Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Markus Varesvuo objašnjava zašto je Canon EOS 90D idealan fotoaparat za snimanje divljih životinja

Markus Varesvuo, nagrađivani fotograf divljih životinja iz Helsinkija u Finskoj, nikada nije daleko od divljine koja mu uzbuđuje srce.

Markus od tinejdžerskih dana obožava divlje životinje i bio je predani promatrač ptica i fotograf. 2005. godine od svojih hobija odlučuje napraviti karijeru te odustaje od radnog mjesta u poslovnom upravljanju kako bi postao profesionalni fotograf divljih životinja.

Markus je od početka svojih avantura s fotografijom upotrebljavao modele tvrtke Canon, a započeo je s fotoaparatima s filmom. Danas, kao uspješni fotograf i autor nekoliko knjiga s fotografijama ptica, uobičajeno upotrebljava profesionalni i brzi Canon EOS-1D X Mark II sa supertelefoto objektivima.

Markus je prvi fotograf u Europi koji je detaljno testirao napredni DSLR fotoaparat Canon EOS 90D. U nastavku objašnjava kako je ovim fotoaparatom ostvario snimke koje obožava te otkriva kako ambiciozni fotografi divljih životinja i obožavatelji prirode mogu najbolje iskoristiti njegove značajke.

APS-C CMOS senzor od 32,5 megapiksela i moćni procesor u DSLR kućištu čine Canon EOS 90D izuzetno odzivnim fotoaparatom kojim je Markus uspio snimiti nevjerojatne detalje. APS-C senzor povećanjem efektivnog telefoto dosega smanjuje udaljenost od objekta, a automatskim izoštravanjem (AF) upravlja prilagodljivi i brzi sustav automatskog izoštravanja u 45 križnih točaka. Zajedničko područje izoštravanja podijeljeno je na zone ili pojedinačne točke koje možete izravno odabrati joystickom.

Brzo kontinuirano snimanje do 10 sličica u sekundi (fps) sa sustavom praćenja s izoštravanjem Intelligent Tracking and Recognition (iTR) fotoaparat Canon EOS 90D čini idealnim za fotografe divljih životinja poput Markusa, za koga je brzina ključna.

Lastavica koja se upušta u borbu, medvjed u lovu ili prolazak ptice u zaronu: Markus mora iskoristiti priliku za odličnu fotografiju kada god se ona nazire. " Canon EOS 90D je brz fotoaparat", tvrdi. "Uglavnom fotografiram s profesionalnim fotoaparatom Canon EOS-1D X Mark II i brzina izoštravanja je usporediva".

Slični članci
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Najbolji objektivi za divlje životinje

Snimajte zapanjujuće snimke divljih životinja i ptica s pomoću ovih objektiva fiksne žarišne duljine i objektiva sa zumiranjem.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Savjeti za fotografiranje divljih životinja

Profesionalka Dani Connor dijeli svoje najbolje savjete za ambicioznog mladog fotografa divljih životinja.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIRANJE DIVLJIH ŽIVOTINJA

Savjeti za fotografiranje divljih životinja

Savjeti i tehnike za novu razinu fotografiranja divljih životinja, kako biste maksimalno iskoristili fotoaparat i objektive tvrtke Canon.

U Finskoj nije teško pronaći divlja područja s odličnim objektima na koje se možete usredotočiti, kaže Markus. Bez puno premišljanja svakom ambicioznom fotografu divljih životinja poručuje da "gdje god se nalazili, možete pronaći lijepa mjesta. Posebno ptice je moguće pronaći posvuda – u gradu, možda u parku ili na obali. Ne morate putovati stotinama milja, bliže su nego mislite".

Ključno je poznavanje lokalnog okoliša, a povratkom na istu lokaciju možete uštedjeti vrijeme i lakše razrađivati ideje pod različitim svjetlom i kutovima. "Pri fotografiranju ptica najvažnije je poznavati vrstu. Koliko se mogu približiti? Moram li se sakriti? Ako uznemirite ptice, nećete napraviti fotografije", kaže.

Markusovi savjeti za fotografiranje divljih životinja

1. Iskoristite sve točke izoštravanja

Markus na savršen trenutak nekad mora čekati sate ili dane, no strpljivost je samo jedna od brojnih vrlina fotografa divljih životinja. Također morate brzo reagirati, jer radnja može proći za nekoliko sekundi. "Vrlo brzo reagiram", objašnjava. "No zahtjevi za opremu i optiku fotoaparata su veliki. Što više sličica u sekundi fotoaparat može savladati, to bolje, a to [isto] vrijedi i za automatsko izoštravanje".

Svaki mladi fotograf ptica reći će vam kako je snimanje oštrih fotografija, posebno ptica u letu, jedan od najvećih izazova za sustav automatskog izoštravanja svakog fotoaparata.

"Uobičajeno pri fotografiranju ptica u letu primjenjujem sve točke izoštravanja fotoaparata – 45 na fotoaparatu Canon EOS 90D. Automatsko izoštravanje dobro je i svestrano pa je pticu lako zadržati u području izoštravanja. Jedino što mijenjam je osjetljivost praćenja. Ako je u pozadina dinamična, smanjim je", kaže.

2. Pratite kretanje načinom rada AI Servo

Jedna od ptica koju Markus obožava fotografirati je crnogrli plijenor. Dok te ptice elegantno plivaju po površini vode, vrlo je malen kontrast između ljetnog sivog perja na glavi plijenora i tamne pozadine koju Markus obožava.

Ipak, fotoaparat Canon EOS 90D s lakoćom prati vatreno crveno oko ptice i održava ga izoštrenim. "Plijenori se po vodi miču dosta sporo, stoga primjenjujem devet točaka za izoštravanje" kaže Markus. "Primjenjujem AI Servo za praćenje i izoštravanje ptice, a joystickom biram različite točke za izoštravanje. Budući da se situacije u fotografiranju ptica mogu se brzo promijeniti, joystick olakšava rad", dodaje.

3. Zamrznite radnju velikom brzinom zatvarača

Velike brzine snimanja ključne su za snimanje kratkih trenutaka u kojima se ptice prikazuju, primjerice pri lovu plijena ili tijekom karakterističnih rituala za parenje. "Za savršenu snimku ptice moraju biti u odgovarajućem položaju, a 10 sličica u sekundi pomažu mi najbolje iskoristiti situaciju", kaže Markus.

Ptice ne napuštaju zaklon pod savršenim uvjetima osvjetljenja, stoga se Markus često nađe u situaciji da i po dugim, veličanstvenim finskim ljetnim danima radi u slabom svjetlu. "U tim uvjetima za zamrzavanje radnje morate primijeniti visoku ISO postavku. Svakodnevno primjenjujem postavku ISO 6400 ili čak i višu", tvrdi Markus. Maksimalni ISO fotoaparata Canon EOS 90D je 25.600, stoga je fotografiranje pri slabom osvjetljenju vrlo jednostavno.

Također trebate veliku brzinu zatvarača, no i to ovisi o ptici. "Za lastavice pokućarke trebam 1/3200 sekundi; velike sive sove nisu jako brze pa trebam 1/2000 sekundi, čak i 1/1000 sekundi može biti dovoljno. Čak i pri dobrom svjetlu trebate dosta visoku ISO postavku za postizanje takve brzine okidača", dodaje.

4. Snimite više dugotrajnom baterijom

Fotografirao Markus ptice vodarice na površini jezera ili sove pod gustim krošnjama finske šume, često je miljama udaljen od svih ljudskih nastambi, stoga je neophodno imati dovoljno baterijskog napajanja. Premda je relativno lako opremiti se s nekoliko potpuno napunjenih baterija, zaista je važno da omogućuju dugotrajan rad kada ih primijenite.

Canon EOS 90D opremljen je baterijom za 1300 snimki, a Markus tvrdi kako tijekom vrućih ljetnih mjeseci jedna baterija može trajati cijeli dan.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Snimajte u visokoj razlučivosti

Markus svoje slike ustupa izdavačima časopisa i knjiga: premda se veličina tražene slike može znatno razlikovati, kvaliteta uvijek mora ispunjavati najviše standarde. "Moje fotografije završavaju posvuda i upotrebljavaju se na različite načine. Ispisi za izložbe moraju biti široki metar ili više", kaže.

Zahvaljujući senzoru fotoaparata Canon EOS 90D od 32,5 megapiksela Markus uz isporuku slikovne datoteke za velike ispise također ima više nego dovoljno preostale razlučivosti za obrezivanje. "To mi daje veliku slobodu za naknadno kadriranje na računalu onako kako ja to želim".

Napisao Kevin Carter

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na sve priče