DIVLJE ŽIVOTINJE

Monokular ili dalekozor za promatranje ptica – što vam najbolje odgovara?

Monokulari i dalekozori pružaju različite prednosti kada je riječ o promatranju divljih životinja, no što bolje odgovara vašim potrebama? Istražujemo različite opcije.
Muškarac stoji među lišćem u rezervatu za ptice držeći PowerShot Zoom tvrtke Canon u jednoj ruci i noseći dalekozor tvrtke Canon oko vrata.

Tijekom promatranja ptica u divljini ili vrtu potrebno se usredotočiti i izoštriti osjetila, što znači da tijekom te aktivnosti trebate biti zaista prisutni u trenutku. Uz toliko različitih zvukova, uzoraka perja i ponašanja, uvijek se može uočiti nešto novo. Ako ste početnik u promatranju ptica, postoji nekoliko opcija za gledanje i snimanje ptica izbliza – no koja je od njih najbolja za vas?

Dalekozori su tradicionalni alat za promatranje ptica i pružaju nevjerojatno zumiranje, a pri tome su i lagani i kompaktni – no oni ne mogu snimiti to što vidite.

Model PowerShot ZOOM tvrtke Canon monokularni je model koji u kućištu dovoljno malenom da stane u džep ima snažan dugi objektiv. Uz svestrano zumiranje u koracima od 100 mm, 400 mm i 800 mm možete približiti omiljene objekte, ali i snimiti živopisne fotografije i videozapise bogatih boja.

Možete upotrijebiti i kompaktni fotoaparat kao što je PowerShot SX740 HS tvrtke Canon koji objedinjuje fotografije visoke razlučivosti sa snažnim optičkim zumiranjem od 40x i idealan je za promatrače ptica koji žele unaprijediti svoje fotografije.

Ovdje možemo vidjeti različite prednosti monokulara u usporedbi s dalekozorom te usporediti PowerShot ZOOM tvrtke Canon s dalekozorima Canon 8x20 IS i Canon 10x30 IS II, kao i s kompaktnim fotoaparatima, što će vam pomoći da donesete najbolju odluku kada je riječ o promatranju ptica.

Monokular ili dalekozor: prednosti i mane

Muškarac čuči na rubu potoka držeći PowerShot ZOOM tvrtke Canon uz oko.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon pruža čist, uredan i kompaktan dizajn, a dostupan je u bijeloj i crnoj boji.

Muškarac je nagnut nad drvenom ogradom i drži dalekozor tvrtke Canon ispred očiju.

Optička tražila dalekozora Canon 8x20 IS i Canon 10x30 IS II znače da nećete naprezati oči prilikom dugotrajnog promatranja.

Monokulari kao što je model PowerShot ZOOM tvrtke Canon pružaju povećanje za jedno oko, za razliku od dalekozora koji pokrivaju oba oka. Zbog toga su monokulari obično manji i laganiji, no stupnjevi uvećanja slični su onima na dalekozoru.

Lagana i jednostavna prenosivost čini model PowerShot ZOOM usporedivim s pametnim telefonom, no uz njega možete snimiti mnogo detaljnije i kvalitetnije slike nego što biste to mogli učiniti snimajući telefonom iz daljine. Neki pametni telefoni možda se reklamiraju s mogućnostima dugog zuma, no za snimanje slika i videozapisa iz daljine upotrebljava se kombinacija alternativnih tehnologija kao što su digitalno zumiranje, hibridno zumiranje i dizajn optike s lomovima. To znači da je stabilizacija slike ograničena i u većini se slučajeva ne postiže kvaliteta slike kao s namjenskim fotoaparatom. PowerShot ZOOM pruža lakoću i prenosivost pametnog telefona koji stane u džep, no s mnogo snažnijim objektivom visoke kvalitete.

Ako vam je stalo do najbolje kvalitete optičke tehnologije, dalekozor Canon 8x20 IS ima preciznu optiku i isti premaz Super Spectra koji se nalazi u poznatom asortimanu EF objektiva tvrtke Canon, što vam pruža nevjerojatno živopisan prikaz s preciznim prikazom boja, pa ćete vidjeti ptice u svoj njihovoj veličanstvenosti.

Slično je kompaktan i lagan i dalekozor Canon 10x30 IS II koji pruža povećanje od 10x i savršen je za snimanje prirode, tijekom putovanja i sportova Najveća je prednost u tome što dalekozor ima istu tehnologiju optičke stabilizacije slike koja se upotrebljava i kod objektiva za fotoaparate tvrtke Canon radi postizanja vrhunske jasnoće i smanjenja podrhtavanja da biste mogli jasno promatrati objekte s velike udaljenosti. Dalekozor ima i optički zaslon, dok PowerShot ZOOM ima elektroničko tražilo (EVF).

Par ruku drži crni dalekozor Canon 8x20 IS ispred svog tijela.

Dalekozor Canon 8x20 IS teži samo 420 g, pa gotovo nećete ni primijetiti da vam visi oko vrata, što vam omogućuje da se usredotočite čim uočite kretanje u daljini.

Ruka stavlja PowerShot ZOOM tvrtke Canon u džep meke kremasto-žute jakne.

Zahvaljujući malim dimenzijama i masi od približno 145 g (s karticom) / 144 g (samo kućište), USB-C punjenju i dugom trajanju rada, PowerShot ZOOM tvrtke Canon možete držati u džepu ili oko zapešća za sve one ključne snimke divljih životinja.

Međutim, veća veličina i veća masa dalekozora znače da oni nisu uvijek praktični – većina ih ipak neće stati u džep. Osim toga, ne omogućuju vam snimanje slika ili promjenu razine zumiranja. Kad hodate i ne želite nositi dodatni komplet opreme sa sobom, PowerShot ZOOM savršen je izbor. Predivan je i diskretan, no ipak vas približava pticama jer omogućuje trenutačno zumiranje i snimanje fotografija s lakoćom. Jednostavno ga uključite, kadrirajte i snimajte – čak i jednom rukom – zahvaljujući jednostavnom rasporedu tipki bez složenih izbornika.

Brzina je značajka po kojoj se PowerShot ZOOM zaista ističe. Budući da je potpuno automatski, možete ga jednostavno usmjeriti i snimati ne razmišljajući o najboljim postavkama.

Snaga dugačkog objektiva u džepnom kućištu

Nasmijani muškarac približava PowerShot ZOOM tvrtke Canon prema licu dok gleda kroz prozor ptičjeg skrovišta.

Potpuno automatski procesor DIGIC 8 modela PowerShot ZOOM tvrtke Canon štedi vrijeme razmišljajući umjesto vas, što vam omogućuje da snimite čaroban trenutak prije nego što se završi.

Par ruku drži pametni telefon pokraj modela PowerShot ZOOM tvrtke Canon te pokazuje povezanost pomoću aplikacije Canon Camera Connect.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon može se povezati s telefonom putem Wi-Fi ili Bluetooth veze uz aplikaciju Canon Camera Connect, što je idealno za dodavanje informacija o GPS lokaciji snimki, kao i za pregled fotografija i trenutan odabir najbolje.

Monokularni fotoaparat PowerShot ZOOM tvrtke Canon pruža jedinstveno iskustvo promatranja ptica te u ruci sjeda mnogo bolje od telefona ili kompaktnog fotoaparata. Za razliku od dalekozora, taj model može snimati detaljne fotografije razlučivosti 12 MP uz brzinu od 10 fps koja je idealna za ptice u letu.

Za promatranje ptica i fotografiranje divljih životinja treba vam dovoljno povećanje da ispunite kadar pernatim objektom. PowerShot ZOOM tvrtke Canon ovdje je odličan jer s dizajnom koračnog zumiranja od dvije optičke žarišne duljine (100 mm ili 400 mm) s 2x digitalna pretvarača za pomak do 800 mm omogućuje snimanje fotografija i videozapisa u formatu Full HD. Prekidačem se može brzo prelaziti s jedne duljine zumiranja na drugu, stoga udaljene objekte možete približiti bez odvraćanja pogleda s iznimno jasnog tražila od 2,36 MP koji se može upotrebljavati čak i pri jakom dnevnom svjetlu jer na zaslonu nema odsjaja. Zahvaljujući ugrađenoj optičkoj stabilizaciji slike s 4 osi tijekom prikaza nema vibracija, što smanjuje zamor očiju.

Za razliku od tradicionalnog monokulara, PowerShot ZOOM dobro je povezan i pruža Wi-Fi i Bluetooth koji se povezuju s aplikacijom Canon Camera Connect te pružaju neke praktične značajke. Možete ga, primjerice, povezati s telefonom kako biste dodali geografske oznake na slike koje ste snimili, što je savršeno ako želite pratiti mjesta gdje ste vidjeli ptice i zapamtiti njihovu lokaciju. Možete i podijeliti prikaz uživo kako bi i drugi mogli vidjeti ono što vi vidite u stvarnom vremenu.

Potpuno automatski način rada omogućava praktično rukovanje ekspozicijom umjesto vas, a postavke možete jednostavno promijeniti na jednostavnom izborniku.

Monokular, dalekozor ili kompaktni fotoaparat: što vam najbolje odgovara?

Snimka modela PowerShot ZOOM tvrtke Canon, dalekozora tvrtke Canon i fotoaparata tvrtke Canon na drvenoj klupi u skrovištu divljih životinja.

Uz raspon zumiranja od 100 do 800 mm monokular PowerShot ZOOM tvrtke Canon omogućuje nevjerojatno povećanje malih i udaljenih objekata. 0,39-inčno EVF OLED tražilo omogućuje jasno i izoštreno prikazivanje s 2,36 milijuna točaka i brzinom osvježavanja od 59,94 fps. Riječ je o savršenom dodatku za komplet opreme svakog promatrača ptica ili dobroj alternativi glomaznoj i teškoj opremi.

Predivan dalekozor sa stabilizacijom slike tvrtke Canon pruža nevjerojatan domet i kvalitetu tijekom promatranja ptica, a upravo je dalekozor konstantan pratitelj generacija promatrača ptica s dobrim razlogom. No ako želite nešto manje i laganije s mogućnosti snimanja slika, tada vam PowerShot ZOOM tvrtke Canon pruža usporediv telefoto doseg te mogućnosti snimanja fotografija i videozapisa u Full HD kvaliteti.

PowerShot ZOOM tvrtke Canon i Canonov asortiman dalekozora pružaju snažno povećanje, no monokular tvrtke Canon omogućuje vam ne samo da gledate objekt već da ga i istovremeno snimate. Osim toga, uz vrlo kratko vrijeme uključivanja doslovno možete podignuti uređaj i snimati te tako biti sigurni da nikad nećete propustiti trenutak.

Ako je snimanje fotografija za vas najvažniji dio promatranja ptica, možda će vam biti draži kompaktni fotoaparat kao što je PowerShot SX740 HS tvrtke Canon. Zumiranje od 40x idealno je za snimanje izbliza uz održavanje udaljenosti, a senzor od 20,3 MP daje slike visoke razlučivosti koje možete ispisati i izložiti s ponosom. PowerShot SX740 HS veći je od modela PowerShot ZOOM, ali ima zaslon umjesto EVF-a, što može odgovarati ljudima koji imaju poteškoća s tražilom.

Vani je toliko prekrasnih ptica koje možete fotografirati, a odabir između proizvoda iz asortimana PowerShot i praktičnog dalekozora pri ruci pomoći će vam na putovanju. Zašto ne biste otišli u šumu u predgrađu grada ili zakoračili u svoje dvorište i to već danas isprobali?Napisala Lauren Scott

Slični proizvodi

Slični članci