Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

TEHNIKE SNIMANJA VIDEOZAPISA

Trenuci za pamćenje: snimanje obitelji

Stef i Hannah Michalak opisuju sebe kao "obitelj iz Batha koja snima videozapise". Par u vrlo popularnoj seriji kinematografskih videozapisa snima osobne trenutke na putu kroz roditeljstvo – od prijave na YouTube 2012. godine tjedni vlogovi Michalaka tjedno privlače 276.000 pretplatnika, a zajedno imaju više od 43 milijuna pregleda.

Videozapisi daju vjeran, spontan prikaz njihovog života, a rezultat su pažljivog planiranja, snimanja i uređivanja – postupka kojeg je Stef usavršio metodom pokušaja i pogrešaka te s godinama iskustva.

Stefu i Hannah naporan rad se isplatio. Ne samo zbog ostvarenog uspjeha na YouTubeu, nego i zbog zbirke videozapisa koje će moći gledati kroz brojne sljedeće godine. Kako Stef kaže: "Zaista vrijedi uložiti trud jer vašoj su obitelji ti videozapisi neprocjenjivi. Nakon 20 godina nećete pogledati unatrag i pomisliti kako zaista žalite što ste tog dana snimili sav taj materijal i izradili predivan videozapis. Sjećanja radije snimamo u obliku videozapisa, a ne fotografija jer vas ništa ne vraća u trenutak kao videozapis."

Michalaki su započeli s običnim kompaktnim fotoaparatom i, premda su od tada svoj komplet opreme proširili profesionalnim fotoaparatima, glavni fotoaparat za snimanje malih životnih trenutaka za vlogove je Canon EOS M50, odličan i svestran fotoaparat bez zrcala s mogućnostima snimanja fotografija od 24,1 megapiksela i tehnologijom videozapisa 4K Ultra High Definition u kompaktnom kućištu.

"Trebate mali radni fotoaparat kao što je praktični Canon EOS M50: uključite ga, postavite u način rada za film, možda nekoliko sekundi provodite podešavanja u izbornicima i spremni ste", otkriva Stef.

Doznajte kako Stef napreduje u snimanju filma o svom najmlađem sinu koji uči voziti bicikl – i nudi savjete za vaše prve korake u izradi videozapisa.

1. Pronađite zanimljiv kut

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
Eksperimentiranje s različitim kutovima odličan je način za povećanje raznovrsnosti u vašem stvaranju filmova. Stef preporučuje pomicanje fotoaparata radi boljeg kadriranja i izrade uzbudljivijeg konačnog videozapisa.

Ako vam je draže snimanje fotografija od videozapisa, nemojte se bojati napraviti promjenu. Sve svoje vještine kadriranja fotografija možete iskoristiti pri snimanju videozapisa. "Smatram da je važno pristupiti snimanju kao da je riječ o fotografiji", kaže Stef. "U suštini, imate sićušni prozor kroz koji gledate na veliki prizor i sve ovisi o postavljanju tog prozora za savršeno snimanje scene. Ponekad je za bolje kadriranje i privlačenje pažnje promatrača na objekt dovoljno pomaknuti se korak ulijevo ili udesno, ili pomaknuti fotoaparat gore ili dolje."

"Ljudi teže fotoaparat držati na razini očiju, no važno je isprobati različite kutove", dodaje. "Primjerice, kada snimate djecu, važno je spustiti fotoaparat na njihovu razinu. Većinu vremena sam u čučnju, sjedim ili ležim. Canon EOS M50 je praktičan jer je opremljen dodirnim zaslonom s promjenjivim kutom pa fotoaparat možete držati nisko, a zaslon zakrenuti gore kako biste pratili što snimate. Preporučujem i uključivanje prikaza mreže za pomoć pri kadriranju snimke."

Aplikacija Canon Camera Connect, koja fotoaparat povezuje s uređajem sa sustavom iOS ili Android, također je praktična za snimanje materijala iz neobičnih kutova, budući da omogućuje prilagodbu izoštrenosti tijekom snimanja bez dodirivanja fotoaparata.

Slični članci
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

SNIMANJE VLOGOVA

Fotoaparati tvrtke Canon najbolji za snimanje vlogova

Ovi odlični fotoaparati tvrtke Canon za snimanje vlogova olakšat će vam kreiranje vlogova jer imaju mnogo kontrola i nevjerojatnu kvalitetu videozapisa.

Print family life story

KREATIVAN ISPIS

Ispišite životnu priču svoje obitelji

Ispisujte i izrađujte fotografije dragocjenih obiteljskih trenutaka.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

TEHNIKE SNIMANJA VIDEOZAPISA

Naučite kako izraditi prvi kratki film

Imate li zanimljivu priču za ispričati? Zašto je ne biste zabilježili u kratkom filmu. Naučite kako to učiniti prateći nekoliko savjeta.

2. Stabilne slike

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Nitko ne želi zamućenu sliku, a s podrhtavanjem fotoaparata možete se izboriti na više načina: postavljanjem kompleta na nešto stabilno, ulaganjem u stativ ili upotrebom objektiva opremljenog sa stabilizatorom slike.

Kako biste izbjegli drhtave snimke i osigurali profesionalan izgled, fotoaparat i objektiv važno je držati kao pri snimanju fotografija. "Fotoaparat držite s obje ruke i približite laktove", kaže Stef. "I obavezno uložite u stativ. Za lagani fotoaparat kao što je Canon EOS M50 ne mora biti velik i težak.

"Pogledajte oko sebe i potražite sve što možete iskoristiti kao pomoć, na primjer, naslonite fotoaparat na vrata i polako ih otvarajte kako biste postigli glatko kretanje. Nekoć sam čak znao fotoaparat postaviti na spori rotirajući mjerač vremena za jaja te bih kasnije ubrzao materijal."

Objektiv sa stabilizatorom slike (Image Stabilizer, IS) tvrtke Canon, kao što je objektiv Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, uvelike pojednostavnjuje snimanje fotografija bez podrhtavanja. No podrhtavanje fotoaparata moguće je ispraviti i digitalno, čak i kada upotrebljavate objektiv bez sustava IS.

3. Usredotočite se na lica

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 opremljen je s prepoznavanjem lica i automatskim izoštravanjem s praćenjem, što znači da nikada nije bilo lakše objekte održavati izoštrenima – idealno za snimanje obiteljske zabave.

Za automatsko izoštravanje objekata u pokretu Stef preporučuje primjenu automatskog izoštravanja s prepoznavanjem lica i praćenjem na fotoaparatu Canon EOS M50. "Svi moji fotoaparati tvrtke Canon zapravo su zaglavljeni na ovoj postavci. Nevjerojatno uspješno prati akciju, posebno s aktivnom djecom. Vrlo je pouzdana i oslobađa vas jedne brige tijekom snimanja."

Mnogi fotoaparati tvrtke Canon opremljeni su tehnologijom Dual Pixel CMOS AF, koja piksele na senzoru fotoaparata udvostručuje kao diskretne točke automatskog izoštravanja za još brže i točnije praćenje. Ova se značajka na fotoaparatu Canon EOS M50 uključuje pri snimanju u formatu Full HD, što je dobra razlučivost za brzo uređivanje ili kada imate malo dostupnog prostora za spremanje datoteka. Dual Pixel CMOS AF osigurava do 143 točke automatskog izoštravanja (ovisno o primijenjenom objektivu) s praćenjem lica i predmeta. Ručni odabir izoštravanja na cijelom kadru znači da pri snimanju akcijskog materijala povlačenjem prsta po dodirnom zaslonu možete pomaknuli točku automatskog izoštravanja ili stvoriti profesionalni efekt izoštravanja s približavanjem.

4. Za akciju upotrebljavajte višu brzinu snimanja

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef obično snima najvećom mogućom brzinom snimanja kako bi obuhvatio više detalja i stvarao usporene videozapise.

Prije početka snimanja za veličinu snimanja filma morate odabrati brzinu snimanja. To je broj kadrova snimljenih u sekundi. Snimanje višom brzinom snimanja omogućuje snimanje više detalja u akcijskim sekvencama te također omogućuje stvaranje usporenih videozapisa pri reprodukciji isječka normalnom brzinom.

"Devedeset posto vremena snimam s najvišom mogućom brzinom snimanja jer mi to osigurava mogućnost naknadnog usporavanja materijala", kaže Stef. "Dakle, ako je opcija dostupna, radije bih odabrao 50 kadrova u sekundi (frames per second, fps) nego 25 fps. Međutim, na mreži nikada ne bih podijelio videozapis s višom brzinom snimanja jer djeluje hiperrealistično. Umjesto toga, prije prijenosa pretvorio bih videozapis u 25 fps jer djeluje više kinematografski. Rijetke prilike u kojima sam snimao s 25 fps bili su videozapisi osoba koje pričaju za koje sam siguran da ih ne moram usporavati."

Pri snimanju s nižom razlučivošću videozapisa izbor brzina snimanja je veći, stoga je za stvaranje glatkih usporenih isječaka bolje snimati isječke u formatu Full HD nego u 4K.

5. Snimajte čišći zvuk

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Kvaliteta zvuka ključna je za snimanje videozapisa. Stef preporučuje jednostavan postupak i postavljanje automatske razine snimanja zvuka, eventualno uz upotrebu malenog stereo mikrofona.

Kvaliteta zvuka jednako je važna kao i kvaliteta slike, no Stef preporučuje što jednostavniji pristup. "Razinu snimanja preporučujem ostaviti na automatskoj tako da se možete usredotočiti na snimanje trenutka."

U objektivima STM tvrtke Canon, poput objektiva Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, za automatsko izoštravanje primjenjuje se gotovo nečujna tehnologija koračnog motora, što ga čini izvrsnim izborom pri snimanju zvuka fotoaparatom. Kvalitetu zvuka dodatno možete unaprijediti mikrofonom koji se postavlja na priključak za dodatnu opremu na fotoaparatu. "Čak i maleni stereo mikrofon kao što je Canon DM-E100 može činiti veliku razliku", tvrdi Stef.

Ako snimate dugim objektivom, Stef preporučuje zvuk snimati telefonom. "Ako sebe želite snimiti iz udaljenosti, postavite telefon u način rada za snimanje zvuka i postavite ga u blizinu. Tri puta pljesnite za fotoaparat, jer se u softveru tako lakše usklađuju zvuk i slika."

6. Budite objektivan pripovjedač

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Ne možete snimiti svaki trenutak, stoga postavite vremensko ograničenje. Kada uređujete, odaberite omiljene trenutke, a ostatak izrežite. Tako ćete izraditi film na koji ćete biti ponosni.

Lako je pretjerati kada snimate obiteljske događaje, pa Stef preporučuje zadržavanje objektivnosti i postavljanje cilja. "Mnogo je prelijepih snimki, no one moraju doprinositi priči. Kada počnete snimati, opsesivno pokušavate snimiti što možete više, no jednostavno ćete izgorjeti. Morate pronaći dobar ritam s fotoaparatom i ne brinuti o snimanju svake dnevne sitnice.

"Ako ste pri uređivanju suočeni sa satima materijala, za konačni film postavite si vremensko ograničenje od samo nekoliko minuta – u suprotnom, izradit ćete montažu od 45 minuta. Režite isječke dok ne preostanu samo najbolji dijelovi."

Napisao Marcus Hawkins

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike