FOTOGRAFIJA

Koja je razlika između modela EOS R50 i EOS R10

Bilo da želite unaprijediti svoj sadržaj na društvenim mrežama ili snimati upečatljive snimke s putovanja, pomoći ćemo vam odlučiti koji vam fotoaparat najbolje odgovara.
Podijeljena snimka na kojoj je EOS R50 tvrtke Canon na stolu pokraj materijala za rukotvorine i EOS R10 tvrtke Canon na popločanoj polici.

Canonov revolucionarni sustav EOS R bez zrcala predstavljen je 2018. i od tada se samo širi. Prvi modeli sa senzorom formata APS-C u asortimanu – EOS R7 i EOS R10 – pojavili su se na tržištu 2022. i postali popularni među fotografima koji žele fotoaparat sa značajkama sustava EOS R u kompaktnijem kućištu.

Tehničke inovacije nastavile su se predstavljanjem fotoaparata EOS R50 tvrtke Canon koji ima istu odličnu kvalitetu slike i snagu kao i EOS R10, ali još kompaktnije i jednostavnije kućište za kreatore koji žele više od snimanja pametnim telefonom kako bi unaprijedili svoje vodiče na YouTubeu ili plesne videozapise na TikToku.

Ovdje otkrivamo neke od zajedničkih tehnologija i ključne razlike između modela EOS R50 i EOS R10, uz stručni uvid Marka Kendricka, stručnjaka za proizvode u tvrtki Canon Europe, kao i ambasadora tvrtke Canon Martina Bissiga koji je testirao EOS R10 na putovanju u Šri Lanku.

Snimajte i dijelite vrlo kvalitetne fotografije

Muškarac pregledava videozapise u aplikaciji Canon Camera Connect na pametnom telefonu. Pokraj njega se nalazi tanjur hrane s narezanim sastojcima i EOS R50 tvrtke Canon na dršci stativa.

EOS R50 i EOS R10 omogućuju izravan prijenos sadržaja putem jednostavne Wi-Fi veze pametnog telefona. Bluetooth i aplikacija Canon Camera Connect omogućuju i daljinsko podešavanje postavki fotoaparata kako ne biste poremetili kreativni proces.

Fotograf Martin Bissig drži fotoaparat EOS R10 tvrtke Canon pokraj znaka ispred željezničke postaje u Šri Lanci.

Martin uživa u kompaktnoj veličini APS-C fotoaparata kao što su EOS R10 i EOS R50. „Ljude može zastrašiti veliki fotoaparat s pričvršćenim velikim objektivom“, objašnjava. „Manje ste uočljivi kad putujete s manje opreme.“ © Martin Bissig

EOS R50 i EOS R10 tvrtke Canon dijele mnoge sličnosti. Senzor slike s 24,2 MP snima bogate detalje i pruža sve prednosti formata APS-C, uključujući faktor obrezivanja od 1,6x koji povećava efektivnu žarišnu duljinu kad se upotrebljavaju objektivi RF, i prenosivo kućište.

Uparivanje modela EOS R10 s malim i laganim objektivom RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pokazalo se naročito korisnim u Šri Lanci gdje Martin nije htio privlačiti pozornost na sebe. „Zbog njegove veličine fotoaparat uvijek mogu nositi sa sobom, bez brige da moram nositi veliku torbu za fotoaparat“, kaže. „Raspon zumiranja od 18 – 150 mm (što je jednako približno 29 – 240 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra) omogućio mi je vrlo učinkovit rad.“

U srcu oba fotoaparata isti je procesor DIGIC X koji pruža brzo i odzivno iskustvo snimanja. Tu je i profinjeni sustav automatskog izoštravanja Dual Pixel CMOS AF II – dostupan na profesionalnim modelima kao što je EOS R6 Mark II tvrtke Canon – koji automatski prepoznaje, prati i izoštrava ljude, životinje ili vozila u prizoru. Uz 651 točku izoštravanja, možete se nositi sa svime što želite snimiti, od akcije i divljih životinja do prezentiranja vlastitog kanala za kuhanje na Instagramu.

Oba modela, EOS R10 i EOS R50 imaju mogućnost rada pri slabom osvjetljenju, uz ISO32000 za fotografije i ISO12800 za videozapise, proširivo do ISO51200 i ISO25600. Sustav automatskog izoštravanja omogućuje i izoštravanje do -4 EV, što je razina svjetline prizora koji osvjetljava samo polumjesec.

Razlike u dizajnu

Žena drži EOS R50 tvrtke Canon okrenut prema licu i gleda kroz elektroničko tražilo.

EOS R50 tvrtke Canon ima malo drukčiji dizajn u odnosu na prethodne fotoaparate sustava EOS R. Zahvaljujući manjem rukohvatu kompaktan je, ali udoban za upotrebu iz ruke. Jedan utor za UHS-i SD karticu unutar vratašca odjeljka za baterije smanjuje ukupnu masu i veličinu fotoaparata.

Žena fotografira tanjur hrane modelom EOS R10 tvrtke Canon na stativu.

„Prednost modela EOS R10 u usporedbi s modelom EOS R50 veća je prilagodljivost“, objašnjava Mark. „Dostupnost više značajki za unošenje promjena dok snimate naročito je korisna za fotografiranje.“

Prava je razlika između dva fotoaparata u veličini i dizajnu. EOS R50 tvrtke Canon lakši je od modela EOS R10, s manjim rukohvatom zahvaljujući zakrenutom utoru za bateriju. Njegova je dubina samo 68,8 mm i masa samo 375 g s karticom i baterijom (u usporedbi s 83,4 mm i 429 g modela EOS R10). Bilo da ga ponesete u skejterski park kako biste snimali brze akcijske videozapise ili ubacite u torbicu i krenete na rani ručak kako biste snimili stilizirane snimke novog kafića, to je prijenosni fotoaparat koji možete ponijeti sa sobom kamo god krenuli.

Različiti su i rasporedi tipki. „EOS R50 je jednostavniji, lakši za upotrebu i navikavanje te intuitivniji za korisnike pametnih telefona koji su navikli na upotrebu dodirnog zaslona“, kaže Mark.

Kad su u pitanju načini rada fotoaparata, EOS R50 ima novi Advanced A+ u načinu rada Scene Intelligent Auto. „Fotoaparat će automatski snimati i spajati više fotografija u ovom načinu rada, tako da možete postići napredne tehnike bez potrebe da ih naučite ili čak znate što fotoaparat radi“, dodaje Mark.

I dalje imate mogućnost upotrebe ručnih postavki ako želite učiti i razvijati svoje fotografske vještine, ali za mnoge koji tek počinju upotrebljavati fotoaparat bez zrcala automatske opcije znače manje vremena za podešavanje postavki, a više vremena za kreiranje privlačnog sadržaja.

Mogućnosti za videozapise

Žena se snima fotoaparatom EOS R50 tvrtke Canon na dršci stativa. Vidi se prijenos snimki na zaslonu prijenosnog računala na stolu ispred nje.

Oba se fotoaparata mogu upotrebljavati kao web-kamera za napredne videopozive ili usmjeravanje, ali za EOS R10 treba softver EOS Webcam Utility, dok EOS R50 automatski radi s UVC/UAC.

Žena drži EOS R10 tvrtke Canon na dršci stativa s pričvršćenim mikrofonom kako bi se snimila na odmoru.

Svestrani dodirni zaslon promjenjivog kuta nagiba od 7,5 cm kod oba fotoaparata pruža vam slobodu snimanja iz bilo kojeg položaja, ali zaslon veće razlučivosti modela EOS R50 omogućuje prikaz snimljenog materijala ili detaljniji pregled fotografija prije prijenosa na telefon.

Kad je riječ o videosadržaju, oba fotoaparata mogu snimati 4K 30p videozapise, dobivene visokom preciznošću uzorkovanja iz 6K, upotrebljavajući cijeli senzor, kao i Full HD od 120 fps za one koji žele usporene snimke. EOS R10 ima 4K 60p (obrezano) kao dodatnu opciju.

Fleksibilnost u snimanju videozapisa podržava HDMI veza, uz priključak za mikrofon od 3,5 mm i inteligentni priključak za napajanje dodatne opreme kao što je vanjski mikrofon

Moguće je snimati mnogo duže nego prije: neograničeno na EOS R10 i do sat vremena na EOS R50, što bi trebalo biti dovoljno dugo za snimanje fitnes izazova bez pauziranja usred vježbanja.

U usporedbi s modelom EOS R10, EOS R50 tvrtke Canon nudi nekoliko novih značajki za videozapise koje bi bile idealne za snimanje isječaka o kulinarstvu ili za kreiranje vodiča za šminkanje za YouTube.

„EOS R50 ima način rada za videozapise demonstracija u krupnom planu“, objašnjava Mark. „Podešava postavke izoštravanja tako da će izoštriti predmet koji podignete do fotoaparata, ali čim ga spustite, ponovo će izoštriti vaše lice.“ Način rada za videozapise demonstracija u krupnom planu idealna je značajka za snimanje figura na fotoaparat, od snimanja zabavne demonstracije kuhanja ili dijeljenja omiljenih tehnika crtanja.

Još jedan novi dodatak je digitalna stabilizacija slike videozapisa (IS), što znači da podrhtavanje fotoaparata manje utječe na snimku, a videozapis iz ruke ostaje gladak i oštar.

Odgovara li vam više EOS R50 ili EOS R10?

Krupni plan limuna prerezanog na pola. Značajka snimanja s različitim izoštravanjem na fotoaparatu EOS R50 tvrtke Canon jamči izoštrenost cijele slike.

EOS R50 ima 14 načina rada scene za snimanje fotografija koji postavke prilagođavaju raznim subjektima. Snimanje s različitim izoštravanjem i podešavanje dubine na fotoaparatu pomažu vam automatski kreirati snimke ogromne dubinske oštrine, što vam omogućuje poboljšanje sadržaja za društvene mreže i brži rad. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/400 s, f/4 i ISO2000.

Vlak izlazi iz tunela kako bi prešao vijugavi nadvožnjak okružen bujnom šumom. Snimio Martin Bissig modelom EOS R10 tvrtke Canon.

EOS R10 će se vjerojatno svidjeti fotografima koji svoje snimke žele prenijeti na novu razinu prilikom snimanja nezaboravnih iskustava s putovanja ili značajnih obiteljskih trenutaka. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 31 mm, 1/160 s, f/5 i ISO100. © Martin Bissig

Bilo da snimate svoj novi kanal o fitnesu ili upečatljive snimke s putovanja, EOS R50 i EOS R10 tvrtke Canon vrhunski su alati za fotografije i videozapise. Predstavljaju idealan korak naprijed ka sustavu EOS R s pametnog telefona, kompaktnog fotoaparata ili DSLR fotoaparata, naročito zato što vam omogućuju upotrebu asortimana bržih i kvalitetnijih objektiva RF i RF-S kako biste još više proširili kreativne mogućnosti i gledišta.

EOS R10 idealan je fotoaparat za entuzijaste koji žele snimati nevjerojatne snimke putovanja ili fotografirati prijateljevo vjenčanje bez mase sustava punog kadra. Nudi napredan skup značajki i visoku razinu kontrole zahvaljujući prilagodljivim tipkama, kotačićima i načinima rada.

Međutim, EOS R50 je najbolji model za upoznavanje sustava EOS R tvrtke Canon, a ima sve potrebno za snimanje, fotografiranje te dijeljenje hobija i strasti. Rođenim kreatorima sadržaja pruža vrhunsku kvalitetu slike te se lako podešava i upotrebljava odmah po raspakiravanju, dok vas kompaktni dizajn neće sputavati.Napisala Lauren Scott

Slični proizvodi

Slični članci

 • SNIMANJE VLOGOVA

  Kreiranje sadržaja uz EOS R50

  Prenesite objave na društvenim mrežama na novu razinu uz EOS R50 tvrtke Canon.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako započeti s fotografiranjem

  Želite li prijeći s pametnog telefona na fotoaparat? Naš vodič za fotografiranje za početnike ima sve što vam je potrebno za početak.

 • PUTNA FOTOGRAFIJA

  Putovanje po Sevilli uz model EOS R10

  Blogerica Diana Millos otkriva zašto je ovaj kreativni fotoaparat savršen suputnik.

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako odabrati objektiv

  Sve što trebate znati o objektivima, od vrsta objektiva do značajki koje trebate tražiti.