TEHNIKE SNIMANJA VIDEOZAPISA

Upute za stvaranje priče u obliku videozapisa

10 savjeta i trikova koji će vam pomoći u snimanju materijala potrebnih za stvaranje vlastitih minifilmova.
Snimka fotoaparata EOS R50 tvrtke Canon, vanjskog mikrofona i stativa s drškom na ružičastoj drvenoj pozadini okruženih modelarskim materijalima snimljena odozgo.

Bilo da ste avanturistički dokumentarist, vloger koji snima proizvode ili kuhar na društvenim mrežama, važno je znati kako stvoriti priču u obliku videozapisa. Kod snimanja filmova važno je osmisliti priču, bilo da se radi o TikToku ili velikom zaslonu.

Kako onda možemo osmisliti uvjerljivu priču u obliku videozapisa? Najprije vam treba komplet koji odgovara vašoj kreativnosti. Fotoaparati sustava EOS R tvrtke Canon dizajnirani su imajući na umu današnje hibridne snimatelje. Tako je, primjerice, EOS R50 tvrtke Canon lagan i jednostavan za rukovanje, no krase ga mogućnost snimanja u 4K kvaliteti s preciznim uzorkovanjem kao i širok raspon profesionalnih značajki za snimanje videozapisa koje će vam pomoći da stvorite vrlo kvalitetan sadržaj, uključujući usporeno snimanje brzinom do 120 fps, dodirni zaslon s promjenjivim kutom i pametno automatsko izoštravanje uz Dual Pixel CMOS AF II.

Kvaliteta i profesionalnost videozapisa ipak ovise i o odgovarajućim vještinama i tehnikama. Donosimo vam 10 savjeta za stvaranje zanimljivih priča u obliku videozapisa od samog početka do kraja.

 1. Planirajte snimanje
 2. Odredite ugođaj
 3. Ostanite mirni
 4. Usredotočite se na pojedinosti
 5. Eksperimentirajte s različitim perspektivama
 6. Promislite kompoziciju
 7. Igrajte se s brzinom i vremenom
 8. Snimite čišći zvuk
 9. Stvorite napetost
 10. Zabavite se, ali ostanite usredotočeni

1. Planirajte snimanje

Ruke stavljaju EOS R50 tvrtke Canon u crnu torbu za fotoaparat.

EOS R50 tvrtke Canon nevjerojatno je kompaktan za fotoaparat s toliko moćnim značajkama za videozapise. To ga čini savršenim alatom za stvaranje sadržaja jer je dovoljno lagan da ga nosite posvuda.

Planiranje snimanja osigurava vam da snimite sav potreban materijal. Zapišite bilješke o tome što želite pokazati i kako tome pristupiti ili sastavite grubi pano s pričom – tako ćete moći organizirati snimanje u svojoj glavi prije nego što se dogodi.

To će vam pomoći i da razmotrite izgled i dojam videozapisa. Fotoaparat tvrtke Canon kao što je EOS R50 obuhvaća niz kreativnih profila boje za postizanje predivne estetike. Eksperimentirajte s tim postavkama prije nego što se odlučite za ugođaj svog filma.

Važno je pripremiti i opremu prije snimanja: napuniti baterije, očistiti objektive i formatirati memorijske kartice.

Na kraju, provjerite je li pametni telefon ili tablet povezan s aplikacijom Canon Camera Connect – to vam omogućuje daljinsko podešavanje postavki i brzi prijenos videozapisa s fotoaparata.

2. Odredite ugođaj

Žena u smeđem pahuljastom kaputu drži kišobran na popločanoj ulici s osvijetljenim izlozima. Snimljeno fotoaparatom EOS R50 tvrtke Canon.

Eksperimentirajte s dubinskom oštrinom kako biste izolirali objekt ili ga smjestili u njegovu okolinu. Mnogi objektivi RF i RF-S tvrtke Canon pružaju širok maksimalan otvor blende za meke i zamućene pozadine, no možda ćete poželjeti obuhvatiti i okruženje s malom dubinskom oštrinom kako biste pružili kontekst. Snimljeno fotoaparatom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 45 mm, 1/40 s, f/6.3 i ISO 3200.

Bočni profil žene u smeđem pahuljastom kaputu koja drži ruku uz naočale. Snimljeno fotoaparatom EOS R50 tvrtke Canon.

Uz tehnologiju Dual Pixel CMOS AF II tvrtke Canon možete se pouzdati u pametno automatsko izoštravanje kako bi lice objekta uvijek bilo izoštreno zahvaljujući praćenju lica i očiju. Snimljeno fotoaparatom EOS R50 tvrtke Canon s objektivom Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pri 18 mm, 1/500 s, f/4.5 i ISO 800.

Prilikom snimanja na lokaciji definirajte kontekst širokokutnim snimkama okruženja. Kombinirajte ih s pojedinostima i snimkama okruženja iz velike blizine. Krećite se po lokaciji i izbjegavajte snimanje iz istog položaja. Za uvodne snimke pokušajte snimiti najmanje deset sekundi po isječku da biste ih kasnije mogli izrezati prilikom uređivanja.

Ako snimate druge osobe, predstavite glavne likove prikazivanjem pojedinosti o tome gdje se nalaze i što rade. Snimite različite isječke objekata u akciji i isprobajte neobične kompozicije i stilove rasvjete.

3. Ostanite mirni

CINC_EOS R50_Movie IS mode

Kako biste izbjegli podrhtavanje u snimkama i osigurali profesionalan izgled videozapisa, važno je poduprijeti fotoaparat i objektiv. Držite fotoaparat s obje ruke i uvucite laktove.

Radi postizanja stabilnijih snimaka snimljenih iz ruke, EOS R7 tvrtke Canon ima sustav stabilizacije slike u kućištu (IBIS) s pomicanjem senzora te ovisno o objektivu koji se upotrebljava omogućuje do 8 koraka kompenzacije pomicanja fotoaparata. EOS R50 tvrtke Canon ima i ugrađenu tehnologiju za smanjenje podrhtavanja fotoaparata prilikom snimanja. Movie Digital IS – prikazan u prethodnom videozapisu – osigurava uglađen i jasan prikaz videozapisa snimljenog iz ruke.

Razmislite i o upotrebi objektiva s unutarnjom stabilizacijom kao što je Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Ovaj cijenom pristupačan objektiv sa zumiranjem ima optičku stabilizaciju sa 4,5 koraka kako bi snimke snimljene iz ruke uvijek bile jasne, kao i širok raspon zumiranja za snimanje raznih snimaka.

4. Usredotočite se na pojedinosti

Izdvajanjem određenih stavki snimanjem izbliza pobuđuje se zanimanje. Canonovi objektivi RF i RF-S sa zumiranje mogu vam pomoći da se približite što je više moguće kako bi objekti bili veći u kadru te ih na taj način umjetnički odvajate od pozadine.

Možete upotrijebiti i makroobjektiv fiksne žarišne duljine kao što je Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM koji vam omogućuje fokusiranje na svaku pojedinost, čak i na malim udaljenostima. Makroobjektiv s izoštravanjem s male udaljenosti naročito je koristan za snimanje proizvoda, hrane ili sadržaja povezanog s uljepšavanjem jer gledatelji tada žele vidjeti sve sitne pojedinosti.

EOS R50 ima ispravljanje promjena izoštravanja, što je prikazano u prethodnom videozapisu, pri čemu se zadržava kut gledanja istovremeno mijenjajući fokus te se osigurava da će pozornost ostati tamo gdje želite, čime se postiže prirodniji i profesionalniji izgled.

5. Eksperimentirajte s različitim perspektivama

Fotoaparat EOS R50 tvrtke Canon s pričvršćenim mikrofonom stoji na okomitom postolju s objektivom okrenutim prema dolje. Na dodirnom zaslonu s promjenjivim kutom na fotoaparatu prikazana je tava.

Dodirni zaslon s promjenjivim kutom kod modela EOS R50 tvrtke Canon pruža vam prilagodljivost tijekom snimanja iz gotovo bilo kojeg kuta.

Muškarac gleda dodirni zaslon s promjenjivim kutom na fotoaparatu EOS R50 tvrtke Canon koji drži kako bi snimio tanjur s hranom.

Dodirni zaslon s promjenjivim kutom omogućuje i provjeru kompozicije i ekspozicije prilikom snimanja iz ruke.

Snimajte objekte iz neobičnih kutova kako biste videozapis učinili dinamičnijim. Neće sve snimke biti uspješne, no nećete znati ako ne isprobate. Promijenite perspektivu snimajući objekt odozgo iz ptičje perspektive ili odozdo iz žablje.

Promjena perspektive pomaže pri pripovijedanju priča, pa tako, primjerice, snimanje iz niskog kuta može dočarati snagu ili dominaciju osobe u kadru nad gledateljem.

Perspektivu možete promijeniti i s pomoću objektiva. Ako snimate iza objekta u prvom planu, odaberite određenu točku izoštravanja kako biste pozadinu održali izoštrenu dok uvodite kinematografsko zamućenje u prvi plan. To možete učiniti tako da smanjite otvor blende. RF objektiv sa širokim maksimalnim otvorom blende kao što je Canon RF 50mm F1.8 STM pruža iznimno malu dubinsku oštrinu i nježno zamućenje, čime se postiže kinematografski efekt.

6. Promislite kompoziciju

EOS R10 tvrtke Canon postavljen na stativ između zakrivljenih rešetki radi snimanja žene u daljini.

Snažni kompozicijski pravci, kao što su ove zakrivljene rešetke, vode gledatelja od prednjeg plana prema pozadini. Postavljanjem fotoaparata na nisku visinu dodatno se naglašava efekt.

Razmislite kako najbolje razmjestiti elemente u kadru. Pristup s uobičajenom kompozicijom poput pravila trećine i linija vodilja obično je vrlo uspješan. No svakako isprobajte i ostale perspektive. Primjerice, upotrebu simetrije za stvaranje alternativnih snimki. To može biti jednostavno, npr. pomicanjem korak ulijevo ili udesno, promjenom položaja fotoaparata nešto više ili niže, čučanjem ili ležanjem.

Ako pronađete određenu kompoziciju koja odgovara objektu, prilagodite je i personalizirajte kako bi snimka dobila jedinstven izgled. Mnogi su snimatelji stekli priznanje za svoj stil kompozicije, stoga je vrijedno eksperimentirati s različitim pravilima i načinima na koje se mogu prekršiti radi postizanja željenog ugođaja filma i osobnog stila.

7. Igrajte se s brzinom i vremenom

Rezovi sa skokovima dodaju određen tempo videozapisu. Snimite slične sekvence iz istog kuta te skačite između različitih dijelova svake sekvence kako biste iz jednog trenutka prešli na drugi.

Odličan način za snimanje akcije je snimanje s brzom izmjenom sličica. Snimanje u Full HD kvaliteti pri 120 fps na fotoaparatu EOS R50 omogućuje postizanje iznimno usporenih efekata, čime se zabilježava svaki trenutak, kada videozapis reproducirate normalnom brzinom.

Gledatelja možete pokušati privući i ubrzanim protokom vremena kako biste usporenu akciju komprimirali u kraće isječke ili pak haiku u obliku videozapisa.

8. Snimite čišći zvuk

Žena drži fotoaparat tvrtke Canon s pričvršćenim stereomikrofonom DM-E1, snimajući muškarca s bušilicom.

Zvuk je nevjerojatno važan prilikom stvaranja priče u obliku videozapisa, pa je dobro uložiti novac u vanjski mikrofon kao što je stereomikrofon DM-E1 tvrtke Canon.

Kvaliteta zvuka jednako je važna kao i slika jer poboljšava priču u obliku videozapisa pružajući kontekst i ugođaj. Većina fotoaparata ima ugrađeni mikrofon s kojim je moguće snimati zvuk, no bolji ćete zvuk snimiti s vanjskim mikrofonom kao što su stereomikrofon DM-E1 ili stereomikrofon DM-E100 tvrtke Canon.

Uparivanje fotoaparata sa STM objektivom tvrtke Canon kao što je Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM odličan je izbor za snimanje zvuka jer STM (koračni) motor omogućuje uglađene i tihe pokrete izoštravanja.

9. Stvorite napetost

Važno je obuhvatiti elemente vizualne napetosti, naročito kada videozapis dođe do kulminacije. To možete ostvariti različitim snimkama, snimkama iz velike blizine te širokokutnim snimkama. Promjenom kadra fotoaparata s neutralnog objekta na glavnu finalnu scenu dobar je način za usmjeravanje videozapisa u završnu fazu.

Snimke trebaju biti kratke kako biste izgradili napetost. Imajte na umu da duži isječak uvijek možete skratiti, stoga pokušajte prije i nakon željenog sadržaja snimiti nekoliko dodatnih sekundi materijala.

10. Zabavite se, ali ostanite fokusirani

Iako je dobro snimiti malo više nego što vam je potrebno, lako se zanijeti i dramatično pretjerati, stoga nastojte ostati objektivni i držati se cilja. Kada počnete uređivati bit ćete zahvalni jer nećete morati prolaziti kroz mnogo nepotrebnog materijala.

Zabavite se tijekom snimanja videozapisa i zapamtite da iako stvari ponekad ne ispadnu kako ste željeli, iz tih situacija uvijek možete mnogo naučiti. Vaša priča obuhvaća i dio vaše osobnosti, stoga uživajte u njezinom stvaranju.

Peter Wolinski

Slični proizvodi

Slični članci

 • TEHNIKE SNIMANJA VIDEOZAPISA

  Oživite svoje priče s pomoću videozapisa

  Nagrađivani snimatelj dokumentarnih filmova i ambasador tvrtke Canon Joel Santos dijeli svoje najbolje savjete za pričanje priča kroz videozapise.

 • VIDEO

  Savjeti za poboljšanje videozapisa za društvene mreže

  Četiri kreatora raspravljaju što čini odličan sadržaj i kako se istaknuti na internetu.

 • SNIMANJE VLOGOVA

  Kreiranje sadržaja uz EOS R50

  Prenesite objave na društvenim mrežama na novu razinu uz EOS R50 tvrtke Canon.

 • TEHNIKE SNIMANJA VIDEOZAPISA

  Savjeti za snimanje videozapisa noću

  Otvorite cijeli novi svijet kreativnosti uz naš vodič za snimanje videozapisa noću.