Father piggybacks son through field

Način upotrebe prirodnog svjetla

Bilo da snimate portrete na otvorenom, pokušavate snimiti dnevnu atmosferu grada ili dočarati ljepotu ljetne večeri, prirodno svjetlo može vam pomoći u kreiranju zadivljujućih fotografija. Ako znate kako koristiti svjetlo u svoju korist, to će učiniti veliku razliku na vašim fotografijama. Vidjet ćete rezultate bez ulaganja u novu opremu.

Neka vrijeme dana radi u vašu korist

Prirodno svjetlo mijenja se ovisno o vremenu dana i vremenskim prilikama. Stoga neka vam uđe u naviku razmišljati unaprijed prije izlaska na snimanje. Napokon, nema smisla rano ustajati iz kreveta kako biste snimili gradsku rijeku prilikom izlaska sunca ako ćete u sumrak dobiti bolju snimku.

Za sunčana dana s vedrim nebom svjetlo može izgledati relativno toplo ujutro, jače sredinom dana i mekše uvečer. Stoga, ako imate vremena, izađite i snimite istu scenu u različito doba dana pa usporedite svjetlo na fotografijama kako biste pronašli ono koje vam se najviše sviđa.

Izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost kada snimate portrete

Izravna sunčeva svjetlost sredinom dana može stvoriti jake sjene zbog kojih ljudi na portretima neće dobro izgledati. Stoga pokušajte fotografirati ljude u sjeni kada je sunce jako ili pričekajte poslijepodne kada je sunčeva svjetlost toplija. Ako stojite primjerice iza zgrade ili ispod stabla, to će uspješno raspršiti jarku svjetlost i dati zadovoljavajuće rezultate. U dnevnim satima možete koristiti i bljeskalicu kako biste osigurali ravnotežu u odnosu na efekte sunca.

Najbolje iskoristite zlatne sate

Sat upravo prije zalaska i netom nakon izlaska sunca (često se zovu čarobni ili zlatni sati) preferiraju profesionalni fotografi jer je tada dnevno svjetlo najbolje. Budući da je sunce niže na nebu, vodoravno svjetlo baca dugačke sjene pa su objekti snimanja preplavljeni toplim sjajem. To je odlično za gradske portrete, dočaravanje ljepote prirode ili snimanje odsjaja na vodi.

Upravljanje ravnotežom bijele boje na fotoaparatu

Svjetlo ponekad izgleda toplo i zlatno. Ponekad izgleda hladno i plavo. Dok se oči prirodno prilagođavaju tako da boje izgledaju jednako pri različitom svjetlu, fotoaparati se oslanjaju na postavku koja se zove ravnoteža bijele boje. Njome se prilagođava način na koji fotoaparat bilježi svjetlo, a omogućuje vam upravljanje tonovima svjetla koje vam je na raspolaganju. Možete je postaviti za kompenzaciju svjetla koje je previše hladno ili previše toplo.

Većina DSLR i naprednih kompaktnih fotoaparata te fotoaparata bez zrcala tvrtke Canon nudi sedam standardnih postavki ravnoteže bijele boje. Automatska ravnoteža bijele boje zadana je postavka za većinu uobičajenih svjetlosnih uvjeta. Ako snimate pri jarkom svjetlu, odaberite način rada Dnevna svjetlost, a dostupni su i načini rada Oblačno, Magla ili Sjenovita mjesta. Načini rada Klasična rasvjeta ili Fluorescentno mogu pomoću u ravnoteži boja ako snimate na zatvorenom.

Najbolji način je snimiti nekoliko snimaka pri različitim postavkama ravnoteže bijele boje pa vidjeti koja je najbolja. Tako ćete se pobrinuti da ne izgubite svojstva boja koja zapravo želite.

Napravite vlastiti reflektor za odbijanje prirodnog svjetla

Reflektori predstavljaju jednostavan način iskorištavanja prirodnog svjetla i njegovog reflektiranja na subjekt. Ne morate ga kupiti u prodavaonici profesionalne opreme. Često veliki komad bijele, sive ili zlatne daske ili folije pričvršćene na karton može stvoriti efekt koji želite.

Budite hrabri i eksperimentirajte

Eksperimentiranje s prirodnim svjetlom pomoći će vam da razumijete kako funkcionira, koja vrsta svjetla vam se najviše sviđa i kako izgleda na fotografiji. Učenje prepoznavanja svjetla i njegovog snimanja može potrajati pa ga stoga učinite zabavnim. Izađite van i snimajte neobične svjetlosne scenarije, motive i najbolje iskoristite vremenske prilike, sezone i različita doba dana.