silhouette of surfer on wave

SPORTSKA FOTOGRAFIJA

Akcija u vodenim sportovima

Surfanje, kajakarenje i drugi vodeni sportovi dojmljivi su objekti za fotografiranje. Zbog uzbuđenja, padova, okreta i brzine za odlične rezultate potrebni su trud i strpljenje. Sakupili smo niz savjeta za snimanje boljih snimki i ispisivanje ostvarenih rezultata.

  • Upotreba načina rada Sportovi
  • Smanjenje nepoželjnog zamućenja
  • Upotreba načina s prednošću zatvarača (Tv)
  • Upotreba zone izoštravanja pri automatskom izoštravanju
  • Upotreba brzih objektiva za snimanje akcije
  • Postavke za kvalitetu slike
  • Snimanje objekata u pokretu
  • Najbolji prikaz snimki
Planirali se otisnuti u valove, stajati na rubu lokalnog jezera ili ste se zaputili na plažu, budite svjesni okoline i obratite pažnju na svoju sigurnost i sigurnost drugih oko vas. Nastavite čitati kako biste doznali više.

Kako biste zaštitili fotoaparat u blizini vode i na plaži, upotrijebite jedno od namjenskih vodootpornih kućišta tvrtke Canon. Ta tvrda kućišta omogućuju snimanje na dubinama do 40 metara, stoga pijesak i prskanja ne predstavljaju problem. Kućišta također na sebi imaju zabrtvljene gumbe kako biste i dalje mogli pristupati funkcijama fotoaparata.

Pametno je započeti s potpuno napunjenom baterijom fotoaparata i memorijskom karticom s mnogo slobodnog prostora kako po izlasku na snimanje više ne biste morali otvarati kućište. Nekoliko malenih vrećica sa silikonskim gelom uklanjaju vlagu.

Ako planirate ići pod vodu, upotrijebite sjenilo za objektiv kako biste odbljesak smanjili na minimum te zaštitni filtar kako biste spriječili oštećenje objektiva pijeskom.

Upotrijebite način Sportovi za snimanje brze akcije

Brze akcijske sportove najbolje je snimati s fotoaparatom optimiranim za praćenje objekta i zamrzavanje objekata u pokretu. Okrenite kotačić za odabir načina rada na postavku Sportovi ili okrenite na način SCN i odaberite Sportovi na LCD zaslonu, ako je fotoaparat njime opremljen.

Način Sportovi skraćuje brzinu zatvarača, što pomaže zamrznuti trenutak. Način Sportovi također mijenja sustav automatskog izoštravanja fotoaparata (AF) za praćenje brzih objekata.

Za najbolje rezultate dopola pritisnite zatvarač i zadržite prst na njemu kako biste uključili izoštravanje prije nego objekt dođe u idealni položaj za snimanje. Način Sportovi također uklapa fotoaparat na kontinuirano brzo snimanje u kojem se snima serija slika dok je zatvarač potpuno pritisnut. Ako snimate mnogo akcije, vrlo brza memorijska kartica većeg kapaciteta može pomoći maksimalno povećati broj slika koje je moguće snimiti u nizu.

Savjet: pri upotrebi načina Sportovi često je bolje snimiti nekoliko kadrova, potom podići prst sa zatvarača te pronaći novi objekt.

Smanjenje podvodnog zamućenja: stabilizator slike

Dulji objektivi sa zumiranjem sa stabilizatorom slike pomažu smanjiti podrhtavanje fotoaparata, no ako fotoaparat pomičete s akcijom stabilizacija slike može biti manje učinkovita. Potražite prekidač na bočnoj strani objektiva. Ako postoji prekidač Način 1 / Način 2, odaberite način 2. Neki objektivi automatski uklapaju način 2 pri otkrivanju pokreta pomicanja.

Brze radnje često se snimaju s vrlo kratkom ekspozicijom. Postavite brzinu zatvarača na 1/500 s ili bržu. Za snimanje kapljica vode može biti potrebno 1/2000 s. Zbog brzine akcije možda ne primijetite promjenjive uvjete osvjetljenja, a ako je brzina zatvarača vrlo brza, objektiv može biti prespor za dobru ekspoziciju. Brzi objektiv ima veći maksimalni otvor blende (manji f-broj) koji propušta više svjetla za snimanje akcije s većom brzinom zatvarača. Upotreba funkcije Auto ISO ili prilagođene funkcije za sigurnosni pomak s ISO osigurava najbolju ekspoziciju za najbolje rezultate.

Upotreba zone izoštravanja pri automatskom izoštravanju

Fotoaparati EOS imaju veći broj točaka izoštravanja preko kadra i fotoaparat uobičajeno izoštrava najbliže objekte. Kako biste osigurali dio kadra koji će fotoaparat izoštriti, probajte odabrati manju grupu točki za izoštravanje i održavajte ih na objektu.

Za to je potrebno malo više vještine, no trud je vrijedan rezultata. Budući da je s točkom automatskog izoštravanja teže pogoditi objekt, odabir jedne točke automatskog izoštravanja otežava snimanje oštrih snimki većine brzih objekata. Odabir točke automatskog fokusiranja dostupan je samo kada je odabran jedan od kreativnih načina: P, Tv, Av ili M.

Upotreba brzih objektiva za snimanje akcije

Budući da pružaju brze maksimalne otvore blende i omogućuju povećavanje udaljenih objekata u kadru, profesionalni sportski fotografi tvrtke Canon često upotrebljavaju bijele objektive serije L.

Odabir objektiva ovisi o blizini akcije. Veća udaljenost uvjetuje dulje objektive, premda izrazito širok kut gledanja također mora biti dramatična alternativa.

Slični članci
What settings are best for shooting water sports?

FOTOGRAFIJA VODENIH SPORTOVA

Koje su postavke najbolje za snimanje vodenih sportova?

Ako vas zanima snimanje sportova, ali ne možete pronaći subjekte koji su pristupačni i kreirati odlične snimke, onda ne tražite dalje od vodenih sportova.

Zoom in and capture fast action

AKCIJSKA FOTOGRAFIJA

Zumirajte i snimite brzu akciju

Fotografiranje akcije svodi se na snimanje djelića sekundi, no ako ste pripremljeni, ne morate se pomicati baš tako brzo.

Snimajte i gledatelje

Što je veći zum, to je veća vjerojatnost povećanja udaljenih objekata na slikama. Stoga promijenite pristup i snimajte šire preglede koji prikazuju cijelo sportsko okruženje i gledatelje. Ako pregledate novine, samo nekoliko snimaka detaljne su slike sportske akcije slikane izbliza. Mnoge su šire snimke koje sport postavljaju u kontekst i prikazuju brojne obožavatelje.

Postavke za kvalitetu slike

Ako snimate slike JPEG (za razliku od slika u formatu RAW), fotoaparat može snimiti brojne slike u kontinuiranom nizu kadrova. Također se i mnogo brže zapisuju na memorijsku karticu.

Kombinirajte fotografije i kratke filmske isječke

Premda ste možda usredotočeni na fotografije, s nekoliko kratkih videoisječaka možete oblikovati moćniju priču. Brojni fotoaparati imaju namjenski gumb za snimanje videozapisa za jednostavno pokretanje snimanja videozapisa kao alternativu za fotografije. Tada oboje možete podijeliti na omiljenim društvenim mrežama.

Snimanje videozapisa

Po dolasku snimite nekoliko širokokutnih snimaka kako biste postavili scenu. Preporučljivo je tijekom snimanja što manje zumirati. Često je bolje pauzirati, promijeniti kompoziciju scene te podesiti kadriranje i zumiranje, a potom nastaviti snimati. Neki modeli LEGRIA odlikuju se načinom Full HD od 50p za snimanje uglađenijeg kretanja, što je idealno za sport. Ako je kamkorder opremljen tom postavkom, isprobajte je.

Pri tome snimljen zvuk može biti koristan, no imajte na umu da među gledateljima snimate njihovu buku, a ne sport, stoga eksperimentirajte s funkcijom scene zvuka Audio Scene dok ne pronađete jednu koja buku gledatelja smanjuje na minimum.

Umjesto fiksiranja položaja i postavljanja fotoaparata na stativ, pokušajte je pomicati s akcijom. To je lakše sa širom snimkom. Ako se u nizu nalazi više natjecatelja, za svakog isprobajte različite postavke zuma. Imajte na umu kako se udaljeni objekt tijekom prilaza fotoaparatu treba povećavati, stoga postavite zum kako biste bili sigurni da je objekt, i kada je najbliže, dalje u kadru.

Pri uređenju filma možete odabrati dinamičnu zvučnu podlogu za pozadinu filma. Postavljanjem snimljenog zvuka iznad svega film ćete učiniti još moćnijim.

Najbolji prikaz snimki

Fotopapir visokog sjaja Pro Platinum PT-101 tvrtke Canon izvrstan je za originalne tinte tvrtke Canon i omogućuje oštre ispise sporta i akcije. Iskoristite ih za najsjajnije slike s oštrim detaljima i živopisnim bojama.

Ako pisač PIXMA ima tu funkciju, za dojmljive ispise u upravljačkom programu pisača odaberite opciju ispisivanja bez obruba. Ispisivanje bez obruba znali da možete ispisivati do samog ruba papira. Pri ispisivanju bez obruba pisač povećava sliku kako bi popunila cijelu stranicu. Na pregledu na zaslonu provjerite jesu li obuhvaćeni svi detalji na rubu kadra.

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike