FOTOGRAFIRANJE VATRE

Fotografiranje vatre: kako uhvatiti plamen

Bilo da želite fotografirati treperavu svijeću, rasplesani plamen krijesa ili prskalice, prave tehnike, postavke i oprema čine veliku razliku.
Duga ekspozicija djeteta koje stoji pokraj krijesa, dok lebdeće žeravice stvaraju duge tragove svjetla.

Vatra je predivan objekt za fotografiranje koji pruža beskrajne kreativne mogućnosti. Ne samo da se ljepota može pronaći u samom plamenu, već i u okruženju okupanom predivnim toplim svjetlom. To znači da vatra može biti ne samo privlačan objekt, već i izvor atmosferskog svjetla za portrete.

No, vatra može predstavljati izazov za fotografiranje. Problem s kojim se fotografi suočavaju je vrlo svijetao izvor svjetla čije je okruženje često vrlo slabo osvijetljeno. Ta visoka razina kontrasta može otežati snimanje detalja i u najsvjetlijim i u najtamnijim dijelovima prizora. Međutim, uz odgovarajuće postavke fotoaparata i nekoliko jednostavnih vještina svatko može snimiti predivne fotografije pokraj vatre.

Iako je fotografiranje plamena odlična vještina za naučiti bilo kad u godini, naročito će vam dobro doći ako tijekom blagdana poželite biti kreativni. Evo kako snimiti predivne fotografije vatre ove zimske blagdanske sezone.

1. Pazite na sigurnost

Odrasla osoba drži djetetovu ruku blizu ognjišta na otvorenom.

Ako je u pitanju snimanje s djecom, najbolje je imati još jednu odraslu osobu koja ih pazi dok snimate fotografije. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/160 s, f/3.5 i ISO4000.

Kao i u fotografiji, vatra može očarati – iako ne uvijek na dobar način. Previše je lako zaokupiti se snimanjem, ali sigurnost uvijek mora biti na prvom mjestu. Važno je ne samo spriječiti ozljede sebe i drugih, već i držati vatru pod kontrolom. U blizini stavite kantu vode ili aparat za gašenje požara, a u mraku upotrebljavajte naglavno svjetlo kako biste pronašli put. Dobro bi bilo i provjeriti vremenske uvjete jer jaki vjetar može učiniti plamen nepredvidivim.

2. Odaberite odgovarajući komplet

Fotoaparat tvrtke Canon, stativ, narančasti gel i prijenosna svjetiljka na rubu ognjišta na otvorenom.

Osim fotoaparata i stativa, svjetiljka može pomoći u dodavanju dodatne svjetlosti prizoru i ujednačiti jarki plamen s okruženjem. Mali komad narančastog gela može zagrijati svjetlost svjetiljke tako da bude u skladu s plamenom.

Svjetlo koje stvara vatra obično je prilično prigušeno pa pomaže upotrebljavati opremu koja dobro radi pri slabom osvjetljenju ako kao izvor svjetla upotrebljavate vatru kako biste snimili obližnje objekte. Idealan je fotoaparat kao što je EOS R6 tvrtke Canon – iznimno osjetljiv senzor punog kadra s 20,1 MP dizajniran je posebno za lako rukovanje u uvjetima velikog dinamičkog raspona, kao i slabog osvjetljenja općenito.

Od velike je pomoći i brzi objektiv fiksne žarišne duljine kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM jer objektivi fiksne žarišne duljine obično imaju šire maksimalne otvore blende od objektiva sa zumiranjem. To omogućuje veće brzine zatvarača i niže ISO vrijednosti pri slabom osvjetljenju, što znači oštrije snimke s manje šuma.

Iako nije nužan, stativ može biti vrlo praktičan za snimanje krijesova i fotografija svijeća jer vam pruža mogućnost snimanja dužih ekspozicija i zamućenja treperenja plamena.

3. Snimanje svjetlosti svijeće

Niz svijeća eksponiranih tako da je samo plamen vidljiv u odnosu na crnu pozadinu.

Ako eksponiramo vatru, ostatak prizora postaje vrlo mračan, zbog čega izgleda kao da plamen svijeće lebdi u zraku. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/1250 s, f/4 i ISO100.

Niz svijeća eksponiranih tako da se svijeće vide, dok je plamen previše eksponiran i zamućen.

Ako podesimo ekspoziciju okruženja, kreativni efekt je vrlo različit: svijeće su vidljive, a plamen izgleda previše eksponiran i zamućen. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/20 s, f/4 i ISO100.

Svijeće mogu osigurati iznimno atmosferske snimke, ali mogu i predstavljati izazov za snimanje jer imaju jarki plamen koji ipak ne emitira mnogo ambijentalnog svjetla. To znači da ako eksponiramo plamen, ostatak prizora bit će gotovo mračan, ali ako eksponiramo okruženje, plamen će izgubiti svoj efekt. Odabir prioriteta ovisit će o tome kakav efekt želite postići.

Često je bolje eksponirati svjetliji element u kadru jer je lakše ukloniti sjene u postprodukciji nego ispraviti istaknute dijelove oslabljenog efekta. Osim toga, provjerite možete li vrlo malo podići ekspoziciju kako biste malo pojačali sjene, a da pritom istaknuti dijelovi ne budu previše eksponirani. Ako ga vaš fotoaparat ima, pokušajte upotrijebiti način rada Zebra prilikom snimanja videozapisa koji ističe dijelove kadra s prevelikom ekspozicijom u zebrastom uzorku, što vam omogućuje da maksimalno povećate sjene, istovremeno osiguravajući da niste previše eksponirali istaknute dijelove. Kod snimanja fotografija, upozorenje za isticanje može pomoći u načinu reprodukcije kako bi se provjerilo ima li na snimljenoj slici prekomjerno eksponiranih područja. Snimanje u RAW formatu omogućit će vam i mnogo veću fleksibilnost kad je u pitanju postprodukcija s pomoću softvera za uređivanje slika kao što je Digital Photo Professional (DPP) tvrtke Canon.

Postavite fotoaparat na ručni (M) način rada kako biste premostili automatsku skočnu bljeskalicu fotoaparata. Time se izbjegava prigušivanje osjetljivog svjetla plamena svijeća. Postavite otvor blende na f/4 i ISO100, zatim mijenjajte brzinu zatvarača između 1/20 i 1/2000 s kako biste vidjeli kako različite brzine zatvarača utječu na izgled svijeća. Možete upotrebljavati i dodatnu bljeskalicu, poznatu i kao dnevnu bljeskalicu, a to je snop svjetla koji unosi svjetlost u sjenovita područja i ističe detalje objekta. Aplikacija Canon Photo Companion obuhvaća članak o snimanju portreta pri svjetlosti svijeće, koji istražuje ovu tehniku u profesionalnijem okruženju.

4. Portreti uz tortu sa svijećama

Dijete se naginje kako bi ugasilo svijeće na rođendanskoj torti. Lice djeteta osvijetljeno je plamenom.

Kako se osoba naginje bliže svijećama, treperavi plamen obasjava joj lice predivnim toplim sjajem. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/2 i ISO1600.

Pogled straga na fotoaparat tvrtke Canon koji fotografira dijete s rođendanskom tortom.

Prilikom snimanja sa širokim otvorom blende, dubinska oštrina vrlo je mala pa je precizno izoštravanje od ključne važnosti. Fotoaparat s automatskim izoštravanjem s prepoznavanjem očiju, kao što je EOS R6 tvrtke Canon, olakšava to čak i kad snimate ljude u profilu.

Ima li boljeg vremena za fotografiranje od rođendanske zabave? Kad dođe vrijeme da ugasite svijeće, možete snimiti predivne portrete s pomoću toplog svjetla svijeće i tako poboljšati lice osobe. Pokušajte podesiti fotoaparat na ručni (M) način rada s otvorom blende f/1.8 (ili najširim otvorom blende objektiva), brzinom zatvarača 1/200 s i automatskom ISO vrijednošću. Na taj će se način ISO podesiti kako bi se osigurala odgovarajuća ekspozicija.

Brzi objektiv fiksne žarišne duljine kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM idealan je za ovu vrstu portreta jer široki maksimalni otvor blende omogućuje snimanje portreta u mračnim interijerima. Pri širokim otvorima blende daje i uglađeno zamućenje za predivno zamućene pozadine.

5. Fotografiranje krijesa

Duga ekspozicija krijesa, sa lebdećim žeravicama koje stvaraju duge tragove svjetla.

Duga ekspozicija zamućuje kretanje plamena i pretvara sve lebdeće iskre u privlačne tragove svjetla. Rasplamsavanje vatre može dovesti do nevjerojatnih svjetlosnih efekata, ali pazite se: radite to pažljivo! Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1 s, f/8 i ISO100.

Pogled straga na fotoaparat tvrtke Canon koji fotografira dijete uz krijes.

Upotrijebite stativ i podesite ekspoziciju u trajanju od jedne sekunde kako biste snimili tragove iskri u krijesovima. Ne zaboravite sve osobe na snimci zamoliti da budu mirne tijekom duge ekspozicije kako biste izbjegli zamućenje pokreta u kadru. Umjesto toga, možete učiniti suprotno i kreirati sablasnu sliku s namjernim zamućenjem, kao što je to slučaj na gornjoj slici, s iskrama snimljenima kao sjajnim svjetlosnim tragovima.

Ima li nešto privlačnije od krijesa u hladnoj, mračnoj noći? Rasplesani plameni mogu biti odvažan objekt naspram tame okruženja. Doći će trenutak nakon zalaska sunca kad je ambijentalno svjetlo dovoljno slabo da se krijes ističe u tmini, ali i dalje ima dovoljno svjetla da se vide okruženje i detalji na nebu. To je odlično vrijeme za snimke u sumrak i prikaz krijesa u kontekstu, jer će okruženje biti potpuno crno kad padne mrak. Pokušajte to snimati u ručnom načinu rada s brzinom zatvarača od 1/100 s, otvorom blende f/1.8 (ili najširim otvorom blende objektiva) i automatskom ISO vrijednošću. Upotrijebite kompenzaciju ekspozicije kako biste snimku učinili svjetlijom ili tamnijom, a zatim odaberite niski kut kako biste vatru kadrirali naspram neba u sumrak.

6. Snimanje portreta uz vatru

Fotograf snima portret u krupnom planu djeteta koje stoji pokraj krijesa.

Prilikom snimanja portreta pokraj vatre, pokušajte podesiti fotoaparat na ručni (M) način rada s otvorom blende f/1.8 (ili najširim otvorom blende objektiva), brzinom zatvarača od 1/200 s i automatskom ISO vrijednošću kako biste što više zamrznuli pokrete u ograničenom osvjetljenju.

Dvoje djece licem u lice ispred krijesa, obris njihovih profila osvijetljenih svjetlom plamena.

Snimite portrete pokraj plamena kako biste dobili predivno toplo svjetlo ili zanimljive siluete. Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/125 s, f/1.8 i ISO25600.

Krijesovi i ognjišta na otvorenom stvaraju jedinstven ugođaj koji osigurava odlične portrete. Razgovori uz vatru, priljubljeni parovi i djeca očarana plamenom dobri su objekti za snimanje fotoaparatom tvrtke Canon. Svakako se pobrinite da rasplamsate vatru prije nego što počnete snimati jer količina plamena može učiniti veliku razliku u ambijentalnom svjetlu. Svjetlo plamena često vrlo brzo nestaje pa objekte približite vatri što je moguće više (i sigurno) kako biste iskoristili prednosti odsjaja.

7. Snimanje prskalica

Iskre od dvije prskalice, lica dvoje djece koja ih drže vide se u pozadini.

Za snimanje prskalica fotoaparat podesite na ručni (M) način rada. Upotrijebite otvor blende od oko f/3.5-f/5.6, brzinu zatvarača od 1/125 s i automatsku ISO vrijednost. Možete se igrati i s kompenzacijom ekspozicije, što može dati malo drukčije rezultate.
Snimljeno modelom EOS R6 tvrtke Canon s objektivom Canon RF 50mm F1.8 STM pri 1/200 s, f/2.5 i ISO640.

Svjetlo prskalice koja pucketa može izgledati fantastično na fotografijama – a ujedno je i sigurniji način za istraživanje kreativnih svjetlosnih efekata s manjom djecom ili u lošim vremenskim uvjetima. Leteće iskrice eksplodiraju u svim smjerovima velikom brzinom, tako da se snimaju kao trake svjetla čak i pri relativno velikoj brzini zatvarača. Ako vam je udobno snimanje i uređivanje u RAW formatu, to može biti velika pomoć jer naknadno možete izvući dodatne detalje iz istaknutih dijelova i sjena. Možete i usporiti brzinu zatvarača, a prskalica će ostavljati jasno vidljive tragove u cijelom kadru – izbor je vaš!

Mogli biste i pokušati snimiti tragove svjetla od slavljeničkog vatrometa – pogledajte naše savjete i tehnike za kreativno fotografiranje vatrometa i pronađite više ideja i nadahnuća.

A kad se vatra ugasi, možete istražiti fotografiranje dima uz vježbu vještine u aplikaciji Canon Photo Companion.

Napisao James Paterson

Slični proizvodi

Slični članci