PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Fotoaparati za snimanje portreta i objektivi za svaku priliku

Zabilježite ljepotu i karakter onih koje snimate, od beba i kućnih ljubimaca do modnih fotografija i obiteljskih grupa, odabirom najboljeg osnovnog kompleta tvrtke Canon za portretnu fotografiju.
Usko obrezana fotografija snimljena fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon na kojoj je beba koja podiže glavu s mekog pokrivača i pozorno gleda u stranu.

Najbolji fotoaparat za portretnu fotografiju onaj je koji ne sputava vašu kreativnost, bilo da fotografirate preslatko novorođenče, voljenog obiteljskog ljubimca ili intrigantnog stranca na ulici. U portretnoj fotografiji, oprema vam mora pomoći da dočarate osobnost, karakter i ljepotu objekta, upotpunjujući vašu viziju, pri čemu vam nikad neće smetati.

Pri odabiru fotoaparata za portretne fotografije treba uzeti u obzir mnogo toga, a pravi izbor često će ovisiti o vrsti portreta koje snimate. Ipak, ne brinite: tu je fotoaparat tvrtke Canon koji odgovara svakom scenariju, plus odlični objektivi koje možete upariti s njima kako biste svaki put dobili najbolje moguće portretne fotografije.

Portreti novorođenčeta i fotografije djece

Na fotografiji snimljenoj fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon beba gleda u fotoaparat preko ramena odrasle osobe, sa zamućenim svjetlima u pozadini.

EOS R10 tvrtke Canon idealna je opcija za nove roditelje koji žele fotoaparat koji se lako upotrebljava i može snimati predivne snimke uz minimalan trud. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/25 s, f/4.0 i ISO640. © Mark Fensome

Zahvaljujući elektroničkom zatvaraču koji omogućuje potpuno tiho snimanje, fotoaparati bez zrcala tvrtke Canon idealni su za portrete beba, kod kojih je tišina često od presudne važnosti. Mase svega 429 g, lagani EOS R10 tvrtke Canon odličan je izbor. Nečujan kad treba, kako ne biste uznemirili bebu, ima i namjenski portretni način rada za poboljšanje mekoće nijansi kože i delikatnih pramenova kose. Osim toga, tu su i kreativni filtri s kojima se možete poigrati, uključujući i monokromatski filtar koji naglašava prirodnu teksturu kože, dok inteligentni AF s prepoznavanjem očiju osigurava savršenu izoštrenost.

Važno je i odabrati odgovarajući objektiv, a preporučujemo uparivanje modela EOS R10 s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM. Tihi STM motor za izoštravanje neće probuditi bebu, dok njegov iznimno široki maksimalni otvor blende od f/1.8 propušta dovoljno svjetlosti za portrete savršene ekspozicije, čak i u slabo osvijetljenim sobama. Široki maksimalni otvor blende omogućuje i snimanje uz iznimno malu dubinsku oštrinu, za predivno zamućene pozadine.

Obiteljski portreti

Na fotografiji snimljenoj modelom EOS RP tvrtke Canon par podiže nasmijano dijete držeći ga za ruke u razlistanoj šumi. 

Uz dodirni zaslon s promjenjivim kutom nagiba, samookidač i besprijekornu integraciju s aplikacijom Canon Camera Connect, koja vam omogućuje upravljanje fotoaparatom s pametnog telefona ili tableta, EOS RP idealan je za grupne portrete cijele obitelji. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/640 s, f/1.8 i ISO800. © Valéria Fazekas

Zahvaljujući značajkama za praćenje lica i automatsko izoštravanje očiju, EOS RP tvrtke Canon osigurava iznimno precizno izoštravanje voljenih osoba, što ga čini idealnim za snimanje grupnih portreta, čak i najvećih obitelji. Njegov CMOS senzor punog kadra pruža i veliko vidno polje, idealno za kadriranje grupnih snimki, a istovremeno pruža visoku razinu kontrole nad dubinskom oštrinom, za umjetničke pojedinačne portrete. Osim toga, obiteljski fotografi poželjet će upotrijebiti način rada za snimanje grupnih fotografija u kojem EOS RP automatski podešava dubinsku oštrinu kako bi svi bili dobro izoštreni, bez obzira na to jesu li sprijeda ili straga.

Kad je obiteljska proslava u punom zamahu, uparite EOS RP s objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Ovaj objektiv dovoljno je malen da ne privlači pozornost na vas te omogućuje snimanje spontanih trenutaka, dok će vam svijetli maksimalni otvor blende f/1.8 pomoći da snimate čak i pri slabom osvjetljenju. Njegova široka žarišna duljina od 24 mm idealna je za hvatanje cijele dinastije u kadar, bez izobličenja iznimno širokokutnog objektiva. No ako više volite krupne planove, njegove makro mogućnosti omogućuju snimanje svakog, pa i najsitnijeg detalja.

Umjesto toga, ako želite potpuno spontane fotografije, PowerShot PX tvrtke Canon fantastičan je izbor. Diskretno smješten na stolu ili radnoj površini u obiteljskom prostoru, ovaj pametni fotoaparat snimit će dokumentarne fotografije svakodnevnih aktivnosti bez prekidanja trenutka, jer inteligentno prati objekte i kadrira. Snimke snimljene fotoaparatom možete pregledati bežičnim povezivanjem s aplikacijom Canon Connect za Mini PTZ Cam koja će vam čak predložiti one najbolje. PowerShot PX tvrtke Canon može snimati i kratke Full HD videozapise koji se također mogu prenositi putem aplikacije.

Portreti mode i ljepote

Modna fotografija snimljena fotoaparatom EOS R tvrtke Canon koja prikazuje model u haljini nalik kimonu, dok drži palmino lišće i grane koje joj uokviruju lice.

Fotografima mode i ljepote važno je svaki put isporučiti besprijekorne fotografije koje će prikazivati modele i proizvode koje snimaju. Zahvaljujući prepoznavanju lica i očiju EOS R tvrtke Canon pobrinut će se da nikad ne propustite izoštravanje i uvijek snimate iznimno izoštrene portrete. Snimljeno modelom EOS R tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/160 s, f/1.4 i ISO160. © Guia Besana – ambasadorica tvrtke Canon

Ako se želite istaknuti na društvenim mrežama kroz portrete mode i ljepote, EOS R tvrtke Canon ima CMOS senzor od 30,3 MP za fotografije visoke razlučivosti i snimanje svih detalja u nevjerojatnoj razlučivosti. Uz automatsko izoštravanje do -6 EV, zahvaljujući velikom i iznimno osjetljivom senzoru punog kadra, EOS R također radi i u najzahtjevnijim uvjetima osvjetljenja, od studija do ulice, kamo god i kad god vas fotografija odvede.

Objektiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM idealan je za portrete mode i ljepote. Zahvaljujući širokom otvoru blende od f/2 i telefoto kompresiji s udaljenosti, ovaj objektiv postiže meke pozadine s malom zamućenošću, pružajući portretima elegantan dojam i odvajajući objekte od okruženja. Telefoto objektivi poput ovog također stvaraju vrlo malu količinu izobličenja, što rezultira privlačnim portretima, naročito licima. Ako želite snimiti krupne planove ruku ili lica za fotografije ljepote, RF 85mm F2 MACRO IS STM pokriva i to, uz makro povećanje od 0,5x. Štoviše, ako se odlučite zaputiti u noćno snimanje na ulici, stativ možete ostaviti kod kuće zahvaljujući stabilizaciji slike u 5 koraka.

Portreti kućnih ljubimaca

Pahuljasti smeđe-bijeli pas sjedi na travi ispred mora.

Kombinirajući brzinu i kvalitetu slike, EOS R7 tvrtke Canon idealan je fotoaparat za zamrzavanje objekta u pokretu ili snimanje svih detalja pri slabom osvjetljenju. Snimljeno modelom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 59 mm, 1/30 s, f/9 i ISO100.

Iako kućni ljubimci obično cijeli dan drijemaju, neizbježno će u trenutku kad ih pokušate fotografirati iznenada potrčati kao da ih netko juri. Zbog toga je EOS R7 tvrtke Canon idealan fotoaparat za fotografiranje kućnih ljubimaca. Dizajniran za fotografiranje divljih i ostalih životinja, EOS R7 ima munjevito brzo uzastopno snimanje od 30 fps i elektronički zatvarač od 1/16 000 s za snimanje akcije bez obzira na brzinu kojom se životinja kreće. Uz prepoznavanje životinja i praćenje s automatskim izoštravanjem, objekt će biti izoštren bez obzira na to gdje se u kadru nalazi, dok stabilizacija slike u 8 koraka (ovisno o priključenom objektivu) osigurava snimke bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke. Uz mogućnost Wi-Fi i Bluetooth povezivanja, EOS R7 možete jednostavno neprimjetno upariti s pametnim telefonom putem aplikacije Canon Camera Connect, tako da možete daljinski aktivirati zatvarač dok se koncentrirate na zabavljanje kućnog ljubimca i kretanje u pravom smjeru.

Stabilizacija slike u kućištu (IBIS) kod modela EOS R7 funkcionira u kombinaciji s optičkim stabilizatorom slike objektiva Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM za osiguravanje stabilizacije u 7 koraka, kako biste mogli snimati iz ruke ili s malim brzinama zatvarača pri slabom osvjetljenju, bez opasnosti od zamućivanja. Sve to dolazi u kompaktnom objektivu koji je s 390 g dovoljno lagan za lako snimanje čak i najduljih sesija najrazigranijih kućnih ljubimaca. Zahvaljujući APS-C senzoru modela EOS R7, ovaj objektiv daje vidno polje ekvivalentno objektivu od 24 – 48 mm fotoaparata sa senzorom punog kadra, pružajući širok raspon zumiranja i vrlo potrebnu fleksibilnost za nepredvidive kućne ljubimce.

Portreti u okruženju

Fotografija snimljena fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon prikazuje ženu u bijeloj haljini kako pleše na plaži noću, s osvijetljenim zgradama u pozadini.

EOS R6 tvrtke Canon dizajniran je za fantastične radne značajke pri slabom osvjetljenju i u situacijama visokog kontrasta. Iako senzor punog kadra od 20,1 MP ima manje piksela od nekih fotoaparata tvrtke Canon, pojedinačni su pikseli veći te time mnogo osjetljiviji na svjetlost. Rezultat je mogućnost automatskog izoštravanja fotoaparata do nevjerojatnih -6,5 EV. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.2L USM pri 1/40 s, f/1.4 i ISO32000. © Javier Cortés – ambasador tvrtke Canon

Nepredvidiva priroda portreta u okolišu zahtijeva što svestraniji fotoaparat. EOS R6 tvrtke Canon sa svojim kućištem sa zaštitom od nepovoljnih vremenskih uvjeta dizajnirali smo tako da njime možete snimati bilo gdje. Njegova stabilizacija slike u kućištu (IBIS) pruža do 8 koraka stabilizacije, za oštre fotografije bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke, dok veliki senzor punog kadra, iznimno osjetljiv na svjetlost i širok ISO raspon omogućuju snimanje savršeno osvijetljenih portreta u uvjetima nepredvidivog i zahtjevnog osvjetljenja. Štoviše, uz napredno prepoznavanje i praćenje očiju te automatsko izoštravanje do -6,5 EV, EOS R6 jamči da će objekt biti izoštren svaki put. Zahvaljujući snimanju niza fotografija brzinom od 20 fps, nikad nećete propustiti prirodan izraz, bez obzira koliko kratak bio.

Zbog istih karakteristika koji ga čine pogodnim za obiteljske portrete, Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM je dobar izbor i za portrete u okolišu. Uz masu od svega 270 g, možete ga ponijeti bilo kamo, a optički stabilizator slike od 5 koraka i širok maksimalni otvor blende dizajnirali smo kako bismo vam pomogli da izrazite svoju kreativnost bez obzira na uvjete osvjetljenja, te snimite fotografije cijelog tijela, uz dodatak konteksta i interesa. Zbog svoje žarišne duljine, ovaj objektiv odlično će poslužiti i kao objektiv za vlogere.

Koji god objekt snimali, od mačaka do rođaka, od majki do modela, s pravim fotoaparatom i objektivom tvrtke Canon bit ćete spremni.


Napisao Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Savršen objektiv za portrete

  Što trebate uzeti u obzir prilikom odabira objektiva za portretnu fotografiju.

 • FOTOGRAFIRANJE BEBA

  Savjeti za fotografiranje beba

  Učinite fotografiranje beba zabavnim i ostvarite sjajne rezultate.

 • KOMPLET

  Prednosti pravog fotoaparata

  Saznajte kako vam EOS R100 tvrtke Canon može pomoći u snimanju dragocjenih uspomena.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Snimajte apstraktne portrete

  Eksperimentirajte s više ekspozicija, slikajte svjetlom, igrajte se sjenama i još mnogo toga.