A baby sits upright, playing with coloured beads on an abacus.

FOTOGRAFIRANJE BEBA

12 savjeta za fotografiranje beba koje možete odmah iskoristiti

Fotografiranje beba užitak je kojem će se rado prepustiti mnogi roditelji očarani svojom bebom, članovi obitelji i prijatelji čim upoznaju pridošlicu, a lako je razumjeti zašto: nevjerojatno su slatke, a kako rastu, njihove osobnosti sve više dolaze do izražaja. Bilo da hihoću, da su znatiželjne, zamišljene ili živahne, fotografija je jedan od najboljih načina za praćenje i čuvanje jedinstvenih trenutaka razvoja koji brzo prolaze.

Bilo tko može napraviti brzu snimku, ali ove tehnike pomoći će vam da kreirate nevjerojatne snimke koje doista bilježe dragocjene trenutke spremne za dijeljenje s obitelji i voljenim osobama blizu i daleko.

1. Odaberite najbolje vrijeme

Izuzev novorođenčadi, bebe su robovi navika. Gotovo svaka beba naviknut će se raditi određene stvari u određeno doba dana. Znat ćete kad je vaša beba najsretnija pa planirajte snimanje u to vrijeme. Na primjer, vaša beba možda će biti najmirnija neposredno nakon hranjenja. Ili neposredno nakon buđenja sredinom jutra.

2. Snimajte u razini očiju

Klasične snimke novorođenčadi obuhvaćaju snimke njihovih sićušnih stopala i ruku izbliza ili dok spavaju na majčinom ili očevom ramenu. Kad su u pitanju mlađa i starija djeca, bezvremenske uspomene prikazuju kretanje, a snimljene su dok se igraju ili u kontekstu njihovih života. Zlatno pravilo tih vrsta snimaka je snimati u razini njihovih očiju kako bi se postigao dojam intimnosti.

Uvijek je dobro planirati snimke koje želite snimiti. Nikad ne znate koliko će trajati bebino dobro raspoloženje pa se pripremite preskočiti manje prioritetne snimke ako nemate vremena.

3. Podesite fotoaparat prije snimanja

Vrijeme je od ključne važnosti kad fotografirate bebe. U trenucima mira možda ćete primijetiti da vam je na raspolaganju 10 minuta za snimanje. Pobrinite se da vam oprema bude spremna kad odbrojavanje započne kako biste osigurali najviše vremena sa svojom sretnom bebom. Naravno, osvjetljenje se mijenja i bebe se pomiču pa je neizbježno da ćete morati prilagođavati postavke tijekom snimanja. No ako osnovne postavke, kao što su objektiv, način rada ekspozicije, ravnoteža bijele boje, način okidanja i sl., podesite unaprijed, imat ćete više vremena za snimanje.

4. Radite s prirodnim svjetlom

Ako najbolje iskoristite prirodno osvjetljenje, na privlačan ćete i intiman način uljepšati bebine fotografije. Jednostavna tehnika je upotrijebiti reflektor za odbijanje svjetlosti od prozora. Ne treba vam profesionalni fotografski reflektor, dovoljna je bijela tkanina ili veliki komad bijelog papira ili kartona. Smjestite dijete pokraj prozora i zamolite prijatelja ili člana obitelji da usmjeri reflektor tako da svjetlost od prozora osvijetli sjene na strani bebinog lica koja je okrenuta dalje od prozora.

5. Pripremite objektive

Koje ćete objektive upotrebljavati ovisi o vrsti fotografije koju želite snimiti. Za općenite snimke isprobajte objektiv s fiksnom žarišnom duljinom kao što je Canon EF 50mm f/1.8 STM koji se s lakoćom nosi sa slabo osvijetljenim okruženjima kao što su spavaće sobe ili objektiv za portrete kao što je Canon EF 85mm f/1.8 USM koji ima brzo automatsko izoštravanje koje će dobro doći za snimanje pokreta kao što su puzanje i hranjenje.

Ako želite postići oštar krupni plan bebinih sićušnih ruku, prstića na stopalima i trepavica, odličan izbor predstavlja makro objektiv kao što je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM za DSLR modele ili Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM za fotoaparate bez zrcala.

Općenito, objektivi fiksne žarišne duljine, kao što su oni od 50 mm ili 85 mm, odlični su u mračnim okruženjima jer propuštaju veliku količinu svjetlosti. No možda bi bilo bolje upotrijebiti objektiv za zumiranje u situacijama kad je beba aktivna. Objektiv za zumiranje kao što je Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM omogućuje vam da nastavite kadrirati dok se beba kreće uokolo te vam osigurava veće šanse za postizanje snimke u kratkom vremenskom roku.

6. Pssst! Snimajte tiho

Slični članci
11 tips for family photography

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

11 savjeta za obiteljsku fotografiju

Doznajte savjete i trikove za snimanje nevjerojatnih obiteljskih portreta od ambasadorice tvrtke Canon Helen Bartlett.

Portrait lenses tips tricks

PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Savršen objektiv za portrete

Što trebate uzeti u obzir prilikom odabira objektiva za portretnu fotografiju.

Print your family's life story

KREATIVAN ISPIS

Ispišite životnu priču svoje obitelji

Ispisujte i izrađujte fotografije dragocjenih obiteljskih trenutaka.

Bebe je lako omesti i čak uplašiti glasnim zvučnim signalima i okidanjem zatvarača. U tim situacijama dobro će doći način rada tihog snimanja. Ako imate Canon EOS M50, tihi način rada možete odabrati među načinima rada za prizore. Ako imate fotoaparat Canon PowerShot, zatvarač je izvorno tiši od zatvarača na mnogim drugim fotoaparatima. Druga je mogućnost prigušiti zvuk zatvarača umirujućom ili živahnom glazbom, ovisno o raspoloženju koje želite zabilježiti.

7. Snimajte u načinu rada prioriteta zatvarača

U načinu rada Tv (prioritet zatvarača) možete postaviti željenu brzinu zatvarača i fotoaparat će izračunati najbolji otvor blende. Taj način rada daje vam slobodu da radite brzo i kreativno bez brige o tome hoćete li usred snimke morati prilagođavati postavke. Na primjer, brzina zatvarača treba biti dovoljno velika da se izbjegne zamućenje pokreta, tako da je brzina od 1/250 s dobar početak prilikom fotografiranja živahne bebe. Krenite s time i prilagođavajte ovisno o aktivnosti.

Obično ćete htjeti izoštriti cijelo bebino lice pa je važno provjeriti da dubinska oštrina nije premala. Ako ISO ostavite na automatskoj postavci, to će vam pomoći da postignete željene postavke brzine zatvarača i otvora blende, ali imajte na umu da što je niži ISO, to će kvaliteta slike biti veća.

8. Upotrebljavajte funkciju kontinuiranog snimanja

U većini slučajeva prilikom fotografiranja vjerojatno snimate kadar po kadar. No prilikom snimanja portreta beba trebali biste pokušati prebaciti način rada fotoaparata na postavku kontinuiranog snimanja. Kontinuirano snimanje (poznato i kao uzastopno snimanje) naročito je korisno ako imate bebu u pokretu! Pomoći će vam da pratite sve bebine iznenadne pokrete i dati vam najbolju moguću priliku za snimanje savršenog trenutka jer beba vjerojatno neće dugo ostati u položaju koji želite.

9. Eksperimentirajte s točkama izoštravanja

Pri snimanju portreta obično želite izoštriti oči snimane osobe. No kad snimate portrete beba, možete kreirati nevjerojatne slike ako tu i tamo prekršite pravila.

Budući da su bebe tako male, dijelovi njihovog tijela kao što su ruke i stopala mogu biti zanimljiva tema. Ako fotoaparat ima dodirni zaslon, izoštravati možete lako tako da dodirnete dio zaslona na kojem vidite prste ili stopala. Ako upotrijebite veliki otvor blende, sve ostalo na slici bit će zamućeno, a izoštravanje će ostati na značajci koju želite naglasiti.

10. Odbijanje svjetlosti

U situacijama kad želite kontrolirati svjetlo s pomoću bljeskalice, važno je da bljeskalicu ne usmjeravate u bebine oči, jer svjetlo bljeskalice može biti vrlo jako za bebe, velike ili male. Umjesto toga upotrebljavajte vanjsku bljeskalicu i odbljesak njezinoga svjetla od stropa ili suprotnog zida. Bljeskalica Canon Speedlite 470EX-AI* olakšava taj zadatak zahvaljujući motoriziranoj zakretnoj glavi za postizanje odbljesaka koja automatski pronalazi odgovarajući kut za privlačno osvjetljenje. Ne samo da ćete postići prirodnije rezultate nego sama motorizirana glava može biti izvor interesa za bebu i privući joj pozornost.

11. Upotrijebite stativ

Bebe će vjerojatno praviti iznenadne pokrete pa se stativ možda ne čini kao idealan dodatak, ali ruke će vam biti slobodne kako biste mogli namjestiti bebu i izazvati željene izraze lica.

Upotreba stativa omogućuje vam da i sami budete na fotografiji i kreirate bezvremenske, klasične snimke na kojima ćete, na primjer, svojim rukama obuhvatiti bebine ruke ili stopala. Dok je fotoaparat postavljen na stativ, način rada podesite na samookidač. Često ćete imati opcije od 2 i 10 sekundi. Odaberite opciju od 10 sekundi. Najprije napravite probnu snimku sebe ili zamolite partnera ili prijatelja da stane na mjesto na kojem vi planirate stajati kako biste podesili odgovarajuće postavke izoštravanja i ekspozicije. Kad budete zadovoljni, pritisnite tipku zatvarača i zauzmite položaj!

12. Upotrijebite aplikacije

Bezbroj je korisnih aplikacija koje će snimanje, učenje i dijeljenje učiniti zabavnijim.

Ako imate fotoaparat koji podržava Wi-Fi, možete upotrijebiti besplatnu aplikaciju Canon Camera Connect kako biste fotoaparatom upravljali daljinski s Android ili iOS uređaja, izbjegavajući mogućnost njegovog podrhtavanja. Dok je fotoaparat montiran na stativ, možete komunicirati s bebom, prateći na telefonu prikaz uživo s fotoaparata i aktivirajući okidanje u odgovarajućem trenutku. Aplikaciju možete upotrijebiti i za brzi uvoz fotografija izravno na telefon radi lakog dijeljenja.

Aplikacija Canon Photo Companion pruža personalizirane savjete i vježbe prilagođene specifičnom modelu fotoaparata. Sve što trebate je odabrati svoj EOS fotoaparat kad se to zatraži i pregršt videozapisa s vodičima, inspirativnih članaka i savjeta o raznim temama kao što je fotografiranje djece naći će vam se nadohvat ruke, omogućujući vam stalno poboljšavanje fotografije i učenje.

Napisao Jeff Meyer

*Napomena: Potpuno automatska bljeskalica s odbijanjem svjetlosti moguća je samo na EOS fotoaparatima predstavljenima u drugoj polovici 2014. ili kasnije, osim modela EOS 1300D, EOS 2000D, EOS 4000D, EOS M10, EOS M3, EOS M5, EOS M6, EOS M100.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike