A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

Fotografiranje zabava

Način snimanja kreativnih fotografija zabava

Jedna od najboljih odlika blagdanske sezone izbor je zabava i događanja gdje se prijatelji i obitelj okupljaju kako bi se smijali, plesali, opuštali i razgovarali. Bilo da idete na malo okupljanje s prijateljima ili bogato božićno slavlje s cijelom obitelji, ako znate fotografirati zabavu i slavlja na kreativan način, to će vam pomoći u kreiranju uspomena koje ćete zauvijek čuvati. Ovi korisni savjeti i tehnike osigurat će vam odlične fotografije zabava koje će se voljeti i dijeliti.

1. Odaberite najbolje postavke fotoaparata za zabavu u zatvorenom

Zabave često podrazumijevaju slabo osvjetljenje i objekte koji se kreću pa je važno da vam fotoaparat bude pravilno postavljen za snimanje u takvom okruženju.

Ne morate upotrebljavati bljeskalicu, ali morat ćete brzinu zatvarača učiniti dovoljno velikom da se može nositi s pokretima. Postavite brzinu zatvarača od približno 1/160 sekunde ili 1/250 sekunde minimalno i pazite da otvor blende bude relativno širok (niži f broj). Tu će pomoći i povećanje ISO vrijednosti na umjerenu ili visoku vrijednost, kao što je ISO 3200 ili ISO 6400.

2. Pravilno postavite kut bljeskalice

Ako upotrebljavate bljeskalicu, pobrinite se da bude postavljena na način kojim će se objekti snimanja ljepše istaknuti. Ako upotrebljavate vanjsku bljeskalicu Speedlite, umjesto da je usmjerite izravno u ono što pokušavate snimiti, usmjerite je prema stropu kako bi se svjetlo odbilo prema objektima. Time ćete ne samo dobiti prirodnije osvjetljenje nego će i snimanim osobama biti ugodnije.

Model Speedlite 470EX-AI, prva bljeskalica na svijetu sa značajkom Auto-Intelligent Bounce, pobrinut će se za odabir optimalnog kuta odbijanja procjenom okruženja i automatskim naginjanjem glave bljeskalice kako bi se svjetlo odbijalo u odgovarajućoj točki na zidovima ili stropu – vi ćete se jednostavno usredotočiti na fotografiranje.

Ako fotoaparat ima Wi-Fi i na raspolaganju vam je vanjska bljeskalica s mogućnošću bežične veze (ili ako ne upotrebljavate bežičnu vezu, ali imate kabel za vanjsku bljeskalicu), bljeskalicu možete smjestiti na stranu i aktivirati je daljinskim putem.

3. Raspršite svjetlost s bljeskalice

Alternativni način postizanja odličnih rezultata s bljeskalicom je upotreba difuzora ili male meke kutije postavljene preko glave bljeskalice. Time će se svjetlo s bljeskalice raširiti i ublažiti, što vam pomaže u postizanju prirodnijih nijansi kože prilikom zamrzavanja akcije.

4. Isprobajte diskretno fotografiranje

Poziranje svakako ima svoje mjesto, ali ako želite snimiti prirodne izraze radosti na zabavi, diskretno snimanje pravi je način.

Dulji objektiv, kao što je Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, pomoći će vam u kadriranju udaljenijih objekata i omogućiti snimanje gdje nije očito da fotoaparat usmjeravate u neku određenu osobu. Iz istog razloga trebali biste isključiti svjetlo za pomoć prilikom automatskog izoštravanja.

Umjesto upotrebe bljeskalice fotoaparata prilikom diskretnog snimanja, bolje je upotrebljavati širok otvor blende i umjerenu do visoku ISO postavku kako bi objekti ostali jasni i izoštreni.

Ne morate upotrebljavati bljeskalicu, ali morat ćete brzinu zatvarača učiniti dovoljno velikom da se može nositi s pokretima.

Slični članci
10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFIRANJE VATROMETA

10 savjeta za fotografiranje vatrometa

Oprema, tehnike i kompozicija – najbolji savjeti za fotografiranje vatrometa.

Creative ways to use the Canon PowerShot PX

OBITELJSKA FOTOGRAFIJA

Prednosti fotoaparata PowerShot PX tvrtke Canon

Otkrijte nove načine upotrebe ove kompaktne i pametne PTZ kamere.

5. Naučite snimati predivan efekt zamućenja

Bilo da se radi o moru treperavih svjetala s božićnog drvca ili jednostavnoj svijeći, razdoblje blagdana prepuno je lijepe rasvjete koja se može pretvoriti u predivne sjajne kugle u pozadini fotografija, ako odaberete odgovarajuće postavke. Japanska riječ "bokeh" upotrebljava se za opisivanje estetske kvalitete tih istaknutih dijelova izvan fokusa.

Zamućeni dijelovi pozadine mogu biti veliki i izgledati apstraktno ili manji i jasnije definirani, a možete i biti kreativni pa učiniti da zamućeni dijelovi imaju oblik zvijezde, srca ili božićnog drvca. Saznajte kako u videozapisu iznad.

Efekt se najlakše postiže kad je objektiv postavljen na najširi otvor blende, kao što je f/2,8 ili f/2, što vam daje velike mogućnosti odabira mjesta izoštravanja, tako da možete istaknuti objekt u odnosu na zamućenu pozadinu. No, zadovoljavajuće istaknute zamućene dijelove možete dobiti i ako upotrebljavate manje otvore blende kao što je f/5,6. Naglasite efekt tako da povećate udaljenost između objekta i pozadine ili stanete bliže subjektu.

6. Smanjite brzinu zatvarača kako biste snimili zamućenje kod pokreta

Veće brzine zatvarača pomoći će u postizanju oštrih snimaka objekata u pokretu, ali alternativni pristup je upotreba mnogo manje brzine zatvarača radi stvaranja pokreta u prizoru sa statičnim objektima.

Postavite brzinu zatvarača od približno 1/10 s ili 1/20 s ako snimate iz ruke te se pobrinite da statični (ili relativno statični) objekt bude jasno vidljiv. Korisno je ako objektiv ima stabilizator slike, jer to pomaže u održavanju slika oštrijima pri manjim brzinama zatvarača. Neki fotoaparati imaju ugrađenu stabilizaciju slike, a ona će funkcionirati s bilo kojim objektivom.

Ako upotrebljavate stativ, ovaj efekt moći ćete postići s mnogo manjim brzinama zatvarača. Aktivirajte zatvarač žičnim ili bežičnim daljinskim okidanjem, s pomoću aplikacije Canon Camera Connect ili funkcijom samookidača.

A woman throws her arms back amidst trails of light

7. Snimite tragove svjetla na plesnom podiju

Ako kontrolirate kad fotoaparat aktivira bljeskalicu tijekom ekspozicije, moći ćete snimiti živopisne svjetlosne pruge koje na kreativan način dočaravaju ugođaj zabave, istovremeno održavajući objekt oštrim. Odaberite malu brzinu zatvarača od približno jednu sekundu te odaberite način rada sinkronizacije s prvom ili drugom zavjesom u izborniku s opcijama bljeskalice na fotoaparatu.

Sinkronizacija s prvom zavjesom zadana je opcija kod većine fotoaparata. Aktivira bljeskalicu na početku ekspozicije i omogućuje snimanje zamućenja ispred objekta. Sinkronizacija s drugom zavjesom aktivira bljeskalicu na kraju ekspozicije, snimajući tragove svjetla i druge detalje iza objekta.

8. Usredotočite se na manje detalje

Imajte na umu da snimke slavlja ne moraju uvijek biti ispunjene ljudima. Izoštravanje manjih detalja, bilo da su to ukrasi koje vise na drvcu, središnji ukras na stolu za blagovanje ili drugi predmeti karakteristični za slavlje, i dalje može dočarati raspoloženje i ugođaj prilike.

Ako vam objektiv koji upotrebljavate ne dopušta dovoljno približavanje objektu, razmislite o makro objektivu kao što je Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM ili Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM. S druge strane, relativno široka opcija kao što je Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM (za fotoaparate EOS M) omogućit će vam da se približite, a ipak snimite veći dio okruženja kako bi snimke imale kontekst.

Autor: Matt Golowczynski

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike