PUTNA FOTOGRAFIJA

48 sati u Sevilli uz model EOS R10

Od hrane do flamenca, otkrijte kako je putnička blogerica Diana Millos snimila duh španjolskog grada fotoaparatom EOS R10 tvrtke Canon.
Žena u ljetnoj haljini sa šeširom drži Canon EOS R10 uz lice i gleda kroz tražilo dok stoji ispred bogate španjolske arhitekture.

Ako turističko odredište želite vidjeti u novom svjetlu, postavite budilicu, kaže kreatorica sadržaja o putovanjima Diana Millos. „Izlazak sunca moje je omiljeno vrijeme za istraživanje i snimanje fotografija”, objašnjava. „Obično nema nikoga, a svjetlo je vrlo blago. Jednostavno je čarobnije u to doba dana.”

Diana je izlazak sunca u svim dijelovima svijeta snimila svojim modelom Canon EOS 80D (sada ga je naslijedio EOS 90D) i Canon EOS 7D Mark II. Njezine su slike privukle više od 135 000 pratitelja na Instagramu, a posjetila je različite lokacije – od putovanja u daleka odredišta kao što su Indija, Meksiko i Vijetnam do kratkih odmora u europskim gradovima u Rumunjskoj, Gruziji i Italiji.

No, na nedavnom odmoru u gradu u svojoj rodnoj Španjolskoj Diani se pridružio novi suputnik: model Canon EOS R10. EOS R10 jedan je od dva fotoaparata bez zrcala u sustavu EOS R, uz EOS R7 s APS-C senzorom koji postavlja nove temelje za tvrtku Canon. Impresivna rezolucija od 24,2 MP i kompaktan dizajn modela EOS R10 težine samo 429 g te kreativne značajke za fotografije i videozapise čine ga idealnim za istraživače koji žele svoje priče ispričati na jedinstvene i inovativne načine.

Diana se odlučila za EOS R10 kako bi snimila prizore iz Seville na 48-satnom putovanju u glavni grad Andaluzije. Fotografiranje arhitekture jedna je od njenih specijalnosti, a posjetila je neke gradske znamenitosti, uključujući Španjolski trg, Giraldu (zvonik seviljske katedrale) i Metropol parasol – jednu od najvećih drvenih struktura na svijetu.

Canon EOS R10 nalazi se na dnu obojenog keramičkog stupa.

„Ustajala sam svaki dan prije izlaska sunca kako bih najbolje iskoristila predivno svjetlo”, otkriva Diana. „Doista se činilo kao ljeto u veljači. Sevilla je tako predivan grad pun detalja.

„EOS R10 upotrebljavala sam u raznim situacijama, od snimanja plesača flamenca do fotografiranja veslača na rijeci. Igrala sam se automatskim izoštravanjem fotoaparata, brzim neprekidnim snimanjem i opcijama za videozapise.”

Osim što je Diana prvi put fotografirala Sevillu, putovanje joj je bila i prva prilika da upotrijebi fotoaparat bez zrcala. „Doista mi je bilo jednostavno prijeći na EOS R10”, kaže. „Na vrhu ima nekoliko različitih tipki, no doista je jednostavan za upotrebu.”

Diana je imala i dva nova RF-S objektiva za zumiranje osmišljena za sustav APS-C EOS R i oba omogućuju fantastičnu kvalitetu slike. Mali i relativno diskretan Canon RF-S 18 – 45 mm F4,5 – 6,3 IS STM ima raspon žarišne duljine od 18 – 45 mm za širok raspon putovanja, dok svestrani RF-S 18 – 150 mm F3,5 – 6,3 IS STM ima odlične mogućnosti snimanja izbliza te pruža telefoto domet i veliki raspon zumiranja žarišne duljine od 18 – 150 mm. Oba objektiva pružaju i stabilizaciju slike.

Rezolucija i brzina za dramatičnost i akciju

Žena u žutoj haljini stoji ispod ukrasnog luka ispred dugačkog uskog bazena u kojem je vidljiv njezin odraz.

Arhitektura je jedna od Dianinih omiljenih tema za snimanje. „Priča priče o mjestu”, kaže. „Uvijek se trudim pronaći živopisne lokacije ili lokacije s mnogo detalja.” Snimljeno fotoaparatom Canon EOS R10 s objektivom Canon RF-S 18 – 150 mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5,6 i ISO 12800.

Žena u žutoj haljini šeta niz ulicu omeđenu palmama s kamenom kulom u pozadini.

Diana više voli raditi s fotoaparatima za brzo snimanje. „Volim upotrebljavati brzo kontinuirano snimanje da mogu birati između više fotografija”, kaže. EOS R10 može snimati do 23 slike u sekundi s elektroničkim zatvaračem i do 15 fps s mehaničkim zatvaračem 1 . Snimljeno modelom Canon EOS R10 i objektivom Canon RF-S 18 – 45 mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 i ISO100.

Prva postaja na Dianinoj turneji bio je Španjolski trg, znamenita zgrada na kojoj se ističe niz arhitektonskih stilova. „Kombinira utjecaj arapskog nasljeđa u Španjolskoj s iberijskom arhitekturom”, kaže Diana. „Oni koji me prate na društvenim mrežama znaju da je moja tipična fotografija širokokutna snimka zgrade ispred koje stojim, pa sam upotrijebila RF-S 18 – 45 mm F4,5 – 6,3 IS STM postavljen na EOS R10, no prešla sam i na RF-S 18 – 150 mm F3,5 – 6,3 IS STM za snimanje predivnih pločica na trgu izbliza.”

Diana je tada usmjerila pažnju na snimanje dramatičnosti i kretanja plesača flamenca. Za tu je priliku iskoristila napredno automatsko izoštravanje fotoaparata EOS R10 koje upotrebljava automatsko izoštravanje s prepoznavanjem očiju za praćenje ljudi uz veću preciznost, kao i brzo kontinuirano snimanje brzinom od 15 sličica u sekundi (fps) s pomoću mehaničkog zatvarača fotoaparata 1.

Dvije plesačice u tradicionalnim nošnjama u dvorištu s podignutim rukama.

„Iako su se plesači cijelo vrijeme vrtjeli i kretali, fotoaparat je ostao usredotočen na njih, čak i tijekom brzih snimaka, tako da je to bilo nevjerojatno”, kaže Diana. „Na nekim snimkama upotrijebila sam relativno malu brzinu zatvarača čime su se malo zamagili rubovi haljina djevojaka, tako da možete osjetiti pokrete plesača. Sviđa mi se kako je sve fokusirano i kako su fotografije izoštrene.”

Diana kaže da je elektroničko tražilo (EVF) prednost i potvrda da su slike izoštrene. „Možete vidjeti kako značajke prepoznavanja lica i očiju funkcioniraju u tražilu, a to je tako korisno jer možete točno odrediti što je u fokusu.”

Elektroničko tražilo korisno je i prilikom snimanja za vedrih, sunčanih dana jer omogućuje provjeru ekspozicije i prilagodbu prije pritiskanja gumba zatvarača. Mogućnost pregleda efekata postavki fotoaparata naročito je korisna za manje iskusne fotografe koji se više oslanjaju na osjećaj.

Krupni planovi hrane s veličanstvenim detaljima

Zdjela za salatu u kojoj su ribana mrkva, kuhana jaja izrezana na četvrtine, narezani crveni kupus, gljive i slatki kukuruz.

Diana je isprobala ugrađene funkcije kompozicije s različitim izoštravanjem modela EOS R10 koje joj omogućuju snimanje hrane izbliza na način da je veći dio subjekta u oštrom fokusu. Aplikacija Canon Photo Companion koristan je alat ako prvi put isprobavate novi fotoaparat, jer objašnjava sve funkcije i gumbe. Snimljeno modelom Canon EOS R10 i objektivom Canon RF-S 18 – 150 mm F3.5-6.3 IS STM pri 35 mm, 1/2000 s, f/5 i ISO 1600.

Krupni snimak jagode.

„Snimila sam voće s pomoću makroznačajke izoštravanja modela Canon RF-S 18 – 150 mm, F3.5-6.3 IS STM”, objašnjava Diana. „Bilo je sjajno moći se toliko približiti i snimiti sve teksture”, kaže. Snimljeno modelom Canon EOS R10 s objektivom RF-S 18 – 150 mm F3.5 -6.3 IS STM pri 35 mm, 1/200 s, f/10 i ISO 400.

Osim prepoznatljivih fotografija arhitekture, ključni sastojak Dianinih putnih dnevnika su i fotografije domaće kuhinje. „Volim raditi s bojama i često su boje mjesta koja posjetim povezana s hranom”, kaže. „Hrana je dio kulture koji je bitno fotografirati kada želite zabilježiti bit mjesta.”

Za snimanje krupnih planova hrane u tapas baru i na lokalnoj tržnici Diana je upotrijebila EOS R10. „Željela sam fotografirati šarene sastojke i teksture“, objašnjava, „pa sam upotrijebila makroznačajku izoštravanja na RF-S 18 – 150 mm F3,5 – 6,3 IS STM.”

Eksperimentirajući ručnim izoštravanjem i omogućenim makrom Diana se mogla još više približiti svojim subjektima – žarišna duljina od 35 mm omogućuje maksimalno povećanje od 0,59x – tako da može snimiti sve detalje.

Diana je isprobala i ugrađene funkcije kompozicije s različitim izoštravanjem. „To nisam dosad upotrebljavala i bilo je baš zanimljivo imati mogućnost snimiti seriju snimaka jednim pritiskom gumba zatvarača, a zatim ih vidjeti sve zajedno u jednoj fotografiji u kojoj je sve izoštreno. Fotoaparat je spremio i sve pojedinačne fotografije koje su imale različite dijelove kadra u fokusu. Ta mi se značajka jako svidjela.”

Gradske panorame i zanimljivi kutovi

Panoramska snimka nebeskog svoda iznad Seville.

Diana je upotrijebila način rada panoramskog snimanja fotoaparata Canon EOS R10 koji niz snimaka snimljenih uz okomito ili vodoravno zakretanje fotoaparata radi snimanja seviljskog nebeskog svoda spaja u jednu sliku. Snimljeno modelom Canon EOS R10 s objektivom RF-S 18 – 45 mm F4.5-6.3 IS STM objektivom od 45 mm, 1/500 s, f/7,1 i ISO 100.

Drugog dana boravka u gradu Diana se zaputila u Metropol Parasol ili „gljive inkarnacije”. „Pruža se nevjerojatan pogled na Sevillu, a možete i snimiti sve krovove i zgrade u daljini”, kaže. Moderna drvena struktura pruža kontrast tradicionalnoj arhitekturi, a Diana je znala da će joj to omogućiti zanimljive slike.

Žena u lepršavoj žutoj haljini saginje se kako bi prilagodila položaj modela Canon EOS R10 na malom stativu.

EOS R10 moguće je bežično kontrolirati s pomoću pametnog telefona iz aplikacije Canon Camera Connect ili bežičnim daljinskim upravljačem Canon BR-E1.

Žena u žutoj haljini pozira na zavoju nogostupa.

Diana se često oslanja na društvene mreže kako bi pronašla inspiraciju za fotografiranje na putovanjima, ali uvijek se trudi pronaći nove kreativne kutove. „Moj je omiljeni način snimanja otići u neko mjesto koje se možda čini nasumično odabrano i promatrati je li vrijedno snimke”, tvrdi. Snimljeno modelom Canon EOS R10 i objektivom Canon RF-S 18 – 150 mm F3.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/1500 s, f/5,6 i ISO 100.

Kako bi i sama bila dio slike, Diana obično upotrebljava mali stativ za fotoaparat, a za ovo je putovanje uzela lako prenosivi stativ/dršku Canon HG-100TBR. „Radi se o kratkom stativu pa je EOS R10 bio poprilično nisko, no zahvaljujući dodirnom zaslonu promjenjivog kuta nagiba imala sam jednostavan pregled slike, baš kao uz EOS 80D”, kaže.

Mogućnosti snimanja videozapisa za hibridne snimke

Stražnja strana modela Canon EOS R10 na kojoj se prikazuju opcije videozapisa fotoaparata.

EOS R10 ima opciju digitalne stabilizacije videozapisa koja se može omogućiti za stabilizaciju snimke dok hodate ili snimate iz ruke.

Najbolji fotoaparati za putovanja moraju biti sposobni hibridni modeli, a EOS R10 nije iznimka. Zahvaljujući moćnom skupu značajki za snimanje videozapisa, ovaj fotoaparat može snimati dulje od uobičajenog ograničenja od 30 minuta, što omogućuje snimanje uspomena s putovanja u jasnoj 4K 60p, 4K 30p razlučivosti uz preciznost uzorkovanja 6K i Full HD visoke kvalitete što ga čini jednim od najboljih fotoaparata snimanje vlogova u asortimanu tvrtke Canon.

Brzi 4K UHD 60/50 fps fotoaparata idealan je za snimanje akcijskih snimaka oštrih detalja, a Diana je te mogućnosti upotrijebila za snimanje veslača na rijeci. Prilikom snimanja pri toj većoj brzini slika je obrezana2, što može biti prednost prilikom snimanja udaljenih predmeta čiji prikaz u kadru želite povećati.

Snimanje s brzom izmjenom sličica podržano je kada je EOS R10 postavljen na Full HD videozapis, što omogućuje iznimno uglađeno snimanje usporenih videozapisa pri brzini od 120/100 sličica u sekundi. „Za potrebe jednog videozapisa slijedila sam veslače i uspjela u snimku uključiti i obitelj patkica”, kaže Diana. „Kada to vidite u usporenom načinu rada, doista je zanimljivo.”

Canon EOS R10 osmišljen je kako bi kreatorima sadržaja pružio još veću slobodu u istraživanju svijeta na nove i kreativne načine, od raskoši povijesne arhitekture i plesača flamenca do ukusne šarene hrane u krupnom planu. Nudi sve prednosti koje dolaze sa sustavom EOS R tvrtke Canon, a bit će poznat vlogerima i blogerima poput Diane koja je navikla snimati na DSLR modelima i želi fotoaparat koji je kompaktan, brz i pristupačan cijenom. „To mi se stvarno sviđa”, dodaje Diana. „Malen je i lagan, a ipak tako moćan.”

Napisao Marcus Hawkins

  1. Brzina kontinuiranog snimanja može se razlikovati ovisno o različitim uvjetima. Pojedinosti potražite u specifikacijama.
  2. Način snimanja 4K 60p obrezan je na 64 % horizontalnog područja.

Slični proizvodi

Slični članci

  • PUTOVANJA

    Savršeni suputnik

    Profesionalni fotograf Martin Bissig putuje u Šri Lanku s modelom EOS R10.

  • PUTNA FOTOGRAFIJA

    10 savjeta za fotografiranje na putovanjima

    Fotografkinja i blogerica Diana Millos dijeli svoje najbolje savjete za zapanjujuće fotografije s putovanja.

  • PUTNA FOTOGRAFIJA

    Najbolji fotoaparati i objektivi za putovanja

    Bilo da istražujete gradske ulice ili grubi ruralni teren, ili čak letite na drugu stranu svijeta, isplati se putovati bez mnogo prtljage. Ovo je najbolji komplet tvrtke Canon za snimanje doživljaja, bez prekoračenja budžeta.

  • FOTOGRAFIJA

    Usporedba modela EOS R50 i EOS R10

    Uspoređujemo ključne značajke i dizajn dvaju fotoaparata sa senzorom formata APS-C sustava EOS R.