Woman Portrait Photography

Objektivi za fotografiranje portreta

Razumijevanje portreta

Kao fotograf portreta susrest ćete se s mnoštvom zahtjeva, od prirodnih grupnih snimki obitelji do profesionalnih portreta. U konačnici, svako snimanje je drukčije, a stil utječe na opremu koju treba koristiti.


Kako biste bili sigurni da ćete odabrati odgovarajući objektiv za ono što želite postići, trebate istražiti različite stilove portreta koje možete snimiti.

Man Portrait Photography

Klasični portreti

Klasični portret obuhvaća glavu i ramena, ali može prikazivati bezbroj različitih situacija, od profesionalnih snimki do bilježenja osobnosti. Međutim, klasični portreti obično se snimaju s udaljenosti od objekta kako mu ne bi bilo neugodno. Idealan objektiv za tu vrstu fotografije treba imati žarišnu duljinu u području od 85 mm sa širokim otvorom blende (f/l,2 do f/2,8). Objektiv ove žarišne duljine omogućuje vam rad na ugodnoj udaljenosti i pruža laskavu perspektivu snimanoga objekta. Širok otvor blende omogućuje i rad pri slabom osvjetljenju, istovremeno odvajajući objekt od pozadine zahvaljujući maloj dubinskoj oštrini. To se može postići i standardnim objektivima za zumiranje sa širokim otvorom blende.

Man Portrait Photography

Spontanost

Kada želite snimiti ljude prirodno u trenutku, treba vam objektiv koji omogućuje snimanje krupnih planova s udaljenosti. Idealan bi bio objektiv za zumiranje u rasponu od 70 – 200 mm (telefoto snimanje) jer će vas približiti i omogućiti snimanje objekta u njegovom prirodnom okruženju, a da on ne zna da ga se snima.

Natural Moment Capture

Moda

Modna je fotografija raznovrsna pa je važno da znate što želite snimiti. Ako želite snimiti cijelu odjevnu kombinaciju modela, a istovremeno zadržati mogućnost snimanja portreta, idealan izbor za vas je objektiv za zumiranje unutar raspona od 24 – 70 mm. Ta vrsta objektiva ima dovoljno dugačak žarišni raspon za snimanje samo portreta, ali i dovoljno širok raspon za snimanje objekta u njegovom okruženju. Objektivi s duljim žarišnim duljinama, npr. 70 – 200 mm, dobar su izbor za snimanje modne piste, dok se makro objektivi mogu iskoristiti za snimanje sitnih detalja nakita ili odjeće.

Fashion Woman Photography

Grupe

Grupne snimke mogu obuhvaćati od tri do tri stotine osoba u raznim okruženjima. Broj osoba koje želite obuhvatiti u kadru odredit će objektiv koji vam treba. Što je veća grupa ljudi, to širi objektiv trebate. Širokokutni objektiv u rasponu od 16 – 35 mm (puni kadar) pomoći će vam da lakše sve obuhvatite u kadru, dok je za mnogo manje grupe dovoljan standardni objektiv za portrete fiksne žarišne duljine u rasponu od 30 – 85 mm.

Girls Group Photography

Portreti u okruženju

Kada želite snimiti priču objekta fotografirajući ga u njegovom okruženju, možete koristiti širokokutni objektiv kako biste povećali vidno polje i obuhvatili veći dio okruženja objekta u kadru. Međutim, širokokutni objektivi mogu izobličiti fizičke odnose među objektima, ali ako ste svjesni toga i načina na koji utječe na snimku, možete ih koristiti za stilsko kreiranje snimki koje inače jednostavno ne biste mogli snimiti.

Environmental Portrait Photography

Način na koji fotoaparat može utjecati na odabir objektiva

EF-S objektivi tvrtke Canon dizajnirani su ekskluzivno za fotoaparate sa senzorom APS-C formata kao što je EOS 760D i nisu kompatibilni s modelima sa senzorom punog kadra kao što je serija fotoaparata EOS 5D.


EF objektivi mogu se koristiti s bilo kojim EOS fotoaparatom, ali kada se EF objektiv koristi na APS-C EOS modelu, osigurat će kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva sa žarišnom duljinom 1,6 puta duljom od one kod fotoaparata sa senzorom punog kadra. Na primjer, EF 50mm f/1.8 STM koji se koristi na modelu EOS 760D daje kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva od 80 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Shot On A Full Frame Sensor

Snimljeno pri 100 mm fotoaparatom sa senzorom punog kadra

Shot On An Aps-C Sensor

Snimljeno pri 100 mm fotoaparatom s APS-C senzorom

Važnost žarišne duljine

Možete snimiti nevjerojatne portrete pomoću objektiva za zumiranje ili objektiva s fiksnom žarišnom duljinom unutar telefoto raspona. Snimanje pri duljim žarišnim duljinama omogućit će ugodniju radnu udaljenost i za vas i za objekt snimanja, a kadar će se i dalje lijepo ispuniti.


EF objektivi mogu se koristiti s bilo kojim EOS fotoaparatom, ali kada se EF objektiv koristi na APS-C EOS modelu, osigurat će kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva sa žarišnom duljinom 1,6 puta duljom od one kod fotoaparata sa senzorom punog kadra. Na primjer, EF 50mm f/1.8 STM koji se koristi na modelu EOS 760D daje kut gledanja ekvivalentan onome kod objektiva od 80 mm na fotoaparatu sa senzorom punog kadra.

Focal Length Photography

24 mm

Focal Length Photography

85 mm

Važnost otvora blende

Portreti obično najbolje izgledaju s malom dubinskom oštrinom jer to pomaže u odvajanju objekta od pozadine. Upotrebom objektiva sa širokim otvorom blende (manji f-broj) postiže se mala dubinska oštrina, pa pozadina izgleda zamućenija.


U nastavku možete primijetiti kako je pozadina na slici na lijevoj strani mnogo mekša pa su karakteristike djevojke izraženije. Naročito u usporedbi sa slikom na desnoj strani.

F/1.8 Aperture F/2.8 Aperture F/5.6 Aperture

Snimanjem portreta pri slabom osvjetljenju dodaje se stilski element slikama i može se dočarati osobnost objekta snimanja. Bilo da koristite objektiv s fiksnom žarišnom duljinom ili objektiv za zumiranje, trebate odabrati objektiv s najširim mogućim otvorom blende kako biste najbolje iskoristili dostupno svjetlo i postigli najbolje rezultate. Što je manje dostupnog svjetla, to vam širi otvor blende treba. Postavljanjem objektiva na f/1,8 (kad je to moguće) propušta se približno 4 puta više svjetla nego uz f/3,5, što je ogromna razlika.

Odabir odgovarajućeg objektiva

Nakon što ste uzeli u obzir navedeno, trebate razmisliti što je važno za vašu snimku.


  • Trebate li fleksibilnost promjene kompozicije snimke u trenutku? Za to je dobra preporuka objektiv za zumiranje.
  • Snimate li pri slabom osvjetljenju? Ako je to slučaj, treba vam najširi mogući otvor blende kako biste najbolje iskoristili dostupno svjetlo. Objektivi s fiksnom žarišnom duljinom često pružaju najšire otvore blende, no objektivi za zumiranje s fiksnim otvorom blende kao što je EF 24-70mm f/2.8L II USM mogu dati dobar ekvivalent objektiva za zumiranje uz dodatnu prilagodljivost.
  • Želite li postići zamućenu pozadinu meke teksture? U tom vam slučaju treba objektiv šireg otvora blende radi postizanja male dubinske oštrine kako bi pozadina izgledala zamućenija.

Umjetnost snimanja nevjerojatnih portreta

Najbolji portreti izgledaju opušteni i spontani, bez obzira na njihovu svrhu. No za to nikada nije dovoljan fotogeničan model ili odlična lokacija. Uzimajući u obzir sljedeću kombinaciju čimbenika, možete osigurati postizanje odličnih rezultata svaki put.

Osvjetljenje

Bilo da ste u studiju ili na terenu, možete koristiti različite stilove osvjetljenja kako biste uljepšali model. To se može odnositi na snimanje u različito vrijeme dana ili upotrebu reflektora za isticanje karakteristika objekta snimanja.

Lighting Photography

Kadriranje

Trebate isplanirati kako želite da objekt ispuni kadar. To vas ne ograničava samo na upotrebu trećine kadra, naročito kada snimate krupne planove. Trebali biste eksperimentirati da vidite kako biste mogli ispuniti kadar na zanimljive načine.

Composition Photography

Pozadina

Kada planirate snimanje portreta, važno je uzeti u obzir pozadinu. Želite koristiti pozadine sa strukturama i bojama koje će uljepšati objekt, ali neće skretati pažnju.

Background Portrait
Girl Making Bubbles

Profesionalni izbor za fotografiranje portreta

EF 85mm f/1.2L Il USM

Izbor profesionalaca za fotografiranje portreta, ovaj objektiv serije L pruža izvanredne radne značajke, naročito pri slabom osvjetljenju, zahvaljujući otvoru blende od f/1,2. Ovaj specijalizirani objektiv za portrete ima izuzetno precizan asferični element objektiva i otvor od 8 listića, za nevjerojatno oštre slike s predivno zamućenom pozadinom i izuzetno malom dubinskom oštrinom – idealno za kreativne portrete.

Prikaži pojedinosti

Ef 85Mm F/1.2L Ii Usm

Moglo bi vam se svidjeti i…