Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

SNIMANJE VLOGOVA

Podijelite svoju strast i osobnost: kako još danas započeti snimanje vlogova

Pronašli ste svoj stil, predivnu lokaciju i zanimljivu priču o kojoj ćete snimiti vlog. Možda imate sve sastojke za savršen vlog, ali znate li koji komplet odabrati i kako snimiti videozapis čiji je standard dovoljno visok da zadovolji profinjenu publiku?

U ovim uputama za snimanje vlogova otkrivamo sedam savjeta za početnike i vlogere koji žele poboljšati kvalitetu svojih videozapisa. Saznajte kako možete snimiti kvalitetan materijal zbog kojeg će se vaši gledatelji iznova vraćati, kako postići stabilne i oštre snimke (bez podrhtavanja), koja je važnost kreativnog kadriranja i što vam je potrebno za snimanje čistog i jasnog zvuka. Bilo da snimate modelom Canon PowerShot G7 X Mark II, unaprijeđenim Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon EOS M50 ili Canon EOS 250D, evo što trebate uzeti u obzir pri kreiranju prvih vlogova.

1. Pri odabiru kompleta uskladite fotoaparat i veličinu senzora

Fotoaparat s većim senzorom daje bolju kvalitetu slika, ali kod snimanja vlogova važno je uskladiti veličinu senzora s ukupnom veličinom fotoaparata. Primjerice fotoaparat serije PowerShot G s ugrađenim objektivom, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, najkompaktniji je i najlakše se prenosi. Međutim, fotoaparat bez zrcala ili DSLR s izmjenjivim objektivom dat će vam veću raznolikost opcija objektiva.

Ako imate i manji i veći fotoaparat, pokrit ćete različite svrhe snimanja i dobiti mogućnost dodatnih kutova snimanja u vlogovima.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Upotrijebite širokokutni objektiv

Mnogi vlogeri upotrebljavaju širokokutne objektive jer se mogu upotrebljavati u skučenim prostorima kao što su spavaća soba ili kuhinja kako bi se prikazao što je moguće veći prizor. Objektiv od 24 mm dobar je za tu svrhu, ali izuzetno širokokutni objektiv još je bolji. Stoga, ako snimate DSLR fotoaparatom ili fotoaparatom sa senzorom formata APS-C kao što je Canon EOS 250D te ga kombinirate s objektivom s iznimno širokokutnim zumiranjem kao što je Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, to znači da ćete u kadru moći obuhvatiti više sadržaja, dok Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM pruža slične mogućnosti s modelom Canon EOS M50 bez zrcala.

Bez obzira na to koji objektiv odlučite upotrijebiti, okrenite zaslon fotoaparata prema gore kako biste se lakše smjestili u kadar te olakšali snimanje selfie snimki i snimanje iz niskog kuta. Mnogi fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III, mogu se povezati i putem Bluetooth veze s aplikacijom Canon Camera Connect na pametnom uređaju kako biste se mogli snimati daljinskim putem.

3. Odlučite o razlučivosti i brzini

Potražnja za videozapisima raste, a s njom i očekivanja po pitanju kvalitete. Koliko god kreativan sadržaj bio, ako na snimci nedostaje detalja, to bi trebalo poboljšati. Tražite fotoaparate s mogućnošću snimanja Full HD ili 4K videozapisa – Full HD je dobar standard, ali 4K daje još više detalja, omogućujući obrezivanje i stabilizaciju snimki bez kompromisa po pitanju kvalitete. Snimanje u 4K razlučivosti ne znači da morate i objavljivati u 4K, ali ne zaboravite da će više vremena trebati za uređivanje i prijenos 4K snimki.

Mogućnost snimanja u 4K razlučivosti više nije ograničena na profesionalne fotoaparate. Sve je više dostupna kod malih, ali značajkama bogatih fotoaparata, kao što je Canon EOS M50. Međutim, najvažnija stavka koju trebate razmotriti je brzina koja će odgovarati subjektu. 60 fps (sličice u sekundi) najbolja je brzina za akcijske vlogove i pruža mogućnost kreiranja efekata usporenog kretanja. 30 fps ili 25 fps bit će dobro za sve ostalo. Ako želite još detaljnije snimke usporenog kretanja, Canon PowerShot G7 X Mark III pruža velike brzine do 120 fps pri snimanju u Full HD razlučivosti.

Slični članci
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

SNIMANJE VLOGOVA

Laura Bingham: osvajanje rijeke Essequibo

Avanturistica Laura Bingham vodila je prvi svjetski spust rijekom Essequibo i snimila vlog tog iskustva fotoaparatom PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

SNIMANJE VLOGOVA

Fotoaparati tvrtke Canon najbolji za snimanje vlogova

Želite započeti sa snimanjem vlogova? Otkrijte najbolje fotoaparate za snimanje vlogova nevjerojatne kvalitete videozapisa i svu kontrolu potrebnu za kreiranje odličnog vloga.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4: Održavajte snimke stabilnima i izoštrenima

Kompaktna veličina i lagan dizajn fotoaparata kao što su Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 i Canon EOS 250D čine ih idealnima za snimanje kretanja. Zanimljiv vlog trebao bi publiku povesti na put s vama – bilo kamenitim gradskim ulicama ili prikazujući vašu reakciju dok odmotavate najnovije kupljene stvari – a kretanje može biti ključ za to. Umjesto da su nestabilne i da odvlače pažnju, pobrinite se da snimke budu uglađene kako bi se gledatelji mogli usredotočiti na uzbudljivu lokaciju na kojoj se nalazite ili zanimljivu priču.

Kako bi snimke ostale stabilne, poduprite fotoaparat dlanom i uhvatite ga s bočne strane. Ako trebate dodatnu potporu, koristan može biti dodatni rukohvat koji se postavlja na kućište fotoaparata i pruža oslonac. Mnogo pomažu i dobre specifikacije: za oštre i stabilne videozapise upotrijebite fotoaparat koji ima stabilizaciju slike koja snimke čini jasnijima i lakšima za gledanje, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II. Fotoaparat ima i dinamičku stabilizaciju slike u 5 osi dizajniranu da neutralizira podrhtavanje fotoaparata čak i kad trčite, pomičete fotoaparat preko prizora ili snimate pri punom zumiranju.

Kad ste vloger, ljudi gledaju vaše lice pa je od ključne važnosti da ono bude izoštreno. Canonova tehnologija prepoznavanja lica omogućuje automatsko praćenje lica i njegovo izoštravanje.

A man holds a Canon camera.

5: Smisleno pomičite fotoaparat

Vodoravno pomicanje fotoaparata tijekom snimanja omogućuje publici da vidi ono što vi vidite, da bude s vama dok gledate prostrani zaljev ili obzor prepun privlačnih zgrada. Prekomjerno pomicanje može dezorijentirati, ali ako je umjereno, može biti zanimljivo i voditi priču.

Pažljivo upotrebljavajte pomicanje, nemojte žuriti i držite obzor u ravnini. Ako nemate stativ, postavite fotoaparat na nešto stabilno, kao što je rub klupe ili stol, i ravnomjerno ga polako pomičite prema bočnoj strani. Neki fotoaparati, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II, imaju i indikator razine koji pomaže u lakom postizanju ravnih obzora.

6: Priključite vanjski mikrofon kako bi kvaliteta zvuka bila bolja

Većina fotoaparata koji snimaju videozapise daje prihvatljivu kvalitetu zvuka, ali ako vam je odličan zvuk važan za snimanje vlogova, razmislite o priključivanju vanjskog mikrofona. Vanjski mikrofon naročito je koristan kad radite na otvorenom jer će ugrađeni mikrofon fotoaparata vjerojatno snimiti ometajuće pozadinske zvukove kao što je vjetar, dok vanjske mikrofone možete smjestiti tako da blokirate pozadinske zvukove. Ako želite upotrebljavati vanjski mikrofon, pronađite fotoaparat s priključnicom za vanjski mikrofon, kao što je Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Upotrebljavajte Wi-Fi za dijeljenje

Mnogi fotoaparati koji su danas dostupni na tržištu, uključujući Canon EOS M50, imaju integrirani Wi-Fi i Bluetooth, dajući vam mogućnost dijeljenja i rezervnog kopiranja bežičnim putem gdje god da se nađete u svijetu. Fotoaparati kao što je Canon PowerShot G7 X Mark II imaju čak i tipku Wi-Fi pa su spremanje i dijeljenje lakši nego ikad prije.

Fotoaparat Canon PowerShot G7 X Mark III ima Bluetooth i Wi-Fi za stalnu vezu s pametnim uređajem. Osim toga, možete uspostaviti Wi-Fi vezu s pametnim uređajem ili mrežom radi pristupa internetu i prenositi uživo na svoj YouTube kanal.

Napisala: Natalie Denton

Povezani proizvodi

Slični članci

"Pronađite inspiraciju" vaš je najvažniji izvor korisnih savjeta o fotografiji, vodiča za kupce i pronicljivih intervjua – sve što trebate za pronalaženje najboljeg fotoaparata ili pisača te ostvarenje sljedeće kreativne ideje.

Natrag na Svi savjeti i tehnike