MAKROFOTOGRAFIJA

Odabir najboljeg kompleta za početak rada s makrofotografijom

Bez obzira fotografirate li krupne planove kukaca ili djece, kućnih ljubimaca ili kolača, ovdje možete pronaći značajke fotoaparata i objektiva te pronaći najbolju dodatnu opremu koju možete odabrati.
Krupni plan vilin-konjica na vlati trave, snimljen upotrebom objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Ako želite snimiti geometrijske uzorke oka kukca, kap jutarnje rose na vlati trave ili samo jednu trepavicu na licu vašeg djeteta, najbolji je način da istaknete te detalje kroz makrofotografiju.

Međutim, iako se makrofotografijom lako početi baviti i pruža zadovoljstvo, ima i svoje izazove, kao što je postizanje dovoljno velike dubinske oštrine kako bi se izoštrili mali objekti.

Mnogi fotoaparati i objektivi tvrtke Canon imaju značajke koje zadovoljavaju određene potrebe makrofotografije. Kako bismo vam pomogli pri odabiru odgovarajućeg kompleta, odabrali smo značajke koje su vam bitne prilikom odabira najboljih fotoaparata i objektiva za početak vašeg putovanja u makrofotografiji.

Iznimno krupni plan kapi rose na crvenoj ruži, snimljen fotoaparatom EOS R7 tvrtke Canon s makroobjektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Makrofotografija je fotografiranje krupnih planova malih objekata pri povećanjima od 0,5 x ili više, a objekti mogu biti različiti – od biljaka i kukaca do hrane pa čak i kućanskih predmeta. Makrofotografije možete snimati u zatvorenom i na otvorenom. Snimljeno modelom EOS R7 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/2000 s, f/1.8 i ISO 200.

Značajke fotoaparata za makrofotografiju

Par ruku drži EOS R10 tvrtke Canon, dok zaslon fotoaparata prikazuje postavke snimanja s različitim izoštravanjem.

EOS R10 tvrtke Canon ima opciju snimanja s različitim izoštravanjem koja omogućuje snimanje niza fotografija pri automatskim pomacima žarišne duljine. Dostupna je i opcija spajanja fotografija na fotoaparatu kako bi se dobila kompozicija s dubinom savršene oštrine od prednjeg do stražnjeg plana.

Krupni plan tanjura hrane s raznim povrćem i kuhanim jajima, snimljen fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.

Kad upotrebljavate snimanje s različitim izoštravanjem, možete odrediti broj snimki koje želite snimiti fotoaparatom. Kombiniranje dobivenih snimki stvara oštru fotografiju šire dubinske oštrine. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5 i ISO 1600.

Napredno izoštravanje

Izoštravanje je ključno u makrofotografiji. Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon idealni su za makrofotografiju jer pružaju niz moćnih značajki koje će vam pomoći da svaki put ostvarite savršeno izoštravanje.

Što je objekt bliže, to je dubinska oštrina manja uz određeni otvor blende. Ako nema dovoljno osvjetljenja, što je često slučaj kad snimate vrlo blizu, trebate otvoriti širi otvor blende kako biste propustili više svjetlosti, što dodatno smanjuje dubinsku oštrinu. To znači da će samo mali dio snimke biti izoštren, a to nije idealno kad želite istaknuti svaki detalj.

Kako biste riješili ovaj problem, nekoliko fotoaparata sustava EOS R, kao što su EOS R10 i EOS R50, nudi snimanje sa stupnjevanim izoštravanjem. Ova značajka omogućuje snimanje više fotografija istog kadra, automatski pomičući točku izoštravanja u koracima kako bi se snimilo mnogo dobro izoštrenih sitnih dijelova. Te se fotografije zatim mogu kombinirati kako bi se dobila jedna fotografija s izoštrenim mnogo većim dijelom objekta nego što bi inače bilo moguće na jednoj snimci. Poznato je kao kombiniranje izoštravanja ili sastavljanje kompozicija s dubinom, a velik broj fotoaparata to može automatski učiniti u fotoaparatu. To možete učiniti i ručno s pomoću alata kao što je alat sastavljanja kompozicije s dubinom u softveru Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon.

EOS R50 ide korak dalje uz način rada Advanced A+. Automatski će prepoznati kad je potrebno kombiniranje izoštravanja, snimiti potrebne snimke i primijeniti sastavljanje kompozicija s dubinom u fotoaparatu tako da ga ne trebate samostalno podešavati.

Ako želite, fotoaparati bez zrcala tvrtke Canon omogućuju vam maksimalnu kontrolu izoštravanja. Svi fotoaparati sustava EOS R imaju značajku prikaza vršne vrijednosti ručnog izoštravanja koja upotrebljava jarke boje kako bi naglasila područja fotografije koja su izoštrena. Omogućuju i zumiranje u načinu rada prikaza uživo kako biste ručno provjerili izoštravanje. Neki fotoaparati, kao što su EOS R10 i EOS R7, imaju i preklopke za AF/MF na kućištu, što vam omogućuje brz prelazak u način rada ručnog izoštravanja i odabir točno željenog fokusa.

Najbolji fotoaparati s naprednim izoštravanjem za početak makrofotografije:

Iznimno krupni plan žutog cvijeta uz sitne detalje latica koje su izoštrene, snimljen modelom EOS R50 tvrtke Canon.

APS-C senzor modela EOS R50 čini male objekte većima u kadru nego što su kad upotrebljavate iste objektive na fotoaparatima sa senzorom punog kadra. Fotoaparat pruža i brzo kontinuirano snimanje brzinom do 15 fps uz tihi elektronički zatvarač koji omogućuje snimanje objekata u pokretu, poput cvijeća na povjetarcu. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/125 s, f/8 i ISO 400.

Iznimno krupni plan nekoliko ružičastih cvjetova, snimljen modelom EOS R50 tvrtke Canon.

Kompaktan dizajn i mala masa modela EOS R50 čine ga savršenim za makrofotografiju iz ruke. Ima isti sustav za montiranje objektiva RF kao i svaki fotoaparat sustava EOS R, što znači da možete dodati bilo koji objektiv RF ili RF-S, uključujući brojne makroobjektive. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/250 s, f/2.8 i ISO 800.

Veličina i razlučivost senzora

Neki fotoaparati sustava EOS R imaju senzor punog kadra, a neki imaju APS-C senzor. Obje vrste senzora imaju svoje prednosti za makrofotografiju. Senzori APS-C formata manji su, što znači da su mali objekti veći u kadru nego na senzoru punog kadra iste žarišne duljine, a senzori APS-C općenito daju veću dubinsku oštrinu u odnosu na senzor punog kadra. Zato su fotoaparati s APS-C senzorom, kao što su EOS R10 i EOS R50, odlični za makrofotografiju.

Međutim, ako morate snimati mali objekt u pokretu i za to vam treba velika brzina zatvarača, posebice ako nema dovoljno svjetla i morate upotrijebiti i veliku ISO vrijednost, fotoaparat sa senzorom punog kadra kao što je EOS R8 pruža vam fotografije s manje šuma.

Bilo da se odlučite za APS-C ili puni kadar, odabir fotoaparata sa senzorom koji ima mnogo megapiksela također može biti koristan za makrosnimke. Veći broj piksela znači više detalja pa ako obrezujete sliku kako biste u kadru snimili mali objekt, i dalje će izgledati oštro.

Najbolji fotoaparati s APS-C senzorima za početak makrofotografije:

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM u blizini gomile tratinčica.

Objektiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM može izoštriti čak do 14 cm, povećanjem objekta za 0,5 x. Njegov široki kut gledanja savršen je za obuhvaćanje mnogo detalja u kadar, dok ugrađena optička stabilizacija slike pomaže pri suzbijanju zamućenja uzrokovanog podrhtavanjem fotoaparata čak i prilikom snimanja iz ruke.

Iznimno krupni plan tratinčice, snimljen upotrebom objektiva Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM.

Objektiv RF 24mm F1.8 MACRO IS STM brzo izoštrava, tihim koračnim motorom, tako da ne morate brinuti ako se objekt kreće, jer ćete i dalje snimiti čistu snimku. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pri 1/4000 s, f/1.8 i ISO 100.

Povećanje

Za makrofotografiju najvažnija značajka objektiva koja vam treba je povećanje. Kad objektiv uvećava 0,5x (ili 1:2), slika na senzoru upola je manja od stvarne veličine. Kad objektiv uvećava 1,0x (ili 1:1), slika na senzoru u stvarnoj je veličini. Time se otkrivaju iznimno visoke razine detalja, naročito kad se fotografija zatim prikazuje na većem zaslonu ili kad se ispiše.

Kako bi se postiglo takvo povećanje, makroobjektivi moraju imati male minimalne udaljenosti izoštravanja, što znači da mogu izoštriti kad se nalaze vrlo blizu objektu. Među primjerima su Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM koji može izoštriti čak do 14 cm udaljenosti, a RF 35mm F1.8 MACRO IS STM može izoštriti čak do 17 cm udaljenosti. Oba objektiva imaju povećanje od 0,5 x i velike maksimalne otvore blende koji propuštaju obilje svjetla, a pružaju i stabilizaciju slike (IS) koja pomaže u održavanju snimki bez zamućenja prilikom snimanja iz ruke pri manjim brzinama zatvarača.

Najbolji početni makroobjektivi s povećanjem od 0,5x i kraćim žarišnim duljinama:

Krupni plan ružičastog cvijeta, snimljen objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

Objektiv RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM nije isključivo makroobjektiv, nego pruža maksimalno povećanje od 0,28 x i snažno zumiranje, pomažući pri izoštravanju bez ometanja objekta te snimanju čak i najsitnijih detalja s udaljenosti. Snimljeno modelom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM pri 1/320 s, f/7.1 i ISO 100.

Iznimno krupni plan zelene cvjetače Romanesco, snimljen upotrebom objektiva Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Još jedan objektiv koji nudi širok raspon zumiranja je RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Pruža maksimalno povećanje od 0,59 x prilikom upotrebe ručnog izoštravanja, što znači da možete snimati objekte u krupnom planu uz veličanstvene detalje. Snimljeno modelom EOS R10 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 i ISO 400.

Žarišna duljina

Približavanje upotrebom objektiva s kratkom žarišnom duljinom čini se očitim izborom, ali i telefoto objektivi pružaju neke značajne prednosti. Ako snimate s male udaljenosti, manja je vjerojatnost da ćete ometati objekt ili bacati neželjene sjene na njega. Telefoto makroobjektivi, kao što je Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM, koji pružaju povećanje od 0,5 x, omogućuju vam da budete dalje od objekta, a da on i dalje ispunjava kadar. Objektiv ima optički stabilizaciju slike, baš kao i modeli sa širim kutom, za održavanje oštrine pri manjim brzinama zatvarača.

Možete upotrebljavati i telefoto objektiv za zumiranje kao što je Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM ili RF 100-400mm F5.6-8 IS USM. Iako to nisu strogo makroobjektivi (0,5 x), njihove telefoto maksimalne žarišne duljine omogućuju snimanje objekta izbliza i ispunjavanje kadra s udaljenosti.

Najbolji telefoto makroobjektivi i telefoto objektivi sa zumiranjem za početak makrofotografije:

Snimka zaslona iz videozapisa s objašnjenjem središnjeg makroizoštravanja. Snimka zaslona prikazuje ruku korisnika dok podešava objektiv tvrtke Canon da približi manji model ljudske figure.

Središnje makroizoštravanje

Neki RF objektivi tvrtke Canon, uključujući RF 24-105mm F4-7.1 IS STM i RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM imaju mogućnost središnjeg makroizoštravanja. Iako ti objektivi ne omogućuju makropovećanje uz automatsko izoštravanje, njihova minimalna udaljenost izoštravanja pri ručnom načinu izoštravanja mnogo je manja, što znači da mogu bliže izoštriti i postići barem 0,5 x makropovećanja.

Najbolji početni objektivi sa središnjim makroizoštravanjem:

Želite postići višu razinu?

Ako ste se zaljubili u makrofotografiju, možda ste spremni potrošiti više na profesionalne objektive s većim povećanjem, boljom optičkom kvalitetom ili većim žarišnim duljinama, tako da možete snimati snimke s kadrom ispunjenim objektima kojima se fizički ne možete približiti. Pogledajte naš vodič za profesionalne objektive za makrofotografiju (dostupno na odabranim jezicima).

Dodaci za makrofotografiju

Tri prikaza aplikacije Canon Camera Connect na pametnom telefonu koji se upotrebljavaju za ručno izoštravanje stabljike zelene jabuke u krupnom planu.

Aplikacija Canon Camera Connect omogućuje podešavanje postavki fotoaparata i okidanje zatvarača s pametnog telefona. Uz kompatibilne objektive možete čak i prebaciti na ručno izoštravanje i kontrolirati ga bez dodirivanja fotoaparata, čime se osiguravaju oštre snimke izbliza.

Aplikacija Canon Camera Connect omogućuje vam daljinsko upravljanje fotoaparatom. S pomoću prikaza uživo na zaslonu pametnog telefona možete provjeriti izoštravanje i podesiti ga ili daljinski upravljati ekspozicijom i aktivirati zatvarač, čime se sprječava podrhtavanje fotoaparata i jamči da nećete omesti objekt.

Ako upotrebljavate stativ, fotoaparat će biti stabilan kad trebate manju brzinu zatvarača, ali vam možda neće dopustiti da se jako približite objektima. Stativ s drškom HG-100TBR tvrtke Canon malen je i višenamjenski, a isporučuje se s daljinskim upravljačem uz koji vam neće podrhtavati fotoaparat. Možete izraditi i vlastitu meku podlogu na koju možete smjestiti objektiv radi dobivanja mirnijih snimki ili ublažavanja mogućih udaraca prilikom snimanja uz tlo.

Prstenovi za proširenje mogu se postaviti između kompatibilnog objektiva i kućišta fotoaparata te povećati povećanje objektiva, bez izobličenja ili gubitka kvalitete slike.

Osvjetljenje može biti problematično u makrofotografiji, ali uz upotrebu vanjske bljeskalice, kao što je Speedlite EL-100 tvrtke Canon uparene s bežičnim Speedlite odašiljačem ST-E10, omogućujete preciznije i usmjerenije osvjetljenje objekta. Za predane makrofotografe, bljeskalica Macro Ring Lite MR-14EX II tvrtke Canon pričvršćuje se na prednji dio kompatibilnih objektiva, tako da potpuno i kontrolirano osvjetljuje objekt prilikom snimanja krupnih planova.

To su ključne značajke koje treba tražiti prilikom kupnje kompleta za makrofotografiju. Ne brinite ako ih nemate sve, i dalje možete snimati predivne snimke krupnih planova. Najvažniji sastojak je vaša kreativnost!Napisao Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci