A time stack image showing a tulip blooming.

FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

Trenuci u vremenu: pomoću ove tehnike izrade vremenske kombinacije naučite kako ubrzani protok vremena pretvoriti u ispis

Snimanje stotine slika koje prikazuju ubrzani prolazak vremena može biti predivno, ali nastali videozapis ne možete postaviti na zid. Međutim, snimku s ubrzanim protokom vremena moguće je pretvoriti u jednu sliku za ispisivanje. Stvaranje vremenske kombinacije obuhvaća snimanje serije fotografija – baš kao pri ubrzanom protoku. No umjesto stvaranja videozapisa, odabirete različita područja iz pojedinih kadrova i spajate ih u jednu dojmljivu sliku koja prikazuje prijelaz, primjerice iz dana u noć.

Ovdje ćemo objasniti osnove podešavanja fotoaparata s ugrađenim intervalnim mjeračem za snimanje s usporenim protokom vremena. To je jednostavna tehnika s fotoaparatom koju lako možete isprobati doma / u vrtu. Snimili smo dojmljivo kretanje latica tulipana kroz poslije podne i večer, no ista tehnika je primjenjiva na sve objekte koji se sporo mijenjaju kroz vrijeme, od otapajućeg sladoleda do promjene dana/noći na pejzažu. Nakon toga spojit ćemo naše kadrove kako bismo izradili privlačan ispis za zid.

1. Snimite ubrzani protok vremena

Odaberite položaj

A photographer frames up his subject: a tulip growing in his garden.
Kada birate mjesto za snimanje vremenske kombinacije, u obzir uzmite promjene vremena i zaštitite fotoaparat od prirodnih uvjeta.

Postavite fotoaparat na stativ i odaberite kut snimanja. Imajte na umu kako fotoaparat mora satima stajati nepomičan, stoga je najbolje odabrati mjesto na kojem nije na putu. Ako postoji mogućnost kiše, fotoaparat postavite pod krov ili snimajte kroz prozor. Najbolje je snimati tijekom mirnog dana, budući da snažan vjetar može uzrokovati neželjeno pomicanje cvijeta. Provjerite je li baterija potpuno napunjena. Tulipani su potpuno otvoreni u podne kako bi raširenim laticama hvatali sunčeve zrake, stoga smo se tada postavili za snimanje.

Postavite običnu privremenu pozadinu

A black back drop is used to make tulips stand out.
Obična crna pozadina uvelike pojednostavlja spajanje slika u vremensku kombinaciju.

Ako snimate objekt poput cvijeta, pokušajte iza njega postaviti jednostavnu pozadinu. Osim što tako izdvajate pojedinačni cvijet iz užurbanog vrta u pozadini, također u nastavku olakšavate besprijekorno kombiniranje više snimki u jednu. Ovdje smo iza cvijeta objesili komad crne tkanine, no možete eksperimentirati s različitim pozadinskim bojama. Kako bismo pozadinu održali crnom, također smo je zaštitili od izravne sunčeve svjetlosti.

Postavite ekspoziciju

Slični članci
A women touches a paper star hanging from her ceiling.

FOTOGRAFIRANJE U ZATVORENOM PROSTORU

Savršeni projekti: tri ideje za kreativna fotografiranja doma

Budite kreativni doma. Savjeti za snimanje kinematografskih portreta, apstraktnih makro slika i videozapisa s usporenim prolaskom vremena.

Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFIRANJE U VRTU

Budite kreativni u svom vrtu: tri tehnike koje možete savladati

Zabavni projekti za koje možete ostati doma, od slikanja svjetlom do snimanja zvijezda.

The Aperture priority mode settings on a Canon EOS 5D Mark IV.
Način za dodjelu prioriteta otvoru blende (Aperture priority, Av) idealan je za vremenske kombinacije – fotoaparat će brzinu zatvarača prilagođavati promjeni svjetla, no i dalje snimati s odabranim otvorom blende.

Vaš izbor ekspozicije ovisi o objektu i rasvjeti. Općenito, prednost otvora blende dobar je izbor za nizove s ubrzanim protokom vremena na kojima se razine osvjetljenja mijenjaju tijekom dana. To znači da otvor blende i ISO možete držati konstantnima, a fotoaparat se uvjetima prilagođava promjenom brzine zatvarača. Srednji otvor blende od f/8 je idealan, a niski ISO kao ISO 100 pomaže održati minimalni šum. Nakon izoštravanja objekta, postavite objektiv na ručno izoštravanje kako bi tijekom niza ostao zaključan.

Razmislite i o kvaliteti slike. Slike u formatu RAW obuhvaćaju dodatne detalje u svijetlim i tamnim područjima, što vam pruža veću sigurnost za slučaj ispravljanja prejake ili nedovoljne ekspozicije. Ako vam RAW ne odgovara, odaberite RAW+JPG, no imajte na umu da ova opcija zahtjeva više mjesta na memorijskoj kartici.

Kontrolirajte svjetlo

A reflector blocks light from hitting the tulips in frame.
Zaštita objekta od sunčevih zraka i kompenziranje s umjetnim svjetlom olakšava ostvarenje dosljednog učinka.

Dosljedna rasvjeta pomaže u spajanju snimki, no to može biti teško pri snimanju u različitim dobima dana. Ključ je neutralizirati dnevno svjetlo kako bi njegov utjecaj u ukupnom svjetlosnom okruženju bilo minimalan. Za to imate nekoliko mogućnosti. Prvo, privremeno možete blokirati sunčevu svjetlost dosvjetljivačem ili dekom te cvijet osvijetliti svjetiljkom ili snažnom ručnom svjetiljkom. Umjesto toga, može upotrijebiti Speedlite ili vanjsku bljeskalicu kako biste nadjačali dnevno svjetlo.

Podesite intervale

The Interval settings screen on a Canon EOS 5D Mark IV.
Stvaranje vremenskih kombinacija dugotrajan je postupak. Kako biste ga olakšali, upotrebljavajte fotoaparat s opcijom snimanja u intervalima – kao što je Canon 5D Mark IV, koju upotrebljavamo ovdje, Canon EOS 90D, EOS RP, EOS 250D ili EOS M6 Mark II.

Pristupite postavkama Interval Shooting (Snimanje u intervalima) u izborniku fotoaparata. Tu su dostupne dvije ključne komande. Postavkom Interval određuje se duljina između snimki, a raspon koji je moguće odabrati ovisi o fotoaparatu: neki dopuštaju intervale od 30 sekundi, neki do 59 minuta i 59 sekundi, neki više sati, minuta i sekundi (ovdje je fotoaparat postavljen na snimanje svakih sat vremena). Broj snimki može se postaviti na određen broj ili 00 Unlimited (Beskonačno) (ako to fotoaparat dopušta) za kontinuirano snimanje. Nakon što sve podesite, niz možete započeti pritiskanjem okidača.

2. Spojite snimke

Izradite vremensku kombinaciju

A tulip on the edit screen in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Odaberite niz snimaka u softveru za obradu slika Canon Digital Photo Professional (DPP) i spojite ih alatima za podešavanje (Adjustment) i slaganje (Compositing).

Nakon višesatnog snimanja, fotografije može spojiti u jednu sliku koja prikazuje promjenu objekta kroz dan. Odaberite slike koje želite stopiti – možete ih odabrati koliko želite, no za veći broj slika potrebno je i više vremena. Obradite slike kako biste poboljšali boje i nijanse, kako biste to napravili i na pojedinačnoj fotografiji. Program DPP omogućuje uštedu vremena grupnom obradom s funkcijom Recipe (Recept).

Provjerite je li pozadina dosljedna

An image of a tulip is tweaked in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
Alatom za podešavanje napravite dosljednu pozadinu na svakoj slici koju spajate.

Ako, kao na ovom cvijetu, postoje dijelovi pozadine koji nisu potpuno crni, možete ih prebojiti alatom za selektivno zatamnjenje površina Adjustment (Podešavanje). Zatim započnite fotografije spajati alatima Adjustment (Podešavanje) i Compositing (Sastavljanje) u programu DPP. Alatom Adjustment (Podešavanje) zatamnite dijelove slike koje ne želite primijeniti, a zatim alatom Compositing (Sastavljanje) odaberite drugu sliku i stopite je postavkom Lighten (Osvijetli) ili Add (Dodaj). Spremite spoj i nastavite na isti način, sliku po sliku, kako biste izradili učinak.

Stopite slike

Two images of tulips are merged together in Canon's Digital Photo Professional imaging software.
U aplikaciji DPP možete odabrati kako želite spojiti slike. Odabrali smo cvijet u primjetno različitim fazama cvatnje.

Fotografije možete stopiti brojnim programima i aplikacijama za uređivanje slika, no princip ostaje isti. Slažite fotografije jednu na drugu i odabirite područja s pojedinih fotografija koje želite primijeniti na spojenoj fotografiji. Možete odabrati prijelazno stapanje, s jedne strane kadra na drugu, ili eksperimentirati s različitim vrstama prijelaza, poput serije isječaka kako je prikazano na pokaznoj vremenskoj kombinaciji pejzaža u nastavku.

Nakon što u programu DPP savladate osnove spajanja slika, možete isprobati različite efekte, poput sastavljanja isječaka slika.

3. Ispišite svoju vremensku kombinaciju

Pripremite fotografiju

Nakon spajanja fotografija u jednu sliku, spremni ste za ispisivanje.

Nakon stapanja fotografija s ubrzanim protokom vremena, zašto ne biste nastavili s postupkom i ispisali fotografiju? Uokriven ispis cvijeta u nekoliko faza cvata može biti dojmljivi dodatak na vašem zidu ili iznad kamina – ili čak dar za voljenu osobu. Priprema slike za ispis jednostavan je zadatak koji je moguće provesti u većini aplikacija za uređivanje slika. Bez obzira koju odabrali, ključno je kalibrirati boje kako biste prikazano na zaslonu dobili na pisaču.

Odaberite odgovarajuće postavke

A time stack of tulips shown in a frame on a mantelpiece.
Odabirom odgovarajućih postavki osiguravate jednakost boja na ispisu i zaslonu te dobivate predivan ukrasni dodatak za vaš dom.

Ovisno o pisaču koji upotrebljavate, postupak ispisivanja može se malo razlikovati. Profesionalni pisači nude prednosti poput ispisivanja dugovječnijih postera. Canon PIXMA PRO-10S sa sustavom s 10 pigmentnih tinti može proizvesti ispise do formata A3+ s prelijepom reprodukcijom boje, dok je PIXMA PRO-100S opremljen sustavom s osam odvojenih tinti za potencijalno još dugovječnije ispise. Još korak više možete ostvariti uređajem Canon imagePROGRAF PRO-1000 za ispise formata A2 sa sustavom LUCIA PRO tvrtke Canon s 12 pigmentnih tinti.

Ako upotrebljavate jedan od navedenih, ili bilo koji drugi profesionalni pisač tvrtke Canon, pratite upute u softveru Print Studio Pro za navođenje kroz postupak ispisivanja. Programski dodatak radi s DPP i drugim aplikacijama za uređivanje, a s pomoću njega možete prilagoditi postavke za upravljanje bojom i profile papira kako biste postigli točno podudaranje prikaza na zaslonu i ispisa.

Ako upotrebljavate kućni pisač poput modela Canon PIXMA TS6350 koji smo mi upotrijebili, postupkom možete upravljati u programu DPP: odaberite Print (Ispisivanje), Properties (Svojstva), a zatim vrstu papira koju želite upotrebljavati te odgovarajuće postavke. Najbolje rezultate i ispise visoke kvalitete ostvarit ćete s posebnim papirom, kao što je fotopapir Pro tvrtke Canon, i pisačem sa sustavom s najmanje pet tinti (kao što je tehnologija tinte ChromaLife100 tvrtke Canon koja se upotrebljavaju pisaču PIXMA TS6350).


Napisao James Paterson

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike