ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

Ručno izradite promišljene darove s pomoću ispisa

Od lijepog papirnatog buketa do zabavne skočne čestitke, saznajte kako možete izraditi smislene darove upotrebljavajući Creative Park tvrtke Canon i pisač PIXMA.
Ručno izrađeni papirnati buket cvijeća prenosi se iz jednog para ruku u drugi u okruženju dnevne sobe.

Ponekad tek jednostavan ručno izrađen dar može mnogo značiti obitelji i prijateljima. Bilo da prolaze kroz sretna ili teška vremena, sigurno će više cijeniti dar koji osobno izradite s ljubavlju i pažnjom od kupljenog dara. Osim toga, moći ćete trenirati svoju vještinu kreativnog ispisivanja.

Creative Park tvrtke Canon prepun je predložaka za izradu papirnatih modela, što znači da možete ispisati i sastaviti papirnati buket cvijeća bez obzira na sezonu, kao i odgovarajuću čestitku prema željenom stilu. Ne samo da će ti darovi biti značajniji zbog vremena koje u njih uložite, nego će i trajati mnogo duže od pravog cvijeća, a uljepšat će svaku prostoriju.

Osim toga, papirnate rukotvorine isplativije su za darivanje i mogu biti aktivnost koja će vas zadržati u trenutku – a vaše kreacije uvijek će se moći reciklirati (obavezno provjerite lokalne smjernice za recikliranje) ako se predomislite oko teme ili pogriješite.

Imajući to na umu, tvrtka Canon je Martinu Stoneu, entuzijastu za izrađivanje papirnatih rukotvorina, postavila izazov za kreiranje savršenog dara za njegovu partnericu upotrebljavajući Creative Park tvrtke Canon, pisač PIXMA i vlastitu kreativnost.

Odabrati predloške: ideje za darove

Par ruku drži pametni telefon s predlošcima cvijeća iz usluge Creative Park tvrtke Canon na zaslonu dok ispod njega predlošci latica izlaze iz pisača PIXMA tvrtke Canon.

Creative Park tvrtke Canon pruža velik izbor predložaka koji se mogu upotrijebiti za izradu darova. Entuzijast za izradu predmeta od papira Martin Stone odlučio je izraditi buket cvijeća te je odabrao pojedinačne predloške cvjetova kako bi njegova rukotvorina izgledala jedinstveno.

Mladić sjedi za stolom i izrezuje predložak čestitke ispisan iz usluge Creative Park tvrtke Canon.

„Ugrubo izrežite oblike prije nego što krenete s preciznim rezanjem”, savjetuje Martin. „Time ćete smanjiti višak čestitke oko cijelog oblika. To bi trebalo olakšati izrezivanje slika jer vam čestitka neće smetati.”

S pomoću predložaka iz usluge Creative Park tvrtke Canon možete izraditi bilo kakav dar za voljenu osobu, ne mora to biti cvijeće. Imate brata/sestru ili nećakinju/nećaka koji voli dinosaure? Izradite im papirnate modele! Ili zašto ne biste isprobali rukotvorinu na temu glazbe za prijatelja opsjednutog rock bendom?

Za ovaj projekt, Martin je odlučio izraditi papirnati buket i čestitku. „Gledajući dizajne cvijeća, mogli biste pomisliti da su prilično složeni”, kaže Martin. „Najbitnije je organizirati se – na raspolaganju su vam jednostavne ilustrirane upute koje je lako pratiti.”

Ispisivanje predložaka

Ispis izlazi iz pisača PIXMA tvrtke Canon koji stoji na stolu okružen biljkama, papirom te materijalima i alatima za rukotvorine.

„Boje koje pisač PIXMA tvrtke Canon pruža zbilja su bile nevjerojatne. Od početka do kraja ispisivanje je bilo dosljedno dobro”, kaže Martin.

Nakon što odaberete predloške za dar, vrijeme je za ispisivanje. To možete učiniti povezivanjem s pisačem PIXMA putem aplikacije Canon PRINT na pametnom telefonu ili prijenosnom računalu. Ako imate kompatibilan pisač, možete se pretplatiti na PIXMA Print plan1 – cijenom pristupačno rješenje za ispisivanje koje pruža prilagodljive planove i osigurava tintu izravno do kućnog praga kako vam je nikad ne bi ponestalo.

Martin je utvrdio da je Creative Park jednostavan za navigaciju, nakon što je pristupio web-mjestu na pametnom telefonu prije preuzimanja i upotrebe aplikacije.

Uz svaki predložak predlaže se vrsta papira pa obavezno pročitajte upute. Martin je upotrijebio mat fotopapir tvrtke Canon (170 g/m²) koji je deblji od prosječnog papira za ispisivanje i omogućuje čvrst konačni model.

Način izrade papirnatog buketa

Par ruku pažljivo preklapa unutarnji dio papirnatog cvijeta.

Svakom cvijetu pristupite kao individualnom predlošku, savjetuje Martin, i to će vam olakšati izvršavanje zadatka i smanjiti osjećaj žurbe. Pažljivo izrežite dio oko predložaka i definirajte preklope prije samog preklapanja jer će to osigurati bolji cjelokupni oblik. To možete učiniti s pomoću stranice ravnala.

Par ruku stavlja prvu papirnatu laticu na stabljiku cvijeta. Na ploči za rezanje ispod njega vide se dodatne latice.

„Nisam mislio da će predloške biti tako lako izraditi”, kaže Martin. „Najteži je dio bio čekati da se ljepilo osuši.” Pažljivo je razmišljao o vrsti ljepila koju je trebao. Tekuće ljepilo dobro je funkcioniralo za latice, no obostrana je ljepljiva traka bila bolji izbor za nanošenje latica na stabljiku. Mogu se upotrebljavati i ljepljive točkice, pištolj za ljepilo ili ljepljivi štapići.

Martin kaže da uvijek ima metodički pristup izrađivanju rukotvorina. Nakon što je ispisao sve predloške organizirao je ispise u grupe za svaki cvijet kako bi mogao pratiti koji predložak odgovara kojem cvijetu. „Sve sam predloške držao u zasebnim grupama tijekom cijelog postupka kako se ne bi pomiješali”, kaže.

Martin je zatim sve predloške izrezao prije nego što ih je presavio. Upotrebljavao je ručno izrađeni alat za označavanje rubova na mjestima naznačenima u uputama, radi lakšeg presavijanja. „Ove su označene crte vrlo tanke, a preciznost je ključna”, kaže. „Za ove sam crte upotrebljavao običnu pincetu s tankim vrhom. Važno je i utisnuti oznake kako bi se osigurale čiste crte.”

Martin je mogao započeti s izradom čim su ispisi bili spremni. „Tinta se odmah osušila pa sam mogao nastaviti bez straha od mrlja”, kaže.

Kad je u pitanju lijepljenje dizajna, Martin preporučuje da predloške ostavite nekoliko sati kako bi se potpuno osušili i kako ne bi bilo vlage u papiru. Nakon odabira izrađenih cvjetova možete ih spojiti uzicom, žicom ili čak ljepilom u rasporedu koji vam najbolje odgovara.

Odozgo snimljena fotografija fotoaparata tvrtke Canon na pisaču PIXMA tvrtke Canon, s kolažom fotografija u pozadini.

CANON CLUB

Ekskluzivna zajednica za kreatore poput vas. Slijedite svoju strast uz podršku, inspiraciju, pogodnosti i još mnogo toga. Lako je pridružiti se. Kupite proizvod. Registrirajte se. Pridružite se zajednici Canon Club.

Izrađivanje osobnih darova

Par ruku drži sastavljene papirnate cvjetove dok se još nekoliko cvjetova nalazi na stolu ispod njih. Pokraj njih na pametnom je telefonu prikazana slika papirnatog buketa u aplikaciji Creative Park tvrtke Canon.

„Cvijeće je odlično dizajnirano, ali preferiram sam izraditi stabljike upotrebljavajući zelene papirnate slamke”, kaže Martin. Već ima ideja o darovima koje može s ovim predlošcima izraditi u budućnosti – na primjer, dodati cvijeće bez stabljika u duboki okvir i u sredinu staviti fotografiju.

Iako Creative Park pruža predložak buketa, možete odabrati i vlastite aranžmane s cvijećem ako tražite nešto jedinstveno ili, na primjer, ako primatelj jako voli suncokrete.

„Svidjelo mi se kako je cvijeće ispalo”, kaže Martin. „Kad sam prvi put pregledao buket cvijeća, razmotrio sam različite vrste koje sam želio. Veliki izbor predložaka doista mi je omogućio da ga prilagodim prema želji. Zbog toga mi je bilo ugodnije jer sam mogao odabrati cvijeće koje mi se najviše sviđa, kao i mogućnost razmišljanja o tome što bi primatelj želio.”

Ručno izrađene čestitke

Mladić lijepi skočno cvijeće na čestitku. Na površini pokraj njega nalaze se ljepilo, škare i pakiranje papira tvrtke Canon.

Martin je upotrijebio predložak iz usluge Creative Park tvrtke Canon kako bi izradio skočnu čestitku na temu cvijeća koju će darovati uz svoj buket. Web-mjesto i aplikacija pružaju širok raspon čestitki uz koje će ručno izrađen dar postati još bolji.

Par ruku stavlja čestitku u ručno izrađenu omotnicu. Na stolu ispod ruku nalaze se škare, ljepilo i pakiranje papira tvrtke Canon.

Martinova ideja za dizajn omotnica bila je da napravi nešto što se može ponovno upotrebljavati, možda čak i za pohranu omiljenih fotografija ili ravnih uspomena kao što su ulaznice za koncerte. „Tako, na primjer, planiram dodati karte za vlak s putovanja na kojima sam bio s partnericom”, pojasnio je.

Martin je zatim odlučio izraditi zabavnu skočnu čestitku koja bi upotpunila cvjetni dizajn. „Skočnu čestitku bilo je doista jednostavno izraditi zbog detaljnih uputa”, kaže. „Ono što mi se svidjelo je mnogo ravnih crta u predlošku, tako da sam ga brzo izrezao rezačem.”

Prilikom izrade čestitke Martin je odlučio prilagoditi omotnicu. „Omotnice su obično nešto jednokratno što ide uz čestitku i to sam htio promijeniti jer je dizajn omotnice doista lijep”, objašnjava.

Martin je osmislio način zatvaranja omotnice kako se ne bi mogla otvoriti cijepanjem – upotrijebio je dvije slike tratinčice iz dizajna buketa. „Jednu sam pričvrstio za preklop omotnice, a drugu za bazu omotnice”, objašnjava. „To sam postigao pjenastim ljepilom, tako da su se podigli. Ispod pjenaste podloge na preklopu omotnice pričvrstio sam dio uzice, koja se zatim može upotrebljavati za omatanje krugova u obliku broja osam radi spajanja omotnice.”

Kad kreirate personalizirane čestitke za više osoba, a vrijeme je od ključne važnosti, možete upotrebljavati obostrani mat papir MP-101D tvrtke Canon koji dolazi s omotnicom.

Završna obrada

Šarena gomila papirnatih cvjetova stoji u vazi u središtu dnevne sobe.

Papirnati darovi mogu se izložiti kao ukrasi za dom i poslužiti kao podsjetnik na to da netko poseban razmišlja o nama.

Martin kaže da će ponovo napraviti papirnati dar. „Svi kojima sam pokazao papirnati buket bili su tako impresionirani da su ga poželjeli. To je savršen dar, a najbolje je da će dugo trajati. Nema više kupovanja svježeg cvijeća koje će uvenuti nakon četiri dana!”

Creative Park ga je nadahnuo i da izradi vijenac za postavljanje na ulazna vrata. „Iako bi to bilo za osobnu upotrebu, znam da će i moji prijatelji i obitelj htjeti jedan i da će to biti lijep dar.”

Sviđa vam se ideja? Možete je sami izraditi kao dražestan dar ili upotrijebiti predloške za vijenac iz usluge Creative Park za jednostavniji dizajn. Ovisno o dobu godine, možete isprobati sezonski vjenčić za ljeto ili blagdane.

Uljepšajte dan

Pisač PIXMA tvrtke Canon te nekoliko staklenki i svijeća postavljeno je na crni radni stol. Na vrhu pisača nalazi se ručno izrađen buket papirnatog cvijeća.

Razveselite nekoga posebnim darom koji ste sami izradili. Inspiraciju potražite na našoj stranici na Pinterestu.

Nakon što ručno izradite darove vrijeme je za njihovo darivanje. Bilo da papirnati buket želite zamotati u smeđi papir kako biste ga darovali prijatelju ili ga staviti u vazu kako biste uljepšali dom, darivanje ispisanih rukotvorina promišljen je i kreativan način da nekome pokažete da vam je stalo.

Pa zašto ne biste pokušali? Ne zaboravite svoje kreacije podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku #MadeWithPIXMA. Ako tražite više inspiracija, primjerice kako izraditi personalizirani okvir za uspomene, pridružite se klubu Canon Club kako biste pronašli više savjeta i tehnika za izrađivanje!

Tamzin Wilks
 1. Potreban je kompatibilan pisač i podložan je dostupnosti u vašoj regiji

Slični proizvodi

Slični članci

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Unesite veselje u zatvorene prostore u jesen

  Otkrijte kako je dizajnerica i kreatorica Pippa Hiscock izradila zabavne i osobne rođendanske ukrase od papira.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Napravite „eksplozivnu” kutiju iznenađenja

  Lini Trinh dijeli svoju „eksplozivnu” kutiju iznenađenja koju je izradila s pomoću pisača SELPHY CP1500 tvrtke Canon.

 • KREATIVNO ISPISIVANJE

  Papirnati ukrasi za stol

  Napravite predivne ukrase za stol za sve prilike uz Creative Park.

 • ISPISIVANJE I RUKOTVORINE

  Papirnate umjetničke rukotvorine

  Umjetnik Zack McLaughlin nadahnut je predloškom vodomara iz usluge Creative Park tvrtke Canon.