FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

Projekti za fotografiranje s ubrzanim protokom vremena za početnike

Istražite svijet videozapisa s ubrzanim protokom vremena u vlastitom domu ili vani, zajedno s obitelji. Vaš fotoaparat EOS tvrtke Canon to vam može olakšati!
Dva sladoleda oblikovana poput kriški lubenice tope se na tanjuru.

Ubrzani protok vremena stvaralačka je tehnika kojom možete otkriti svijet skriven u pokretu, a možete ostvariti iznenađujuće i ispunjavajuće rezultate. Od ubrzavanja olujnih oblaka dok se razvijaju preko krajolika do snimanja sporog koračanja zvijezda po noćnom nebu, ubrzani protok vremena sam sebi stvara epsko platno – no ta je tehnika podjednako učinkovita na malenim i poznatijim objektima.

Kako bismo vam pokazali da za kreativnost ne morate daleko putovati, pred dva fotografa koji snimaju s ubrzanim protokom vremena postavili smo izazov snimanja nečega prelijepog unutar ograničenja njihovih domova.

Vježbajte doma

Alex Nail nagrađivani je fotograf pejzaža i snimatelj filmova s ubrzanim protokom vremena iz UK. Strastveno oživljava pejzaže, a osim za izgradnju dojmljivog portfelja osobnih projekata s ubrzanim protokom vremena, tehniku je primjenjivao i komercijalno za brojne organizacije, uključujući i Britansku upravu za turizam.

Premda je Alexa uobičajeno pronaći kako isprobava objektive na europskim planinskim lancima, tvrdi kako je ostati bliže domu odličan način za upoznavanje s tehnikom ubrzanog protoka vremena. Kako bi pokazao kako je to lako izvesti, promjenu dana u noć s ubrzanim protokom vremena snimio je kroz jedan od prozora na svojoj kući.

A composite image representing a time-lapse of the scene through a window from day to night.

"Dom je savršeno mjesto za upoznavanje s ubrzanim protokom vremena jer je praktičan i imate kontrolu", objašnjava Alex. "Ubrzani protok vremena na otvorenom postaje malo izazovniji, zbog jakog vjetra, kiše ili neočekivanih promjena svjetlosti. Ali razumijevanje za ubrzani protok vremena lako možete razviti u udobnosti vlastitog doma. Čak i sada, nakon osam godina snimanja s ubrzanim protokom vremena, ispitivanja još uvijek provodim u zatvorenom.

"Dakako, i snimanje u zatvorenom prostoru donosi neke izazove. Domovi su uobičajeno prilično statični, stoga vam je kao fotografu izazov osmisliti kako u prizor uvesti promjenu ili kretanje. Možda ne živite u idealnom domu (ja sigurno ne živim), no to vas ne treba spriječiti u snimanju promjena u svakodnevnom životu ili usredotočenju na manje detalje. Ako snimate u zoru ili sumrak, u obzir uzmite promjenu unutarnje umjetne rasvjete (ili njen nedostatak) u odnosu na značajne promjene vani".

Alex predlaže postaviti nepomične predmete kao kontrast kretanjima koja želite snimiti. "Na primjer, kao kontrast statičnoj prirodi prozorskog okvira i ukrasa možete postaviti nasumične pomake vanjskih stabala izloženih vjetru ili oblaka koji prelaze preko obzora. Statični elementi pomažu pažnju promatrača usmjeriti na kretnje u sceni".

Snimanje kretnji životinja

Nakon diplomiranja na Central Saint Martins Collage of Art and Design u Londonu, u Škotskoj rođena Camilla Rutherford pobjegla je od gradskog života kako bi vrijeme provodila fotografirajući i snimajući filmove o avanturističkim sportašima koji "prate snijeg diljem svijeta". Naknadno se skrasila u Wanaki na Novom Zelandu, gdje s obitelji živi u gorju na farmi merino ovaca.

A flock of sheep grazing in a field of grass with brown hills in the background and blue sky above.

Camillin ubrzani protok vremena obuhvaća previranje unutar stada ovaca na njenoj farmi. Kontrast brzog ritma životinja na paši i sporog kotrljanja oblaka naglašava vizualni kontrast, a kvaliteta svjetla i dramatična pozadina ovom uobičajenom prizoru daju kinematografski dojam.

Premda možda ovu razinu grube ljepote ne možete pronaći na svom pragu, ista tehnika podjednako je učinkovita za snimanje ulaska i izlaska ljubimca iz prostorije ili ptica koje posjećuju vrtno pojilo. Postavite fotoaparat na stativ, postavite dulji interval za ubrzani protok vremena i snimite dnevno kretanje životinja koje uobičajeno ne biste vidjeli.

Izradite vlastiti ubrzani protok vremena

Dakle, možete vidjeti koliko ubrzani protok vremena može biti učinkovit u malim omjerima. Nisu vam potrebni ni napredan fotoaparat ili poseban objektiv. Ako imate puno vremena i mnogo strpljenja, jednostavno možete snimiti nizove slika u pravilnim intervalima i potom ih složiti u softveru za uređivanje videozapisa kako biste izradili potpuni film s ubrzanim protokom vremena.

Kako bi vam bilo lakše, brojni fotoaparati EOS tvrtke Canon imaju ugrađen mjerač vremena za intervale (Interval Timer) koji automatizira cijeli postupak. Pomoću njega možete odrediti koliko slika želite snimiti i koliki vremenski interval ostavljate između pojedinih slika – u sekundama, minutama ili satima. Fotoaparat će tada snimati niz snimaka u zadanim intervalima dok ne snimi određen broj fotografija. Iz slika se potom u prikladnom softveru može stvoriti ubrzani protok vremena ili ih se pojedinačno može iskoristiti na druge kreativne načine.

Najpraktičniji su oni fotoaparati EOS koji imaju mogućnost snimanja videozapisa s ubrzanim protokom vremena (Time-lapse Movie). Ona preuzima sav zahtjevan posao: kombinira slike u fotoaparatu i sprema videozapis s ubrzanim protokom vremena na memorijsku karticu, tako da u njemu možete odmah uživati i dijeliti ga.

Jednu od ovih značajki – a ponekad i obje – možete pronaći na brojnim fotoaparatima iz asortimana EOS. EOS 250D i EOS RP dva su početnička fotoaparata koji vam omogućuju istraživanje kreativnog svijeta videozapisa s ubrzanim protokom vremena u vašem domu. Od cvata i uvenuća cvijeća do topljenja sladoleda i kretanja sunčeva svjetla kroz prostoriju, nema kraja mnoštvu objekata koje možete pretvoriti u dojmljive videozapise s ubrzanim protokom vremena.

Two ice creams designed to look like slices of watermelon, starting to melt on a plate.

Savjeti za rad s ubrzanim protokom vremena

Nakon odabira objekta prikladnog za ubrzani protok vremena, trebate postaviti fotoaparat. Preporučuje se upotreba stativa kako bi svi nepomični dijelovi scene u završnom nizu bili izoštreni.

Na stativ postavljen EOS 250D tvrtke Canon usmjeren prema sladoledu u obliku kriške lubenice na tanjuru, sa stolnom svjetiljkom sa strane.

Kako biste onemogućili pomicanje cijelog prizora umjesto samo dijelova koji se trebaju mijenjati, postavite fotoaparat na stativ.

Trajanje baterije važno je kada snimate vrlo dugačke nizove za ubrzani protok vremena, stoga obavezno započnite s potpuno napunjenom baterijom. Za zadržavanje potrošnje na minimumu, na nekim se fotoaparatima stražnji zaslon zadano isključuje, ili ga možete onemogućiti u izborniku s postavkama za videozapis s ubrzanim protokom vremena. Za vrlo duge ubrzane protoke vremena dobro je na fotoaparat priključiti hvatište s baterijom i dodatnu bateriju ili upotrijebiti opcionalni električni adapter za stabilno napajanje.

Umetanje baterije u EOS 250D tvrtke Canon.

Snimanje s ubrzanim protokom vremena obavezno započnite s potpuno napunjenom baterijom, posebice ako snimate velik broj snimaka kroz dulje vremensko razdoblje.

Kao rasvjeta za ubrzane protoke vremena u zatvorenom prostoru umjetna rasvjeta često je bolja od prirodnog svjetla jer osigurava dosljednije rezultate. Kroz vrijeme potrebno za snimanje ubrzanog protoka vremena intenzitet i temperatura boje dnevnog svjetla mogu se promijeniti. Premda je tijekom snimanja te promjene možda nemoguće percipirati okom, u dovršenom filmu one stvaraju uočljivo treperenje. Stolna svjetiljka odlična je za malene predmete, pogotovo kada se svjetlo omekša plohom materijala koji raspršuje.

Stolna svjetiljka svijetli kroz komad tanke gaze i osvjetljava sladoled na tanjuru.

Ako snimate ubrzani protok vremena s predmetima u zatvorenom prostoru, umjetna rasvjeta pomaže pri osiguranju dosljednog osvjetljenja tijekom snimanja.

Na fotoaparatu EOS s funkcijama Interval Timer ili Time-lapse Movie, mjerač vremena za interval ili snimanje videozapisa s ubrzanim protokom vremena možete omogućiti u crvenom izborniku za snimanje. Neki fotoaparati imaju obje opcije, no za pristup snimanju videozapisa s ubrzanim protokom vremena (Time-lapse Movie) fotoaparat morate postaviti u način za videozapis – kao u ovom primjeru na EOS 250D.

Postavljanje fotoaparata EOS 250D tvrtke Canon u način rada za videozapise.

Postavite svoj EOS u način rada za videozapise.

Korisnik način rada za videozapis s ubrzanim protokom vremena prstom bira na dodirnom zaslonu s promjenjivim kutom tvrtke Canon.

Odaberite način rada za videozapis s ubrzanim protokom vremena.

Neki fotoaparati EOS u izborniku Time-lapse Movie daju izbor zadanih opcija za scene. One su optimirane za različite vrste objekata, primjerice za osobe u hodu ili spore oblake. Ipak, za potpunu kontrolu nad postavkama za ubrzani protok vremena odaberite Custom/Prilagođeno. Tu možete podesiti interval između svake snimke te ukupan broj snimaka potrebnih za dovršetak ubrzanog protoka vremena. Tim se opcijama određuje vrijeme potrebno za snimanje slika i trajanje dovršenog ubrzanog protoka vremena, a promjene se prikazuju na zaslonu tijekom podešavanja parametara.

Zaslon s prilagođenim postavkama za videozapis s ubrzanim protokom vremena.

Za potpunu kontrolu nad videozapisom s ubrzanim protokom vremena odaberite Prilagođeno – tada možete odabrati duljinu intervala između pojedinih snimanja te ukupan broj snimaka.

Interval odaberite sukladno brzini kretanja koje želite snimiti. Ako se radnja odvija u kratkom vremenskom razdoblju, poput obitelji u igri ili pri pripremi obroka, tada trebate postaviti kratak interval od samo nekoliko sekundi ili sličan kako biste stvorili gladak niz. Što je niža brzina kretanja, kao kod podizanja i spuštanja sunca i oblaka, to možete odabrati dulji interval. Promjena intervala uzrokuje produljenje ili skraćivanje vremena snimanja.

Unutarnje postavke videozapisa s ubrzanim protokom vremena na LCD zaslonu fotoaparata EOS 250D tvrtke Canon.

Za snimanje bržih radnji odaberite kraće intervale između snimanja. Za snimanje sporijih događaja, poput zalaska sunca, odaberite dulja vremena intervala.

Broj snimaka koje snimite, sukladno broju kadrova u sekundi videozapisa, određuje duljinu reprodukcije dovršenog videozapisa s ubrzanim protokom vremena. Na primjer, ako snimate videozapis s ubrzanim protokom vremena u 4K s 25 fps, sa svaku sekundu videozapisa potrebno je 25 zasebnih snimaka. To znači da je za videozapis s ubrzanim protokom vremena u trajanju od 20 sekundi potrebno snimiti 500 slika. Promjena broja snimki utječe na vrijeme snimanja i vrijeme reprodukcije – i određuje koliko je potrebno prostora na memorijskoj kartici.

Zaslon s postavkama za videozapis s ubrzanim protokom vremena na kojem se prikazuje kako će za 300 snimaka snimljenih u razmaku od 10 sekundi snimljenih za malo manje od 50 minuta reprodukcija trajati 12 sekundi.

Broj snimki u ubrzanom prolazu vremena, u kombinaciji s brojem sličica u sekundi u videozapisu, određuju vrijeme reprodukcije niza slika s ubrzanim protokom vremena. Za veći broj snimki prirodno je potrebno dulje snimanje te također daje dulji niz slika pri reprodukciji.

Postavljanje opcije oglašavanja zvučnog signala po svakom snimanju slike videozapisa s ubrzanim protokom vremena.

Opcionalno na fotoaparatu možete podesiti zvučni signal nakon svake snimke kako biste lakše odredili kada je snimanje slijeda dovršeno.

Opcija Time-lapse Movie / Videozapis s ubrzanim protokom vremena pruža dodatne kontrolne opcije, poput zvučnog signala nakon svake snimke. To je praktično ako je vaš fotoaparat u drugoj prostoriji, jer tada znate kada je niz dovršen.

Poželjno je što više parametara snimanja podesiti na ručno, tako da videozapis s ubrzanim protokom vremena izgleda jednako od početka do kraja. Primjerice, ako Picture Style / Stil slike i balans bijele boje ostavite podešene na Auto/Automatski, fotoaparat će možda podesiti postavke za neke snimke.

Na dodirnom zaslonu s promjenjivim kutom na fotoaparatu EOS 250D tvrtke Canon s prikazom postavki odabranih za snimanje s ubrzanim protokom vremena.

Kako biste na fotoaparatu onemogućili automatsko podešavanje ekspozicije, ravnoteže bijele boje ili drugih postavki kao posljedicu malih promjena uvjeta tijekom snimanja, što više parametara podesite ručno.

S ubrzanim protokom vremena možete se dobro zabaviti, bez obzira gdje se nalazili. Kao i kod svih fotografskih projekata, smisleno je ovladati osnovama prije prelaska na zahtjevnije teme. Zašto odmah ne biste uzeli fotoaparat i započeli snimati kretanja iza vašeg prozora? Ili pri kuhanju sljedećeg obroka postavite stativ u kuhinju i snimite kako nastaje. Najbolje kod ubrzanog protoka vremena jest što je njime lako ovladati te daje ispunjavajuć osjećaj. Nećete biti ni svjesni, a na svakodnevne predmete počet ćete gledati na nov i kreativan način.


Napisao Marcus Hawkins

Slični članci

 • FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

  Snimanje pokreta u videozapisima s ubrzanim protokom vremena

  Tehnike za snimanje s ubrzanim i jako ubrzanim protokom vremena te snimanje usporenih videozapisa.

 • FOTOGRAFIRANJE S UBRZANIM PROLASKOM VREMENA

  Kako snimati vremenske kombinacije

  Naučite kako postaviti snimanje prelaska dana u noć s ubrzanim prolaskom vremena te stvoriti dojmljivu vremensku kombinaciju koja prikazuje protok vremena na jednoj slici.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Daljinski snimite fotografije

  Otkrijte prednosti daljinskog snimanja za sve vrste fotografija.

 • PEJZAŽNA FOTOGRAFIJA

  5 najboljih savjeta za snimanje pejzaža s ubrzanim prolaskom vremena

  Udahnite život pejzažima uz pomoć ovih savjeta za snimanje fotografija s ubrzanim prolaskom vremena.