KREATIVAN ISPIS

Prigrlite usredotočenost na sadašnji trenutak uz kreativno pisanje dnevnika

Autorica i ilustratorica Kia Marie Hunt govori o tome kako pisanje dnevnika može biti način izražavanja kreativnosti i poboljšanja mentalnog zdravlja.
Osoba piše u spomenar, stranice ispunjene fotografijama i naljepnicama.

Prenošenje misli na stranice dnevnika može biti inspirativno kreativno izražavanje, ali je i odličan način da razmislite o tome kako se osjećate. Samo 20 minuta pisanja dnevnika dnevno može vam pomoći da se osjećate bolje, naročito ako znate da ćete ga samo vi vidjeti. A ono što je doista fantastično? Svatko to može. Nema pravila, samo papir ispred vas spreman da na njega prenesete ono što osjećate tog dana – bilo riječima, crtežima, kolažom ili ispisima vlastitih fotografija.

Autorica i ilustratorica Kia Marie Hunt piše dnevnik, a kreirala je i seriju dnevnika dječjih aktivnosti, My Awesome Year. Ona vodi i vlastitu prodavaonicu pribora za pisanje na Etsyju i izrađuje mjesečne komplete za pisanje dnevnika za svoju rastuću zajednicu Journal Club.

To je bio način na koji je Kia cijeli život izražavala kreativnost. „Prije sam govorila da sam kreativno počela pisati dnevnik kako bih zabilježila uspomene tijekom godine putovanja Urugvajem i Brazilom“, kaže. „No nedavno sam otkrila mnogo ručno izrađenih dnevnika iz svog djetinjstva. Očigledno sam uvijek voljela kreativno pisanje dnevnika – samo sam morala pronaći način da mu se vratim.“

Pisanje dnevnika također je odličan način da upoznate sebe, kaže Kia, koja ima 15,7 tisuća pratitelja koji na Instagramu prate njezin profil @kia.creates, a vodi i stranicu @inspiringjournals na Instagramu. „Osim što je katarzična aktivnost, imati dnevnik kao prostor za čisto izražavanje, bez očekivanja ili ograničenja, daje osjećaj slobode. Postepeno saznajete više o sebi svaki put kad kreirate“, kaže.

1. Pronađite svoj stil pisanja dnevnika

Osoba drži otvoreni dnevnik pun šarenih crteža i naljepnica ispred police natrpane knjigama.

„Kod pisanja dnevnika radi se o bilježenju trenutka i njegovog čuvanja, tako da ga možete pročitati u budućnosti“, kaže Kia, „ali i o uživanju u sadašnjosti.“

Žena tipka na ružičasto-bijeloj računalnoj tipkovnici.

„Postupak pisanja dnevnika je poput otiska prsta, svaki je jedinstven i nema pravog načina za to“, kaže Kia. „Za mene, pisanje dnevnika počinje dodavanjem boje stranici, obično s ukrasima koji su važni za temu. Mnogo vremena provodim ispisujući fotografije, birajući naljepnice i washi traku [dekorativna samoljepljiva traka]“, objašnjava.

Bilo da je vaš stil minimalistički i odvažan, ili volite cijelu dugu boja, dopustite da vaša osobnost zasja – a to se može razlikovati svaki put kad otvorite dnevnik.

„Kako bih dovršila odjeljak, prostor popunim črčkarijama i dodatnim naljepnicama“, dodaje Kia. „Doista ne prestajem dok ne popunim stranicu, jer mi se tako sviđa. Za mene je više više, ali to definitivno nije nešto što se svima sviđa!“

2. Odaberite temu

Slika odozgo koja prikazuje ženin organizirani stol, s rolama washi trake pokraj otvorenog dnevnika.
Osoba odlijepljuje naljepnicu kako bi je stavila u dnevnik.

Postoje različiti načini pisanja dnevnika – dokumentiranje snova, svakodnevni unosi od jednog retka, neposlana pisma – i možete usputno eksperimentirati ili imati različite bilježnice za sve od navedenoga.

„Toliko je podzajednica za pisanje dnevnika“, kaže Kia. „Pisanje dnevnika prema metodi ‘bullet journal’ može biti prilično uredno i minimalističko, usredotočeno na planiranje dana, tjedana ili mjeseci te praćenje navika i ciljeva. ‘Junk journaling’ podrazumijeva upotrebljavanje dnevnika gotovo kao spomenara, gdje u njega lijepite sve i svašta: letke, karte, vezice, uzice, papir, materijal – što god želite!“

Dnevni dnevnik zahvalnosti može biti odličan način da u svoj život unesete pozitivnost. „To je način bilježenja stvari na kojima ste zahvalni, velikih ili malih“, kaže Kia. „Zvuči jednostavno, ali prelazak na taj način razmišljanja doista može promijeniti vaš život.

Najbolji način da pronađete omiljenu vrstu pisanja dnevnika je eksperimentiranje“, dodaje. „Isprobajte razne stvari i nemojte se ograničavati – nitko se ne mora uklopiti u samo jedan okvir pisanja dnevnika. Raznolikost je zabavna.“

3. Budite kreativni s ispisivanjem

Žena u haljini sa suncokretima drži ispis s pisača PIXMA.

„Sviđa mi se visoka kvaliteta ispisa koju mi pruža pisač Canonov PIXMA serije TS5350. Doista me ispunjava kad ispisujem, izrađujem i zatim upotrebljavam vlastite dizajne naljepnica u svom dnevniku“, kaže Kia.

Osoba drži Zoemini tvrtke Canon dok ispisuje slike.

Ispisi dimenzija 2 x 3 inča koje izrađuje Zoemini tvrtke Canon savršeni su za dodavanje u dnevnik, ali ne samo to, jer se ispisuju na papiru s ljepljivom poleđinom, tako da vam ljepilo neće trebati.

Osobe koje pišu dnevnike i izrađuju rukotvorine mogu upotrebljavati i kućne pisače za izrađivanje neograničene zalihe novih i maštovitih materijala za dnevnike, baš kao što to čini Kia sa svojim pisačem PIXMA serije TS5350 tvrtke Canon.

„Ponekad digitalno kreiram dizajne s pomoću programa Adobe® Illustrator®* i šaljem ih izravno na pisač bežičnim putem. Drugi put kreiram dizajne ručno, a pisač PIXMA upotrebljavam kako bih ih skenirala prije uređivanja. Vrlo je zadovoljavajuće pratiti dizajn lista s naljepnicama od zamisli do fizičkog oblika.

„Sviđa mi se dodavati fotografije u odjeljke svog dnevnika“, kaže. „Počela sam s fotografijama izlazaka ili s putovanja kad sam u dnevniku pisala o putovanjima, ali onda sam počela sve više ispisivati, bilježeći razne trenutke,primjerice cvijeće koje sam vidjela tijekom šetnje ili način na koji je sunce izgledalo u mom studiju određeno poslijepodne.“

Kia upotrebljava džepni bluetooth pisač Zoemini tvrtke Canon za trenutno izrađivanje ljepljivih ispisa od 2 x 3 inča, koje bi lijepila na papir, jednostavnim povezivanjem s pametnim telefonom.

„Nevjerojatna je mogućnost snimanja fotografija telefonom, dodavanja filtra s pomoću aplikacije Mini Print tvrtke Canon, brzog slanja izravno na Zoemini tvrtke Canon i ispisivanja izravno na papir za naljepnice. To proces obogaćuje jako lijepim osjećajem sinergije – mogu snimiti trenutak i gotovo ga trenutno dodati u svoj dnevnik.“

Aplikacija Mini Print tvrtke Canon ima velik izbor prilagodljivih naljepnica, obruba i fontova teksta kako biste mogli isprobavati i personalizirati svoje slike prije ispisivanja.

4. Učinite ga jedinstveno vašim

Osoba utiskuje pečat s tintom na stranicu dnevnika.
Žena fotografira svoj otvoreni dnevnik modelom PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon.

„Svoj PowerShot G7 X Mark III tvrtke Canon upotrebljavam za snimanje malih isječaka postupka pisanja dnevnika i za fotografiranje gotovih stranica“, kaže Kia. „Mogu se povezati s telefonom putem bežične veze i lako prenijeti fotografije ili videozapise. Zatim sadržaj pisanja dnevnika uređujem na telefonu i mogu ga podijeliti sa svojom zajednicom istog dana.“

Možete upotrebljavati aplikaciju Canon Mini Printkoja je kompatibilna s pisačima Zoemini tvrtke Canon i Zoemini S tvrtke Canon kako biste pokazali svoju osobnost i raspoloženje uz okvire, filtre, črčkarije i još mnogo toga. No, ne treba stati na naljepnicama i fotografijama – Kia gradi svoj dnevnik različitim stvarima koje pronađe.

„Volim izrađivati teksturu dodavanjem ispisanih materijala kao što su presavijene stranice ili omotnice. Lijepo je dodati interaktivne elemente stranici“, kaže. „Imam jedan ‘junk journal’ koji upotrebljavam samo u listopadu i koji je isključivo posvećen izazovu pisanja dnevnika za noć vještica koji svake godine organiziram. Ima bogatu teksturu, s pokidanim stranicama, stranicama s mrljama od čaja, stranicama ispunjenima čipkom, voštanim pečatima i sablasnim ispisima, a sve je povezano uzicom!“

Neograničeni su načini da oslobodite unutarnju kreativnost, a stranice koje je Kia kreirala pokazuju kako njezine fotografije, prilagođene naljepnice i predivan rukopis daju osobnost njezinom dnevniku.

„Nakon ukrašavanja stranice, uzmem olovku i počnem pisati. Obično ne razmišljam previše o tome. Vježbam ono što zovem „slobodno pisanje“ i ispunjavam prostor riječima koje dolaze. Nemojte previše razmišljati i ne brinite ako je neuredno ili ako ima pravopisnih pogrešaka – nije važno.“

„Mogućnost dijeljenja kreativnog procesa i gotovih odjeljaka dnevnika sa zajednicom na društvenim mrežama doista mi je važna, jer je to mjesto gdje se povezujem s drugim ljudima koji vole pisanje dnevnika“, kaže Kia.

Divna stvar kod pisanja dnevnika je da je vaš proces samo vaš. Kako biste počeli stvarati čaroliju, treba vam samo bilježnica.

Napisala Lorna Dockerill

*Adobe i Illustrator registrirani su zaštitni znakovi ili zaštitni znakovi tvrtke Adobe u SAD-u i/ili drugim državama.

Slični proizvodi

Slični članci

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Dokumentiranje projekta

  Dokumentirajte 100 dana osobnog projekta uz Canon Zoemini 2 i pakiranje od 100 listova fotopapira.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Izradite vlastite vrtjelice

  Papirnate vrtjelice zabavne su za igru i smiruju nemirne umove.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Najbolji prijenosni pisači tvrtke Canon

  Istražite asortiman kompaktnih pisača tvrtke Canon i saznajte koji vam najbolje odgovara.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Snimite profesionalni putnički dnevnik

  Uz Canon Zoemini S2 pretvorite snimke s odmora u personalizirani kreativni dnevnik.