KREATIVNO ISPISIVANJE

Svijet nadohvat ruke: izazov za izradu papirnatih rukotvorina

Testirajte svoje kreativne vještine i slavite gradove od posebnog značenja uz pisač PIXMA tvrtke Canon i Creative Park.
Stručnjakinja za papirnate rukotvorine Paula Milner i njezin suprug Dan drže papirnate modele japanskog dvorca i Big Bena izrađene od predložaka s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon.

Koji su vas trenuci putovanja koji se događaju jednom u životu ispunili radošću? Od inozemnih radnih mjesta i kulturnih avantura s prijateljima do zabavnih obiteljskih odmora i samostalnih kratkih odmora u gradu, uspomene nastale prilikom posjeta predivnim dijelovima svijeta dio su zabave. No najbolja iskustva ne završavaju kad se vratite kući.

Možda ste mislili da je izrada papirnatih rukotvorina samo za djecu, ali postoji i niz izazovnijih dizajna na web-mjestu Creative Park tvrtke Canon, uključujući predloške najpoznatijih znamenitosti na svijetu.

Te bi papirnate zgrade bile idealne za zabavu s temom lokacije ili proslavu koja zahtijeva jedinstvene dekoracije, a mogle bi biti dio tematskih dekoracija kod kuće kao podsjetnik na značajno putovanje. Osim toga, vrijeme provedeno u izrezivanju i izrađivanju papirnatih rukotvorina odlična je aktivnost kad želite biti prisutni u trenutku. Ako sve to kombinirate s tradicionalnom gozbom određene države i lokalnom glazbom, ta aktivnost može poprimiti cijeli novi život.

Izazov izrade papirnatih rukotvorina za par

Stručnjakinja za papirnate rukotvorine Paula Milner i njezin suprug Dan izrađuju predloške za izradu papirnatih modela s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon.

Stručnjakinja za papirnate rukotvorine Paula Milner i njezin suprug Dan otkrili su da je zajednička izrada papirnatih rukotvorina odličan način za opuštanje.

Paula Milner koja profesionalno izrađuje papirnate rukotvorine, poznata kao Crafty Lass, i njezin suprug Dan, inženjer Formule 1, upustili su se u izazov izrade vlastitih omiljenih legendarnih znamenitosti uz pisač serije PIXMA TS7450a tvrtke Canon. Paula je zainteresirana za izrađivanje rukotvorina još od djetinjstva, ali njihovo vjenčanje potaknulo je njezinu strast prema izrađivanju rukotvorina. Provela je godinu dana ručno izrađujući sve za taj događaj, od držača za salvete i zastavica do stotina cvjetova od tkanine za prolaz prema oltaru i ukrase na stolu. Sada dizajnira tkanine te održava događaje i radionice o papirnatim rukotvorinama.

„Dan je također vrlo kreativan, a ako mu date projekt, doista uživa u njemu“, kaže Paula.

„Život može biti tako užurban“, dodaje Dan. „Može biti teško pronaći vrijeme da se isključite, naročito ako imate dvoje djece. Ova nam je aktivnost izrađivanja papirnatih rukotvorina dala priliku da upravo to učinimo.“

Ako si želite postaviti izazov i izraditi vlastita arhitektonska čuda, evo što će vam trebati, plus nekoliko savjeta od Paule i Dana.

Monitor na kojem su prikazane upute za izradu predloška japanskog dvorca s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon.

Creative Park tvrtke Canon ne obuhvaća samo projekte za papirnate rukotvorine, već i skočne čestitke, čestitke, kalendare i zidne dekoracije. Svaki predložak, od jednostavnog do naprednijeg, dolazi s vlastitim kompletom uputa kako biste mogli izraditi nešto predivno bez obzira na razinu vještine.

Odaberite omiljeni trenutak putovanja

Zaslon prijenosnog računala koji prikazuje predložak nizozemske vjetrenjače dostupan za preuzimanje s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon.

Osim Big Bena, Paula je odlučila izraditi nizozemsku vjetrenjaču kao podsjetnik na svoja putovanja. „Živjela sam u Amsterdamu samo kratko vrijeme, ali to je bilo dovoljno da ostavi znatan utjecaj“, prisjeća se. „Jednostavno volim kulturu. Moja mama također je živjela u Amsterdamu kad je bila mlađa, pa je mnogo značilo napraviti ovu vjetrenjaču.“

Čovjek drži sastavljeni predložak dvorca Nagoya u Japanu s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon i divi mu se.

Dan je za ovaj izazov odabrao povijesni dvorac Nagoya, ali mogu se odabrati i drugi japanski spomenici među kojima su dvorac Matsuyama, dvorac Matsumoto, dvorac Shuri i čak i mala verzija Nacionalnog muzeja zapadnjačke umjetnosti.

Paula i Dan odlučili su se za rekreiranje znamenitih zgrada s kojima su imali osobnu vezu. Paula je odabrala londonski Big Ben i vjetrenjaču koja predstavlja Nizozemsku jer je nekad živjela u Amsterdamu. „Big Ben ima iznimno britanski dojam i legendaran je, a nedavno sam našeg sina Freddieja odvela da ga vidi, pa se činilo još posebnijim podijeliti tako lijepu zgradu s njim. Kad sam ga izradila, znao je što je i to ga je podsjetilo na naš zabavni izlet u London“, kaže Paula.

Dan je odabrao japanski dvorac jer je radio u Japanu, slučajno u isto vrijeme dok je Paula živjela u Amsterdamu. „Japan ima posebno mjesto u mom srcu“, objašnjava. „U ranoj sam karijeri imao sreću raditi tamo u dva navrata, a zaljubio sam se u kulturu i okruženje“, kaže. „Šetnje parkovima tijekom sezone cvjetanja trešanja i posjete povijesnim mjestima, kao što je Nikko, uspomene su koje će ostati sa mnom zauvijek.“

Odaberite željenu znamenitu zgradu

Predložak Big Bena s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon izlazi iz pisača PIXMA tvrtke Canon.

Big Ben nije jedina londonska znamenitost na web-mjestu Creative Park – postoji i predložak za Tower Bridge. Kako biste željenu državu oživjeli jednostavnijim dizajnima, zašto ne biste odabrali i cvijeće ili životinje koje predstavljaju to područje?

Uz toliko besplatnih predložaka koje možete odabrati, sigurno ćete pronaći neku znamenitost koja vam nešto znači. Od rimskog koloseuma i Eiffelovog tornja u Parizu do crkve Sagrada Familia u Barceloni i kosog tornja u Pisi, mnoštvo je projekata za izradu papirnatih rukotvorina koje možete odabrati.

Paula predlaže povezivanje odabira dizajna predloška s idejama za rođendanske zabave, uspomenama s vjenčanja, zabavama darivanja mladenaca i drugim sadržajima. „To je tako lijepa ideja za zabave. Čak i za vjenčanje možete izraditi različite značajne lokacije koje ćete postaviti kao dekoraciju na sredinu stolova ili uključiti odredišta za medeni mjesec. To bi bilo nešto doista lijepo što bi par mogao napraviti, a mogli biste pozvati i prijatelje da vam pomognu“, kaže.

Papirnati modeli znamenitosti mogli bi biti odlična opcija za zabavu za odlazak, proslavu krstarenja za godišnjicu ili zabavu dobrodošlice za nekoga tko se vraća s putovanja.

Izrežite, presavijte i sastavite

Ruke upotrebljavaju ravnalo i škare za izrezivanje dijela predloška s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon.

Paula i Dan uživali su u izazovu koji je uključivao izgradnju znamenitosti. Za te složenije dizajne treba nekoliko sati, a fokusiranje uma na zadatak može pomoći u podizanju raspoloženja te smanjenju stresa i tjeskobe.

Ruke škarama izrezuju dijelove predloška za Big Ben s web-mjesta Creative Park tvrtke Canon ispisanog na mat fotopapiru tvrtke Canon.

Paula je bila impresionirana mat fotopapirom tvrtke Canon. „Kvaliteta ispisa bila je fantastična“, kaže. „Razina detalja bila je nevjerojatna. Ako biste ovaj projekt izrade papirnatih modela pokušali napraviti na fotokopirnom papiru, nikad ne bi održao svoju strukturu.“

Nakon preuzimanja predloška obavezno upotrijebite odgovarajuće medije kao što je preporučeni mat fotopapir tvrtke Canon jer to doista može učiniti razliku za završnu strukturu.

„Iskreno preporučujem mat fotopapir tvrtke Canon“, dodaje Paula, „jer se mnogo lakše presavija i prilično dobro zadržava strukturu. Svakako bih predložila i da se potrudite oko presavijanja i pobrinete se da rubovi budu jasni i uredni, tako da prilikom sastavljanja struktura sjeda na mjesto, bez potrebe za pritiskanjem.“

Dan se slaže s time da ćete mnogo više uživati u zadatku ako za njega odvojite dovoljno vremena, naročito kad izrađujete papirnate rukotvorine s obitelji i prijateljima. „Odvojite više vremena nego što se preporučuje“, kaže. „Tako nećete osjećati pritisak da završite, a zatim žuriti ili griješiti. Radite polako i oduševit će vas konačni ishod.“

Zašto ne biste ispisali upute i podijelili projekt na nekoliko večeri te si tako postaviti izazov kreiranja najbolje moguće zgrade, a kad sve sastavite, imat ćete pravi osjećaj postignuća.

Pokažite svoju kreaciju

Papirnati model vjetrenjače izrađen od predloška s web-mjesta Creative Park izložen uz zastavu Nizozemske, mali bicikl i par drvenih klompi.

Vaša papirnata kreacija može biti dio tematskih predmeta uz suvenire i podsjetnike s putovanja.

Papirnati model Big Bena postavljen na zastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Paula misli da bi izrađivanje papirnatih rukotvorina moglo biti odličan način da se djecu nauči o različitim državama i kulturama. „Doista mislim da bi škole imale koristi od toga“, kaže. U prošlom semestru razred mog sina imao je projekt pod nazivom „ljubav prema lokalnom području“. Radilo se o Britaniji, Londonu i našem selu. Model Big Bena bio bi nevjerojatan objekt s pomoću kojeg bi djeca mogla učiti.“

Nakon što završite s napornim radom i sastavite ispisanu znamenitost s putovanja, vrijeme je da se divite svojoj kreacije. Bilo da svoje arhitektonsko remek-djelo planirate objesiti, pričvrstiti na zid ili upotrebljavati kao ukras na stolu, na raspolaganju vam je mnogo ideja za izlaganje papirnatih rukotvorina.

„Imamo izložbeni ormarić ispunjen knjigama i uspomenama u koji planiramo staviti neke od Danovih predmeta iz Japana kako bismo stvorili temu“, kaže Paula.

Dan i Paula smatraju da je ova aktivnost sjajan alat za učenje o drugim kulturama, kao i zabavan kreativni odušak. „Jednostavno se toliko toga može naučiti od različitih ljudi“, oduševljeno kaže Dan. „Postoji i toliko predivnih prizora i zvukova koje možete pronaći, a to svaki put pojačava dojam da živimo zajedno na vrlo posebnom mjestu koje trebamo poštovati i štititi.“

Dobili ste inspiraciju da pokušate sami? Pretražite oznaku #MadeWithPixma i pronađite još kreativnih ideja te podijelite svoja ručno izrađena čuda svijeta uz oznaku @canonemea.

Napisala Lorna Dockerill

Slični proizvodi

Slični članci

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Izrađivanje solarnog sustava

  Odvojite vrijeme za ponovno povezivanje, učenje i igru uz kolekciju papirnatih rukotvorina s temom svemira u usluzi Creative Park.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Snimite profesionalni putnički dnevnik

  Uz Canon Zoemini S2 pretvorite snimke s odmora u personalizirani kreativni dnevnik.

 • ISPISIVANJE

  Najbolji pisači za dizajnere

  Pisači su osnovni alati za dizajnere – pomoći ćemo vam da odaberete odgovarajući model za svoje potrebe.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Najbolji savjeti za promišljene papirnate darove

  Otkrijte kako možete izraditi smislene darove upotrebljavajući Creative Park tvrtke Canon i pisač PIXMA.