PORTRETI

Razlika koju čini objektiv za portretiranje

Od snimki glave koje ispunjavaju kadar do širokokutnih uličnih portreta, odabir posebnog objektiva pomoći će vam da snimanje portreta prenesete na novu razinu.
Fotograf snima model okupan ljubičastim svjetlom koji drži stabljiku biljke.

Većina fotoaparata EOS isporučuje se s kompletom objektiva za opće namjene koji je prihvatljiv za većinu vrsta fotografiranja. Međutim, kako biste svoju fotografiju prenijeli na novu razinu, vrijedi uložiti u asortiman objektiva koji su korisni vašem žanru, primjerice portretnoj fotografiji. Od žarišne duljine i maksimalnog otvora blende do mase i veličine, objektiv koji odaberete može napraviti ogromnu razliku za fotografije.

Što čini dobar portretni objektiv?

Ono što primarno razlikuje objektiv za portrete žarišna je duljina i maksimalni otvor blende, ali treba razmotriti još toga prilikom utvrđivanja najboljeg portretnog objektiva tvrtke Canon koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Kompatibilnost objektiva

Najprije vrijedi uzeti u obzir fotoaparat koji imate i objektive koji su s njim kompatibilni. Ako upotrebljavate fotoaparat sustava EOS R tvrtke Canon, znači da imate slobodu izbora kad je u pitanju objektiv; zahvaljujući adapterima za montažu objektiva RF, možete snimati i s RF i EF objektivima.

RF sustav za montažu tvrtke Canon fantastična je početna točka kad tražite objektiv za portretnu fotografiju. RF objektivi, kod fotoaparata bez zrcala tvrtke Canon kao što su EOS R6 tvrtke Canon i EOS RP, imaju 12-pinsku vezu između objektiva i fotoaparata za nevjerojatno brzo automatsko izoštravanje i pouzdanost. Kreativne mogućnosti koje nudi tehnologija bez zrcala čine RF sustav za montažu odličnim ulaganjem kad razmišljate o budućem hardveru, poslije na vašem fotografskom putovanju.

Više živopisnih tragova svjetla koji se isprepleću oko glave i torza modela, naspram crne pozadine.

Sa samo 88,8 mm, objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM s ugrađenom stabilizacijom slike svestrano je rješenje za snimanje portreta. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 44 mm, 8 s, f/16 i ISO100.

Stabilizacija slike

Zatim, imajte na umu da možda nećete uvijek htjeti ili moći upotrebljavati stativ prilikom snimanja dojmljivih portreta. Tu na scenu stupa stabilizacija slike. Objektivi kao što su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM i RF 24-105mm F4-7.1 IS STM imaju stabilizaciju slike koja osigurava iznimnu oštrinu prilikom snimanja iz ruke. Povećana stabilizacija omogućuje vam da smanjite brzinu zatvarača kako biste svaki djelić svjetlosti mogli ugurati u snimke, što vam pruža svestranost snimanja u svim uvjetima osvjetljenja. Efekt je veći kad objektiv sa stabilizacijom uparite s fotoaparatom s ugrađenom stabilizacijom slike (IBIS), kao što je EOS R6 tvrtke Canon, gdje je moguća stabilizacija slike u do 8 koraka.

Veličina i masa

Treba razmotriti i veličinu, masu i svestranost. Mali lagani objektiv odličan je izbor za fotografe koji žele biti agilni ili upotrebljavati svoje objektive u raznim žanrovima. Canon RF 50mm F1.8 STM i RF 35mm F1.8 MACRO IS STM nevjerojatno su kompaktni objektivi, što ih čini savršenima i cijenom pristupačnim dodacima za fotografe uličnih portreta. Nema žrtvovanja potencijala za klasične portrete zahvaljujući širokom maksimalnom otvoru blende od f/1.8 za predivno zamućenje pozadine i fleksibilnosti po pitanju dubinske oštrine. Međutim, za vrhunsku svestranost, ne tražite dalje od modela Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM. Zahvaljujući velikom rasponu žarišne duljine ovaj objektiv savršen je za svakodnevnu općenitu upotrebu, idealan za gotovo sve žanrove fotografije od iznimno širokih arhitektonskih snimaka od 24 mm do studijskih portreta od 85 mm i telefoto snimki glave od 105 mm.

Maksimalni otvor blende

Drugi ključni čimbenik pri odabiru objektiva prikladnog za snimanje portreta je njegov maksimalni otvor blende. Otvor blende odnosi se na veličinu otvora objektiva koji propušta svjetlost na senzor fotoaparata.

Svaki objektiv označen je vrijednošću otvora blende, npr. f/2.8 ili f/4. Kod nekih objektiva sa zumiranjem vrijednost otvora blende ovisi o odabranoj žarišnoj duljini; na njima se prikazuje raspon otvora blende kao što je f/4 – 7.1. Drugi objektivi sa zumiranjem, uključujući Canon RF 24-105mm F4L IS USM i RF 24-70mm F2.8L IS USM, nude fiksni maksimalni otvor blende za dosljednu ekspoziciju u cijelom rasponu zumiranja. Ti objektivi s konstantnim maksimalnim otvorima blende i kvalitetom izrade koju omogućuje hermetički zatvorena serija L savršeni su za fotografe koji žele nadograditi s objektiva RF 24-105mm F4-7.1 IS STM ili za one koji jednostavno zahtijevaju profesionalni objektiv.

Bočni profil modela s tamnocrvenim ružem koji lice okreće prema fotoaparatu dok su u pozadini nizovi zamućenih svjetala.

Žarišna duljina od 50 mm primjenjiva je na mnoge žanrove fotografije, dok ga široki maksimalni otvor blende čini savršenim za postizanje mekog zamućenja pozadine na portretnim snimkama. Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1,8 i ISO1250. © Ejiro Dafé

Što je manji broj otvora blende, to je veći maksimalni otvor, a snimanje portreta s objektivom s većim maksimalnim otvorom blende donosi određene prednosti.

Veći otvor blende propušta više svjetla kroz objektiv u fotoaparat, tako da su objektivi s velikim otvorom blende kao što su Canon RF 50mm F1.8 STM i RF 85mm F2 MACRO IS STM odlični za snimanje pri slabom osvjetljenju (primjerice portreti u zatvorenom), kao i kad vam treba fleksibilnost za igranje sa svjetlom, primjerice za crno-bijele ili apstraktne portrete. Druga prednost je što snimanje s otvorom blende postavljenim na maksimalnu vrijednost, „širom otvoreno“, više zamućuje pozadinu, a to preferira većina fotografa portreta.

Pogledajmo neke primjere snimanja portretnih fotografija s različitim otvorima blende.

Spoj tri snimke glave osobe s jarkim crvenim ružem u žutoj dolčeviti. Na lijevoj je jasan objekt i zamućena pozadina, srednja je između, a desna ima jasan objekt i jasnu pozadinu.

Te tri snimke, sve snimljene pri istoj žarišnoj duljini s objektivom Canon RF 50mm f/1.8 STM, pokazuju veličinu otvora blende od širokokutnog (niski f-broj) na prvoj snimci do užeg (veći f broj) na trećoj snimci. Kad pokušavate ukloniti ili zamutiti ometajuće pozadine u portretnoj fotografiji, korisno je imati objektiv s velikim otvorom blende. Na prvoj snimci pozornost gledatelja usmjerena je dalje od ometajuće pozadine i na lice objekta, pa je to mnogo učinkovitiji portret. © Ejiro Dafé

Međutim, to ne znači da objektiv s neznatno manjim maksimalnim otvorom blende, kao što je otvor blende f/4 kod modela Canon RF 24-105mm F4L IS USM, ne može stvoriti predivno zamućenje, naročito pri telefoto žarišnim duljinama. To se događa zbog kompresije slike – veće pri većim žarišnim duljinama – kad objektiv komprimira udaljenost, učinkovito izvlačeći pozadine izvan fokusa bliže objektu kako bi se stvorio efekt uskih zamućenja iza njih.

Najbolji objektivi tvrtke Canon za snimke glave i tradicionalne portrete

Osoba s bradom stoji u visokoj travi, držeći malo dijete.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM cijenom je povoljna opcija za fotografe koji fotografiraju bez zrcala, a žele namjenski objektiv za portrete. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 i ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Portret starije osobe s kratkom kosom, u blijedo-tirkiznoj odjeći.

RF 85mm F2 MACRO IS STM može snimati predivne portrete zahvaljujući telefoto žarišnoj duljini. Ima i brzo, pouzdano automatsko izoštravanje, čak i pri slabom osvjetljenju. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM pri 1/800 s, f/2 i ISO400. © Ilvy Njiokiktjien

Žarišna duljina je udaljenost između objektiva i senzora fotoaparata kada je objekt izoštren, a izražava se u mm. Objektivi sa zumiranjem imaju žarišni raspon koji se opisuje minimalnom i maksimalnom vrijednošću, primjerice 24 – 105 mm. Objektiv za portrete obično se odnosi na objektiv sa žarišnom duljinom većom od 85 mm, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM koji ima laganu konstrukciju i stabilizaciju slike u 5 koraka za snimanje savršenih portreta iz ruke.

U klasičnoj kompoziciji glave s ramenima, objektiv za portrete od 85 mm pruža veću žarišnu duljinu za prirodan izgled i odvajanje modela od pozadine. Na fotoaparatu sa senzorom APS-C, objektiv od 50 mm daje približno isto vidno polje kao objektiv od 85 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Za usporedbu, pri primjeni kraće žarišne duljine poput 24 mm došlo bi do izobličenja lica objekta promjenom njegovih proporcija. Uz to, pri kraćim žarišnim duljinama pozadine su uobičajeno uočljivije.

Snimka glave s kratkom kovrčavom plavom kosom koja se nalazi izvan fokusa, gledano kroz staklo prekriveno kapima vode.

Canon RF 50mm F1.8 STM odličan je objektiv za one koji se žele udaljiti od objektiva iz kompleta i prijeći na svoj prvi objektiv fiksne žarišne duljine. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 50 mm, 1/200 s, f/2.8 i ISO320.

Objektivi u sredini raspona žarišne duljine, kao što su Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM i RF 50mm F1.8 STM, i dalje mogu biti odlični za portrete. Te žarišne duljine manje izobličuju slike od širokokutnih objektiva, pa fotografije imaju prirodniji dojam, što ih čini odličnim kao objektive za portrete cijelog tijela – naročito korisno za modne fotografe.

Najbolji objektivi tvrtke Canon za grupne portrete i ulične portrete

Portret nasmiješene cvjećarice koja drži buket crvenih ruža.

Uz maksimalnu žarišnu duljinu od 105 mm, Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pruža mnoštvo telefoto opcija za ulične portrete ili grupne snimke. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 54 mm, 1/160 s, f/5,6 i ISO400.

Upotrebom svestranog objektiva sa zumiranjem, kao što je Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, dobit ćete najbolje od širokokutnih i telefoto žarišnih duljina te svega između. Pri najvećoj širini od 24 mm vidno polje ovog objektiva obuhvatit će čak i najveće grupne portrete i snimati veliki niz konteksta uličnih portreta, dok je gornji raspon idealan za klasične portrete i snimke glave izbliza.

Široki kutovi mogu se upotrebljavati za poboljšanje efekta u situacijskim portretima gdje okruženje objekta igra važnu ulogu u pripovijedanju priče, kao i u grupnim portretima gdje u kadar treba stati više objekata.

Ako želite snimati grupne portrete, Canon RF 16mm F2.8 STM idealan je objektiv. Ako fotografirate grupu u relativno malom području, dobru snimku možete postići ovim iznimno širokokutnim objektivom.

Najbolji objektivi tvrtke Canon za snimke ljepote

Krupni plan bočnog profila glave modela sa sjajnim ružom i ružičastom šminkom.

Približite se i otkrijte predivne detalje na portretima uz širokokutni objektiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/200, f/2.8 i ISO200. © Guia Besana

Iako možda makroobjektive povezujete s fotografijama krupnih planova fascinantnih kukaca ili primamljujuće hrane, nevjerojatni detalji koje daju također su savršeni za portrete. Zapravo, makro objektivi se obično upotrebljavaju za portretnu fotografiju mode i ljepote, kako bi se naglasile pojedinačne značajke lica i istaknuli posebni kozmetički proizvodi.

Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM ima minimalnu udaljenost izoštravanja od 35 cm, dok RF 35mm F1.8 MACRO IS STM može izoštravati s udaljenosti od tek 17 cm. Upotrebom makroobjektiva i približavanjem objektu, možete istaknuti sitne detalje u prednji plan, pokazujući i slaveći individualnu ljepotu svojih objekata.

Napisao Peter Wolinski

Povezani proizvodi

 • RF objektivi

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Idealni svakodnevni objektiv za entuzijaste s fotoaparatom bez zrcala sa senzorom punog kadra. RF 24-105mm F4-7.1 IS STM je lagan, kompaktan, jednostavan za upotrebu i omogućit će vam da svoje fotografsko umijeće prenesete na novu razinu.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv 35mm f/1.8 MACRO s brzim otvorom blende za širokokutnu perspektivu i veliko izoštravanje te tehnologijom Hybrid IS.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM nudi svestranost izbliza sa suptilnim telefoto sažimanjem i stabilizacijom slike u pet koraka u kompaktnom, laganom kućištu.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktan, tih i lagan RF objektiv s fiksnom žarišnom duljinom od 50 mm, sa širokim otvorom blende od f/1.8, savršen je za ostvarivanje vaših kreativnih vizija.
 • Objektivi za EOS R

  RF 24-105mm F4L IS USM

  Lagan i svestran objektiv sa zumiranjem od 24 – 105 mm, f/4, serije L s brzim, tihim automatskim izoštravanjem i stabilizacijom slike u 5 koraka.
 • RF objektivi

  RF 24-70mm F2.8L IS USM

  Osigurajte profesionalni dojam svojoj fotografiji fotoaparatom bez zrcala sa senzorom punog kadra uz objektiv za zumiranje od 24 – 70 mm koji se može pohvaliti brzim otvorom blende i stabilizacijom slike u 5 koraka.
 • Slični članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za fotografiranje portreta

  Poboljšajte portretnu fotografiju ovim vrhunskim savjetima i tehnikama.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Inspirativne fotografije kod kuće

  Pretvorite svoj dom u studio uz savjete TikTok zvijezde Michaele Efford.

 • KUĆNI PROJEKTI

  Postavite vlastiti kućni studio

  Otkrijte kako kreativno upotrebljavati bljeskalicu i snimati prelijepe portrete uz malo novca.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Savjeti za ulične portrete

  Najbolji savjet za snimanje vrhunskih uličnih portreta profesionalnog fotografa Juliana Lovea.