KREATIVNO ISPISIVANJE

Ručno izrađeni ukrasi za stol: savjeti i ideje za izrađivanje papirnatih rukotvorina

Od papirnatih ukrasa do obruča za ubruse i kartica s imenima, kreirajte vlastite ukrase s pomoću pisača PIXMA i aplikacije Creative Park.
Krupni plan blagovaonskog stola prekrivenog lanenim stolnjakom i ukrašenog češerima, lišćem i predmetima od papira.

Bilo da se radi o rođendanskoj zabavi, blagdanskom obroku ili okupljanju šire obitelji, svi vole urediti stol kako bi impresionirali. Izrada vlastitog stolnog dekora nije samo cijenom pristupačniji način organiziranja zabava, već je i bolji za okoliš, jer papirnate predloške poslije možete reciklirati – ili ih zadržati za buduće događaje.

Tvrtka Canon postavila je izazov profesionalnoj stilistici, Dani Tucker, koja stoji iza naziva The Social Kitchen, da kreira dekor stola s pomoću medija koji je za nju bio novi – papira. „Dekor stola jednostavno se odnosi na to da postignete da stol izgleda apsolutno predivno“, objašnjava Dani, „ali ne mora biti doista skupo. Mislim da to samo znači biti kreativan s uređenjem stola i unijeti malo osobnosti u njega.“

Pogledajte kako se Dani snašla sa zadatkom i otkrijte najbolje savjete za izradu vlastitih papirnatih ukrasa za stol.

1. Odabir teme

Žena duge smeđe kose stavlja češere na predivno ukrašen blagovaonski stol.

Vaš stol može biti nadahnut bilo čime – primjerice, možete izraditi cvjetnu ekstravagancu za ljetnu večeru ili rođendanski stol za prijatelja utemeljen na njegovoj omiljenoj boji ili hobiju. Ovdje Dani dodaje češere ukrasima za stol s temom zime.

Krupni plan stola ukrašenog češerima, svijećama te papirnatim pahuljicama, zvijezdama, sovama i kućama od medenjaka izrađenima s pomoću aplikacije Creative Park.

Kad zabava završi, svojim gostima možete darovati neki od papirnatih modela, reciklirati ih u spremniku za papir ili zadržati za buduće posebne prilike.

Kako biste napravili vlastiti dekor za stol, započnite s temom, zatim trebate samo papir, pisač i izbor dizajna. Creative Park je pun besplatnih predložaka, od papirnatih građevina i životinja do ukrasa, pa čak i držača salveta te kartica za raspored sjedenja, koji će vam pomoći započeti. Na primjer, cvjetni stol može imati predloške cvijeta i leptira koji se zajedno lijepe kako bi se napravio vedri nadstolnjak ili vijenac, u kombinaciji s ukrašenim karticama s imenima koje unose osobnost.

Ovaj put tema je bila zima. Dani opisuje svoj proces koji počinje od palete boja. „Odabrala sam zlatnu, žutu i smeđu, jer sam htjela unijeti prirodne tonove. Zatim sam skupila elemente za stvaranje izgleda koji će se zadržati unutar te palete boja. Htjela sam zimski dojam pa sam dodala eukaliptus [obično se upotrebljava u zimskim vijencima], a zatim dodala svijeće kako bi se naglasio taj dojam.“

Nema potrebe da mnogo potrošite kad izrađujete ukrase za stol, a Dani se uvijek brine da za dekoracije upotrebljava svakodnevne predmete. „Sve što sam upotrijebila lako je pronaći“, kaže. „Upotrijebila sam stare staklenke za pekmez kao držače za svijeće, ili vaze koje sam napunila drugim rekvizitima.“

Dani je upotrijebila predloške zlatne zvijezde i žutih pahuljica, u kombinaciji s minijaturnim sovama kako bi započela uređenje stola. Zatim je dodala ispise jelovnika i kartica s imenima, kao i češere i lišće koje je prikupila za stvaranje kontrasta zlatnih i zelenih boja.

2. Ispisivanje predložaka

Žena duge smeđe kose vadi ispisani predložak zvijezde iz pisača tvrtke Canon.

„Predloške sam ispisala s telefona u aplikaciji Creative Park – nakon što podesite pisač vrlo je jednostavan za upotrebu“, kaže Dani.

Prije ispisivanja odabranog dizajna, provjerite imate li pri ruci odgovarajuće medije. Svaki predložak iz aplikacije Creative Park navodi određenu vrstu papira, u većini slučajeva to je mat fotopapir tvrtke Canon. To doista može učiniti razliku u završnoj strukturi jer mat fotopapir osigurava model koji je otporniji u odnosu na standardni papir za ispisivanje.

Možete ispisivati izravno s pametnog telefona upotrebljavajući web-mjesto ili aplikacijuCreative Park.

Nakon što ispišete sve predloške možete ih početi izrađivati – ovisno o tome koliko ih izrađujete, to možete podijeliti na nekoliko večeri kako biste osigurali najbolju kvalitetu krajnjih rezultata.

3. Izrađivanje predložaka

Fotografija snimljena odozgo koja prikazuje osobu koja sjedi za stolom i upotrebljava pametni telefon za pregled snimke papirnate zvijezde na web-mjestu Creative Park tvrtke Canon. Na stolu se nalazi i ispis iste zvijezde.

Creative Park sadrži predloške koji odgovaraju svim razinama vještine, uz jednostavne dizajne i zahtjevnije konstrukcije.

Žena se naginje nad drveni stol, preklapajući i režući predloške za papirne rukotvorine na maloj podlozi za rezanje.

„Za pričvršćivanje predložaka upotrijebila sam ljepljive točke“, objašnjava Dani. „Prepolovila sam točke jer su neki od predložaka bili prilično mali i a taj način pričvrstila model.“

Pažljivo slijedite upute jer bi neki modeli mogli zahtijevati presavijanje dizajna prije izrezivanja. Zatim izrežite predloške i presavijte sve jezičce koje treba zalijepiti. Za spajanje predložaka možete upotrijebiti ljepilo, a zatim ih ostaviti da se stvrdnu i osuše.

Možete čak i prilagoditi dizajn, što će dekor učiniti jedinstvenim za vašu proslavu. „Predloške možete personalizirati tako da na predlošcima zvijezde ili kuće napišete imena“, predlaže Dani. „Ili, ako je u pitanju rođendan, možete napisati dob ili ‘sretan rođendan’“. Mislim da dobar rukopis i dobra olovka mogu biti doista privlačni i učinkoviti za dekoraciju.“ Druga opcija je da dodate dizajne i putem aplikacije.

Dani je originalne predloške prilagodila temi svog stola – na primjer, upotrijebila je predložak zvijezde razdvojen na pola tako da zvijezde budu položene na stol i zalijepila je predloške kuće od medenjaka kako bi oblikovala krute modele. Osim toga, male jelovnike postavila je na veće dijelove kartica u boji kako bi stvorila rub i upotrijebila predloške pahuljica okrenute naopako tako da boje budu usklađene s temom.

4. Postavljanje stola

Predivno ukrašen blagovaonski stol prekriven lanenim stolnjakom i ukrašen češerima, lišćem i predmetima od papira.

Izrađivanje vlastitog dekora znači da teme možete mijenjati kad god poželite i jednostavno ispisivati više predložaka, što je isplativ način prilagodbe uređenja stola različitim događajima. Osim sezonskih, možete i pokušati izraditi papirnate modele za darivanje djeteta, novogodišnje večeri ili čak oproštajnu zabavu s temom države u koju putujete s pomoću asortimana arhitektonskih predložaka poznatih znamenitosti u aplikaciji Creative Park.

Sada kad ste završili sve predloške, vrijeme je da ih rasporedite na stolu. Pobrinite se da tanjuri, pribor za jelo i čaše budu spremni kako biste ukrase mogli postavljati oko njih.

Dani preporučuje da najprije rasporedite veće predmete, a zatim idete prema manjima. „Počinjem postavljanjem stolnjaka“, kaže ona, „i onda dodajem najveće predmete kao što je cvijeće u vazama ili cvijeće raspoređeno na stolu te raspoređujem dalje od većih prema manjim predmetima.“

Najprije na sredinu stola dodajte glavne dekoracije – to mogu biti cvijeće, komadi drveta, češeri ili čak svježe voće kao što su cijele naranče ili bundeve, ovisno o temi. Zatim dodajte manje predmete poput jelovnika i kartica s imenima jer se lako mogu smjestiti pokraj svakog tanjura.

Dani predlaže grupiranje predmeta u neparnim brojevima – ona uvijek dodaje po tri ukrasa za privlačniji izgled.

Kad se predmeti postave, vrijeme je da manje papirnate ukrase rasporedite oko njih na stolu onako kako želite. Možda da svaka osoba ima minijaturnu sovu pokraj čaše za piće? Zatim možete dodati finalne ukrase, kao što su obruči za ubruse i drugi mali ukrasi.

Dani je bila impresionirana nizom besplatnih predložaka dostupnih na web-mjestu Creative Park i uživala je u prilici da pronađe inspiraciju. „Mislila sam da je izazov doista kul, a dao mi je slobodu da izrazim kreativnost s papirom i sve uljepšam – to nije nešto što sam ranije radila pa mi je omogućilo da razvijam kreativnost“, kaže.

Ako ste se inspirirali da pokušate, pretražite oznaku #MadeWithPixma kako biste pronašli još kreativnih ideja i zatim podijelite svoj dizajn uređenja stola papirnatim rukotvorinama, upotrebljavajući pritom oznaku @canonemea.

Bez obzira na priliku, zašto ne biste ukrasili stol papirnatim rukotvorinama?

Napisala Tamzin Wilks

Slični proizvodi

Slični članci