Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

ISPISIVANJE

Slike koje ostavljaju dojam: zašto ispisivanje čini razliku

Ako želite postati bolji fotograf, zaista je važno prepoznati značajke slike koje vam se sviđaju ili ne sviđaju te aspekte koje možete poboljšati. To je najlakše ostvariti ispisom fizičke kopije koja točno prikazuje boje i kvalitetu slike i koju možete držati u ruci i promatrati izbliza.

Christine i njen suprug Marc Graf više od desetljeća usavršavali su se za fotografiranje divljih životinja sa žarištem na njihovom očuvanju. Njihov rad objavljen je u knjigama i časopisima diljem svijeta, uključujući i National Geographic.

"Ispisana fotografija izgleda drugačije od one na zaslonu", kaže Christine, "stoga je ključno ispisati slike i pregledati ih, kao da je prvi put. Pronađite ono što vam se sviđa i ne sviđa na slici, zatim te informacije primijenite pri sljedećem snimanju. Otkrijte kako ispraviti uočene pogreške. Što više to činite, to će vaša krivulja učenja biti brža".

"Utisak koji ostavljaju ispisane slike uvijek će biti sadržajniji od digitalnih slika na internetu ili platformama društvenih mreža, na kojima se tisuće slika pojavljuju svaki dan", dodaje Marc. "Ispisana slika nešto je posebno".

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine i Marc eksperimentiraju s inovativnim načinima predstavljanja svog rada, uključujući izložbe na otvorenom koje ljude povezuju s prirodom u samom okolišu, ne samo na slikama. Dakako, ispisi moraju biti veliki, izdržljivi, živopisni i privlačni.

Za ispisivanje doma idealan je moderni, bežični 3-u-1 Canon PIXMA serije TS8350. Ovaj višenamjenski A4 pisač sa šest zasebnih tinti i tehnologijom FINE tvrtke Canon može proizvesti ispise kvalitete fotografskog laboratorija, a prikladan je i za radne projekte i zabavu s obitelji. Upotrebom tinte ChromaLife100 tvrtke Canon možete uživati u dugotrajnijim ispisima s vijekom trajanja albuma do 100 godina. Također je opremljen utorom za SD karticu kako biste mogli ispisivati izravno s memorijske kartice.

Bez obzira na pisač koji upotrebljavate, kako ispisivanjem fotografija možete unaprijediti svoju fotografiju? Christine i Marc dijele svoje stručne uvide.

Prikažite slike u novom svjetlu

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Kada Christine i Marc moraju ispisati ispise i prirodnoj veličini objekata, oslanjaju se na Colorado 1640, standardni pisač za profesionalce.

Ispis omogućuje dijeljenje omiljenih snimki koji ne obuhvaća USB. Zašto ne napraviti album najboljih snimki i podijeliti ih s prijateljima? Fizička priroda ispisa slikama pridodaje veću vrijednost, poglavito kao poklon.

"U bezbroj prilika promatrat ćete u ispisanu fotografiju i reći: "O, uopće nisam vidjela da je ovo u slici", tvrdi Christine.

Kao revni izlagači, Christine i Marc za ispis i procjenu svojih slika upotrebljavaju Canon imagePROGRAF Pro-1000, iskorištavajući mogućnost ispisivanja na formate do A2 te točnost boja njegovog sustava s 12 tinti. Za još više svestranosti, uključujući grafičke prikaze veličine natpisa te za izložbe prikladne ispise u prirodnoj veličini objekata ili veće, koji obuhvaćaju mnoge ugrožene vrste poput planinskih medvjeda i divljih mačaka, par ima povjerenja u Colorado 1640.

Ispisi stvaraju više mišljenja

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
Kroz postupak odabira fotografija za ispisivanje – bez obzira ispisujete li slike za postavljanje na zid ili izlaganje na izložbi – naučit ćete kako dobre slike razlikovati od loših.

Ponekad za napredak treba napraviti korak unatrag, a za poboljšanje snimanje najbolje je biti iskren pri procjeni vlastitog rada. Upotreba pisača poput Canon PIXMA serije TS8350 može biti potpora tom procesu.

Proučavanje serije snimaka kako biste odabrali sliku za ispisivanje prisiljava vas izoštriti vještine utvrđivanja osobina koje sliku čine dobrom. Ako ste nesigurni, pitajte druge, savjetuje Marc.

"Najbolje povratne informacije, dobre i loše, dolaze kada naše slike fizički ispisane izlažemo na izložbama", kaže. "Promatrač se koncentrira na desetak slika, za razliku od stotina njih na Instagramu. Sužavanje pažnje čini ih stvarnijima, ozbiljnijima. Ljudi su iskreniji sa svojim mišljenjima, što je – uzevši u obzir kontekst očuvanja u našim fotografijama – još mnogo važnije".

Pokažite svoje prave boje

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Veliki ispisi koje Christine i Marc ispisuju s Colorado 1640, opremljenim inovativnom tehnologijom UVgel, oštri su i svijetli čak i kada se izlažu na otvorenom.

Jedan od glavnih problema s dijeljenjem slika na mreži jest nedostatak kontrole nad načinom na koji drugi promatraju vaš rad, poglavito nad prikazom boja. Upotrebom pisača Canon PIXMA serije TS8350 s tehnologijom tinte ChromaLife100 ispisima u albumu osiguravaju živopisne boje i kvalitetu do 100 godina*.

"Jedan od razloga za izbor pisača tvrtke Canon je mnogo dulja trajnost boja", tvrdi Christine. "Naše slike čak i nakon cijele godine na otvorenom, gdje su bile izložene ultraljubičastom zračenju, izgledaju kao da su ispisane jučer, stoga iz godine u godinu možemo ponovno upotrebljavati ispise s naših izložbi".

Napisala: Natalie Denton


* Utemeljeno na ubrzanom ispitivanju tvrtke Canon s pohranom na tamnom mjestu i pod kontroliranom temperaturom, vlažnosti i plinom koji simuliraju pohranu u albumu s plastičnim košuljicama. Canon ne može zajamčiti dugovječnost ispisa; rezultati se mogu razlikovati ovisno o ispisanoj slici, vremenu sušenja, uvjetima izlaganja/pohrane te čimbenicima iz okoliša.

Slični članci
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

SAVJETI ZA ISPISIVANJE

Česta pitanja o pisaču, tinti i papiru

Stručnjak tvrtke Canon Suhaib Hussain odgovara na uobičajena pitanja o tehnologiji pisača, tinti i papiru.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Snimajte sa svrhom: kako fotografirati prirodu i napraviti razliku

Christine Sonvilla i Marc Graf dijele svoje najbolje savjete za fotografiranje divljih životinja i podizanje svijesti o važnosti očuvanja okoliša.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

OSNOVE UREĐIVANJA

Način uređivanja pejzažnih fotografija za ispisivanje

Tehnike uređivanja koje će vaše fotografije lijepih pejzaža pretvoriti u umjetnička djela.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike