PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Najbolji savjeti za kreiranje odličnih portreta

Poboljšajte svoje vještine fotografiranja portreta uz pomoć našeg opsežnog popisa najboljih savjeta i tehnika.
Portret nasmiješene žene koja sjedi pokraj mozaika s plavim-akvamarin pločicama, ispred čistog plavog neba i palmi, snimljen objektivom Canon RF 28mm F2.8 STM.

Za odlično fotografiranje portreta potrebna je kombinacija vještina. Mnogo je varijabli, među kojima su odgovarajuća rasvjeta, blizina i dovoljna spretnost s fotoaparatom te odabir najbolje tehnologije za zadatak. Bez obzira na to birate li fotoaparat bez zrcala sa senzorom punog kadra kao što je EOS R8 tvrtke Canon zbog njegovih beskompromisnih radnih značajki u brzini i kvaliteti ili APS-C bez zrcala kao što je EOS R50 zbog njegove manje veličine i mase, svaki od njih ima svoje prednosti za snimanje portreta.

Bez obzira na to koji fotoaparat imate, nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći u snimanju boljih portreta – bili to portreti prijatelja, članova obitelji, zanimljivih likova koje susrećete na ulici, modni portreti ili čak portreti kućnih ljubimaca.

Odaberite odgovarajući objektiv kako biste istaknuli objekt

Portret žene koja stoji na plaži i nosi šešir, snimljeno uz objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM.

Odaberite odgovarajući objektiv za snimanje portreta: Veće žarišne duljine za krupne kadrove, odnosno široke kutove za portrete koji obuhvaćaju scenu. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon uz objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/250, f/2.8 i ISO200.

Žena se spušta spiralnim stubištem, gledajući prema gore u fotoaparat.

Osim odabira odgovarajućeg kompleta za fotografiranje, za kadriranje osobe možete upotrijebiti rekvizite i okruženje, poput ovog stubišta. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon uz objektiv Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/60 s, f/1.8 i ISO1600.

Prilikom snimanja fotoaparatom Canon EOS koji upotrebljava izmjenjive objektive, bilo da je riječ o fotoaparatu APS-C kao što je Canon EOS R50, EOS R10 ili EOS R100 ili modelu sa senzorom punog kadra kao što je Canon EOS R8 ili EOS RP, odabir objektiva s brzim maksimalnim otvorom blende kao što je Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 IS MACRO STM ili RF 50mm F1.8 STM pomoći će u odvajanju predmeta od pozadine. Kako biste najbolje iskoristili široke otvore blende, odaberite način rada s prednošću otvora blende (AV) ili ručni (M) način rada i pokušajte snimati uz automatski ISO kako bi ekspozicije uvijek bile pravilne.

Objektivi fiksne žarišne duljine od 50 mm do 100 mm idealni su za fotografiranje portreta zahvaljujući niskom izobličenju, što rezultira predivnim portretima. Upotrebom standardnog ili širokokutnog objektiva fiksne žarišne duljine kao što je Canon RF 28mm F2.8 STM ili RF 35mm F1.8 IS MACRO STM umjesto objektiva sa zumiranjem morat ćete se približiti snimanim predmetima, a pritom manji objektivi djeluju manje zastrašujući.

Možete upotrebljavati i objektive sa zumiranjem kao što su Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ili RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, a objektivi kao što su Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM ili RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM nevjerojatno su svestrani jer vam daju mogućnost stvaranja portreta s različitim žarišnim duljinama, i to s jednim objektivom. Nakon što savladate osnove objektiva fiksne žarišne duljine, objektiv sa širokim rasponom zumiranja kao što je Canon RF 24-105 F4L IS USM sa svojom internom stabilizacijom slike bit će odličan izbor za snimanje iz ruke, omogućujući vam da se krećete oko objekta i mijenjate žarišne duljine kako biste postigli različite efekte. Njegov telefoto raspon žarišnih duljina omogućava snimanje dojmljivih portreta, a maksimalna duljina od 105 mm savršena je za snimanje krupnih planova.

Telefoto objektiv sa zumiranjem, kao što su Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ili RF 70-200mm F4L IS USM, odličan je za snimanje spontanih portreta pri laskavoj žarišnoj duljini portreta od 85 mm, a zatim zumiranje izbliza radi kreativnih snimaka očiju ili drugih detalja.

Ako trebate pomoć pri odabiru objektiva, praktični alat za pronalaženje objektiva tvrtke Canon prilagodit će preporuke na temelju vašeg fotoaparata, žanra koji želite snimiti i značajki koje najviše cijenite.

Prigrlite izazovne uvjete osvjetljenja

Portreti noću mogu biti zahtjevni jer će vam možda trebati bljeskalica kako biste osigurali dovoljno svjetlosti. Međutim, ambijentalno osvjetljenje oko subjekata često može biti vrlo atmosfersko i htjet ćete ga zadržati u portretu. Fotoaparati bez zrcala sa senzorom punog kadra, kao što je EOS R6 Mark II tvrtke Canon sa sustavom izoštravanja Dual Pixel CMOS AF II, mogu automatski izoštravati do EV -6,5, često omogućujući snimanje bez bljeskalice čak i u uvjetima slabog osvjetljenja.

Ako upotrebljavate bljeskalicu, način rada za noćne portrete koji posjeduje većina fotoaparata Canon EOS, uključujući Canon EOS R100, EOS R8 i EOS RP, pojednostavljuje postupke promjenom načina na koji vaš fotoaparat razmišlja. Upotrijebit će ugrađenu bljeskalicu ili bljeskalicu Speedlite na priključku za dodatnu opremu za osvjetljavanje glavnog objekta odgovarajućom količinom ambijentalnog osvjetljenja. To se postiže upotrebom manjih brzina zatvarača i automatskim podešavanjem postavki vremena bljeskalice. Postavite predmet tako da bude osvijetljen bljeskalicom, a ne ambijentalnim osvjetljenjem, a za najbolje rezultate upotrijebite stativ kako biste smanjili podrhtavanje fotoaparata.

U slučaju previše intenzivnog osvjetljenja, portreti mogu biti previše kontrastni. Bljeskalica može biti od pomoći u tim trenucima u kojima je objekt osvijetljen s previše sunčeve svjetlosti. Priključite bljeskalicu Speedlite, kao što je Canon Speedlite EL-100, na priključak za dodatnu opremu na fotoaparatu ili odaberite aktivaciju ugrađene bljeskalice. Fotoaparat će uravnotežiti bljeskalicu i dnevno svjetlo kako bi osigurao bolje uvjete te kako bi oba elementa – osoba i pozadina – bila optimalno osvijetljena.

Snimanje portreta na otvorenom i u okolišu također može značiti suočavanje s jakim ili teškim svjetlom. Napredni objektivi fiksne žarišne duljine, kao što su Canon RF 50mm F1.8 STM, RF 85mm F2 MACRO IS STM i RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, pružaju veći stupanj optičke kvalitete, radnih značajki i fleksibilnosti za rješavanje uvjeta pri slabom osvjetljenju. Širi otvori blende omogućuju da više svjetla dosegne senzor fotoaparata tako da možete snimati u uvjetima slabog osvjetljenja bez narušavanja kvalitete slike, što je idealno prilikom snimanja portreta u okolišu, primjerice u slabo osvijetljenoj tvornici ili umjetničkom studiju. Osim toga, širi otvori blende omogućuju i manju dubinsku oštrinu, što pomaže u stvaranju glatko zamućene pozadine i elemenata zamućenja koji ističu predmet u prenatrpanom okruženju.

Mnogi objektivi s RF prihvatom imaju i napredniju unutarnju optiku i vanjske premaze koji pomažu u smanjenju aberacija i odbljeska kako bi vaši portreti na otvorenom bili oštri, jasni i snimili svaki detalj predmeta u okruženju.

Pri upotrebi automatiziranih ili poluautomatiziranih načina snimanja, kao što je prednost otvora blende (AV) ili postavke za automatski ISO, možete se brzo prilagoditi promjenjivom ili zahtjevnom osvjetljenju uz pomoć kompenzacije ekspozicije. Iako možda zvuči složeno, kompenzacija ekspozicije jednostavno je osvjetljivanje ili potamnjivanje sadržaja na fotografiji. Naročito je korisna za snimanje svijetlih tonova kože kako objekti ne bi djelovali isprano, ali i za snimanje tamnijih nijansi kože kako bi izgledale prirodno. Gotovo svi fotoaparati tvrtke Canon imaju postavku kompenzacije ekspozicije. Upute potražite u priručniku.

Vježbajte diskretno snimanje

Nasmiješeno dijete poseže za fotoaparatom u obiteljskom dnevnom boravku.

Potrudite se da snimana osoba djeluje zainteresirano i opušteno. Snimke će tako djelovati spontanije. Pomoći će i upotreba objektiva manjeg profila, jer snimanoj osobi neće djelovati zastrašujuće poput većih. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon uz objektiv Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/100, f/3.5 i ISO1600. © Gary Morrisroe

Mnogim fotoaparatima tvrtke Canon, kao što su Canon PowerShot G1 X Mark III, EOS R100 ili EOS R8, možete upravljati daljinski, s pomoću pametnog telefona putem Wi-Fi veze, zahvaljujući aplikaciji Canon Camera Connect.

Kod nekih modela, ovaj daljinski upravljač pruža prikaz uživo onoga što fotoaparat vidi, kao i mogućnost fotografiranja jednostavnim dodirom zaslona telefona. Postavite fotoaparat na površinu, zatim prikažite fotografiju preko pametnog telefona i okinite u pravom trenutku. Tom tehnikom možete snimanoj osobi pomoći da se opusti, jer ne gledate izravno u nju.

Želite li uhvatiti spontane i diskretne portrete, pokušajte snimiti nekoliko fotografija prije i poslije pripreme snimanja osobe za fotografiranje. Ljudi će se osjećati lagodnije, a i veća je vjerojatnost da ćete snimiti njihov prirodan osmijeh ili nestašan pogled djeteta ako zatvarač pritisnete kada to ne očekuju. Ako radite s fotoaparatom bez zrcala kao što je EOS R6 Mark II tvrtke Canon, možete upotrijebiti i način rada elektroničkog zatvarača za tiho snimanje. Ako vaš fotoaparat ima funkciju za uzastopno ili kontinuirano snimanje, isprobajte je. Možete upotrijebiti i objektiv za zumiranje i snimati s veće udaljenosti kako bi vaši portreti izgledali prirodnije.

Zamolite članove obitelji ili prijatelje za poziranje kako biste stekli nešto prakse. Ako želite snimati portrete stranaca, zamolite ih za dopuštenje – to će vjerojatno shvatiti kao kompliment, a vama će ostaviti dovoljno vremena za postavljanje kadra.

Eksperimentiranje s autoportretima dobar je način da se upoznate s postavkama i stilovima kompozicije.

Snimite osobu u kontekstu kako biste ispričali njenu priču

Mladenka obučena u tradicionalni sari, urešena zlatnim nakitom i s ukrasom od kane na ruci.

Pri uključivanju konteksta u šire portrete, uzmite u obzir svoju lokaciju. Prije snimanja pregledajte pozadinu i pokušajte izbjeći elemente koji vas ometaju. Snimljeno modelom Canon EOS R s objektivom Canon RF 28-70mm F2L USM pri 70 mm, 1/1000 s, f/2 i ISO1600. © Sanjay Jogia

Portret nasmiješenog vlasnika štanda, sa šalom i tamnocrvenom pregačom, dok stoji iza svoje robe.

Ova fotografija muškarca za štandom na tržnici u Bathu ogledni je primjer osiguravanja konteksta na snimci portreta – više savjeta i informacija potražite u našem vodiču za snimanje portreta ljudi u njihovim okruženjima. Snimljeno fotoaparatom Canon EOS RP s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/60 s, f/2,8 i ISO160. © Julian Love

Nečiji portret u uobičajenom okruženju obično će ispričati bolju priču od krupnog plana lica. Na primjer, možete upotrebljavati širokokutni objektiv, kao što je Canon RF 16mm F2.8 STM, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ili RF 28mm F2.8 STM, za snimanje kuhara u kuhinji ili farmera u polju punom krava. Osim toga, mogli biste fotografirati prijatelja glazbenika sa zamućenim interijerom prodavaonice glazbene opreme u pozadini. Razmislite o tome što želite odabrati kao pozadinu fotografije i zašto. Cilj je snimiti fotografiju koja će biti vizualno snažna, dodati sloj značenja i potaknuti gledatelje kako bi saznali više.

Snimite svoj stil na društvenim mrežama

Portret žene koja sjedi na podu ispred zavjese ukrašene perlicama, smiješi se fotoaparatu na drvenom stolu ispred nje.

Održavanje dosljedne palete boja i stila uređivanja u cijelom sadržaju na društvenim mrežama daju vašem sadržaju koherentniji i profesionalniji izgled.

Prilikom izrade modnih portreta za društvene mreže ključno je razumijevanje publike. Prilagodite svoje snimke sukladno stilu koji je najprivlačniji vašim pratiteljima, primjerice vintage ili moderan. Prirodno svjetlo najbolje je u takvim situacijama jer stvara mek i laskav sjaj na predmetima. Iskoristite vrijeme neposredno nakon izlaska ili prije zalaska sunca te zauzmite prirodnu pozu. Važno je da se istakne vaša osobnost, stoga neka vaše držanje ispriča priču o tome tko ste i što vaš modni izričaj predstavlja.

U slučaju trendova kao što je „Odjevna kombinacija dana” (#OOTD), važni su mali detalji. Provjerite je li vaša odjeća čista, dobro izglačana i jesu li dodaci prikladni. I pametno odaberite pozadine; one trebaju nadopuniti vašu odjevnu kombinaciju, a ne natjecati se s njom.

Dosljednost u uređivanju također je ključna. Upamtite: razmišljajte dalje od jedne slike i o tome kako će izgledati odredišna stranica vašeg kanala. Pokušajte održati koherentan vizualni sadržaj koji može istaknuti vaš profil. Na kraju, društvene mreže ne služe samo za objavljivanje – riječ je o privlačenju. Stupite u interakciju s pratiteljima nakon objavljivanja fotografija te pratite influencere i modne ikone kako biste se prilagodili i napredovali s brzim trendovima društvenih mreža. Upamtite, vaši modni portreti ne pokazuju samo odjeću, već dijele i dio vas. Više informacija o tome kako snimiti prepoznatljiv stil uz dosljednost potražite u našem vodiču za snimanje estetskih fotografija.

Eksperimentirajte i prkosite konvencijama

Vrhunska crno-bijela fotografija majke i djeteta koji čitaju knjigu. Dijete gleda prema gore u fotoaparat i poseže prema naprijed kako bi okrenulo stranicu.

Eksperimentirajte sa snimkama portreta s pomoću različitih postavki stila slike. Ova crno-bijela fotografija jednako je dojmljiva i upečatljiva kao i fotografija u boji, ako ne i više. Snimljeno modelom Canon EOS R s objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/1250 s, f/2,2 i ISO1000. © Helen Bartlett

Bočni portret žene s tamnocrvenim ružem gleda prema fotoaparatu. Niz zamućenih svjetala visi iza nje.

Razmislite o tome kako vam postavke fotoaparata, kao što su ekspozicija i dubinska oštrina mogu pomoći pri postizanju željenog izgleda. Nemojte se bojati eksperimentirati i poigrati se tim izgledom kako biste postigli različite efekte. Možete čak i dodati zamućenje kako biste fotografiji dali element dinamičnosti, kao što je slučaj sa svjetlima ovdje. Kad bi svačiji portret izgledao isto, svijet bi bio dosadno mjesto. Snimljeno modelom Canon EOS R6 s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1,8 i ISO1250. © Ejiro Dafé

Osim podešavanja postavki fotoaparata, postoje i neki jednostavni načini da portretne fotografije učinite zanimljivijima i dojmljivijima. Umjesto da gleda u fotoaparat, snimanu osobu možete zamoliti da produži pogled, u prizor unutar kadra ili u daljinu. Pokušajte se popeti na male ljestve i snimiti objekt odozgo. Možete se i sagnuti i snimiti ga iz visine struka? Prekršite pravila kompozicije i neka objekt u potpunosti ispuni sredinu kadra. Možete se i poigrati pozadinskim osvjetljenjem, sjenama i malim brzinama zatvarača kako biste portrete učinili sugestivnijima.

Možete čak i postaviti vlastiti kućni studio kako biste se poigrali s različitim tehnikama ili saznali više o izradi vlastitih kreativnih postavki za portrete*. Cilj je eksperimentirati, učiti i postići rezultate s kojima ćete biti zadovoljni.

Autori: Peter Wolinski, Tamzin Wilks i Jeff Meyer

*Dostupno samo na engleskom

Slični proizvodi

 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R8

  Prijeđite na fotografije i videozapise punog kadra i ostvarite svoje kreativne ambicije.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R10

  Napravite sljedeće korake s fotografijama i videozapisima uz fotoaparat bez zrcala sa sustavom EOS R, izrađen oko senzora APS-C formata.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R50

  Ovim fotoaparatom bez zrcala EOS R izradite najprivlačniji sadržaj, od oštrih fotografija do 4K videozapisa i prijenosa uživo. Sve u jednom namjenskom uređaju.
 • Fotoaparati bez zrcala

  EOS R100

  Kreirajte savršene uspomene izvanredne kvalitete s pomoću ovog intuitivnog EOS R fotoaparata koji je uvijek spreman za snimanje.
 • OBJEKTIVI TVRTKE CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Tanki, lagani plosnati objektiv za putovanja i uličnu fotografiju sa svestranom žarišnom duljinom od 28 mm i velikim maksimalnim otvorom blende f/2.8.
 • RF objektivi

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv 35mm f/1.8 MACRO s brzim otvorom blende za širokokutnu perspektivu i veliko izoštravanje te tehnologijom Hybrid IS.
 • Standardni objektivi

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompaktan, tih i lagan RF objektiv s fiksnom žarišnom duljinom od 50 mm, sa širokim otvorom blende od f/1.8, savršen je za ostvarivanje vaših kreativnih vizija.
 • RF objektivi

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  RF 85mm F2 MACRO IS STM nudi svestranost izbliza sa suptilnim telefoto sažimanjem i stabilizacijom slike u pet koraka u kompaktnom, laganom kućištu.
 • Telefoto objektivi sa zumiranjem

  RF 70-200mm F4L IS USM

  Osnovni kompaktan i lagan telefoto objektiv sa zumiranjem serije L, RF 70-200mm F4L IS USM savršen je za putovanja, sport / divlje životinje i portrete.
 • Slični članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najbolji osnovni komplet za portrete

  Fotoaparati i objektivi za sve vrste portreta.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Unaprijedite selfie

  TikTokerica Nina Collins objašnjava kako snimati kreativne autoportrete kod kuće.

 • FOTOGRAFIRANJE BEBA

  Savjeti za fotografiranje beba

  Učinite fotografiranje beba zabavnim i ostvarite sjajne rezultate.

 • ULIČNA FOTOGRAFIJA

  Portreti za ispisivanje

  Fotograf i TikToker Kym Moseley dijeli savjete za snimanje i dijeljenje upečatljivih snimaka stranaca.