Kompatibilnost objektiva

Žena postavlja RF objektiv na fotoaparat sa sustavom R.

Sustavi za montiranje objektiva tvrtke Canon

Najlakši način da saznate koje objektive možete koristiti s fotoaparatom je da pogledate indeks za montiranje objektiva na prednjoj strani EOS fotoaparata. Jednostavno skinite objektiv s fotoaparata tako da pritisnete tipku za otpuštanje objektiva i zakrenete objektiv u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu. Fotoaparati tvrtke Canon imaju četiri vrste prihvata.

 • Slika fotoaparata EOS R s crvenom crtom na sredini gornjeg dijela prihvata, u krupnom planu.

  RF i RF-S

  Ako na sustavu za montažu objektiva uočite crvenu crtu, u pitanju je fotoaparat sa sustavom R bez zrcala koji je potpuno kompatibilan s RF i RF-S objektivima. EF, EF-S, TS-E i MP-E objektive možete upotrebljavati i s bilo kojim EF-EOS R adapterom.

 • Slika fotoaparata EOS 6D Mark II s crvenim kružićem na sredini gornjeg dijela prihvata, u krupnom planu.

  EF

  Ako na sustavu za montažu objektiva vidite samo crveni kružić, u pitanju je DSLR fotoaparat sa senzorom punog kadra koji je kompatibilan s objektivima EF i posebnim objektivima TS-E i MP-E.

 • Slika fotoaparata EOS 200D s crvenim kružićem na sredini gornjeg dijela prihvata i bijelim kvadratićem u gornjem desnom dijelu prihvata, u krupnom planu.

  EF-S

  Ako na sustavu za montažu objektiva vidite crveni kružić i bijeli kvadratić, u pitanju je APS-C DSLR fotoaparat koji je kompatibilan s objektivima EF-S, EF, TS-E i MP-E.

 • Slika fotoaparata EOS M50 s bijelim kružićem u gornjem lijevom dijelu prihvata, u krupnom planu.

  EF-M

  Ako na prihvatu za objektiv vidite bijeli kružić, u pitanju je APS-C fotoaparat bez zrcala iz serije EOS M koji je potpuno kompatibilan s EF-M objektivima. Objektive EF, EF-S, TS-E i MP-E možete upotrebljavati i s adapterom EF-EOS M.

 • Tablica kompatibilnosti objektiva tvrtke Canon

  Za fotoaparate s izmjenjivim objektivom tvrtke Canon dostupno je pet vrsta objektiva: RF, RF-S, EF, EF-S i EF-M. Kada je u pitanju odabir objektiva, morate paziti da odaberete objektiv koji će raditi s vašim fotoaparatom.

  Objektiv/fotoaparat

  EOS APS-C R sustav

  Sustav EOS R sa senzorom punog kadra

  EOS APS-C DSLR

  EOS DSLR sa senzorom punog kadra

  Serija EOS M

  RF


  Potpuno kompatibilno1


  Potpuna kompatibilnost


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno

  RF-S


  Potpuno kompatibilno1


  Kompatibilno1 2


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno

  EF, TS-E, MP-E


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS R1


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS R


  Potpuno kompatibilno1


  Potpuna kompatibilnost


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS M1

  EF-S


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS R1


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS R1 2


  Potpuno kompatibilno1


  Nije kompatibilno


  Kompatibilno s adapterom EF-EOS M1

  EF-M


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Nije kompatibilno


  Potpuno kompatibilno1

  1. Kombinacija objektiva i fotoaparata imat će faktor obrezivanja od 1,6.
  2. Upotreba namjenskih APS-C objektiva na fotoaparatima EOS R sa senzorom punog kadra može imati dodatna ograničenja. Dodatne pojedinosti potražite u korisničkom priručniku fotoaparata.

  Adapteri za objektive tvrtke Canon

  Adapteri za objektive tvrtke Canon pružaju potpunu kompatibilnost s Canonovim objektivima EF, EF-S, TS-E i MP-E, čime vlasnicima fotoaparata serije EOS R i EOS M omogućavaju potpunu integraciju s postojećim objektivima.*

 • Adapter za montažu objektiva EF-EOS R prikazan sa strane.

  Adapter za montažu EF-EOS R

  Standardni adapter za montažu EF-EOS R omogućuje postavljanje EF, EF-S, TS-E i MP-E objektiva na fotoaparate sa sustavom EOS R.

 • Adapter za montažu s kontrolnim prstenom EF-EOS R prikazan sa strane.

  Adapter za montažu s kontrolnim prstenom EF-EOS R

  Adapter za montažu s kontrolnim prstenom EF-EOS R omogućava istu konverziju sustava za montažu kao i adapter za montažu EF-EOS R, ali uz dodatak kontrolnog prstena za objektiv.

 • Adapter za montažu s filtrom na umetanje EF-EOS R prikazan sa strane.

  Adapter za montažu s filtrom na umetanje EF-EOS R

  Adapter za montažu s filtrom na umetanje EF-EOS R preuzima funkciju adaptera za montažu EF-EOS R i dodaje mogućnost upotrebe filtara na umetanje.

 • Adapter za montažu objektiva EF-EOS M prikazan sa strane.

  Adapter za montažu EF-EOS M

  Postavite bilo koji objektiv iz ogromnog asortimana EF, EF-S, TS-E i MP-E objektiva tvrtke Canon na fotoaparat serije EOS M pomoću ovog malog, laganog EF-M adaptera za montažu.

 • Koje su vrste objektiva dostupne?

  Istražite veliki asortiman zamjenjivih objektiva za EOS DSLR i fotoaparate bez zrcala tvrtke Canon.

  RF i RF-S

  Dizajnirani za fotoaparate sa sustavom R, RF objektivi pružaju veću kvalitetu, brzinu i rad zahvaljujući izvanrednoj optičkoj tehnologiji i dizajnu. Jedinstveni 12-pinski priključak sustava EOS R radikalno poboljšava komunikaciju između objektiva i fotoaparata, čineći je bržom nego što je to ranije bilo moguće. RF prihvat za objektiv širok je 54 mm i ima malu dubinu od prihvata do senzora. Dizajn omogućuje objektivima da budu bliže senzoru, što pruža kreiranje brže, svjetlije i kvalitetnije optike nenadmašnih radnih značajki. RF objektivi donose poboljšane mogućnosti snimanja videozapisa te privlačne dodatke kao što su kontrolni prsten i kompaktnije dimenzije.

  Objektiv RF100mm F2.8 L MACRO IS USM na drvenom stolu dok na njemu sjedi leptir.

  EF, TS-E, MP-E

  Originalni sustav EOS fotoaparata predstavljen je 1987. Njegov temelj bio je EF prihvat za objektive tvrtke Canon koji je po prvi puta objektive povezivao s kućištem fotoaparata na potpuno elektronički način. Osim fizičke veze između te dvije komponente, sva komunikacija je elektronička, što omogućuje izuzetno precizan prijenos podataka u stvarnom vremenu. Tvrtka Canon prva je izradila motor koji pokreće izoštravanje unutar svakog objektiva, umjesto motora u kućištu fotoaparata. Čak i nakon nastavka razvoja i evolucije sustava za izoštravanje, tehnologija za stabilizaciju slike, posebnih elemenata objektiva i zaštite od nepovoljnih vremenskih uvjeta, originalni dizajn EF sustava za montažu ostao je nepromijenjen. Specijalizirani objektivi TS-E i MP-E imaju EF prihvat. Svi objektivi s EF sustavom za montažu kompatibilni su sa svim EOS fotoaparatima koji su dosad proizvedeni, uključujući one s novim sustavom EOS R i uređaje iz serije EOS M, u slučaju upotrebe s odgovarajućim adapterom za objektiv.

  Objektiv EF 24-105mm f4L IS II USM tvrtke Canon na snijegu, s plavim nebom u pozadini.

  EF-S

  EF–S objektivi posebno su dizajnirani za EOS DSLR modele s kompaktnijim senzorom – izuzetno su lagani, svestrani i prenosivi. Kod asortimana EF–S, inženjeri tvrtke Canon iskoristili su veličinu APS–C senzora kako bi proizveli objektive koji ne samo da su laganiji i manji nego fotografima nude i mnogo veći izbor za širokokutno snimanje. Lagani EF–S objektivi dostupni su u brojnim žarišnim duljinama, od 10 do 250 mm (16 mm do 400 mm uz pretpostavljeni faktor obrezivanja od 1,6).

  Netko snima makrofotografiju fotoaparatom tvrtke Canon i objektivom EF-S 35MM F2.8 IS STM MACRO s uključenim makrosenzorom.

  EF-M

  Objektivi s EF-M sustavom za montažu predstavljeni su s originalnim asortimanom EOS M fotoaparata 2012. Još kompaktniji u usporedbi s EF i EF-S asortimanom, dizajnirani su ekskluzivno za upotrebu s fotoaparatima iz serije EOS M. Uz asortiman modela od izuzetno širokokutnih i telefoto do makro, dovoljno su prenosivi da ih možete ponijeti kamo god krenuli te su izvrstan izbor za one koji malo kreativnije pristupaju svakodnevnom fotografiranju. Kompaktni EF–M objektivi dostupni su u žarišnim duljinama od 11 do 200 mm (17,6 do 320 mm uz pretpostavljeni faktor obrezivanja od 1,6).

  Objektiv EF-M 32MM F1.4 STM u ruci na ulici prikazuje istu ulicu naopako kroz objektiv.

  Pretraživanje po vrsti objektiva

  Izdvojite sportaše iz velike daljine. Smjestite pejzaže i ulična okruženja u širokokutni kadar. Otkrijte nevjerojatne količine detalja na makro fotografijama divljih životinja. Imamo asortiman objektiva pomoću kojeg sve vrste fotografije možete podići na višu razinu te oživjeti svoje priče.
  PRETRAŽITE SADA
  Asortiman RF objektiva s crnom pozadinom.