OSNOVE FOTOGRAFIJE

Savjeti za fotografiranje s bljeskalicom: kako popraviti fotografije s pomoću bljeskalice

Pet razloga zbog kojih upotreba bljeskalice u fotografiji može pomoći u snimanju boljih fotografija.
Tri osobe poziraju za fotografiju tijekom slavljeničke zabave. Snimljeno modelom EOS R8 tvrtke Canon, s objektivom RF15-30mm F4.5-6.3 IS STM i bljeskalicom Speedlite EL-10 tvrtke Canon.

Bljeskalica je ključan alat za svakog fotografa – upotrebljavamo je za osvjetljenje najtamnijih scena, uravnoteženje jarkog svjetla te kao kreativni izbor. Vaš fotoaparat tvrtke Canon možda ima ugrađenu bljeskalicu, ali znate li kada je i kako upotrebljavati? Ima li smisla uložiti u vanjsku bljeskalicu kao alat koji će obogatiti vaše fotografsko putovanje? Pregledajte pet razloga koji će vam pojasniti zašto i kako upotrebljavati bljeskalicu u cilju rješavanja uobičajenih problema s fotografijama, naročito prilikom snimanja portreta i rada u uvjetima slabog osvjetljenja.

1. problem: portreti na otvorenom pri slabom osvjetljenju - rješenje: dodatna bljeskalica za snimanje na otvorenom

Portret žene u vrtu, snimljen bez bljeskalice, s obodom šešira koji baca sjenu na njezino lice.
Portret iste žene snimljen bljeskalicom koja njezino lice čini ravnomjerno osvijetljenim.

Bez bljeskalice

Dodatna bljeskalica

Upotreba bljeskalice na otvorenom ponekad je korisna jer „ispunjava” sjene koje se pojavljuju na licima, a rezultat su djelovanja jakog sunčevog svjetla. To je dobar pristup portretima, a može vam pomoći i da jasnije vidite pozadinski osvijetljene osobe. Primjenu ovakvog načina snimanja s bljeskalicom ponekad ćete možda vidjeti kod fotografa vjenčanja. Dodatna bljeskalica za snimanje fotografija na otvorenom omogućuje im da zadrže otprilike jednake postavke fotoaparata za snimanje portreta u zatvorenom i na otvorenom, čime se olakšava i ubrzava snimanje oštrih fotografija.

Portret muškarca ispred vrta snimljen bez bljeskalice, s objektom koji je mnogo tamniji od pozadine.
Portret istog čovjeka snimljen bljeskalicom koja objekt čini ravnomjerno osvijetljenim te osigurava ujednačenu razinu prednjeg i pozadinskog osvjetljenja.

Bez bljeskalice

Dodatna bljeskalica

Upotrebom ugrađene ili vanjske bljeskalice za snimanje dnevnih portreta na otvorenom osigurava se ravnomjerno osvjetljenje objekta te ujednačenost razine svjetla koja obasjava objekt i razine svjetla u njegovoj pozadini, naročito na sunčan dan.

2. problem: portreti u zatvorenom sa svijetlom pozadinom - rješenje: dodatna bljeskalica za snimanje u zatvorenom

Portret žene koja sjedi u sobi ispred vrata balkona, snimljen bez bljeskalice, s vidljivom sjenom zbog koje izgleda tamnija od pozadine.
Portret iste žene snimljen bljeskalicom koja je ravnomjerno osvjetljuje, a pozadinu pritom zadržava istom.

Bez bljeskalice

Dodatna bljeskalica

Dodatna bljeskalica može se upotrebljavati i u zatvorenim prostorima. To je naročito učinkovito kod objekta s pozadinskim osvjetljenjem: bljeskalica će osvijetliti lice ne utječući na pozadinu.

Na taj je način objekt jasno vidljiv čak i ako se unutarnje i vanjske razine svjetla znatno razlikuju.

3. problem: portreti s neravnomjernim osvjetljenjem - rješenje: bljeskalica s odbijanjem svjetlosti

Portret žene koja drži balone snimljen uz izravno osvjetljenje bljeskalicom, što scenu čini jednodimenzionalnom.
Portret iste žene snimljen bljeskalicom čije se svjetlo reflektiralo od zida, čineći njezino lice i cijelu scenu osvjetljenijom s jedne strane.

Izravna bljeskalica

Odbijanje svjetlosti od zida

Upotreba ugrađene bljeskalice kao jedinog izvora svjetla ponekad može dovesti do loših rezultata. To je zato što osvjetljava objekt izravno iz fotoaparata. Zasebna dodatna bljeskalica Speedlite, kao što je Speedlite EL-10, može se postaviti pod kutom u cilju odbijanja svjetlosti od stropa ili zida, pri čemu snažnije raspršuje svjetlo, čineći ga pogodnijim za objekt, ali i omogućujući vam da kontrolirate smjer iz kojeg dolazi svjetlo. Ova tehnika pruža brojne pogodnosti, naročito za snimanje portretnih fotografija s bljeskalicom.

Muškarac fotoaparatom tvrtke Canon i bljeskalicom Speedlite EL-10 snima fotografiju žene koja sjedi na podu okružena balonima. Fotoaparat je postavio u nagnuti položaj za okomitu snimku.

Speedlite EL-10 pruža mogućnost vodoravnog i okomitog odbijanja te svestrani raspon snage od 1/1 do 1/1024 za mekši izgled.

Slika žene koja sjedi na podu okružena balonima. Snimljena modelom EOS R50 tvrtke Canon s bljeskalicom Speedlite EL-10 tvrtke Canon.

Osim toga, postignite dodatan sjaj u očima zahvaljujući pločici.

4. problem: mutne fotografije objekta u pokretu – rješenje: zamrznite kretanje s pomoću bljeskalice

Mutna fotografija žene koja nosi rođendansku tortu u tamnijoj sobi snimljena bez bljeskalice.
Oštra slika iste žene koja nosi rođendansku tortu snimljena tako da joj svjetlo bljeskalice osvjetljava lice i čini cijelu scenu oštrom.

Bez bljeskalice

S bljeskalicom

Bljeskovi svjetlosti iz bljeskalice fotoaparata tako su brzi da se mogu upotrebljavati za zamrzavanje pokreta. Postavite fotoaparat na način snimanja koji nije Av (onaj koji najbolje odgovara snimanju s dodatnom bljeskalicom) i okinite. Najbolje rezultate dobit ćete u scenama sa slabim osvjetljenjem.

Slika žene na skejtu na kojoj je zid od cigle prošaran grafitima u pozadini zamagljen, dok se žena jasno vidi. Snimljeno modelom EOS RP tvrtke Canon s objektivom RF 24-105mm F4-7.1 IS STM tvrtke Canon pri 26 mm, 1/30 s, f/16 i ISO100, uz Speedlite 600EX II-RT tvrtke Canon.

Jednostavni bljesak svjetla iz bljeskalice Speedlite tvrtke Canon može otvoriti niz inovativnih tehnika za akcijsku fotografiju. Možete odabrati zamrzavanje akcije, snimanje radi zamućenja pokreta ili snimanje obojeg u jednom kadru.

5. problem: ugrađena bljeskalica ne doseže do objekta – rješenje: vanjska bljeskalica može povećati domet

Noćni portret žene u vrtu snimljen ugrađenom bljeskalicom, pri čemu cjelokupna scena i dalje izgleda tamno, a objekt nije jasno vidljiv.
Noćni portret iste žene u vrtu, snimljen vanjskom bljeskalicom Speedlite koja cjelokupnu scenu čini mnogo svjetlijom, s ravnomjerno osvijetljenim i jasno vidljivim objektom.

Ugrađena bljeskalica

Vanjska bljeskalica

Domet ugrađene bljeskalice fotoaparata ograničen je na približno 3 m, ali dodatna vanjska bljeskalica, kao što je Speedlite EL-10 ili Speedlite EL-5, znatno ga proširuje.

Dok fotoaparati sustava R, kao što su EOS R100, EOS R10 i EOS R50, imaju domet ugrađene bljeskalice od 6 m, svjetlo vanjskih bljeskalica, kao što je Speedlite EL-10, može dosegnuti objekt na udaljenosti do 40 m, ili čak do 60 m u slučaju bljeskalice Speedlite EL-5.

Ove tehnike za bljeskalice tvrtke Canon pokazuju da bljeskalica ne služi samo za osvjetljavanje tamnih prizora, već i za kompenzaciju svih vrsta svjetlosnih uvjeta. Bilo da imate ugrađenu bljeskalicu ili želite uložiti u vanjsku bljeskalicu, nastavite eksperimentirati s načinom na koji može poboljšati vašu fotografiju.

Slični proizvodi

Slični članci

 • OSNOVE FOTOGRAFIJE

  Kako stvoriti nevjerojatni bokeh

  Primijenite ove savjete i trikove kako biste predivno zamutili svoje pozadine.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Jače i slabije osvjetljenje portreta

  Kreirajte klasične konfiguracije osvjetljenja za tmurnije portrete visoke kvalitete.

 • TEHNIKE OSVJETLJENJA

  Snimanje pri dostupnom osvjetljenju

  Saznajte kako pronaći i snimiti najbolje svjetlo kako biste poboljšali izgled fotografija.

 • FOTOGRAFIRANJE ZABAVA

  Najbolji savjeti za odlične fotografije zabava

  Snimite nevjerojatne fotografije zabava uz ove jednostavne savjete i tehnike.

 • Prijavite se za naš bilten

  Primajte najnovije vijesti i informacije o proizvodu