kategorije Papercraft > Educational > Play (Papirnate rukotvorine > Obrazovne > Igra).

2. Ispisujte na mat fotopapiru tvrtke Canon

Ruke drže snop šarenih predložaka Creative Park ispisanih na mat fotopapiru tvrtke Canon.

Mat fotopapir tvrtke Canon najbolji je izbor za izrađivanje rukotvorina. Zajamčene su privlačne boje, a uz 170 g/m2 (debljina papira izražena u gramima po kvadratnom metru) dovoljno je izdržljiv za izrađivanje igračaka i igri s kojima se uvijek iznova može igrati.

Mat fotopapir tvrtke Canon odličan je za rukotvorine. Malo je deblji od standardnog A4 papira i omogućuje vrlo kvalitetnu i svijetlu reprodukciju boja, što vašim kreacijama omogućuje da se istaknu. Uložite papir u pisač PIXMA sukladno uputama i ispisujte odabrane predloške izravno iz aplikacije Creative Park ili preuzmite PDF predložak s web-mjesta Creative Park kako biste ispisivali s računala ili uređaja.

„Freddie napreduje kad mu se daju nove ideje i treba stimulaciju, tako da je za njega savršeno da se stvari mogu birati i ispisivati gotovo trenutno“, kaže Paula. Nakon što odaberete predložak i uložite papir, izrađivat ćete rukotvorine u roku od nekoliko minuta.

3. Izrežite i izradite

Dječak sjedi za stolom i pažljivo izrezuje živopisne oblike iz predloška Creative Park.

Crte za izrezivanje na predlošcima Creative Park mala djeca trebala bi lako pratiti, ali uvijek se preporučuje nadzor odrasle osobe.

Nasmiješeni dječak sjedi za stolom, igrajući se papirnatim vrtjelicama.

Freddie je uspio izrezati i izraditi vlastite vrtjelice, što mu je cijeli proces učinilo još većim užitkom.

Nakon što ispišete predloške trebate ih izrezati. Jednostavno pratite rubove uzorka i potražite ikone škara koje vam pokazuju gdje trebate napraviti dodatne rezove. Za vrtjelice treba samo nekoliko izrezivanja, što ih čini dovoljno jednostavnima da ih djeca naprave uz samo malu pomoć iz sigurnosnih razloga.

Vrtjelice se lako mogu prilagoditi bojom, olovkama ili malim ukrasima kao što su šljokice ili naljepnice (imajte na umu da upotreba boje ili šljokica može značiti da se više neće moći reciklirati). „Tek sam otkrila Creative Park“, kaže Paula, „ali mislim da je odličan izvor za roditelje koji trebaju zabaviti svoju djecu tijekom školskih praznika ili oživjeti projekte za domaći rad.

„Otkrila sam toliko načina na koje može pomoći i odraslima, naročito onima koji traže alternativne, održive načine ukrašavanja zabava i događaja.“ Postoje i brojne mogućnosti za ispisivanje kućnih ukrasa.

4. Namijenjeno i odraslima

Ruke lijepe komade izrezanog papira ljepilom. Na stolu su i papir za pisač i upute za izrađivanje papirnatih igračaka.

Neki predlošci koje nudi Creative Park malo su složeniji za izradu pa više odgovaraju starijoj djeci ili odraslima. Ako tražite načine na koje biste mogli zabaviti prijatelje, zašto ne biste isprobali zabavu s izrađivanjem rukotvorina? Ne postoje ograničenja broja preuzimanja predložaka, tako da možete pozvati koliko god osoba želite!

Živopisne papirnate igračke na pisaču PIXMA tvrtke Canon, s olovkama i škarama koje se nalaze sa strane.

Svaki list za vrtjelicu sadrži više predložaka, tako da imate mnogo opcija za igru.

Izrađivanje rukotvorina uglavnom je vrlo opuštajuće za Freddieja i voli raditi stvari rukama. Nedavno smo mu predložili vrtjelice za igru, ali sada poseže za njima kad god osjeća potrebu za smirenjem“, kaže Paula.

Izrađivanje predmeta od papira može biti vrlo opuštajuća samostalna aktivnost, ali je i odličan način da mladi provode vrijeme s prijateljima. Ne postoje ograničenja broja preuzimanja predložaka, tako da se svi možete okušati u izrađivanju istog predmeta. Nakon što izradite igračke potaknite djecu na kreiranje igara koje će zajedno igrati, kao što je lutkarska predstava za roditelje.

Zabave izrađivanja rukotvorina nisu samo za djecu – radost izrađivanja stvari rukama dobra je i za odrasle. Kategorija arhitekture koju nudi Creative Park obuhvaća nevjerojatne projekte koji zahtijevaju mnogo više vremena i strpljenja, uključujući modele crkve Sagrada Familia u Španjolskoj i hramaAngkor Wat u Kambodži.

„Kad je u pitanju izrađivanje rukotvorina, djeca se često uključuju i ne smeta im zaprljati se“, kaže Paula. „S druge strane, odrasli imaju vrlo unaprijed zadane ideje o tome kako bi nešto trebalo izgledati. Izrađivanje rukotvorina uz Creative Park savršeno je za obje grupe – bilo da želite personalizirati dizajn ili se jednostavno držati predloška. Ako zabrljate, možete samo ispisati i krenuti ispočetka.“

5. Reciklirajte i prijeđite na sljedeći projekt

Ruke drže sivu kutiju za reciklažu punu komadića kartona i papira te odbačenih projekata za izrađivanje rukotvorina.

Kad završite igru s vrtjelicama, možete ih reciklirati s ostatkom papira i kartona. Osim toga, nemojte zaboraviti provjeriti mogućnosti recikliranja praznih spremnika tinte tvrtke Canon.

Mat fotopapir tvrtke Canon može se reciklirati s papirom/kartonom koji inače reciklirate (uvijek provjerite lokalne smjernice za recikliranje). To možda neće biti slučaj ako uređujete dizajn ili upotrebljavate ljepilo, ali možete potražiti održivije opcije kao što su biorazgradive šljokice.

„Freddie može biti prilično teške ruke“, kaže Paula. „Lako može slomiti plastične igračke, što može biti šteta ako smo potrošili novac na njih. Besplatni predlošci za igračke koje nudi Creative Park znači da se ne brinemo ako ih slomi, naročito ako znamo da se papir može reciklirati.“

Ako ste novi korisnik aplikacije Creative Park, počnite s malim projektima i zatim prijeđite na veće i složenije, reciklirajte svoje prethodne kreacije kako biste oslobodili prostor za više.

Autor: Matthew Bowen

Slični proizvodi

Slični članci

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Dopustite bojama da sjaje

  Unesite dašak boje u svoj dom ovim predivnim rukotvorinama duginih boja.

 • SAVJETI ZA ISPISIVANJE

  Savjeti za ispisivanje za povratak u školu

  Pronađite kreativne načine organizacije za školsku godinu uz pisač tvrtke Canon.

 • KREATIVAN NAČIN DA ŽIVITE U TRENUTKU

  Oslobodite se stresa izravno za radnim stolom

  Dijelimo nekoliko jednostavnih načina za ublažavanje svakodnevnog pritiska.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Izrađujte ukrase u obliku dinosaura uz Creative Park

  Ukrasite dječju spavaću sobu na cijenom pristupačan način prethistorijskim papirnatim modelima.