Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFIJA PRIRODE

Savjeti za fotografiranje prirode u gradu: snimajte životinje na svom pragu

Fotografiranje prirode nije samo luksuz onih koji žive u ruralnim područjima. Pogledajte svoj vrt, ulice, gradske parkove, kao i ispod kamenja i oko jezeraca. Pronaći ćete savršenu priliku za fotografiranje prirode u gradu, upravo na svom pragu.

Mladi finski fotograf Ossi Saarinen privukao je šesteroznamenkasti broj pratitelja na Instagramu, fotografirajući prirodu u gradu – slatke vjeverice, miševe i lisice koji gledaju ravno u promatrača te smiješne okrugle ptice pune karaktera. Ovdje on dijeli svoje najbolje savjete za fotografiranje prirode u gradu, uključujući najbolja mjesta za pronalaženje lisica, omiljene postavke fotoaparata i kompoziciju koja najbolje bilježi luckaste likove u stvarnom vremenu.

1. Shvatite životinju

U Helsinkiju Ossi ponekad naiđe na životinje, no shvaćajući kako se ponašaju životinje koje pokušava fotografirati, zna gdje i kad treba tražiti. "U proljeće pokušavam pronaći brloge lisica na mjestima koja nisu baš u centru grada, ali su i dalje blizu ljudi. Pokušavam pronaći rupe u zemlji u kojima bi mogle imati brlog te zatim tražim tragove krzna i njihov snažni miris", kaže Ossi.

"Mislim da je jedna od najvažnijih stvari u fotografiranju životinja znati njihove navike. Ako pronađem lisičji brlog s mladuncima, znam da tamo provode sve vrijeme pa mogu samo leći blizu i fotografirati mladunce kako se igraju. Odrasle lisice hodaju uokolo noću, a ponekad čak i popodne. Obično uvijek iznova upotrebljavaju isti put pa ih mogu pratiti kako bih vidio koje putove upotrebljavaju, tako da sljedeći put mogu otići nasred puta i čekati da lisica naiđe."

2. Pažljivo odaberite vrijeme u danu

Užurbane gradske ulice i putovi te zvukovi civilizacije u suprotnosti su s fotografiranjem prirode – ali to ne znači da ona nije tu, čeka da se pokaže kad se ljudi povuku. "Nikad ne fotografiram usred dana", kaže Ossi. "Mnoge su životinje aktivnije noću, ali teže je fotografirati u tami pa zato snimam otprilike u vrijeme izlaska i zalaska sunca. Svjetlo je bolje u to vrijeme pa fotografije ostavljaju jači dojam".

Iako je fotoaparat sa senzorom punog kadra (kao što je EOS 6D tvrtke Canon) učinkovitiji pri visokim ISO postavkama, i dalje možete snimati odlične fotografije prirode fotoaparatom s APS-C senzorom izrezanog kadra (kao što je EOS 7D Mark II tvrtke Canon), kaže Ossi. "Kad su u pitanju ptice i pčele, ako se ne možete dosta približiti, senzori s izrezanim kadrom mogu čak pomoći da životinja izgleda veća u kadru", što se može zahvaliti ograničenom vidnom polju sa senzorom izrezanog kadra.

Slični članci
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

FOTOGRAFIJA PRIRODE

Priča Ossija Saarinena o fotografiranju prirode u gradu

Samo tri godine nakon što je uzeo fotoaparat u ruke, Ossijeve karakterne fotografije životinja hit su na društvenim mrežama. Objašnjava kako mu se hobi pretvorio u uspjeh.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Savjeti za fotografiranje divljih životinja

Savjeti i tehnike za novu razinu fotografiranja divljih životinja, kako biste maksimalno iskoristili fotoaparat i objektive tvrtke Canon.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Od dobitnika nagrada do profesionalaca

Dva dobitnika godišnje nagrade za mladog fotografa divljih životinja govore o tome što im je rani uspjeh značio.

3. Približite se ili upotrijebite dugački objektiv

"Ako se želite doista približiti, obično morate dopustiti životinjama da vas vide", objašnjava Ossi. "Tajna je u tome da provedete mnogo vremena sa životinjom, tako da se navikne na vašu prisutnost. Morate biti vrlo mirni – nemojte praviti nagle pokrete. Možete naučiti kako se ponašaju i reagiraju na vaše pokrete te koliko se možete približiti prije nego što pobjegnu."

Za fotografiranje prirode u gradu Ossi voli upotrebljavati objektive za zumiranje "jer se situacija stalno mijenja – životinja može biti vrlo blizu, ali onda se može iznenada pomaknuti. Moj objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM omogućuje mi da snimim fotografije iz velike blizine ili s udaljenosti uz žarišnu duljinu od punih 200 mm. Naročito kad tek upoznajete fotografiranje prirode teško je približiti se životinjama. Zato je najbolje započeti s dugačkim objektivom kao što je onaj od 300 mm ili 400 mm." Objektiv Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III popularan je kompaktni objektiv velikog dosega, dok još kompaktnije i cijenom pristupačnije rješenje, snažno optičko zumiranje od 40x fotoaparata PowerShot SX740 HS tvrtke Canon također omogućuje lako i brzo povećanje i smanjenje zumiranjem.

4. Povećajte ISO i snimajte širokokutno

Priroda je često najspektakularnija rano ujutro ili kasno navečer, kad dnevno svjetlo blijedi. Stoga, mogućnost fotografiranja pri slabom osvjetljenju jedan je od razloga zašto Ossi za fotografiranje prirode u gradu preferira upotrebljavati fotoaparat kao što je EOS 6D tvrtke Canon sa senzorom punog kadra. Ima veliki ISO raspon sa sustavom automatskog izoštravanja u 11 točaka koji je dovoljno osjetljiv da radi pod mjesečevom svjetlošću, povećavajući šanse dobivanja oštre snimke. Nasljednik tog fotoaparata, EOS 6D Mark II tvrtke Canon, ide još dalje, uz 45 križnih točaka automatskog izoštravanja i još veći ISO raspon.

No ta metoda funkcionira i s fotoaparatima sa senzorom izrezanog kadra: on preporučuje povećanje ISO vrijednosti i snimanje širokokutno radi dobivanja snimke. "Ako moram, ISO postavljam na vrlo visoku vrijednost – bolje je dobiti fotografiju s malom razinom šuma nego nikakvu", kaže on. Ossi dodaje da voli ostati ispod ISO vrijednosti od 10 000 sa svojim fotoaparatom, ali svi modeli fotoaparata variraju u različitim uvjetima pa je ključ u tome da eksperimentirate s time što vi i vaš fotoaparat možete snimiti u lokalnom području.

5. Brzo izoštravajte i zamrzavajte životinje u pokretu

Ossi savjetuje fotografe koji žele snimiti prirodu u gradu da odaberu fotoaparat s brzim automatskim izoštravanjem – "što je brži, to bolje" – i stabilizacijom slike. Model EOS 7D Mark II tvrtke Canon ima sustav automatskog izoštravanja u 65 križnih točaka i ima tehnologiju Dual Pixel CMOS AF koja će povećati šanse izoštravanja objekata u pokretu, čak i pri slabom osvjetljenju. Iskorištavajući najveći otvor blende vašeg objektiva omogućit ćete ulazak maksimalne količine svjetlosti i moći ćete povećati brzine zatvarača: "Preferiram objektive sa širokim otvorom blende, jer za zamrzavanje životinja u pokretu trebate velike brzine zatvarača", kaže Ossi.

6. Istaknite objekt snimanja

Za svoj prepoznatljivi stil sa širokim otvorom blende u kojem se objekti prikazuju iznimno oštri i izolirani od užurbanih pozadina, Ossi upotrebljava način rada Prioriteta otvora blende (način rada Av) i široki otvor blende. Upotrebljava i postprodukciju za poboljšanje slika: "Izvršavam osnovno uređivanje svjetline, kontrasta i malo prilagođavam boju. Često nastojim bolje istaknuti životinju u odnosu na pozadinu čineći je svjetlijom ili pozadinu tamnijom. Fotografije nastojim održati što je moguće realističnijim."

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Prikaz svih članaka

Povezani proizvodi