OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Generacije u profilu: ispišite dragocjeni obiteljski portret

Naučite snimati i ispisivati predivne crno-bijele portrete voljenih osoba i stvarajte zidne umjetničke reprodukcije u kojima ćete uživati u nadolazećim godinama.
Crno-bijela slika tri generacije jedne obitelji, poredanih u nizu, od najmlađeg do najstarijeg člana, svi u profilu.

Tijekom pandemije uzrokovane virusom Covid-19 mnoge obitelji nisu se mogle posjećivati koliko su željele jer su, primjerice, posjete bakama i djedovima bile značajno umanjene. Dijeljenje ispisanih obiteljskih fotografija postalo je vrjednije no ikada. Spontane snimke posebnih trenutaka mogu donijeti mnogo radosti, ali planirano fotografiranje uvijek će biti vrijedno dodatnog truda.

Ovdje ćemo podijeliti tehniku snimanja dojmljive generacijske portretne fotografije i njenu pripremu za ispis kako biste mogli izraditi jedinstven i dugotrajan primjerak zidne umjetnosti ili poklon. Fotografiranjem svake osobe pojedinačno i sastavljanjem portreta u jednu sliku možete izraditi elegantnu grupnu fotografiju koju možete ispisati – za briljantan prikaz sličnosti i razlika na licima u obitelji – a u budućnosti čak i proširiti s novim generacijama, poput naslijeđa koje raste s vašom obitelji.

1. Potreban komplet

Ruke drže fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon.

Zahvaljujući revolucionarnom automatskom izoštravanju s prepoznavanjem očiju i vrhunskom senzoru od 20 MP, fotoaparat EOS R6 tvrtke Canon odličan je izbor za snimanje ovakvih portreta.

Srebrni kišobran i bljeskalica Speedlite u krupnom planu.

Bljeskalica Speedlite i srebrni kišobran idealni su za osvjetljenje lica objekata.

Za ovo snimanje potrebno vam je samo nekoliko jednostavnih predmeta: bljeskalica Speedlite ili drugo vanjsko svjetlo za rasvjetu, stalak za svjetlo i srebrni kišobran ili meka kutija. Bežični okidač za bljeskalicu također može biti koristan. Fotoaparat poput modela EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon daje izvrsnu kontrolu nad ekspozicijom i drugim postavkama te osigurava dosta detalja u sjenama i istaknutim dijelovima.

Za ispisivanje idealan je pisač poput modela PIXMA serije TS7450a tvrtke Canon , koji se odlikuje ekonomičnim tintama za spremnike FINE i praktičnom bežičnom povezivošću za lakše izravno ispisivanje izravno s računala ili pametnog telefona. Sustav sa šest tinti iz serije PIXMA TS8350a tvrtke Canon, s izvanrednom tehnologijom ChromaLife 100 tvrtke Canon, savršen je za stvaranje smionih, oštrih fotografija bogatih crnih nijansi čiji će ispisi trajati još dulje.

Namjenski fotopapir tvrtke Canon osigurava predivne izdržljive ispise.

2. Zasebno poziranje

Lice djeteta koje sjedi u mraku osvijetljeno bljeskalicom i srebrnim kišobranom.

Eksperimentirajte s položajem izvora svjetla. Što ga postavite dalje natrag, to je tvrđe, a sjene dublje. Opće pravilo je pokušati spriječiti pad svjetla na uho okrenuto prema kameri.

Prikaz čovjeka u profilu kojem je osvijetljeno samo lice. Stražnji dio glave i ostatak kadra u sjeni su.

Snimite svakog člana obitelji s boka, s licima u profilu. Snimljeno s fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon te bljeskalicom Speedlite 430EX II tvrtke Canon, s 1/200 s, f/11 i ISO100.

Osim što vam omogućuje odabrati najbolju snimku svake osobe, pri zasebnom fotografiranju članova obitelji možete ih poredati po željenom redoslijedu za konačni ispis. To također znači i da svi ne moraju biti na istom mjestu u isto vrijeme.

Postavite tamnu deku ili ploču za pozadinu. Neka svi objekti sjednu jedan uz drugi, s ramenima pomaknutima unatrag i lagano podignutim licem. Kada fotografirate mlađu djecu, neka vam član obitelji pomogne privlačenjem pažnje sa strane ili čak zadržavajući djecu na mjestu, pazeći da pri tome ne uđu kadar.

Bljeskalica osigurava dosljedno osvjetljenje. Pričvrstite bljeskalicu na meku kutiju ili srebrni kišobran. Tako stvarate mekše, raspršenije osvjetljenje za privlačnije portrete. Postavite bljeskalicu na postolje, bočno i malo iza mjesta sjedenja objekta, tako da u profilu zahvati rub lica.

Ako nemate mogućnost upotrebe bljeskalice, također možete iskoristiti i snažnu kućnu svjetiljku ili tanki traku svjetlosti s prozora u zamračenoj prostoriji tako da osvjetljujete prostor malo iza lica objekta.

3. Postavke fotoaparata i bljeskalice

Prikaz postavki ekspozicije na stražnjoj strani fotoaparata EOS R6 tvrtke Canon, s čovjekom u pozadini koji sjedi ispred bljeskalice.

Kada upotrebljavate vanjsku bljeskalicu, često je najbolje prvo odabrati ručnu ekspoziciju, a zatim snagu bljeskalice prilagoditi za rad s odabranim postavkama.

Ako možete, bljeskalicu pokrećite bežično upotrebljavajući je s kompatibilnim fotoaparatom ili pomoću bežičnog okidača i prijemnika. Glede postavki fotoaparata, dobra početna točka je postaviti fotoaparat u ručni način ekspozicije (M) s brzinom zatvarača od 1/200 s, otvorom blende f/11 i ISO100, a zatim ga podešavati sukladno potrebama. Ako fotoaparat to omogućuje, postavite ga na za spremanje snimaka u formatima RAW+JPEG – tako dobivate praktičnu datoteku JPEG za brzo dijeljenje i datoteku RAW s najviše informacija o slici za fleksibilnost pri uređivanju.

Bljeskalicu Speedlite postavite u način za ručni odabir snage i punu snagu 1/1. Snimite probnu snimku, zatim po potrebi podešavajte snagu bljeskalice dok ne ostvarite odgovarajuću ekspoziciju lica. Svjetlinu također možete i precizno ugađati pomicanjem ili odmicanjem svjetla od lica objekta.

4. Prilagodba i kombiniranje slika

Uređivanje slike lica muškarca u profilu s alatima za podešavanje boja u softveru Digital Photo Professional tvrtke Canon.

Alatima na Ploči za prilagodbu površine u softveru Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon selektivno zatamnite sve svijetle dijelove snimke izvan lica, a zatim sliku pretvorite u crno-bijelu.

Kada snimite željene snimke, vrijeme je za pripremu. Ako se ne osjećate ugodno pri uređivanju slika, možete ih pretvoriti u crno-bijele slike, obrezivati ih po želji te rasporediti na papiru za ispisivanje s jednom od jednostavnih mogućnosti u softveru Easy-PhotoPrint Editor tvrtke Canon – pogledajte sljedeći odjeljak.

No ako nemate problema s uređivanjem slika, ručnim radom možete preuzeti veću kontrolu nad tim koracima. Pokrenite besplatan softver Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon i otvorite odabrane fotografije. Prvo morate provjeriti jesu li na svim slikama vidljiva samo lica, dok je ostatak potpuno crn. Ako postoji rasipanje svjetlosti na drugom mjestu, pristupite ploči za prilagodbu površine, obojite površine koje želite ukloniti, a zatim spustite klizače za svjetlinu kako biste potamnili te površine.

Radi naglašavanja stila snimki s visokim kontrastom odabiremo ih pretvoriti u crno-bijele snimke. Za to pristupite ploči Boje slike i pritisnite tipku Monokromatsko. Klizačima precizno ugađajte pretvorbu dok ne dobijete skup dojmljivih crno-bijelih portreta. Ako želite, ovaj korak možete preskočiti i zadržati slike u boji.

Potom možete spojiti slike tako da se svijetli dijelovi jednog portreta prikazuju kroz tamne dijelove drugog. U softveru DPP otvorite skup slika i odaberite prvi portret. Zatim pristupite izborniku Alati i odaberite stavku Započni sastavljanje.

S popisa Slika u prednjem planu odaberite drugi portret, a zatim Metodu sastavljanja postavite na Posvijetli. Strelicama drugo lice pomaknite uz prvo. Pritisnite Spremi, a zatim učitajte spremljenu sliku i ponavljajte postupak s drugim licima sve dok ih sve ne kombinirate.

5. Pripremite se za ispisivanje

Uređivanje slike dva crno-bijela portreta u profilu s alatom za sastavljanje u softveru Digital Photo Professional tvrtke Canon.

Alatom za sastavljanje u softveru DPP međusobno spojite svijetle dijelove portreta.

Promjena formata i ispisivanje slike niza crno-bijelih lica u profilu u softveru DPP tvrtke Canon.

Kada ste spremni za ispisivanje portreta, idite na Datoteka > Ispisivanje s detaljnim postavkama.

Ako upotrebljavate DPP, pritisnite ikonu upozorenja Prikaži istaknute tonove/sjene u podnožju prozora i klizačima za tonove provjerite je li pozadina potpuno crna, a na licima nema istaknutih tonova. Zatim na ploči Pojedinosti slike izoštrite fotografiju. Na kraju idite na Datoteka > Ispisivanje s detaljnim postavkama. Uz odabir postavki ispisa, ovdje možete i promijeniti veličinu slike kako bi odgovarala željenoj veličini ispisa.

Kao alternativu za sve ovo uređivanje možete upotrijebiti Easy-PhotoPrint Editor na pametnom telefonu, tabletu ili računalu. Na zaslonu Novo odaberite Raspored fotografija, odaberite početni predložak i primijenite uređivač za slobodni raspored kako biste zasebne portrete poslagali jedan uz drugi. Odredite veličinu papira i odaberite fotografije koje želite obuhvatiti.

U Alatima za uređivanje odaberite Obrezivanje i uklonite neželjene dijelove sa svake slike, ostavljajući samo lica. S mogućnosti Uredi stavku prilagodite položaj i veličinu svakog lica te po želji dodajte ili promijenite bilo koje lice. Ako odaberete snimke pretvoriti u crno-bijele, to možete učiniti primjenom mogućnosti pod Kreativni filtri, kao i dodati efekt antiknog tona.

6. Ispišite i izložite

Pisač PIXMA serije TS8350 tvrtke Canon na kojem se izrađuje crno-bijeli obiteljski portret, s fotoaparatom i fotopapirom tvrtke Canon na stolu pokraj njega.

Pisačem serije PIXMA TS8350a tvrtke Canon i fotopapirom Plus Glossy II tvrtke Canon možete izrađivati ispise obiteljskih fotografija u profesionalnoj kvaliteti. Tinte i papiri tvrtke Canon dizajnirani su kako bi zajedno davali savršene rezultate.

Uokviren crno-bijeli grupni obiteljski portret lica u profilu na zidu.

Osim što, zahvaljujući razvoju tehnologija poput ChromaLife 100 tvrtke Canon, dragocjene obiteljske fotografije izgledaju fantastično na zidu, također su i dugovječne.

Pri ispisivanju crno-bijelih fotografija odaberite unaprijed zadanu postavku Crno-bijeli ispis, odaberite odgovarajuću vrstu papira i kvalitetu postavite na najvišu. To ćete osigurati ispise s detaljima bogatim sjenama i nježne svijetle dijelove.

Vaš sastavljeni obiteljski portret bit će upečatljiv zidni ukras ili predivan dar za slanje udaljenim članovima obitelji. No to je samo početak. Pojedinačne portrete ili odabrane grupe možete ispisati na kompaktnom pisaču SELPHY tvrtke Canon ili izraditi vlastite prilagođene čestitke za rođendane, godišnjice ili druga obiteljska događanja. Easy-PhotoPrint Editor olakšava izradu još osobnijih predmeta poput prilagođenih kalendara, koji su kroz cijelu godinu korisni i dragi svim članovima obitelji.


Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Jače i slabije osvjetljenje portreta

  Kreirajte klasične konfiguracije osvjetljenja za tmurnije portrete visoke kvalitete.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Najbolji savjeti za izlaganje ispisa

  Otkrijte kako preobraziti dom predivnim ispisima obiteljskih fotografija u galerijskom stilu.

 • RESTAURACIJA FOTOGRAFIJA

  Vraćanje dragocjenih fotografskih uspomena

  Otkrijte projekt koji pomaže žrtvama poplava u Belgiji obnavljanjem fotografija oštećenih vodom.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači tvrtke Canon za fotografije

  Bilo da fotografije želite prikazati u okviru, u spomenaru ili na naljepnici, pronađite pisač koji najbolje odgovara vašim kreativnim potrebama.