A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Kreativne makro fotografije: snimke cvijeća s odrazom u kapljicama vode

Zauzmite novu perspektivu i fotografirajte cvijeće pomoću makro objektiva te iskoristite lom svjetlosti i snimite upečatljive snimke. Uhvatite detalje u kapljici vode i eksperimentirajte s odrazima. Za tu tehniku trebat će vam makro objektiv, idealno u kombinaciji sa stativom i daljinskim okidačem – ako imate fotoaparat koji podržava Wi-Fi, npr. Canon EOS 90D, za kadriranje snimke i aktiviranje okidača možete se poslužiti aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom telefonu. Za maksimalnu kontrolu osvjetljenja poslužite se vanjskom bljeskalicom, poput neke iz asortimana Canon Speedlite.

Postavljanje

Ova jednostavna tehnika omogućava snimanje uistinu upečatljivih snimki i detaljnih refleksija objekta u prolaznim kapljicama vode.

Tu tehniku možete upotrebljavati na otvorenom (ako imate tu mogućnost) ili u zatvorenom prostoru. Prednost snimanja u zatvorenom prostoru u tome je što vam pruža veću kontrolu nad osvjetljenjem te otklanja mogućnost povjetarca koji bi pomaknuo kapljice vode. Ne morate se ustajati rano kako biste snimili rosu!

Osim makro objektiva i stativa kojim ćete osigurati stabilnost i izbjeći podrhtavanje fotoaparata, trebat će vam cvijeće i malo glicerina (možete ga kupiti u ljekarni, u trgovini ili naručiti online) pomoću kojega ćete dobiti dugotrajne, jako reflektirajuće kapljice. Trebat će vam i jak izvor svjetlosti – iz prozora ili vanjske bljeskalice Canon Speedlite.

Povećanje

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Za tu je tehniku pogodan bilo koji makro objektiv – fotografije na ovoj stranici snimljene su objektivom Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, a Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM predstavlja sjajnu alternativu za DSLR fotoaparate s APS-C senzorima.

Izoštrite makro objektivom na najmanju žarišnu udaljenost kako biste postigli najveće povećanje. Čak i pri snimanju u prirodnoj veličini ili uz povećanje 1:1, kapljice vode u kadru će djelovati maleno, tako da ćete naknadno možda poželjeti izrezati snimku u softveru za uređivanje fotografija. Objektiv morate postaviti blizu kapljica; pazite da ne baca sjenu preko fotografije. Ako upotrebljavate svjetiljku ili vanjsku bljeskalicu Canon Speedlite, imat ćete bolju kontrolu nad smjerom svjetlosti. Sjene možete izbjeći i upotrebom makro objektiva s ugrađenom tehnologijom Macro Lite kao što su Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM ili Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Dodavanje kapljica

Slični članci
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

MAKRO FOTOGRAFIJA

Apstraktna makro fotografija: snimajte mjehuriće od sapunice

Otkrijte kako snimiti upečatljive, živopisne apstraktne makro fotografije sapunice uz pomoć ovog jednostavnog detaljnog vodiča.

Papercraft landmarks

MAKROFOTOGRAFIJA

Makrofotografija hrane

Kreirajte zanimljive apstraktne oblike s pomoću hrane upotrebom makroobjektiva tvrtke Canon.

Macro photography tips and techniques

MAKROFOTOGRAFIJA

Savjeti za makro fotografiju

Pojednostavljena makrofotografija – otkrijte najbolji komplet, savjete i tehnike.

Snimanje u načinu rada s prioritetom otvora blende (Av) podrazumijeva veću kontrolu nad dubinskom oštrinom, ali budite spremni za eksperimentiranje s otvorom blende kako biste mijenjali izoštrenost. Približite cvijet kako biste promijenili kompoziciju unutar kapljice vode i upotrijebite tipku za pregled dubinske oštrine prije nego što pritisnete okidač kako biste vidjeli kako će to utjecati na vašu snimku.

Upotrijebite li glicerin umjesto vode, dobit ćete sjajnije, viskoznije kapljice koje se dulje drže za podlogu, zbog čega ćete dobiti više vremena za snimanje savršene fotografije. Veća brzina zatvarača omogućava snimanje željenog broja fotografija u manjem vremenskom razdoblju. Uronite iglu ili čačkalicu u glicerin i tako prenesite tekućinu – na taj ćete način kapljice moći staviti ondje gdje želite i dodati ih onoliko koliko želite. Eksperimentirajte s kapljicama i nakupinama kapljica različite veličine te izradite kreativne kompozicije.

Tehnika

Fotografiju kadrirajte širokokutnim snimanjem – tako će pozadina ostati zamućena, a kapljice vode izoštrene.

Ručno izoštravajte kapljice i približujte cvijet iz pozadine sve dok se prelomljena slika u tekućini ne izoštri. Snimajte u načinu rada s prioritetom otvora blende (Av) kako biste mogli bolje kontrolirati dubinsku oštrinu, a za početak odaberite otvor blende od f/8. Trik je u tome da cvijet iz pozadine zadržite zamućenim, a njegovu prelomljenu sliku izoštrenom; pripremite se na eksperimentiranje s položajem cvijeta i otvorom blende. Kapljice trebaju biti paralelne s fotoaparatom kako bi ostale izoštrene.

Želite li povećati oštrinu, poslužite se načinom rada Live View kako pomicanje zrcala ne bi uzrokovalo podrhtavanje fotoaparata te fotografiju snimite pomoću samookidača fotoaparata, daljinskog okidača ili aplikacije Canon Camera Connect na pametnom telefonu, ako je vaš fotoaparat podržava. Za dodatne savjete u vezi s makro fotografijama te dodatna nadahnuća za nove trikove, preuzmite aplikaciju Canon Photo Companion za iOS ili Android.


Napisali Marcus Hawkins i Tamzin Wilks

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike