Canon lens selector compatibility hero

Kompatibilnost objektiva

Za fotoaparate s izmjenjivim objektivom tvrtke Canon dostupne su tri vrste objektiva: EF, EF-S i EF-M. Kada je u pitanju odabir objektiva, morate paziti da odaberete objektiv koji će raditi s vašim fotoaparatom.

Je li kompatibilan?

Najlakši način da saznate koje objektive možete koristiti s fotoaparatom je da pogledate indikatore na ležištu za montiranje objektiva na prednjoj strani fotoaparata.

Canon 5DS compatibility

Jednostavno skinite objektiv s fotoaparata tako da pritisnete tipku za otpuštanje objektiva i zakrenete objektiv u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu.

Ako vidite crveni krug na ležištu za montiranje objektiva, vaš fotoaparat prihvaća EF objektive.

Ako vidite crveni krug i bijeli kvadrat, vaš fotoaparat prihvaća i EF-S objektive.

Canon 80D compatibility

Ako vidite bijeli krug, to znači da prihvaća samo EF-M objektive.

Canon M3 compatibility

Koje su vrste objektiva dostupne?

EF

Originalni sustav EOS fotoaparata predstavljen je 1987. Njegov temelj bio je EF sustav za montažu objektiva koji je po prvi puta objektive povezivao s kućištem fotoaparata na potpuno elektronički način. Osim fizičke veze između te dvije komponente, sva komunikacija je elektronička, što omogućuje izuzetno precizan prijenos podataka u stvarnom vremenu. Tvrtka Canon prva je izradila motor koji pokreće izoštravanje unutar svakog objektiva, umjesto motora u kućištu fotoaparata. Čak i nakon nastavka razvoja i evolucije sustava za izoštravanje, tehnologija za stabilizaciju slike, posebnih elemenata objektiva i zaštite od nepovoljnih vremenskih uvjeta, originalni dizajn EF sustava za montažu ostao je nepromijenjen. Svi EF objektivi kompatibilni su sa svim EOS fotoaparatima koji su dosad proizvedeni, uključujući novu seriju EOS M kada se koristi s adapterom za montažu EF na EOS M.

EF 24-70 lens compatibility

EF-S

EF–S objektivi posebno su dizajnirani za EOS DSLR modele s kompaktnijim senzorom – izuzetno su lagani, svestrani i prenosivi. Kod asortimana EF–S, inženjeri tvrtke Canon iskoristili su veličinu APS–C senzora kako bi proizveli objektive koji ne samo da su laganiji i manji nego fotografima nude i mnogo veći izbor za širokokutno snimanje. Vlasnici fotoaparata s EF–S sustavom za montažu imaju pristup potpunoj ponudi laganih objektiva od 16 mm do 400 mm (ekvivalentno 35 mm).

EF-S 18-135 lens compatibility

EF-M

Objektivi s EF-M sustavom za montažu predstavljeni su s originalnim asortimanom EOS M fotoaparata 2012. Još kompaktniji u usporedbi s EF i EF-S asortimanom, dizajnirani su ekskluzivno za upotrebu s EOS M fotoaparatima. Uz asortiman modela od izuzetno širokokutnih i telefoto do makro, dovoljno su prenosivi da ih možete ponijeti kamo god krenuli te su izvrstan izbor za one koji malo kreativnije pristupaju svakodnevnom fotografiranju.

EF-M 15-45 lens compatibility
Canon browse by lens type

Pretraživanje po vrsti objektiva

PRETRAŽIVANJE