FOTOGRAFIRANJE ZABAVA

Način snimanja kreativnih fotografija zabava

Jednostavni savjeti i tehnike za nevjerojatne fotografije zabava i događaja.
Skupina prijatelja drži prskalice i pozira, smiju se i okrenuti su prema fotoaparatu, a lica im osvjetljuje svjetlo prskalica. © AdobeStock

Jedna od najboljih odlika blagdanske sezone izbor je zabava i događanja gdje se prijatelji i obitelj okupljaju kako bi se smijali, opuštali i razgovarali. Ako znate kako fotografirati slavljeničke osmijehe, treperava svjetla i otkačene plesne pokrete na kreativan način, stvorit ćete uspomene u kojima ćete zauvijek uživati.

Uz ove korisne savjete i tehnike za fotografiranje zabava nećete dobiti samo odlične snimke koje će svi obožavati i dijeliti, nego ćete dobiti i fotografije koje će vjerno dočarati vaše posebne trenutke i biti dovoljno lijepe za ispisivanje i čuvanje.

1. Odaberite najbolje postavke fotoaparata za fotografije zabava

Obitelj okupljena oko rođendanske torte za 65. rođendan u slabo osvijetljenoj prostoriji, snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM.

Ako želite snimati grupne portrete pri slabom osvjetljenju, odabirom manje brzine zatvarača senzor fotoaparata duže će se izlagati svjetlu. Snimljeno modelom EOS R100 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 16mm F2.8 STM pri 1/60 s, f/3.5 i ISO 1600.

Bilo da ste u zatvorenom ili na otvorenom, zabave često podrazumijevaju pokretne objekte, stoga je važno da fotoaparat postavite na najbolje postavke za fotografiranje zabava.

Kako biste snimili brzo kretanje na plesnom podiju bez bljeskalice, trebate osigurati dovoljnu brzinu zatvarača. Način rada s prioritetom zatvarača (Tv) omogućuje vam određivanje brzine zatvarača dok fotoaparat bira otvor blende i ISO za ispravnu ekspoziciju slike. Za kretanje je najbolja minimalna brzina zatvarača od oko 1/160 ili 1/250 s, ali u slučaju bržih pokreta, možda ćete je morati povećati do 1/1000 s. Ako ste u načinu rada Manual (M), provjerite je li otvor blende relativno širok (niži f broj) kako bi se kompenzirala veća brzina zatvarača. Započnite s automatskom ISO vrijednošću, ali ako je fotografija pretamna, pokušajte postaviti umjerenu ili visoku ISO vrijednost, poput ISO 3200 ili ISO 6400.

Ako je zabava mirno okupljanje prijatelja, način rada prioriteta otvora blende (Av) omogućuje vam odabir dubinske oštrine. U mirnijim okruženjima možete procijeniti postavke fotoaparata na temelju dostupnog svjetla. Na primjer, brzina zatvarača od 1/80 s dobra je za portrete objekata koji se sporo kreću ili grupne fotografije – ona će omogućiti da do senzora dopre više svjetla, što vam pruža malo više slobode tijekom odabira otvora blende i ISO vrijednosti.

2. Isprobajte spontano fotografiranje

Četiri osobe na zabavi slobodno plešu, kosa im se pomiče u skladu s pokretima, a DJ iza njih vidi se kroz dim.

Dulji objektiv omogućava snimanje spontanih snimaka prijatelja na plesnom podiju. Širok otvor blende znači da vam ne treba bljeskalica, čak ni kada snimate u zatvorenom. Snimljeno modelom EOS 5D Mark III pri 1/160 s i f/1.4. © AdobeStock

Poziranje ima svoje mjesto, ali ako želite snimiti prirodne izraze radosti na zabavi, spontano snimanje pravi je način.

Objektiv sa zumiranjem, kao što je Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, pomoći će vam u kadriranju udaljenijih objekata i omogućiti snimanje gdje nije očito da fotoaparat usmjeravate u neku određenu osobu. Ovaj objektiv ima i stabilizator slike u 4 koraka koji će vam pomoći da pri snimanju iz ruke ne dođe do zamućenja.

Umjesto upotrebe bljeskalice fotoaparata tijekom spontanog snimanja, bolje je upotrebljavati širok otvor blende i umjerenu do visoku ISO postavku kako bi objekti ostali jasni i izoštreni. Na taj način bljeskalica ne ometa objekte i zadržava se prirodni dojam. Iz istog razloga trebali biste isključiti svjetlo za pomoć tijekom automatskog izoštravanja.

Zadržite spontanost postavljanjem daljinskog fotoaparata kao što je Canon PowerShot PX koji automatski inteligentno kadrira i snima fotografije i videozapise. Manje je nametljiv od tradicionalnog fotoaparata i dodatna je prednost što vam omogućuje da se zabavljate.

3. Saznajte kako snimiti pozadinu i zamućenje prednjeg plana

Krupni prikaz upaljenih svjećica na torti, sa zamućenim plamenom i velikim kružnim pozadinskim bokeh efektom.

Objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM pozadine može pretvoriti u prelijep kremasti bokeh. Snimljeno fotoaparatom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom RF 50mm F1.8 STM tvrtke Canon na 1/40 s, f/1.8 i ISO 100.

Slabo osvijetljen portret žene u odnosu na pozadinu prepoznatljivog bijelog i blijedoplavog kružnog bokeha.

Zamućenje pozadine i prednjeg plana idealno je za isticanje objekta i pružanje sanjivog dojma fotografijama.

Bilo da se radi o moru treperavih svjetala s božićnog drvca ili jednostavnoj svijeći, razdoblje blagdana puno je lijepih svjetala koja se, uz odgovarajuću konfiguraciju, mogu pretvoriti u predivne sjajne kugle u pozadini fotografija. Japanska riječ „bokeh” upotrebljava se za opisivanje estetske kvalitete tih istaknutih dijelova izvan fokusa.

Efekt je najlakše postići ako je objektiv postavljen na najširi otvor blende. Rezultat je vrlo mala dubinska oštrina koja vam omogućava vrlo selektivno izoštravanje zbog čega će se vaš objekt istaknuti u odnosu na zamućenu pozadinu. Idealan objektiv za to je Canon RF 50mm F1.8 STM s iznimno širokim maksimalnim otvorom blende od f/1.8. No zadovoljavajuće istaknute zamućene dijelove možete dobiti i ako upotrebljavate manje otvore blende kao što je f/5.6. Naglasite efekt tako da povećate udaljenost između objekta i pozadine ili stanete bliže subjektu.

4. Smanjite brzinu zatvarača kako biste stvorili zamućenje kod pokreta

Namjerno mutna snimka bubnjara u akciji.

Promjena brzine zatvarača fotoaparata jedan je od načina podešavanja ukupne ekspozicije slike. No također se može upotrebljavati u kreativne svrhe, za upravljanje količinom zamućenja kod pokreta (ili njegovim nedostatkom) na vašim snimkama.

Veće brzine zatvarača pomoći će u postizanju oštrih snimaka objekata u pokretu, ali alternativni pristup je upotreba mnogo manje brzine zatvarača radi stvaranja pokreta u prizoru sa statičnim objektima.

Postavite brzinu zatvarača od približno 1/10 s ili 1/20 s ako snimate iz ruke te se pobrinite da statični (ili relativno statični) objekt bude jasno vidljiv. To je korisno ako vaš objektiv ima ugrađenu optičku stabilizaciju slike (IS), kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, jer će tako vaše slike biti oštrije pri manjim brzinama zatvarača. Neki fotoaparati, kao što su EOS R7 i EOS R6 Mark II tvrtke Canon, imaju stabilizaciju slike u kućištu (IBIS). Time se senzor fotoaparata fizički pomiče kako bi se kompenziralo svako pomicanje kada se ne snima iz fiksnog položaja (kao što je snimanje s pomoću stativa). Ta vrsta stabilizacije slike radi s bilo kojim objektivom.

Ako upotrebljavate stativ, ovaj efekt moći ćete postići s mnogo manjim brzinama zatvarača. Aktivirajte zatvarač žičnim ili bežičnim daljinskim okidanjem, s pomoću aplikacije Canon Camera Connect ili funkcijom samookidača.

5. Snimite tragove svjetla na plesnom podiju

Mlada žena na zabavi zabacuje ruke prema natrag među šarenim svjetlosnim tragovima.

Duge ekspozicije idealne su za pretvaranje uobičajenih prizora u čarobne fotografije. © Tetra Images/Getty Images

Ako kontrolirate kad fotoaparat aktivira bljeskalicu tijekom ekspozicije, moći ćete snimiti živopisne svjetlosne pruge koje na kreativan način dočaravaju ugođaj zabave, istovremeno održavajući objekt oštrim. Odaberite malu brzinu zatvarača od približno jedne sekunde te odaberite način rada sinkronizacije s prvom ili drugom zavjesom u izborniku s opcijama bljeskalice na fotoaparatu.

Sinkronizacija s prvom zavjesom zadana je opcija kod većine fotoaparata. Aktivira bljeskalicu na početku ekspozicije i omogućuje snimanje zamućenja ispred objekta. Sinkronizacija s drugom zavjesom aktivira bljeskalicu na kraju ekspozicije, snimajući tragove svjetla i druge detalje iza objekta.

6. Osvijetlite svoje fotografije zabave s pomoću bljeskalice

Obitelj koja se smije pozira na kauču ispred zlatnog napuhanog natpisa „Happy Birthday” fotografiji zabave snimljenoj s pomoću bljeskalice Speedlite EL-100 tvrtke Canon.

Upotreba bljeskalice za odbijanje svjetlosti od zidova i stropova pomaže u stvaranju prirodnih fotografija zabava. Snimljeno modelom EOS 800D tvrtke Canon s objektivom Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM i bljeskalicom Speedlite EL-100 tvrtke Canon pri 20 mm, 1/200 s, f/5.6 i ISO 400.

Ako upotrebljavate bljeskalicu, pobrinite se da bude postavljena na način kojim će se objekti ljepše istaknuti. Ako upotrebljavate vanjsku bljeskalicu Speedlite, umjesto da je usmjerite izravno u ono što pokušavate snimiti, usmjerite je prema stropu kako bi se svjetlo odbilo prema objektima. Time ćete ne samo dobiti prirodnije osvjetljenje nego će i snimanim osobama biti ugodnije.

Bljeskalica Speedlite EL-100 tvrtke Canon može se zakretati vodoravno i okomito, što vam omogućuje odabir savršenog kuta za odbijanje svjetlosti. Ima i automatski način rada koji će odabrati najbolje postavke za vas na temelju vašeg okruženja, tako da se jednostavno možete usredotočiti na snimanje.

Alternativni način postizanja odličnih rezultata s bljeskalicom je upotreba difuzora ili male meke kutije postavljene preko glave bljeskalice. Time će se svjetlo s bljeskalice raširiti i ublažiti, što vam pomaže u postizanju prirodnijih nijansi kože prilikom zamrzavanja akcije.

7. Usredotočite se na manje detalje

Dvije krune s draguljima, jedna veća i jedna manja, s pozadinom s velikim kružnim bokeh efektom.

Središnji ukras na blagovaonskom stolu, ukrasi na zidu ili ukrasi koji vise s drvca odlični su objekti za snimanje fotografija zabava koje prenose atmosferu događaja. Snimljeno modelom EOS R5 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 135mm F1.8L IS USM pri 1/5 s, f/5.6 i ISO 400.

Imajte na umu da snimke zabava ne moraju uvijek biti ispunjene ljudima. Fokusiranjem na manje detalje i dalje možete učinkovito prenijeti raspoloženje i dojam posebne prigode.

Ako se ne možete dovoljno približiti objektu s pomoću objektiva koji rabite, razmislite o upotrebi objektiva s makro mogućnostima kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM (u načinu rada ručnog izoštravanja) ili Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM. S druge strane, relativno široka opcija kao što je Canon RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM omogućit će vam da se približite, a ipak snimite veći dio okruženja kako bi snimke imale kontekst.

8. Snimite više ekspozicija

Neki fotoaparati sustava EOS R, kao što su EOS R10 i EOS R8 tvrtke Canon nude način rada s više ekspozicija. U tom se načinu snima više fotografija koje se postavljaju jedna na drugu radi postizanja umjetničkog efekta. Budući da se sve to odvija u fotoaparatu, nema potrebe za upotrebom softvera za uređivanje.

Možete birati između četiri načina rada za više ekspozicija, ovisno o osvjetljenju i konačnim rezultatima koje želite postići, iako možete jednostavno odabrati snimanje s „prosječnom” kontrolom ekspozicije kako biste fotoaparatu prepustili postavljanje odgovarajuće konačne ekspozicije. Možete odabrati i snimanje samo dvije ekspozicije ili postaviti više različitih snimaka jednu na drugu radi postizanja iznimno nadrealnog rezultata.

9. Igrajte se s perspektivom

Grupa osoba na zabavi naginje se prema naprijed kako bi zajedno primili prskalice. Fotografija je snimljena u visini prskalica i gleda prema gore u lica ljudi.

Približavanje objektima u prednjem planu kao što su ukrasi ili prskalice omogućuje stvaranje zamućenja pozadine. © AdobeStock

Kreativnim pristupom perspektivi unesite vizualnu zanimljivost u svoje fotografije zabava. To može biti jednostavno poput pomicanja fotoaparata više ili niže, ali nemojte se bojati ekstremih vertikala i snimajte prema gore s poda ili prema dolje s visine stropa ili iz ptičje perspektive. Snimanje iz visokih ili niskih kutova jednostavno je kada upotrebljavate fotoaparat kao što je EOS R50 tvrtke Canon koji ima preklopni zaslon s promjenjivim kutom nagiba. Odličan je i za snimanje zabavnih selfija.

Mijenjajte način kadriranja svojih slika s pomoću vrata, prozora ili ograde stubišta i potražite sjajne površine ili vodu kako biste snimili odbljeske zabave ili kreativno uključili sami sebe u fotografiju.

Materijali koji mijenjaju svjetlost mogu promijeniti estetiku slika – snimajte kroz mirne prozirne tekućine, primjerice pića, kako biste snimili lom svjetlosti koje izobličuje veličinu i proporcije. Snimanje kroz teksturirano ili zamagljeno staklo može stvoriti dojmljiv zamućeni efekt.

Poigrajte se svim tim tehnikama, zabavite se i ne brinite ako vam ne uspije – sve je u eksperimentiranju.

Autori: Matt Golowczynski i Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci