KREATIVNO ISPISIVANJE

Otkrijte svijet papirnatih umjetničkih rukotvorina uz Creative Park tvrtke Canon

Pogledajte kako jedan talentirani umjetnik upotrebljava svoj pisač PIXMA tvrtke Canon kako bi predložak vodomara iz usluge Creative Park tvrtke Canon prenio na novu razinu.
Jarki papirnati vodomar stoji na ruci osobe, dok se u pozadini vide biljke i slike.

Usluga Creative Park tvrtke Canon pruža vam tisuće ideja i predložaka za papirnate rukotvorine, od arhitekture do sezonskih dekoracija. Jednostavno odaberite predložak i slijedite upute. No što ako želite prijeći na sljedeću razinu? U tome će vam pomoći umjetnik i ilustrator Zack Mclaughlin, Paper & Wood.

Zack je dugo zaljubljen u prirodni svijet, a naročito ga zanimaju ptice, bilo da se radi o promatranju ili fotografiranju ptica modelom EOS 90D tvrtke Canon. Kreirao je umjetničke instalacije za poznate prodavaonice, muzeje, pa čak i Sir Davida Attenborougha. Pozornost koju Zack posvećuje detaljima ono je što ga izdvaja, a njegova očaranost prirodom može se primijetiti u svim njegovim kreacijama.

Stoga je jasno zašto bi Zack, ljubitelj ptica, prihvatio izazov izrađivanja 3D papirnatih rukotvorina i odabrao vodomare kao svoj fokus.

Početak

Pisač PIXMA tvrtke Canon nalazi se na radnoj površini pokraj otvorenog prijenosnog računala, ispisujući predložak iz usluge Creative Park tvrtke Canon prikazan na zaslonu prijenosnog računala.

Izrađivanje 3D modela od papira za odrasle može predstavljati izazov i pružati zadovoljstvo u jednakoj mjeri, a Creative Park tvrtke Canon prepun je ideja za papirnate rukotvorine kojima se možete pozabaviti.

Muškarac se naginje preko stola, pažljivo skalpelom izrezujući predloške iz listova papira na podlozi za rezanje.

Izrađivanje papirnatih rukotvorina može biti odličan način da se izgubite u kreativnom procesu, od ispisivanja predložaka do njihovog izrezivanja i sastavljanja. „Prilično mi dobro ide uživljavanje i satima poslije shvatim da sam jako gladan ili žedan – izgubite se u tome”, kaže Zack. „Uvijek mi je uključen radio ili slušam audioknjigu iz kategorije fantazije. Pravi sam štreber.”

Prvi korak svakog kreativnog procesa treba biti promatranje i priprema. Zack je uočio i fotografirao vodomare u lokalnim močvarama. „Volim izlaziti i fotografirati prirodu, naročito u tihim, ranim jutrima, samo uživati u mirnom trenutku”, kaže Zack. „Želim taj osjećaj unijeti u zatvoreni prostor.”

Osim svojih snimki, Zack često proučava knjige i internetske crteže kako bi se pripremio za izradu. Nakon odabira predloška za vodomara u usluzi Creative Park tvrtke Canon – koja je dostupna kao aplikacija za pametne telefone i web-mjesto – ispisao ga je, kao i druge inspirativne slike, pisačem serije PIXMA Ts5350a tvrtke Canon.

Kako bi osigurao savršen ispis preciznih boja i obrisa, Zack je slijedio brz i jednostavan postupak održavanja pisača u postavkama, provodeći sve potrebne provjere mlaznica. Prebacio je i način rada na najbolju kvalitetu, a ne na nacrt ili standardni način rada. Nakon što je to riješio bilo je vrijeme za kreativnost.

„Sviđa mi se izazov upotrebe materijala kao što je papir za rekreiranje nečega tako lijepog što postoji u prirodi”, kaže Zack. „Toliko toga možete napraviti s papirom, primjerice reljefnu teksturu, a mat fotopapir tvrtke Canon savršen je materijal za to. Papir je uvijek malo mekan, tako da ga pritiskanjem možete utisnuti. Zanimljivo je promijeniti percepciju o papiru kao nečemu što se smatra plošnim; on ima toliko potencijala!”

Planiranje i proces

Mnoštvo različitih komponenti predloška za papirnatog vodomara, neke sastavljene, a neke još uvijek u procesu sastavljanja, nalaze se pokraj škara na stolu.

Zack je proučavao ilustracije i proveo godine ilustrirajući knjige za djecu prije nego što je shvatio da ga privlače 3D kreacije. „Smiješno je jer sada ne radim mnogo ilustracija; sve su 3D kreacije”, kaže. „To je nešto o čemu nisam ni sanjao da radim kad sam bio mlađi. Nije mi ni palo na pamet da je moguće.”

Par ruku upotrebljava škare za rezanje papirnatih pera.

„Napravim gomilu perja, ali to je uvijek igra pogađanja”, kaže Zack. „Dođem do samog kraja i tada shvatim da trebam još nekoliko. Dobro se pripremim, ali ponekad može postati malo kaotično.”

Nije nikakvo iznenađenje da je izrada standardnog predloška vodomara iz usluge Creative Park tvrtke Canon bila prilično jednostavna za Zacka, ali dodao je nekoliko osobnih detalja koji su naglasili njegovu temeljnu motivaciju – oživjeti svoje papirnate ptice.

„Uvijek nastojim svoje modele učiniti realističnima”, objašnjava. „Čarolija je u detaljima i tek kad ih pobliže pogledate, počinjete shvaćati kako su napravljeni.”

Nakon što je Zack ispisao sve plošne elemente i izrezao ih skalpelom, dodao je papirnata pera prije spajanja dijelova. Upotrebljavajući papir u boji izražene teksture od 160 g/m², Zack je izrezao osnovni oblik lista i držao ga između prsta i palca. Zatim je, oslanjajući škare na drugom prstu, izrezao oko ruba, obrubljujući svaki dio. Vrlo je spretan u tome, bilo koji projekt da radi. „Nikad se nisam porezao”, kaže. „Na stražnjoj strani držim prst kako bih bio siguran da mogu osjetiti gdje se oštrica nalazi u svakom trenutku.”

Zack procjenjuje da je za ovog vodomara upotrijebio oko 400 papirnatih pera i savjetuje da uvijek počnete od repa i zatim pravite slojeve. Budući da je dobio dodatni volumen zbog dodatnih pera, Zack je znao da kljun i noge trebaju biti oko 10 % veći, jer u suprotnom proporcije ne bi odgovarale.

Posvećivanje pozornosti detaljima

Ruka osobe drži papirnatog vodomara, dok druga ruka upotrebljava tanki kist za bojenje vodomarove glave.

„Upotrebljavam akrilne boje i razvodnim ih, a zatim upotrijebim gušće mrlje boje za izraženije boje”, kaže Zack. „Volim upotrebljavati sjajne boje koje dobro dočaravaju teksturu ptica.”

Nakon što je ptica dobila sva pera, zalijepljena i osušena, Zack je upotrijebio akrilne boje za dodavanje detalja. „Srećom, predlošci iz usluge Creative Park doista su detaljni, pa su mi pomogli u bojanju ptice”, kaže.

Nakon bojanja lakirao je kljun kako bi mu pružio realističan sjaj, a oči vodomara prilagodio je kako bi bile životnije, tako što je upotrijebio akrilne kuglice i obojio ih. Zatim je napravio sekundarni kapak iz drugog predloška tako da su oči izgledale blago utisnute.

Zack smatra da su umjetnost izrade rukotvorina i kreiranje meditativne aktivnosti. „Jednostavno zaboravite sve ostalo na svijetu, čak i kad izrada ne ide prema planu”, kaže. "Jednostavno ne možete razmišljati o drugim problemima u životu. Nema ometajućih zaslona jer radite rukama. Doista je taktilno i odvraća vas od svega drugog.”

Završni proizvod

Dovršeni papirnati vodomar stoji na grani izložen pod staklenim zvonom pokraj lončanice na stolu.

Projekt koji je trajao četiri dana, ovaj vodomar postao je rad iz ljubavi za Zacka, kao i svi njegovi projekti. „Sve što imam u glavi krajnji je rezultat i uvijek ga želim napraviti kako treba”, kaže.

Jednom kad je došao gotovo do kraja, napravio je još nekoliko podešavanja, primjerice usmjeravanje glave blago prema dolje, tako da izgleda kao da je ptica spremna zaletjeti se na ribu koja ništa ne sumnja. Zack je na kraju odlučio prikazati pticu na grani izloženu pod staklenim zvonom. „Na podnožje sam pričvrstio metalnu žicu i oblikovao je upotrebljavajući kit za modeliranje i čačkalicu za kreiranje teksture prije bojanja”, objašnjava.

Mnogima koji vide Zackova djela to je možda jedini način da se približe i prouče neke od tih ptica. „Želim pomoći osvijestiti ljude po pitanju prirode kako bi je više cijenili; cilj mi je i unijeti prirodu unutra i ne uznemiravati je u prirodnom svijetu. Ono što radim već je prije bilo opisano kao vegansko prepariranje”, šali se.

Ako su vas Zackove nevjerojatne papirnate kreacije nadahnule, zašto ne biste isprobali neki od predložaka dostupnih u usluzi Creative Park tvrtke Canon? Ne zaboravite svoje papirnate umjetnine podijeliti na društvenim mrežama uz oznaku #MadeWithPIXMA.

Napisala Natalya Paul

Slični proizvodi

 • Pisači za upotrebu kod kuće

  Serija PIXMA TS5350a

  Pokažite svoje dizajnerske vještine uz mogućnost rukovanja raznim medijima, privlačne kreativne aplikacije i besprijekorno povezivanje s pametnim telefonom koje nudi serija PIXMA TS5350a
 • Tintni pisači

  Matte Photo Paper MP-101

  Mat fotopapir omogućava izradu vrlo kvalitetnih fotografija, grafika i teksta s mat završnom obradom. Pogodan je i za kreativnije primjene kao što su čestitke, promotivni materijali i umjetnička djela izrađena od papira.
 • Tintni pisači

  Matte Photo Paper MP-101D

  Ostvarite svoje ideje ovim svestranim medijem. Matirani papir idealan je za hobiste i osobe koje vole izrađivati modele. Savršen je izbor za čestitke koje ste sami dizajnirali, nove umetke za spomenare ili kreativne projekte koje nudi Creative Park.

Slični članci