SAVJETI ZA ISPISIVANJE

Česta pitanja o pisaču, tinti i papiru

Na vaša najčešća pitanja o ispisivanju odgovorio je Suhaib Hussain, stručnjak za ispisivanje tvrtke Canon Europe.
Razine tinte prikazane na traci s postavkama pisača tvrtke Canon.

Toliko je načina za nanošenje tinte na papir i toliko vrsta tinte i papira da ispisivanje nameće mnogo pitanja svima, od ležernih kućnih korisnika do profesionalnih fotografa. Ovdje Suhaib Hussain, stručnjak za ispisivanje tvrtke Canon Europe, odgovara na neke od vaših najčešćih pitanja o ispisivanju, tinti i papiru.

Odabir pisača, tinte i papira:Razumijevanje značajki pisača:

Razumijevanje tinte i upravljanje njome:

Koje su razlike između tintnih, laserskih i drugih vrsta pisača?

Lasersko ispisivanje temelji se na fizičkom kontaktu papira i fotoelektričnog bubnja. Taj bubanj hvata suhi prah tonera koji se zatim toplinom nanosi na papir. Postupak proizvodi ispise s dobrom otpornošću na razmazivanje koji su pogodni za uredsku upotrebu gdje je glavni zahtjev ispisivanje dokumenata na obični papir.

Kod tintnog ispisivanja kapljice tinte izbacuju se na papir bez fizičkog kontakta. To omogućuje upotrebu mnogo šireg raspona vrsta medija i debljine papira te pruža mnogo vjerniji i živopisniji prikaz boja za ispisivanje fotografija.

Prijenosni fotopisači SELPHY tvrtke Canon upotrebljavaju postupak sublimacije boja koji daje dugotrajne ispise profesionalne kvalitete s glatkim, kontinuiranim bojama. Zahtijeva posebno premazani papir i idealan je za trenutne kvalitetne ispise.

Asortiman fotopisača Zoemini tvrtke Canon za male formate upotrebljava tehnologiju ZINK1 (naziv potječe od „Zero Ink“) koja upotrebljava poseban papir s mikrokristalima koji reagiraju kad se zagriju. Time se stvara slika otporna na razmazivanje i vodu bez potrebe za tintom, što je savršeno za male, iznimno prijenosne pisače.

Žena upotrebljava pametni telefon za ispisivanje s pomoću pisača SELPHY CP1300 tvrtke Canon, dok je snop omotnica u blizini.

Kompaktni fotopisači SELPHY tvrtke Canon kao što je ovaj SELPHY CP1300 tvrtke Canon temelje se na tehnologiji sublimacije boja u kojoj se tri različite boje tinte iz trake s filmom stapaju s papirom u uzastopnim prolascima, nakon čega slijedi zaštitni premaz tijekom četvrtog i završnog prolaska kroz pisač.

Koji je pisač najbolji za kućnu upotrebu?

Ako tražite jedan pisač koji može ispisivati dokumente i fotografije, tintna tehnologija je najbolja. Asortiman pisača PIXMA tvrtke Canon obuhvaća modele s pojedinačnim spremnicima s tintom ili čak punjive spremnike s tintom, što može biti isplativije za veće količine ispisa – pogledajte Koja je razlika između pojedinačnih tinti i spremnika s tintom FINE u nastavku.

Brzina ispisivanja može biti još jedan važan čimbenik koji treba razmotriti, naročito ako ćete mnogo ispisivati – pogledajte Što znači IPM u nastavku. Među ostalim značajkama koje treba tražiti, funkcija Auto Duplex praktična je za učinkovito obostrano ispisivanje, što može i smanjiti troškove papira. Višefunkcijski pisači s ugrađenim skenerom odlični su ako trebate skenirati ili kopirati dokumente ili fotografije. Mogućnosti bežičnog povezivanja također mogu olakšati ispisivanje.

Kako bi se pojednostavilo donošenje odluka, glavne kategorije pisača tvrtke Canon obuhvaćaju PIXMA za ispisivanje kod kuće i MAXIFY za kućni ili mali ured.

Sanjay Jogia drži ispis iz pisača imagePROGRAF PRO-300 tvrtke Canon.

Kao profesionalni A3+ fotopisač za velike formate, imagePROGRAF PRO-300 tvrtke Canon ima 10 pigmentnih tinti, među kojima su siva, mat crna, crna za fotografije i Chroma Optimiser, za maksimalnu kvalitetu crno-bijelih i ispisa u boji. Pogodan je za širok raspon medija za fotografije i umjetničke reprodukcije. © Sanjay Jogia

Asortiman fotopapira tvrtke Canon

Za vrhunsku kvalitetu fotografija, asortiman medija za umjetničke reprodukcije tvrtke Canon obuhvaća širok raspon razina bijele boje papira (što odgovara maksimalnoj svjetlini) i impresivan raspon dorada, od glatke do bogato teksturirane. Osim toga, pisači za fotografije PIXMA PRO i imagePROGRAF tvrtke Canon izravno podržavaju papir za umjetničke reprodukcije i druge medije specijaliziranih tvrtki za papir, uključujući Canson i Hahnemühle.

Koja je najbolja tinta za ispisivanje fotografija i dokumenata?

Tintni pisači obično upotrebljavaju tinte na bazi topivih bojila, ali Canon se dugo specijalizirao za hibridne sustave tinti koji kombiniraju pigmentnu crnu tintu s tintama u boji na bazi topivih bojila. Pigmentna crna tinta pruža jasan, bogat crni tekst za dokumente, koji je otporan na razmazivanje i osigurava iznimnu dugotrajnost, čak i na običnom papiru i omotnicama, dok tinte na bazi topivih bojila omogućuju reprodukciju živopisnih boja za ispisivanje fotografija, naročito na sjajnom i „lustre“ papiru.

Osnovni modeli hibridnih tintnih pisača tvrtke Canon upotrebljavaju spremnik crne pigmentne tinte i spremnik s tri boje tinte na bazi topivih bojila. Napredniji modeli imaju četiri ili čak pet zasebnih tinti na bazi topivih bojila uz pigmentnu crnu, uključujući crnu za fotografije, a ponekad plavu za fotografije ili sivu. Oni omogućuju pisačima kao što su PIXMA TS705a tvrtke Canon i PIXMA G640 tvrtke Canon postizanje šireg raspona boja ili palete za ispisivanje fotografija, uz veći raspon nijansi i kontrast.

Za slobodu izražavanja ispisivanjem fotografija, za crno-bijele snimke i snimke u boji, ističe se tehnologija pigmentne tinte LUCIA PRO koju upotrebljavaju pisači imagePROGRAF PRO tvrtke Canon. Na primjer, imagePROGRAF PRO-300 tvrtke Canon formata A3+ upotrebljava deset pigmentnih tinti, pružajući nenadmašnu kvalitetu na mat fotopapiru i posebnim medijima za umjetničke reprodukcije. Ovaj pisač upotrebljava i spremnik Chroma Optimiser za poboljšanje glatkoće i ukupne kvalitete na sjajnim medijima.

Koje vrste papira najbolje odgovaraju ispisivanju fotografija i dokumenata?

Obični ili kartonski papir dobre kvalitete idealan je za ispisivanje dokumenata, ali za ispisivanje fotografija izbor je mnogo raznovrsniji. Canon nudi sjajne, „lustre“ i mat fotopapire. Tu je i obostrani mat fotopapir koji je idealan za izradu spomenara, pa čak i verzija koja se isporučuje sa središnjim naborom i omotnicama, što ga čini idealnim za kreiranje čestitki. Sjajni i „lustre“ fotopapiri imaju zaštitni gornji sloj koji naročito dobro funkcionira s tintama na bazi topivih bojila. Relativno male molekule boje potpuno se upijaju ispod vanjskog sloja i zadržavaju se unutra.

Pisač MAXIFY GX6050 MegaTank s prozorima za prikaz razine tinte na prednjoj strani, dok su iza njega ispisi prikvačeni na ploču za obavijesti.

Serije MegaTank pisača PIXMA G i MAXIFY GX tvrtke Canon imaju punjive spremnike s tintom umjesto standardnih spremnika, što omogućuje do 60002 ispisa između nadopunjavanja. Lako je vizualno provjeriti razine tinte zahvaljujući prozorčićima ugrađenim u prednji dio pisača.

Pisač PIXMA TS705 tvrtke Canon na drvenom stolu ispisuje slike voća i cvijeća.

Kao i ostali hibridni tintni pisači tvrtke Canon, PIXMA TS705a tvrtke Canon upotrebljava pigmentnu crnu tintu te cijan, magenta, žutu i crnu tintu za fotografije na bazi topivih bojila. Spremnici s crnom tintom i tintom u boji dostupni su u standardnim, XL i XXL3 kapacitetima, za razne količine ispisa.

Što znači IPM i zašto je važno?

Brzina ispisivanja često se izražava u broju stranica u minuti (PPM), ali to može zbuniti jer se vrijednost može razlikovati ovisno o sadržaju stranice i postavci razlučivosti. Canon umjesto toga upotrebljava broj slika u minuti (IPM). Ta je mjera preciznija jer se temelji na ispisima standardnih stranica za ISO testiranje koje obuhvaćaju niz teksta, grafikona i slika, ispisanih u fiksnoj razlučivosti. IPM pruža mnogo jasniju naznaku o stvarnoj brzini pisača.

Što je ispisivanje bez obruba?

Opcija bez obruba često se upotrebljava za ispisivanje fotografija raznih veličina i omogućuje ispisivanje do rubova papira, tako da nema bijelog ruba. Mnogi kućni pisači kao što je serija PIXMA TS5350a tvrtke Canon pružaju ispisivanje bez obruba u formatima od 3,5 x 3,5 inča do A4. S najnovijim pisačima imagePROGRAF PRO, uključujući imagePROGRAF PRO-300 tvrtke Canon i imagePROGRAF PRO-1000 tvrtke Canon, opcija bez obruba dostupna je za mat i medije za umjetničke reprodukcije, kao i za sjajni i „lustre“ fotopapir.

Ova sve popularnija značajka omogućuje ispisivanje putem Wi-Fi veze s bilo kojeg mjesta u kući ili uredu – s pomoću pametnog telefona, tableta, prijenosnog računala ili stolnog računala povezanog putem Wi-Fi veze – bez potrebe za fizičkim povezivanjem uređaja s pisačem. Aplikacije tvrtke Canon, kao što su aplikacija Canon PRINT, aplikacija Creative Park i aplikacija Easy-PhotoPrint Editor, omogućuju vam upravljanje pisačem i izvođenje širokog raspona funkcija s pametnog uređaja. Wireless Direct još je jedna popularna značajka koja omogućuje izravnu bežičnu vezu između pisača i pametnog uređaja bez potrebe za usmjerivačem, dok su skeniranje i ispisivanje utemeljeno na računalnom oblaku sve više dostupno za istinski rad na daljinu. Funkcije se razlikuju ovisno o modelu pisača.

Pisač PIXMA TS6350 tvrtke Canon na stolu, ispisuje slike za rođendanske ukrase.

Vrlo isplativa, serija PIXMA TS6350a tvrtke Canon s 5 tinti jednako je dobra za ispisivanje dokumenata i fotografija, a ispisuje pri velikim brzinama. Kao i cijeli trenutačni asortiman, ima Wi-Fi vezu, što olakšava izradu ispisa s prijenosnog računala, pametnog telefona, tableta i drugih uređaja, s bilo kojeg mjesta u kući. Uklanjanjem potrebe za fizičkim povezivanjem uređaja s pisačem s pomoću kabela, skeniranje i ispisivanje postaju mnogo praktičniji.

Koja je razlika između pojedinačnih tinti i spremnika FINE?

Većina tintnih pisača tvrtke Canon upotrebljava inovativnu tehnologiju ispisne glave pod nazivom FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) koja je robusna i izdržljiva te proizvodi vrlo kvalitetne ispise. Zagrijavanjem tinte, a ne samo njezinim raspršivanjem, ispisne glave FINE osiguravaju istiskivanje tinte u jednom mlazu, čime se poboljšava učinkovitost i postižu veće brzine nanošenja kapljice tinte, što rezultira većom preciznošću.

Neki pisači PIXMA tvrtke Canon upotrebljavaju pojedinačne spremnike s tintom, a neki imaju sustav spremnika FINE tvrtke Canon koji upotrebljava samo dva spremnika, jedan crni i jedan trobojni. Velika prednost sustava spremnika s tintom FINE je praktičnost i manje vremena za održavanje. U spremnicima s tintom FINE ispisne glave integrirane su u spremnike pa se stoga obnavljaju prilikom svake zamjene spremnika. Kod pisača s pojedinačnim spremnicima za svaku tintu, spremnici su u ladici koja napaja ispisne glave. Teoretski, pojedinačni spremnici mogli bi vam dugoročno uštedjeti novac jer trebate zamijeniti samo one spremnike koji su potrošeni. Ako tijekom određenog vremenskog razdoblja ispisujete mnogo slika s jednom prevladavajućom bojom, ta će se boja potrošiti prije drugih, pa je lakše i isplativije zamijeniti jedan spremnik odjednom.

Kako zamijeniti spremnike s tintom?

Zamjena spremnika s tintom vrlo je jednostavna. U upravljačkom programu pisača na računalu ili u aplikaciji Canon PRINT na pametnom uređaju (ako ste je instalirali) prikazat će se odzivnik koji će naznačiti da je razina tinte u spremniku niska ili da je spremnik prazan. Informacije o tinti prikazuju se i izravno na pisačima tvrtke Canon s ugrađenim zaslonom.

Kako biste zamijenili spremnike s tintom, jednostavno otvorite poklopac pisača, izvadite iskorišteni spremnik i stavite novi na mjesto. Mnogi pojedinačni spremnici s tintom tvrtke Canon imaju i LED diode koje bljeskaju crveno kad je razina tinte niska ili je tinta potrošena, tako da lako možete vidjeti koje treba zamijeniti.

Koliko često trebam mijenjati spremnike s tintom?

Ako uglavnom ispisujete tekstne dokumente, spremnici će trajati mnogo duže nego da redovito ispisujete fotografske ispise velikog formata koji troše relativno mnogo tinte.

Za mnoge aktualne pisače tvrtke Canon uz opcije standardnog kapaciteta dostupne su XL i čak XXL3 spremnici s tintom koji odgovaraju različitim potrebama. Za doista velike količine ispisa, mogli biste imati koristi od pisača MegaTank tvrtke Canon koji umjesto standardnih spremnika s tintom upotrebljava punjive spremnike s tintom. Oni obično imaju dovoljno tinte za oko 60002 ili više stranica, u usporedbi sa 150 do 200 stranica kod pisača koji upotrebljavaju spremnike.

Bez obzira na to što vam treba za ispisivanje, ispisujete li kod kuće, u uredu ili za rukotvorine, pronađite idealan pisač za sebe.


Napisao Matthew Richards

 1. ZINK, Zero Ink i logotip ZINK zaštitni su znakovi tvrtke ZINK Holdings, LLC, registrirane u SAD-u i drugim državama.
 2. Učinak po stranicama vrijednost je procijenjena na temelju metode za pojedinačno testiranje tvrtke Canon koja upotrebljava tablicu ISO/IEC 24712 i simulaciju kontinuiranog ispisivanja uz zamjenske bočice s tintom nakon početnog postavljanja.
 3. XXL tinte možda nisu dostupne u vašoj regiji.

Slični proizvodi

Slični članci

 • Objašnjenje vrsta papira

  ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Objašnjenje vrsta papira

  Istražite različite vrste papira tvrtke Canon uz ovaj praktični vodič za kupce.

 • A woman looks at a pile of papers, a Canon PIXMA printer and other stationery sitting on the table.

  SAVJETI ZA ISPISIVANJE

  Koji vam pisač najbolje odgovara?

  Pronađite najbolji pisač tvrtke Canon za svoje potrebe, bilo da ste obitelj, student ili imate kućni ured.

 • Prijenosno računalo na stolu sa softverom Canon Easy-PhotoPrint na zaslonu, papirom tvrtke Canon slijeva i pisačem tvrtke Canon zdesna.

  ISPISIVANJE

  Aplikacija tvrtke Canon za ispisivanje koja vam odgovara

  Budite kreativni i organizirani uz aplikacije za ispisivanje tvrtke Canon – naći ćete odgovarajuću za svaki projekt.

 • ISPISIVANJE

  Tintni ili laserski: koji vam najbolje odgovara?

  Otkrijte razlike između tintnih i laserskih pisača tvrtke Canon te saznajte koji najbolje odgovara vašim potrebama.